Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy kradną światła do jazdy dziennej

Featured Replies

Napisano

Szukałem w archiwum ale nie znalazłem zbyt wiele, więc zakładam nowy wątek. Światła DRL fajny wynalazek, kosztują (porządne ) ok. 150-250 zł ale w naszym chorym kraju wiadomo jak jest, zdarzały się nawet włamy po paczkę fajek zostawioną na fotelu. A szkody to nie tylko skradziona rzecz, ale i wybita szyba czy połąmany zderzak. Tak więc jakie macie info na temat kradzieży DRL?

Napisano

> Tak więc jakie macie info na temat kradzieży DRL?

Nie mam na razie żadnego info. Ale mogę się załozyć, że o pierwszej kradzieży DRL usłyszę z pewnego miasta o tradycjach włókienniczych z centrum Polski.

mar00ha

Napisano

> Nie mam na razie żadnego info. Ale mogę się załozyć, że o pierwszej kradzieży DRL usłyszę z pewnego

> miasta o tradycjach włókienniczych z centrum Polski.

> mar00ha

twoja wypowiedź dużo wnosi do tematu

Napisano

> Tak więc jakie macie info na temat

> kradzieży DRL?

Jest jeszcze za wcześnie na prowadzenie jakichkolwiek statystyk, ale w miarę rozpowszechniania się tych lamp dokładanych do zderzaka, zjawisko z pewnością się pojawi. Towar rzuca się w oczy, jest atrakcyjny i łatwy do pozyskania.

Napisano

> Jest jeszcze za wcześnie na prowadzenie jakichkolwiek statystyk, ale w miarę rozpowszechniania się

> tych lamp dokładanych do zderzaka, zjawisko z pewnością się pojawi. Towar rzuca się w oczy,

> jest atrakcyjny i łatwy do pozyskania.

najlepiej wywalić wtedy halo i wrzucić tam ledy ok.gif

Napisano

Jak będziesz demontował je za każdym razem kiedy oddalasz się od auta to na pewno długo Ci posłużą zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jak będziesz demontował je za każdym razem kiedy oddalasz się od auta to na pewno długo Ci posłużą

ha ha ha devil.gif

A na poważnie?

Reflektor w moim samochodzie wygląda tak. IMO najlepiej gdyby mozna wsadzić jakieś białe LEDy mocy do tego górnego przedziału, gdzie znajduje się żarówka świateł postojowych. Byłoby i ładnie i praktycznie, tyle że jak znam życie to przyczepiliby się przy 1 kontroli buu.gif

Napisano

Tak więc jakie macie info na temat kradzieży DRL?

Jeżdżę od ponad roku z DRL jeszcze nie ukradli wink.gif

Napisano

mam takie info, ze nie kradną... bynajmniej w mojej okolicy nie zdarzył się jeszcze żaden taki przypadek

Napisano

> najlepiej wywalić wtedy halo i wrzucić tam ledy

no a halogenów to wcale nie kradli 270751858-jezyk.gif jak ktoś będzie chciał to tak czy tak je zdemontuje...

Napisano
  • Autor

> Ale po co to wszystko, chcesz fabryke poprawiać ? To mi zalatuje dresiarskim lansem

poczytaj inne wątki na temat DRL

1. Oszczędnośc paliwa

2. Oszczędność żarówek typu +90%

3. Oszczędność reflektorów

Napisano

> Zdecydowanie przesadzasz z tą oszczędnością, niezły centuś jesteś

czyżby? Komplet żarówek philipsa h7 kosztuje 130 złotych. Potrafią świecić kilka miesięcy. Przesadą jest dbanie o takie pieniądze?

Napisano

> czyżby? Komplet żarówek philipsa h7 kosztuje 130 złotych. Potrafią świecić kilka miesięcy. Przesadą

> jest dbanie o takie pieniądze?

Równie dobrze możesz kupić na najbliższej stacji benzynowej H7 Osram czy inna Narva @ 35 PLN/szt i podziałają dokładnie tyle samo.

Niestety - minus 10 do "rispekt u ryśka"...

Napisano

> Równie dobrze możesz kupić na najbliższej stacji benzynowej H7 Osram czy inna Narva @ 35 PLN/szt i

> podziałają dokładnie tyle samo.

Taaaak. Jakby tylko o to chodziło w takich żarówkach hehe.gif

> Niestety - minus 10 do "rispekt u ryśka"...

Ups. Wyrzuciłem pudełko i szpanu nie ma.

Napisano

> czyżby? Komplet żarówek philipsa h7 kosztuje 130 złotych. Potrafią świecić kilka miesięcy. Przesadą

> jest dbanie o takie pieniądze?

Jak się kupuje żarówki w hiper Marketach to tak świecą krótko grinser006.gif

Napisano

> Jak się kupuje żarówki w hiper Marketach to tak świecą krótko

Na allegro lepsze?

Napisano

> Kup w normalnym sklepie motoryzacyjnym polską żarówke

Czyli jaką polską proponujesz o podobnych właściwościach świecenia?

Napisano

Te właściwości świetlne to są wyssane z palca, jak masz stare zmatowiałe klosze lamp to ci żadna wypasiona żarówka nie pomoże.

Napisano

> Te właściwości świetlne to są wyssane z palca, jak masz stare zmatowiałe klosze lamp to ci żadna

> wypasiona żarówka nie pomoże.

Yhym... Mi wyraźnie pomogła.

A więc wracając do pytania: Jaką polską sugerujesz?

Napisano

> Te właściwości świetlne to są wyssane z palca, jak masz stare zmatowiałe klosze lamp to ci żadna

1) żarówki +ileśtam świecą jaśniej. Zdecydowanie.

2) nie ma polskich żarówek samockodowych. PILA przejął Philips, Polamp już dawno zbankrutował, został jeszcze Helios, ale oni nie robią żarówek motoryzacyjnych (poza drobnymi wyjątkami).

Napisano

I wszystko w temacie. Dlatego co 2-3-4* lata zmieniam kompletne lampy wraz żarówkami zlosnik.gif

*) Zależnie od wyniku pomiaru jasności.

Napisano

> 1) żarówki +ileśtam świecą jaśniej. Zdecydowanie.

Przy tej samej mocy elektrycznej? A wiesz jak to osiągają? zlosnik.gif

Najczęściej deformacją wiązki światła, czyli skupieniem go w wąskiej "igle", gdzie można się pochwalić owym +xx%, ale oczywiście kosztem nieznacznego zmniejszenia oświetlenia pozostałego pola.

Napisano

> To kup philipsa wyprodukowanego w Pile a nie w CHRP

W Pile też nie produkują żarówek motoryzacyjnych, tylko standardowe świetlówki liniowe, promienniki podczerwieni oraz zwykłe żarówki (te których unia zakazuje)

Powtórzę jeszcze raz: Polskiej żarówki H4/H1/H7 nie kupisz bo i nikt tego w Polsce nie robi.

Napisano

> Przy tej samej mocy elektrycznej? A wiesz jak to osiągają?

> Najczęściej deformacją wiązki światła, czyli skupieniem go w wąskiej "igle", gdzie można się

> pochwalić owym +xx%, ale oczywiście kosztem nieznacznego zmniejszenia oświetlenia pozostałego

> pola.

No i dobrze. Niech świecą bardziej tam, gdzie tego potrzebuję, nawet kosztem zmniejszenia oświetlenia w obszarach, które dla mnie nie są istotne.

Ważne, że subiektywnie widzę wszystko jaśniej i wyraźniej. ok.gif

Napisano

> Przy tej samej mocy elektrycznej? A wiesz jak to osiągają?

> Najczęściej deformacją wiązki światła, czyli skupieniem go w wąskiej "igle", gdzie można się

> pochwalić owym +xx%, ale oczywiście kosztem nieznacznego zmniejszenia oświetlenia pozostałego pola.

A nie cieńszym żarnikiem?

mar00ha

Napisano

> Szczególnie te z niebieską poświatą

te z niebieska poświatą, to akurat świecą gorzej. Dla mnie najlepsze są zwykłe białe a nawet wpadające lekko w żółte

Napisano

> To kup philipsa wyprodukowanego w Pile a nie w CHRP

Niestety kolego w Pile nie robią żarówek samochodowych.

Napisano

> No i dobrze. Niech świecą bardziej tam, gdzie tego potrzebuję, nawet kosztem zmniejszenia

> oświetlenia w obszarach, które dla mnie nie są istotne.

Tylko że to marketing decyduje, gdzie jest "lepiej", co nie zawsze ma przełożenie na faktyczne potrzeby kierowcy.

> Ważne, że subiektywnie widzę wszystko jaśniej i wyraźniej.

No i o ową subiektywność tylko kiciarzom chodzi zlosnik.gif

Lekiem na całe zło miały być lampy o dynamicznie zmiennym kształtowaniu wiązki światła, ale jakoś zbyt powszechne nie są.

Napisano

> A nie cieńszym żarnikiem?

> mar00ha

To też jeden ze sposobów, jest ich kilka.

Napisano

> Może i tak, bo to by skracało ich żywotność.

No przecież skraca. Żarówki typu "+50%" zwykle świecą krócej od swoich "zwykłych" odpowiedników. Nie?

mar00ha

Napisano

> Może i tak, bo to by skracało ich żywotność.

I skraca.

Przez ostatnią dekadę przetestowałem sobie dla zabawy różne wynalazki i ostatecznie wróciłem do zwykłych żarówek firm typu Osram, Philips, itp. A największe znaczenie dla jakości oświetlenia ma:

- czystość lamp, przydają się spryskiwacze,

- stan odbłyśników, stąd co jakiś czas wymieniam całe lampy

- stan instalacji elektrycznej wyrażany spadkami napięcia od akumulatora do żarówek - w wielu samochodach wystarczy wymienić za dostępne za kilka złotych kostki połączeniowe żarówek, bo są przegrzane i kiepsko kontaktują (dlatego spadek napięcia trzeba mierzyć nie na styku kostki, a na samej "nóżce" żarówki).

Napisano

> No przecież skraca. Żarówki typu "+50%" zwykle świecą krócej od swoich "zwykłych" odpowiedników.

> Nie?

> mar00ha

Więc nie jest to żarówka dla centusia patre grinser006.gif

Napisano

> No przecież skraca. Żarówki typu "+50%" zwykle świecą krócej od swoich "zwykłych" odpowiedników.

> Nie?

> mar00ha

Zdecydowanie, a także są bardziej wrażliwe na wstrząsy podczas pracy.

Napisano

> I skraca.

> Przez ostatnią dekadę przetestowałem sobie dla zabawy różne wynalazki i ostatecznie wróciłem do

> zwykłych żarówek firm typu Osram, Philips, itp. A największe znaczenie dla jakości

> oświetlenia ma:

> - czystość lamp, przydają się spryskiwacze,

> - stan odbłyśników, stąd co jakiś czas wymieniam całe lampy

> - stan instalacji elektrycznej wyrażany spadkami napięcia od akumulatora do żarówek - w wielu

> samochodach wystarczy wymienić za dostępne za kilka złotych kostki połączeniowe żarówek, bo są

> przegrzane i kiepsko kontaktują (dlatego spadek napięcia trzeba mierzyć nie na styku kostki, a

> na samej "nóżce" żarówki).

Tylko że nie którzy uważają że do starego golfa wystarczy kupić Super wypasioną żarówkę wyprodukowaną w technologi kosmicznej i napychają sakwy producentów, a przy okazji oślepiają innych kierowców.

Napisano

> Tylko że nie którzy uważają że do starego golfa wystarczy kupić Super wypasioną żarówkę

> wyprodukowaną w technologi kosmicznej i napychają sakwy producentów,

Z tym to pies ich ganiał, ich pieniądze.

> a przy okazji oślepiają

> innych kierowców.

A za to bym kastrował, szczególnie za garażowe "zenony" wsadzone w zwykłe lampy.

Napisano

> A za to bym kastrował, szczególnie za garażowe "zenony" wsadzone w zwykłe lampy.

A właściciel takich zenonów powie " Ważne, że subiektywnie widzę wszystko jaśniej i wyraźniej. " zlosnik.gif

Napisano

> Więc nie jest to żarówka dla centusia patre

Patrzcie. Milioner się znalazł. panic.gif

Napisano

> A największe znaczenie dla jakości

> oświetlenia ma:

> - czystość lamp, przydają się spryskiwacze,

Nie przydają się. Brud wysycha na rozgrzanym kloszu i spryskiwacz jest nieefektywny. Tylko szmatka daje radę.

> - stan odbłyśników, stąd co jakiś czas wymieniam całe lampy

W uno taki zabieg jest tańszy niż zestaw porządnych żarówek zlosnik.gif Co ma zrobić delikwent, który ma droższą furę? Zamontować zenony czy dalej brać lepsze żarówki?

Napisano

> A za to bym kastrował, szczególnie za garażowe "zenony" wsadzone w zwykłe lampy.

Jeździłem na garażowych ksenonach za 200 złotych i na super nowiuśkich lampeczkach za ponad 4 tysiące w opcji. Zapytam z przekąsem: Na który zestaw lamp kierowcy z naprzeciwka reagowali alergicznie długimi po moich oczach? Takich samozwańczych żandarmów na drogach gaszę wiązką z biksenonu...

Napisano

> Jak Cię nie stać na utrzymanie autka to go nie kupuj.

W buty sobie wsadź swoje mądrości zlosnik.gifok.gif

Napisano

Czyli wszystko jasne, Ci którzy kupują nowe fury z fabrycznymi homologowanymi lampami xenonowymi są frajerami zlosnik.gifzlosnik.gif bo przecie wystarczy zapodać takie za 200zł z alledrogo i jest super bajer grinser006.gifgrinser006.gif patre jest dobry zlosnik.gif

Napisano

> Takich samozwańczych żandarmów na drogach gaszę wiązką z

> biksenonu...

D1S + H1? zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.