Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wiosenne remonty-jaki kolor? :)

Featured Replies

Napisano

postapo3.jpg

Witam, moj uniacz jest już troszkę zdezelowany i nie przypomina juz zupelnie tego pachnącego auta które przyjechało z fabryki. Standardowo dolne krawędzie dzwi, błotników itd. są skorodowane. Dodatkowo patrząc od wewnątrz, drzwi w niektórych miejscach zaczynają się "rozłazić" spineyes.gif . Jako, że nie mam jeszcze uzbieranych odpowiednich funduszy na nowe auto postanowiłem dać mojemu uniaczowi kilka lat życia yay.gif i go odświerzyć. Mam dość zaprawek(ciapek w innym odcieniu) więc pojadę po bandzie i trysnę całe auto(może nawet zrobie z tego manual jak będzie takie zapotrzebowanie).

Kolor mojego auta to BlueCapri i powiem szczerze że najbardziej mi się podoba jednak może ktoś z was ma pomysł na jakiś inny fajniejszy? Jeśli tak proszę wkleić foto (najlepiej uniacza) lub nr. lakieru i jego producenta(cenę jeśli jest znana). Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję bow.gif , w ramach nagrody jest satysfakcja że ktoś pomalował swojego unolota w zaproponowanym przez was kolorze ok.gif

Kolory metalik, brokaty itp. odpadają ze względów praktycznych.

P.S. Za zdjęcia aut typu ferrari z dopiskiem "zrób tak" z góry dziękuję nono.gif

Napisano

a po co malować całe auto? kupe kasy na to wydasz... zrób zaprawki, psiknij je w tym samym kolorze (w mieszalniach Ci dobiorą kolor) i tyle..

Napisano
  • Autor

>... zrób zaprawki, psiknij je w tym samym kolorze

> (w mieszalniach Ci dobiorą kolor) i tyle...

wspomniałem już że nie lubię ciapek w innym odcieniu-kolor z mieszalni i tak się odróżnia(malowałem w lato), dodatkowo te farby ze sprayów(nawet dorabianych) są tandetne i teraz i tak bym tryskał pistoletem.

>a po co malować całe auto?

a czemu nie? mam taką ochotę :>, a tak naprawdę tyle elementów muszę oszlifować i zabezpieczyć (zdejmuje zreszta drzwi i przednie błotniki) że oklejenie lub zdjęcie szyb i tryśnięcie reszty to już niewiele roboty, komorę silnika i wnętrze pomijam.

>kupe kasy na to wydasz

Jeśli oddam do lakiernika to tak, naprawę robię we własnym zakresie, posiadam garaż i odpowiednie umiejętności, jesli tych mi zabraknie podczas samego tryskania lakierem mam do kogo zwrócić się o pomoc.

Napisano

Zanim zaczniesz się bawić, wyciągnij dywany i zobacz, czy masz jeszcze podłogę. W Uniakach lubią sobie przerdzewieć podszybia i żebra drzwi, co powoduje wlewanie się wody w konstrukcję i szkody znacznie większe, niż widać gołym okiem. Dla przykładu u mnie z roboty "na kilka dni" wyszła na kilka tygodni. II to nie skrobanie i zaprawianie, a po prostu wycinanie całych połaci i wstawianie nowych.

Napisano
  • Autor

Ech..w jakim stanie mam autko wiem najlepiej, decyzja nie jest podjęta pochopnie i zastanawiam się nad tym od kilku miechów. Więc ponawiam pytanie jaki kolor? wink.gif

Napisano

> Ech..w jakim stanie mam autko wiem najlepiej, decyzja nie jest podjęta pochopnie i zastanawiam się

> nad tym od kilku miechów. Więc ponawiam pytanie jaki kolor?

różowy

Napisano
  • Autor

> różowy

dobra dzięki chłopie za spamowanie, niepodoba ci się moja koncepcja to nie pisz, na pewno masz coś mądrego do powiedzenia w innych tematach, jakbyś mógł niewypowiadaj się więcej w moim.

Napisano

> dobra dzięki chłopie za spamowanie, niepodoba ci się moja koncepcja to nie pisz, na pewno masz coś

> mądrego do powiedzenia w innych tematach, jakbyś mógł niewypowiadaj się więcej w moim.

a jakiej odpowiedzi się spodziewałeś? zaraz się tu zrobi wysyp propozycji od innych userów. chyba masz jakiś swój gust więc wybierz sam. proste... jak bedziesz miał do wyboru jedną z dwóch dziewczyn to też będziesz pytał na forum którą wybrać? facepalm.gif

i nie wiem po co się pieklisz od razu...

Napisano

Ja bym pomyślał przyszłościowo i strzelił lakier w kolorze rdzy zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> zaraz się tu zrobi wysyp propozycji od innych userów.

hmm.. przepraszam cie najmocniej, wydawało mi się że temat który założyłem jest w odpowiednim dziale i jeśli ktos ma jakiś ciekawy pomysł to moze coś zapoda. Wydawało mi się że jasno i prosto określilem o co mi chodzi (jaki kolor, numer, producent, zdjęcia), niestety nie jestem takim starym wyjadaczem na tym forum jak ty i nieznam wszystkich dobrze. Jakbym był tobym wiedział że niepotrafisz czytac ze zrozumieniem i wysłał bym ci privem łopatologiczne wyjaśnienia.

Proszę moderatorów o usunięcie mojego tematu w całości bo chyba i tak już nic z niego nie będzie lub przeniesienie go do UKP. Tam może osoby postronne nie będą spamować.

Napisano

Uno podoba mi się w kolorze ciemno-niebieskim. Jeśli masz możliwość wypolerowania go jeszcze na błysk to naprawdę wygląda kosmicznie - autko z nowym lakierem zyskuje dobrych kilka lat.

Zastanów się może jeszcze nad środkiem. Polecam też zakupić pokrowce na siedzenia (niezależnie jaki kolor wybierzesz). Wtedy na prawdę autko wygląda fantastycznie wink.gif

O taki kolorek mi chodzi - zdjęcie znalezione w necie. Kolor troszkę ciemniejszy od Twojego (a może po prostu jest nowszy i lakier nie jest tak wyblaknięty?) smile.gif

1293472298_151484987_2-sprzedam-Fiata-Uno-900-Milanowek.jpg

Napisano

> Witam, moj uniacz jest już troszkę zdezelowany i nie przypomina juz zupelnie tego pachnącego auta

> które przyjechało z fabryki. Standardowo dolne krawędzie dzwi, błotników itd. są skorodowane.

> Dodatkowo patrząc od wewnątrz, drzwi w niektórych miejscach zaczynają się "rozłazić" . Jako,

> że nie mam jeszcze uzbieranych odpowiednich funduszy na nowe auto postanowiłem dać mojemu

> uniaczowi kilka lat życia i go odświerzyć. Mam dość zaprawek(ciapek w innym odcieniu) więc

> pojadę po bandzie i trysnę całe auto(może nawet zrobie z tego manual jak będzie takie

> zapotrzebowanie).

> Kolor mojego auta to BlueCapri i powiem szczerze że najbardziej mi się podoba jednak może ktoś z

> was ma pomysł na jakiś inny fajniejszy? Jeśli tak proszę wkleić foto (najlepiej uniacza) lub

> nr. lakieru i jego producenta(cenę jeśli jest znana). Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję

> , w ramach nagrody jest satysfakcja że ktoś pomalował swojego unolota w zaproponowanym przez

> was kolorze

> Kolory metalik, brokaty itp. odpadają ze względów praktycznych.

> P.S. Za zdjęcia aut typu ferrari z dopiskiem "zrób tak" z góry dziękuję

"zrób tak"

jiveyellow98011024.th.jpg

wink.gif

Napisano

> "zrób tak"

Popieram waytogo.gif

Taki kolorek od razu rozwesela i nadaje wygląd autu wink.gif Sam miałem na taki malować... biglaugh.gif

Napisano

> "zrób tak"

Naprawdę ładnie wygląda, a i auto zrobione ze smakiem. wink.gif

Napisano

Zostaw pierwotny kolor waytogo.gif

Napisano

> Naprawdę ładnie wygląda, a i auto zrobione ze smakiem.

tylko że ten żółty jeszcze ma to coś pod maską palacz.gif

Napisano

> Witam, moj uniacz jest już troszkę zdezelowany i nie przypomina juz zupelnie tego pachnącego auta

> które przyjechało z fabryki. Standardowo dolne krawędzie dzwi, błotników itd. są skorodowane.

> Dodatkowo patrząc od wewnątrz, drzwi w niektórych miejscach zaczynają się "rozłazić" . Jako,

> że nie mam jeszcze uzbieranych odpowiednich funduszy na nowe auto postanowiłem dać mojemu

> uniaczowi kilka lat życia i go odświerzyć. Mam dość zaprawek(ciapek w innym odcieniu) więc

> pojadę po bandzie i trysnę całe auto(może nawet zrobie z tego manual jak będzie takie

> zapotrzebowanie).

> Kolor mojego auta to BlueCapri i powiem szczerze że najbardziej mi się podoba jednak może ktoś z

> was ma pomysł na jakiś inny fajniejszy? Jeśli tak proszę wkleić foto (najlepiej uniacza) lub

> nr. lakieru i jego producenta(cenę jeśli jest znana). Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję

> , w ramach nagrody jest satysfakcja że ktoś pomalował swojego unolota w zaproponowanym przez

> was kolorze

> Kolory metalik, brokaty itp. odpadają ze względów praktycznych.

> P.S. Za zdjęcia aut typu ferrari z dopiskiem "zrób tak" z góry dziękuję

Robiłem niedawno tak jak piszesz, ale bez zmiany koloru (przynajmniej częściowo. Mam UNO w kolorze bordo, i żeby zaoszczędzić na farbie, zbierałem u kolegów w lakierni wszystkie resztki farb o kolorze podobnym do mojego. Wyszło nawet trochę podobnie do oryginału. Jeśli chcesz zmieniac kolor, to jest dużo więcej roboty. Wnęka silnika trochę głupio wygląda w innym kolorze niż reszta. A co z drzwiami od wewnątrz, wnętrzem bagażnika gdzie widać blachę i.t.p. Na twoim miejscu zostawił bym orginał albo pomalował na coś podobnego.

Napisano

Żółty bardzo ładny, kiedyś widziałem żółtego poloneza (ino raz w życiu) i wyglądał naprawde super.

A co powiesz na zieleń ?

th_Inne-C4813316-1_1299420593.jpg

90.jpg

Napisano

> Żółty bardzo ładny, kiedyś widziałem żółtego poloneza (ino raz w życiu) i wyglądał naprawde super.

> A co powiesz na zieleń ?

ciekawe co za cymbał napisał "zielony uno fire" skoro tam siedzi 1.4 grinser006.gifrotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Zastanów się może jeszcze nad środkiem. Polecam też zakupić pokrowce >na siedzenia (niezależnie jaki kolor wybierzesz). Wtedy na prawdę autko >wygląda fantastycznie

Spoko, spoko, na wszystko przyjdzie czas smile.gif . Na razie lakier i parę innych "mechanicznych" rzeczy muszę chce zrobić wink.gif , zresztą wnętrze mam w bardzo dobrym stanie.

>Kolor troszkę ciemniejszy od Twojego (a może po prostu jest nowszy i lakier >nie jest tak wyblaknięty?)

Ten kolor z tojego zdjęcia to jakiś granat metalik chyba, mój jest niebieski

> "zrób tak"

kolor fajny, auto nie twoje bo ty masz czarne, ale czy wiesz czy na tym zdjęciu są pomalowane ranty nadkoli czy nakladki?

> A co z drzwiami od wewnątrz, wnętrzem bagażnika gdzie widać blachę i.t.p.

Drzwi będę zdejmował, rozbrajał i malował obustronnie, komora silnika mi nieprzeszkadza w innym kolorze-może to nawet fajnie wyglądać jak kolory zew/wew bedą dobrane ok.gif

>Na twoim miejscu zostawił bym orginał albo pomalował na coś podobnego

Tak, mój kolor też mi się bardzo podoba, ale może czas na zmiany jak już lakieruję, jednak to coś podobnego co jest fajne to wóz marasa, myślę że to przepolerowane bluecapri? hmm.gif

> A co powiesz na zieleń ?

No!, autko z pierwszego zdjęcia podoba mi się chyba najbardziej ale to chyba jakiś metalik jest więc odpada frown.gif

Dzięki za wasze propozycje, czekam na więcej smile.gifsmile.gifsmile.gif270635636-JUMP2.gif

Napisano

> ciekawe co za cymbał napisał "zielony uno fire" skoro tam siedzi 1.4

A gdzie ty widzisz, że to 1.4? hmm.gif Bo ja na podstawie koloru i spojlerów nie jestem w stanie określić pojemności... cfaniaczek.gif

Napisano

> A gdzie ty widzisz, że to 1.4? Bo ja na podstawie koloru i spojlerów nie jestem w stanie określić

> pojemności...

Może to jakieś znane w klubie Uno zlosnik.gif

Napisano

> Może to jakieś znane w klubie Uno

Myślałem, że może na taki kolor malowali tylko 1.4 hmm.gif Człowiek całe życie się uczy spineyes.gifzlosnik.gif

Napisano

> A gdzie ty widzisz, że to 1.4? Bo ja na podstawie koloru i spojlerów nie jestem w stanie określić

> pojemności...

pamiętam jak bardzo długo wisiał na allegro 270751858-jezyk.gif

Napisano

> pamiętam jak bardzo długo wisiał na allegro

eeee a to nie wisiał ten zmutowany z polonezem? 270751858-jezyk.gifzeby.GIF

Napisano

> eeee a to nie wisiał ten zmutowany z polonezem?

obydwa były i obydwa to 1.4 waytogo.gif

Napisano

> Ech..w jakim stanie mam autko wiem najlepiej, decyzja nie jest podjęta pochopnie i zastanawiam się

> nad tym od kilku miechów. Więc ponawiam pytanie jaki kolor?

jak dla mnie to perkalikowy w kratke bylby wspanialym kolorem zlosnik.gif

Napisano

a myślałeś o tym żeby pomalować auto w np. czarnym albo czerwonym macie devil.gif

Napisano

> a myślałeś o tym żeby pomalować auto w np. czarnym albo czerwonym macie

w czarnym macie dostanie latem pie.lca 270751858-jezyk.gif i na dachu będzie mógł zrobić grila bez rożna grinser006.gif

Napisano

czyli sa jakies plusy bbq.gifzlosnik.gif

ale czerwony mat też fajnie wygląda wink.gif

Napisano

> czyli sa jakies plusy

> ale czerwony mat też fajnie wygląda

co kto lubi, czarny mat się nagrzewa jak cholera, nawet gorzej od akrylu

Napisano

> a myślałeś o tym żeby pomalować auto w np. czarnym albo czerwonym macie

no, i na serii kołach i zawiasie będzie wyglądał tragikomicznie ok.gif

Napisano

> kolor fajny, auto nie twoje bo ty masz czarne, ale czy wiesz czy na tym zdjęciu są pomalowane ranty

> nadkoli czy nakladki?

to jest fabryczne uno turbo i.e. w kolorze Jive Yellow, ma wszystkie nakładki

Napisano

...albo biały mat, najlepiej z dodatkiem szczypty niebieskiego- sam bym chętnie miał coś takiego food.gif

Latem nie będzie za gorąco, a przy malowaniu na mat trzeba by się nieźle postarać, żeby coś wyszło nie tak wink.gif

Napisano

programy graficzne nie gryzą smile.gif

tak zupełnie na szybko

9a7249bee0e452da.jpg

d56f8d9c2a3e025c.jpg

6515334aa597f468.jpg

02dde4495d5eb14b.jpg

07b55d9895f74a55.jpg

789d28b988315fbf.jpg

Napisano
  • Autor

> Z tych to tylko granat

tak

Podsumowując, zadałem pytanie jak każde tyle że dotyczące koloru. To była też trochę taka zabawa. Miałen nadzieję że unomaniacy wypowiedzą się w stylu "ja na swoim położyłem kolor o numerze X" ale zastanawiałem się jeszcze nad Y bo też fajnie wygląda na tej fotce:...itd. nie wyszło, trudno..

Napisano

wiesz, jedynymi osobami które tutaj kojarzę które przemalowywały uniaka to:

- Rzucio na pomarańcz

- Drupi na granat

reszta raczej zostaje przy swoich kolorach, z czego warto byłoby swoje pomalować wg upodobania. Gdybym mojego malował na pewno byłby to kolor w którym uniak nie występował, coś z pomarańczy, krzykliwych zieleni, albo zrobił coś na styl seicento brush, dwukolorowe

Napisano

> wiesz, jedynymi osobami które tutaj kojarzę które przemalowywały uniaka to:

> - Rzucio na pomarańcz

> - Drupi na granat

yaya.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> z czego warto byłoby swoje pomalować wg upodobania.

Dokładnie tak zrobię, ale jak wiadomo zawsze "co dwie głowy to nie jedna". Zawsze mozna wspomóc się czyjąś podpowiedzią czy sugestią. W sumie "nie wyszło" to za ostro powiedziane. Odrzucając spam którego jest ze 3 strony ( 270751858-jezyk.gif ) to kilka osób starało się wrzucić coś konstruktywnego. THX ok.gif

Napisano

> - Rzucio na pomarańcz

sam jesteś pomrańcz chaja.gif

zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

rzucio pomalował Uniacza na złoty kolor... nawet w podpisie ma "złota strzała"

I dach i klapa są czarne i maska przednia też jest czarna zeby.GIF

Napisano

> wiesz, jedynymi osobami które tutaj kojarzę które przemalowywały uniaka to:

> - Rzucio na pomarańcz

> - Drupi na granat

> reszta raczej zostaje przy swoich kolorach, z czego warto byłoby swoje pomalować wg upodobania.

> Gdybym mojego malował na pewno byłby to kolor w którym uniak nie występował, coś z pomarańczy,

> krzykliwych zieleni, albo zrobił coś na styl seicento brush, dwukolorowe

ja z szarego metalika na 'brush' czerwono-szary, później na rosso racing 113 (45S) a na koniec w malowanie sx'a

a teraz z czarnego matu będzie Nero 601

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.