Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

śmiać się czy płakać - spawanie felg

Featured Replies

Napisano

wiem, że było na ten temat... facepalm.gif

dziś gość mi przywiózł i nawet oficjalnie toto przez biuro nie przeszło, tylko jakaś lewizna u spawacza... tuk.gif

oryginały Renault chyba do jakiegoś dużego auta

20110310.jpg

Napisano

ale o co chodzi?

Napisano

phii.. samochody spawają z przystanku autobusowego, a Ty jakies tam felgi posmarkane pokazujesz hehe.gif

Napisano

> oryginały Renault chyba do jakiegoś dużego auta

Na duże, błyszczące auto od dziadka z Niemiec wystarczyło, ale dziadek na stalówkach jeździł, to trzeba było alusy skołować. A że sprzedawcy nowych to zdziercy i złodzieje, to się kupiło używki w stanie prawie igła, do lekkiej kosmetyki.

Napisano

> wiem, że było na ten temat...

> dziś gość mi przywiózł i nawet oficjalnie toto przez biuro nie przeszło, tylko jakaś lewizna u

> spawacza...

Spawacze tego nie ogarnęli, czy co? Jak potrzebujesz pomocy technicznej, to wal jak w dym ok.gifzlosnik.gif

Przyjemny warsztacik ok.gifgrinser006.gifbiglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> ale o co chodzi?

ja rozumiem, że to PAXy, ale ZTCW nie spawa się felg. widać, że pęknięcia szły na obydwu od wewnętrznego rantu.

Napisano
  • Autor

> Spawacze tego nie ogarnęli, czy co? Jak potrzebujesz pomocy technicznej, to wal jak w dym

spawacz u mnie w porządku (spawa pod dozorem) i efekt na fotce nie jest końcowy, ale sam fakt... jakiś przemytnik to był czy co spy.gif

Napisano

Nawet nie masz pojęcia ile tego jeździ po naszych ulicach.

Jeszcze nie widziałem by się to komuś rozleciało, ale sam miałbym chyba opory by na czymś takim jeździć.

Napisano
  • Autor

> Nawet nie masz pojęcia ile tego jeździ po naszych ulicach.

pewnie tak. ale staram się nie popierać takich działań. po prostu facet mnie zaskoczył swoją bezczelnością, że wlazł mi gdzieś tylnym wejściem i wymusił na spawaczu spawy zlosnik.gif

Napisano

> Jeszcze nie widziałem by się to komuś rozleciało, ale sam miałbym chyba opory by na czymś takim

> jeździć.

Na spawalnictwie na POLSL miałem zajęcia z człowiekiem któremu zlecono badanie felgi aluminiowej po spawaniu,

wszystko przez to, że jednej osobie felga aluminiowa przy prędkości ponad 150km/h rozpadła się przebijając grodź i wpadła do środka auta icon_rolleyes.gif

Po przeprowadzonych badaniach koleś tylko powiedział, że on i nikt z jego znajomych nie podejmie się spawania i wystawienia dokumentu, że pospawaliby taką felgę!

Radził nam abyśmy nie brali takich wynalazków koszt pospawania felgi z badaniami rentgenowskimi i atestem to będzie o kilkanaście zł mniejszy niż zakup nowej feli ok.gif

Gdyby nie to, że koleś miał potężna wiedzę i doświadczenie praktyczne to bym nie uwierzył ok.gif

Napisano

Zdziwiłbyś się co na POLSL się "spawa" rotfl.gif

Ta felga to pikuś... dużo bardziej obciążone elementy o delikatniejszej konstrukcji i strukturze jak felgi...oczywiście, zabawki o których mówię, nikt w życiu nie powinien łatać, ani nawet próbować... frown.gif

Napisano
  • Autor

> Na spawalnictwie na POLSL miałem zajęcia z człowiekiem

nazwisko, numer służbowy?? palacz.gif

> koszt pospawania felgi z badaniami rentgenowskimi i

> atestem to będzie o kilkanaście zł mniejszy niż zakup nowej feli

koszt spawania ok. 100 PLN, koszt RTG ok. 70 PLN. ile nowa fela?? zlosnik.gif

Napisano

> koszt spawania ok. 100 PLN, koszt RTG ok. 70 PLN. ile nowa fela??

Różnie to bywa. Jakieś miesiąc temu szukałem znajomemu felgi do BMW, bo mu jedna pękła. Nie chciał spawać, więc wydał 1000 zł za nową sztukę okazyjnie z allegro. Normalna cena tej felgi w ASO to 1450 zł. Gdyby to było moje auto, to bym pospawał.

Napisano

Do wszystkich "oszczędzaczy" i spawaczy: ludzie czy was normalnie coś..... ?

Zepsuła się alu felga, zdarza się. Jak nie stać was na nową, w sensie, nową alufelgę to lepiej kupić stalową felgę i jeździć bezpiecznym samochodem.

Wydasz 170 zł na naprawę felgi facepalm.gif. Ok dołóż jeszcze 100zł i masz nową stalówkę.

A później się słyszy "z nie wiadomych przyczyn samochód nagle zjechał do rowu lub na przeciwległy pas".

Napisano

> Wydasz 170 zł na naprawę felgi . Ok dołóż jeszcze 100zł i masz nową stalówkę.

Do niektórych samochodów nie ma stalowych felg (patrz Alfy policyjne). Co nie zmienia faktu że nie powinno się spawać.

Napisano

spawanie spawaniem, a co z prostowaniem?

Napisano
  • Autor

> spawanie spawaniem, a co z prostowaniem?

się jakoś wyprostuje. reszta na wyważarce, jak tutaj

Napisano

wiem, że się wyprostuje i wyważy bo sam kiedyś zleciłem wykonanie takiej usługi. Miałem raczej na myśli, czy prostowane felgi są równie niebezpieczne jak spawane, przecież materiał zagięty a potem wyprostowany jest już raczej osłabiony...

Napisano

A co Ty chcesz od tych spawów? Materiał ślicznie przetopiony , w dwóch słowach "spaw książkowy"

Spokojnie będą służyły jeszcze długie lata... Ale jak zawsze widać ,że niektórzy z Was są przewrażliwieni...

Napisano

> technicznie jezeli dobrze zrobione nic nie powinno sie dziac...

Pozostaje jeszcze sprawa przyczyny pęknięcia felgi i pozostałych konsekwencji których samo spawanie nie usuwa. Teoretycznie pospawać można wszystko, a spoina będzie miała większa wytrzymałość od oryginalnego materiału.

Napisano

> A co Ty chcesz od tych spawów? Materiał ślicznie przetopiony , w dwóch słowach "spaw książkowy"

> Spokojnie będą służyły jeszcze długie lata... Ale jak zawsze widać ,że niektórzy z Was są

> przewrażliwieni...

facepalm.gif

Kolego chyba przesadziłeś zlosnik.gif Zakładając że tam jest tylko 4mm aluminium to przy wykonaniu pełnego przetopu farby by nie było w okolicy 5cm wskutek bardzo dobrego odprowadzanie ciepła przez aluminium wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.