Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LPG do DIESLA

Featured Replies

Napisano

Przeczytałem ostatnio, że do Diesla mozna zainstalowac instalacje LPG. Tylko, ze działa na tej zasadzie że podczas jazdy spalane jest 80% ON i 20% LPG.

Od kogos innego słyszałem, ze widział pojazd Diesla który jeździł tylko na LPG czy to mozliwe??

Napisano

> Przeczytałem ostatnio, że do Diesla mozna zainstalowac instalacje LPG. Tylko, ze działa na tej

> zasadzie że podczas jazdy spalane jest 80% ON i 20% LPG.

> Od kogos innego słyszałem, ze widział pojazd Diesla który jeździł tylko na LPG czy to mozliwe??

Tak jest to możliwe tylko że taki silnik ma zapłon iskrowy.

Napisano
  • Autor

ale jak iskrowy jak to diesel a nikt go nie przerabiał?

> Tak jest to możliwe tylko że taki silnik ma zapłon iskrowy.

Napisano

> Tak jest to możliwe tylko że taki silnik ma zapłon iskrowy.

Może być też układ dwupaliwowy, gdzie zostaje zapłon samoczynny, z tym że silnik zasysa nie powietrze, a mieszankę z gazem.

Regulacja mocy odbywa się wtedy składem mieszanki gazowo-powietrznej. Dawka ON jest zbliżona do tej z biegu jałowego.

Z tego względu zabawa jest tym bardziej opłacalna, im większe jest średnie obciążenie silnika (proporcjonalnie mniejsze zużycie ON w stosunku do LPG, czy CNG).

Napisano

> ale jak iskrowy jak to diesel a nikt go nie przerabiał?

> > Tak jest to możliwe tylko że taki silnik ma zapłon iskrowy.

Jak diesel ma jeździć na samym gazie to musi mieć przerobiony układ zapłonowy z samoczynnego na iskrowy.

Napisano

> Może być też układ dwupaliwowy, gdzie zostaje zapłon samoczynny, z tym że silnik zasysa nie

> powietrze, a mieszankę z gazem.

> Regulacja mocy odbywa się wtedy składem mieszanki gazowo-powietrznej. Dawka ON jest zbliżona do tej

> z biegu jałowego.

> Z tego względu zabawa jest tym bardziej opłacalna, im większe jest średnie obciążenie silnika

> (proporcjonalnie mniejsze zużycie ON w stosunku do LPG, czy CNG).

No ja to wiem zlosnik.gif

Napisano

> Może być też układ dwupaliwowy, gdzie zostaje zapłon samoczynny, z tym że silnik zasysa nie

> powietrze, a mieszankę z gazem.

> Regulacja mocy odbywa się wtedy składem mieszanki gazowo-powietrznej. Dawka ON jest zbliżona do tej

> z biegu jałowego.

> Z tego względu zabawa jest tym bardziej opłacalna, im większe jest średnie obciążenie silnika

> (proporcjonalnie mniejsze zużycie ON w stosunku do LPG, czy CNG).

Rok, może dwa wstecz szukałem informacji w temacie. Natknąłem się na pdf z dokumentacją badań uczelnianych nad zasilaniem diesla dwupaliwowo (ON + LPG). Akademicy zarżneli dwa lub trzy silniki. Przy większych dawkach LPG silniki dostawały spalania detonacyjnego i pancerne, dieslowskie tłoki pękały jak porcelanowa zastawa.

Napisano

> Rok, może dwa wstecz szukałem informacji w temacie. Natknąłem się na pdf z dokumentacją badań

> uczelnianych nad zasilaniem diesla dwupaliwowo (ON + LPG). Akademicy zarżneli dwa lub trzy

> silniki. Przy większych dawkach LPG silniki dostawały spalania detonacyjnego i pancerne,

> dieslowskie tłoki pękały jak porcelanowa zastawa.

Ciekawy jestem jaki jest maksymalny stosunek gazu do ON lub benzyny do ON kiedy już zaczyna występować spalanie stukowe hmm.gif

Napisano

> Ciekawy jestem jaki jest maksymalny stosunek gazu do ON lub benzyny do ON kiedy już zaczyna

> występować spalanie stukowe

Tego nie wiem, ale dla znamionowych obciążeń silnika stosuje się nawet 40% udział ON w całej dawce paliwa na cykl.

Czyli dość dużo.

Badania prof. Lufta z Politechniki Radomskiej.

Napisano

> Od kogos innego słyszałem, ze widział pojazd Diesla który jeździł tylko na LPG czy to mozliwe??

EGP z Warszawy cos takiego kiedys zrobilo... Mozesz tam zapukac wink.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

Stare wózki widłowe, ursusy c330 i wszystkie inne sprzęty z podobnymi silnikami ludzie przerabiają na lpg. Zamiast wtrysków zakładają świece i aparat zapłonowy z żuka zlosnik.gif

Napisano

> Przeczytałem ostatnio, że do Diesla mozna zainstalowac instalacje LPG. Tylko, ze działa na tej

> zasadzie że podczas jazdy spalane jest 80% ON i 20% LPG.

Ostatnio interesowałem się tematem i jest zupełnie nieopłacalne.

http://www.europegas.pl/pl/Oferta/Instalacje/product_id,271.html

Quote:

Udokumentowane dowody wskazują na oszczędności paliwa rzędu 10-20% Nie wspominając już o wzroście mocy (do 30%)

Napisano

> Quote:

> Udokumentowane dowody wskazują na oszczędności paliwa rzędu 10-20% Nie wspominając już o wzroście

> mocy (do 30%)

Jeżeli traktować montaż lpg do diesla jako tuning silnika, to nie wygląda to tak źle ...

Kwestia ile kosztuje instalacja, ale pewnie więcej niż 2500 frown.gif

Napisano

> Jeżeli traktować montaż lpg do diesla jako tuning silnika, to nie wygląda to tak źle ...

> Kwestia ile kosztuje instalacja, ale pewnie więcej niż 2500

Aby utrzymać moc musisz stale karmić ją gazem. Chip jest "wieczny" i jego koszt jest znacznie tańszy. odpada masa zestawu i wieczne serwisowanie.

Napisano

> Aby utrzymać moc musisz stale karmić ją gazem. Chip jest "wieczny" i jego koszt jest znacznie

> tańszy. odpada masa zestawu i wieczne serwisowanie.

jak dla mnie bardzo ciekawa opcja ok.gif chipa bym nie chciał m.in dlatego że jest on "na stałe przypisany do samochodu" a ja nie mam zamiaru robić niespodzianki potencjalnemu nabywcy gdy bedę chciał sprzedać, bo i tak mi sie to nie zwróci (zresztą jak każdy tuning) a druga sprawa to nie chce nikomu dać zarobic, wychodze z żałozenia że albo tuninguje sam, albo wcale skromny.gif Tak wiem wiem, skąpa i złośliwa bestia ze mnie zlosnik.gif A taki zestawik mógłbym sobie przekładać do każdego kolejnego samochodu, a samochody sprzedawać jako seryjne. No jak dla mnie mega opcja, do tej pory unikałem diesli, ale teraz to nie wiem czy nie zmienię zdania ok.gif

Napisano

> jak dla mnie bardzo ciekawa opcja chipa bym nie chciał m.in dlatego że jest on "na stałe

> przypisany do samochodu" a ja nie mam zamiaru robić niespodzianki potencjalnemu nabywcy gdy

> bedę chciał sprzedać, bo i tak mi sie to nie zwróci (zresztą jak każdy tuning) a druga sprawa

> to nie chce nikomu dać zarobic, wychodze z żałozenia że albo tuninguje sam, albo wcale Tak

> wiem wiem, skąpa i złośliwa bestia ze mnie A taki zestawik mógłbym sobie przekładać do

> każdego kolejnego samochodu, a samochody sprzedawać jako seryjne. No jak dla mnie mega opcja,

> do tej pory unikałem diesli, ale teraz to nie wiem czy nie zmienię zdania

hola hola... w tym przypadku chyba też przypisujesz do auta - w sensie wpisy w DR i inne formalki, jeśli tak to nie takie aj waj że zdemontował i do innego auta.

Co do chipa to akurat nie wymaga żadnych formalności, natomiast wzrost mocy nie bierze się znikąd i też zwiększa zapotrzebowanie na oleum(nie żeby wir w baku robił :D) nie wiem jak turbina zaopatruje się też na chipa, w końcu ciśnienie też jest zwiększane.

Moim zdaniem w kwestii podniesienia mocy chip może wyjść tańszy a już na pewno nie zabierze koła zapasowego.

Zaletą LPG w tym przypadku jest:

- ekologia(ale zwolenników sadzomiotaczy nie podejrzewam o priorytety w tej sprawie)

- zwiększenie mocy przy zmniejszeniu dawki oleju - trzeba by przekalkulować o ile zwiększa się dawka oleju przy chipie i czy koszt podawanego gazu nie zniweluje tej różnicy

- PONOĆ bezinwazyjna instalacja... nie wiem... może ktoś się odważy

wady:

- tak jak w przypadku gazu do benzynowych jednostek - niewielka(a w przypadku diesla może i znikoma) ilość fachowych zakłakładów

- chcesz mocy? to se zatankuj

- butla

Napisano

> hola hola... w tym przypadku chyba też przypisujesz do auta - w sensie wpisy w DR i inne formalki,

> jeśli tak to nie takie aj waj że zdemontował i do innego auta.

No właśnie o to chodzi że nie zlosnik.gif bo ja wszystko robie sam, bez formalności, a instalka jest tak zamontowana żeby jej nie było widać. Jakbym miał jeszcze dawać gaziarzowi i latać po urzędach to wtedy masz 100% racji żeby sie nie opłaciło ok.gif

> Co do chipa to akurat nie wymaga żadnych formalności, natomiast wzrost mocy nie bierze się znikąd i

nie wymaga formalności ale wymaga drogich programatorów za klika lub nawet kilkanaście tysięcy złotych (wiem to od gościa który sie zajmuje tym zawodowo) noi przedewszystkim wiedzy... a tą to sie nikt nie chce podzielić za duże pieniądze nawet..

> też zwiększa zapotrzebowanie na oleum(nie żeby wir w baku robił :D) nie wiem jak turbina

> zaopatruje się też na chipa, w końcu ciśnienie też jest zwiększane.

no jest ale nie dużo albo nawet wcale. Np gość robił chipa w vw silniku 1.9TDi 105, seria miała na hamowni 110KM a po chipie wyszło prawie 150, przy zwiekszeniu ciśnienia uwaga aż 0,06 bara icon_eek.gif. Czyli było w serii 1.05 bara a po modzie 1.11. Powiem Ci szczezrze że sam nie wiem skąd sie to bierze. Diesel to jest troche inna bajka tu jest sposób dawkowania jakościowy a nie ilościowy tak jak w benzynie. W turbobenzynie masz tylko w sumie 3 główne parametry do przestawienia, cisnienie doładowania, AFR i kat zapłonu. A w dieslu tych parametrów jest conajmniej kilkanascie jak nie więcej, jakies limitery nie limitery i inne cuda wianki...

> Moim zdaniem w kwestii podniesienia mocy chip może wyjść tańszy a już na pewno nie zabierze koła

> zapasowego.

koło zapasowe to jest akurat najmniejszy problem zlosnik.gif

> Zaletą LPG w tym przypadku jest:

> - ekologia(ale zwolenników sadzomiotaczy nie podejrzewam o priorytety w tej sprawie)

> - zwiększenie mocy przy zmniejszeniu dawki oleju - trzeba by przekalkulować o ile zwiększa się

> dawka oleju przy chipie i czy koszt podawanego gazu nie zniweluje tej różnicy

> - PONOĆ bezinwazyjna instalacja... nie wiem... może ktoś się odważy

napisałem maila o cene i instrukcje do tego zobaczymy co odpiszą.

> wady:

> - tak jak w przypadku gazu do benzynowych jednostek - niewielka(a w przypadku diesla może i

> znikoma) ilość fachowych zakłakładów

> - chcesz mocy? to se zatankuj

> - butla

Napisano

kumpel ostatnio robił chip w audi a4 1.9tdi koszt 1400pln, ponoć w mieście zwiększa się zużycie ON, kumpel robi głównie trasy więc pewnie różnica niezauważalna.

Zastanawia mnie jak wyglądało by zagazowanie jednostki po chipie biglaugh.gif

Napisano

> No właśnie o to chodzi że nie bo ja wszystko robie sam, bez formalności, a instalka jest tak

> zamontowana żeby jej nie było widać. Jakbym miał jeszcze dawać gaziarzowi i latać po urzędach

> to wtedy masz 100% racji żeby sie nie opłaciło

Montaż instalacji bez wbicia w dowód nie jest IMHO najlepszym pomysłem w każdym przypadku.

Zrób takim autem wypadek, albo niech ktoś Ciebie ubije, ciekawe czy OC zadziała?

Napisano

> No właśnie o to chodzi że nie bo ja wszystko robie sam, bez formalności, a instalka jest tak

> zamontowana żeby jej nie było widać. Jakbym miał jeszcze dawać gaziarzowi i latać po urzędach

> to wtedy masz 100% racji żeby sie nie opłaciło

A jak chcesz to inaczej zalegalizować i przechodzić coroczny przegląd techniczny?

Napisano

> A jak chcesz to inaczej zalegalizować i przechodzić coroczny przegląd techniczny?

pewnie za flaszke majster nie zauważy rotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.