Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polskie drogi są na prawdę dobre!

Featured Replies

Napisano

Według tego Ukraińca mamy w Polsce dobre drogi, a przynajmniej wypadają dużo lepiej niż na Ukrainie.

Do obejrzenia tutaj:

Można sobie przewinąć do 1:39

Napisano
  • Autor

> Według tego Ukraińca mamy w Polsce dobre drogi, a przynajmniej wypadają dużo lepiej niż na

> Ukrainie.

to może dać dla równowagi jakiś wywiad na temat polskich dróg z np. francuzem? hahaha.gif

pewnie byłby zdziwiony, że przy wjeździe do Polski nie ma tablicy "szose deforme na terenie całego kraju" zlosnik.gif

Napisano

> to może dać dla równowagi jakiś wywiad na temat polskich dróg z np. francuzem?

> pewnie byłby zdziwiony, że przy wjeździe do Polski nie ma tablicy "szose deforme na terenie całego

> kraju"

Albo z Niemcem.

Pewnie byłby wielokrotnie zdziwiony czemu nie ma takich tablic

284873394-strassenschaden.jpg

post-61095-14352512281249_thumb.jpg

Napisano

To że są lepsze niż na ukrainie wcale nie oznacza że są dobre... swoją drogą mam kolegę z ukrainy i pokazywał mi kiedyś filmik jaki nakręcił na drodze krajowej to właściwie cięzko mówić o drodze bo to była jedna wielka dziura z od czasu do czasu występującym asfaltem grinser006.gif

Napisano

Powiedzmy sobie szczerze, ze postep w jakosci i ilosci drog jest ogromny. Jak cofne sie kilkanascie lat wstecz i przypomne sobie A4, Zakopianke, "siodemke", Wielicka, "czworke", Aleje, Lublanska, Dabie jako jedyna przeprawe miedzy Grunwaldzkim, a Nowohucka, Rybitwy, obwodnice Krakowa, wylot na Sandomierz, "Autostrade Slonca", a takze moj ulubiony w owych latach Radom to zmiana jest naprawde bardzo znaczaca.

Nie bylem na Ukrainie wiec ciezko mi porownywac. Ale jesli tempo postepu bedzie stale to bede usmiechnietym emerytem. hehe.gif

Napisano

> Według tego Ukraińca mamy w Polsce dobre drogi, a przynajmniej wypadają dużo lepiej niż na

> Ukrainie.

A może tak porównywać drogi państw UE? hmm.gif

Napisano

> Ukrainie.

Zapewne, a jak jeszcze porownamy do Bangladeszu to wypadniemy jeszcze lepiej hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Zapewne, a jak jeszcze porownamy do Bangladeszu to wypadniemy jeszcze lepiej

Oczywiście wypowiedz tego Ukraińca jest trochę przesadzona i spodziewałem się że wywoła to u was uśmiech na twarzy ale zamieściłem to też ze względu na to że nasze drogi nie są do końca takie złe.

Napisano

> Ukrainie.

No to jest wiadome, w porównaniu z Rumunią, Bułgarią, Ukrainą, Rosją, Białorusią i całym wschodem mamy lepsze drogi, ale to nie znaczy że mamy dobre!

Po trasach jakoś da się jechać ... gorzej jest na powiatowych, gminnych i w miastach zlosnik.gif

Napisano

> Powiedzmy sobie szczerze, ze postep w jakosci i ilosci drog jest ogromny.

W ilości może i tak, ale nie w jakości, jeśli idzie o stan nawierzchni. Oglądałem ostatnio powtórkę pierwszego odcinka "Pana Samochodzika i Templariuszy" hehe.gif Przez dość długi czas kamera filmowała drogę przed samochodem i powiem szczerze - jakość widocznej nawierzchni była wtedy (1971) lepsza. Nie było tak ciężkich tirów, samochodów było mniej itd.

Napisano

Subiektywne oceny nie są miarodajne. to raz. A dwa - to, że gdzie indziej jest jeszcze gorzej niż u nas to wcale nie jest powód do zadowolenia.

Napisano

> No to jest wiadome, w porównaniu z Rumunią, Bułgarią, Ukrainą, Rosją, Białorusią i całym wschodem

> mamy lepsze drogi, ale to nie znaczy że mamy dobre!

> Po trasach jakoś da się jechać ... gorzej jest na powiatowych, gminnych i w miastach

Obawiam sie, jesli chodzi o dk i dw (eg DK 35) degradacja tych drog postepuje. Odcinki nieremontowane od lat wiecej niz 10 - bez komentarza, odcinki remontowane kilka (KILKA) lat temu: juz nadaja sie czesto i gesto do remontu (plus problem zwiazany z jakoscia "wykonawstwa" przy okazji spekan wzdluznych po roku/jednej zimie)

Przy okazji innego watku podniesiono - nie pamietam kto - dopoki nie powstanie szkielet esek i a, przejmujacy transport tranzytowy, nie ma szans na zmiane/radykalna poprawe na dk i dw

Napisano
  • Autor

> Obawiam sie, jesli chodzi o dk i dw (eg DK 35) degradacja tych drog postepuje. Odcinki

> nieremontowane od lat wiecej niz 10 - bez komentarza, odcinki remontowane kilka (KILKA) lat

> temu: juz nadaja sie czesto i gesto do remontu (plus problem zwiazany z jakoscia "wykonawstwa"

> przy okazji spekan wzdluznych po roku/jednej zimie)

> Przy okazji innego watku podniesiono - nie pamietam kto - dopoki nie powstanie szkielet esek i a,

> przejmujacy transport tranzytowy, nie ma szans na zmiane/radykalna poprawe na dk i dw

Co do dróg krajowych to nie trafiłeś. Owszem odcinki nawet remontowane 2-3 lata temu potrafią już się popsuć ale nie oznacza to że wszystkie DK są w fatalnym stanie. Przetaczam kolejny raz raport GDDKiA która zarządza krajówkami. 60% z nich jest w dobrym stanie, nieco ponad 20% w średnim i około 19% w złym więc większość jest dobra, ponadto doliczmy masę remontów jaka jest na tych drogach robiona więc drogi się nie pogarszają tylko są coraz lepsze. Drogi wojewódzkie i powiatowe to nie moja bajka ale w okolicy Szczecina często rekreacyjnie jeżdżę rowerem około 60-70 km za miasto i drogi powiatowe, wojewódzkie są różne. Mamy odcinki fatalne jak po bombardowaniu i mamy też odcinki bardzo dobre i tutaj także stwierdzam że i na tych drogach jest coraz lepiej. Kończąc pragnę jeszcze poinformować że powstał program o nazwie schetynówki, dzięki któremu co roku na drogi lokalne przeznaczany jest 1 mld zł od 2008 roku bodajże więc poprawa na tych drogach jest też widoczna.

Napisano

> W ilości może i tak, ale nie w jakości, jeśli idzie o stan nawierzchni.

Jakosc przeklada sie z czasu, ktory minal od remontu. Jak siegam pamiecia to kazda, powazna, malopolska i krakowska droga zostala wyremontowana od czasu jak jestem kierowca. Chociaz sa rodzynki jak Nowosadecka, ktorej nie da sie polubic nawet w Citroenie czy wylot na Proszowice, na ktorym moja lubiaca przeciazenia glowa zaczela mnie bolec. hehe.gif

Kuleje natomiast jakosc oznakowania drog i synchronizacji swiatel. Tak jakby kasa zdominowala myslenie...

Napisano

> No to jest wiadome, w porównaniu z Rumunią, Bułgarią, Ukrainą, Rosją, Białorusią i całym wschodem

> Po trasach jakoś da się jechać ... gorzej jest na powiatowych, gminnych i w miastach

chyba dawno w Rumunii nie byłeś.... Budują tam coraz lepsze drogi a autostrady są lepsze niż te w Polsce.

Napisano

>Citroenie czy wylot na Proszowice,

> na ktorym moja lubiaca przeciazenia glowa zaczela mnie bolec.

Ta droga była jedyna w swoim rodzaju. Ale już ją robią.

Napisano

> chyba dawno w Rumunii nie byłeś.... Budują tam coraz lepsze drogi a autostrady są lepsze niż te w

> Polsce.

dawwwno nie byłem fakt zlosnik.gif

Ale w TV kreują ichniejsze drogi jak dziurawe szutry krajowe biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> dawwwno nie byłem fakt

> Ale w TV kreują ichniejsze drogi jak dziurawe szutry krajowe

Nasze drogi kreują tak samo wink.gif nie ufał bym mediom.

Napisano

> dawwwno nie byłem fakt

> Ale w TV kreują ichniejsze drogi jak dziurawe szutry krajowe

ale polaków jako złodziei i krętaczy..

Telewizja kłamie zeby.GIF ... hehe

Napisano

> Ukrainie.

Tylko że my jesteśmy w UE i tym bardziej mamy się z kim porównywać...

Napisano

w rosji w miastach wojewodzkich i na drogach je laczacych nawierzchnia jest lepsza niz w polsce, nie mowiac o przepustowosci tych drog

Napisano

> Co do dróg krajowych to nie trafiłeś. Owszem odcinki nawet remontowane 2-3 lata temu potrafią już

> się popsuć ale nie oznacza to że wszystkie DK są w fatalnym stanie. Przetaczam kolejny raz

> raport GDDKiA która zarządza krajówkami. 60% z nich jest w dobrym stanie, nieco ponad 20% w

> średnim i około 19% w złym więc większość jest dobra, ponadto doliczmy masę remontów jaka jest

> na tych drogach robiona więc drogi się nie pogarszają tylko są coraz lepsze. [...]

jak ta statystyka sie ma do podanego przykladu dk 35? podejrzewam, ze status "dobry" niepostrzezenie za sprawa ostatniej zimy zmienil sie na "dostateczny"?

Czy wg Ciebie, skoro sugerujesz, ze masz zwiazek z gddkia, jest rzeczna normalna (technicznie uzasadniona), ze po nastu miesiacach od remonstu pojawiaja sie przerozne spekania w warstwie scieralnej (co sugeruje niewlasciwe wykonanie podbudowy)? Przykladem na dk 35 byl stan tejze na odcinkach wyremontowanych w Swidnicy juz po pierwszej zimie

Napisano

> Ukrainie.

> Do obejrzenia tutaj:

> Można sobie przewinąć do 1:39

aż miło posłuchać coś pozytywnego od obcokrajowca, niż czytać i słuchać narzekań sfrustrowanych tubylców, szczególnie tych marud z Autokącika zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> jak ta statystyka sie ma do podanego przykladu dk 35? podejrzewam, ze status "dobry"

> niepostrzezenie za sprawa ostatniej zimy zmienil sie na "dostateczny"?

> Czy wg Ciebie, skoro sugerujesz, ze masz zwiazek z gddkia, jest rzeczna normalna (technicznie

> uzasadniona), ze po nastu miesiacach od remonstu pojawiaja sie przerozne spekania w warstwie

> scieralnej (co sugeruje niewlasciwe wykonanie podbudowy)? Przykladem na dk 35 byl stan tejze

> na odcinkach wyremontowanych w Swidnicy juz po pierwszej zimie

To zależy jak mocno jest spękana na tym odcinku DK 35 bo GDDKiA prowadzi różne pomiary min. o spękaniach, równości podłużnej, głębokości kolein (jeśli na danej drodze występują), stanie powierzchni oraz właściwościach przeciwpoślizgowych. Po tych pomiarach określany jest stan drogi ale mogę już teraz Ci powiedzieć że DK 35 na tym odcinku kwalifikowała by się do stanu średniego ale jeśli na tej drodze są już ubytki w postaci dziur itp. to droga kwalifikuje się do stanu złego bo droga w stanie średnim dziur nie posiada. Droga w stanie średnim to droga z lekkimi spękaniami, bardzo niewielkimi koleinami, niewielkimi równościami - droga która nie powoduje znaczącego dyskomfortu podczas jazdy. Drogi w stanie dobrym to drogi bez uszkodzeń, równe, bez dziur i kolein. Jeśli chodzi o spękania które pojawiły się po tak krótkim okresie to jest to głównie wina wykonawcy. Teraz możemy się domyślać co jest tego przyczyną a przyczyn może być wiele. Osobiście podejrzewam że podczas rozkładania masy asfaltowej nie związała się ona z podłożem co powoduje że po kilku miesiącach pojawiają się np. spękania. Dlaczego tak się dzieje? asfaltowanie np. w ujemnych temperaturach, deszczu powoduje właśnie takie skutki, żeby kłaść asfalt potrzebna jest temperatura minimum powyżej 10 stopni. To dyskusja na dłuższą metę więc podałem taki jeden z główniejszych powodów dlaczego tak się mogło stać.

Napisano

a może "naprawdę" bo "na prawdę" to ja bym nie liczył gdyż jak wiadomo tych prawd to jest kilka i sporo zależy...

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> a może "naprawdę" bo "na prawdę" to ja bym nie liczył gdyż jak wiadomo tych prawd to jest kilka i

> sporo zależy...

Ostatnio przejechałem się krajową "trójką" od Szczecina do Świnoujścia i było całkiem nieźle. Większość trasy miała dobrą nawierzchnie, jakieś obwodnice się budują ale to tylko raptem ponad 100 km.

• 5 tygodni później...
Napisano
  • Autor

Stępień: GDDKiA ma pieniądze na utrzymanie sieci drogowej.

Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad ma wystarczające środki, by zapewnić funkcjonowanie sieci drogowej w kraju - zapewnił w środę posłów sejmowej komisji infrastruktury Radosław Stępień, wiceminister infrastruktury.

Posłowie pytali Stępnia o medialne doniesienia o tym, że GDDKiA brakuje ok. 0,5 mld zł na remonty sieci dróg, zniszczonej po zimie.

"Jest wystarczająca ilość środków (...), żeby nie tylko łatać drogi po zimie, ale też (...) podwyższać ich standard. Środków nam nie brakuje" - zaznaczył Stępień.

Dodał, że dyskusja z ministrem finansów o pieniądzach na wydatki resortu infrastruktury jest trudna. "Ale bierzemy pod uwagę realia i sytuację finansów. Te środki, które otrzymała GDDKiA są wystarczające" - podkreślił wiceminister.

Stępień podał, że GDDKiA w 2011 r. ma 1,8 mld zł na utrzymanie sieci drogowej, w tym zimą - 1 mld 39 mln zł.

Obecnie naprawy dróg trwają na 157 odcinkach o długości 302 km. Na te remonty przeznaczono 260 mln zł - podał Stępień.

Ponadto 70 odcinków dróg o długości 130 km jest przebudowywanych kosztem 116 mln zł. Zaś remontami objętych zostało 10 odcinków o długości 45 km, przeznaczono na to 45 mln zł. Za 62 mln zł robione są nakładki bitumiczne na drogach w 77 miejscach na odcinku 127 km.

Stępień podał, że relacja nakładów na nowe inwestycje drogowe do środków wydawanych na ich naprawy, zacznie się zmieniać na korzyść remontów po 2013 r. Wówczas wykonana zostanie część tras podstawowej sieci drogowej, która jest objęta gwarancją.

"Wtedy powinien nastąpić okres dużego ruchu +rehabilitacji+ dróg i podnoszenia istniejących odcinków do wyższych standardów" - powiedział wiceminister.(PAP)

Źródło: www.gazeta.pl

Napisano

> Stępień podał, że relacja nakładów na nowe inwestycje drogowe do środków wydawanych na ich naprawy,

> zacznie się zmieniać na korzyść remontów po 2013 r. Wówczas wykonana zostanie część tras

> podstawowej sieci drogowej, która jest objęta gwarancją.

> "Wtedy powinien nastąpić okres dużego ruchu +rehabilitacji+ dróg i podnoszenia istniejących

> odcinków do wyższych standardów" - powiedział wiceminister.(PAP)

Ewentualnie dalszy scenariusz - wykonane na urra najtańszymi ofertami drogi zakończą swoje dwuletnie albo "aż" pięcioletnie okresy gwarancji i zaczną się sypać, ich wykonawcy poplajtują, bo nie będzie ich stać na naprawę fuszerek z własnej kieszeni (a dokładniej poplajtują strategicznie, żeby spierniczyć z wcześniej zarobionymi pieniędzmi) i dopiero będzie wesoło.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.