Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PZU naciąga klientów

Featured Replies

Napisano

jakiś tekst

No cóż - Polska to dźungla. Na każdym kroku ktoś kogoś próbuje zrobić w konia frown.gif

Napisano

> jakiś tekst

> No cóż - Polska to dźungla. Na każdym kroku ktoś kogoś próbuje zrobić w konia

Moja Babcia dawała ( ojciec to w tym roku zweryfikował ) się tak oszukiwać - OC na motorower romet i CZ-kę 175 którymi nikt od 10 lat nie jeździ a są zarejestrowane i OC płacić trzeba

Napisano

> jakiś tekst

Od dwóch lat dostawałem od PZU list z kwitkiem na opłatę ubezpieczenia OC na skuter za sto kilkadziesiąt złotych. Za OC zapłaciłem w ubiegłym roku 26, a w tym 29 zł.

mar00ha

Napisano
nikt nie naciąga, dostaję zawsze 2 blankiety - 1 z naliczonym już NNW, a drugi czysty żeby wpisać kwotę tylko samego OC za cały rok lub jego połowę, czyli to ja mam wybór, nikt mi go nie narzuca
Napisano

offtopic

mBank naliczył mi oc+nnw za Sienę 1,2 296zł

W zeszłym roku to było coś koło 230zł

Znajdę gdzieś taniej ?

Napisano

> Znajdę gdzieś taniej ?

Sprawdź ofertę Generali. Moje poprzednie auta tam ubezpieczałem i było taniej niż w mBanku ok.gif

Napisano

> Moja Babcia dawała ( ojciec to w tym roku zweryfikował ) się tak oszukiwać - OC na motorower romet

> i CZ-kę 175 którymi nikt od 10 lat nie jeździ a są zarejestrowane i OC płacić trzeba

jaja sobie robisz? nie chcesz płacić to wyrejestruj!

Idąc dalej twoim tokiem rozumowania (nie jeżdżę - nie płacę), można by dojść do wniosku, że jak mało jeżdżę to mam mniej płacić! screwy.gif

Wiem, że wszystko drożeje, ale zawsze na świecie było tak, że jednych nie było stać na co było stać innych. Jak kogoś nie stać na płacenie OC dla satysfakcji posiadania pojazdu (kiedy nie jeździ ale jest do tego gotowy), to niech wyrejestruje i nie płaci! Jak stać to niech płaci i nie jęczy!

Ciekawe, że nikt nie narzekał jak ludzie rejestrowali przyczepki od 'malucha", za minimalne OC, żeby zniżki n"nabijać", wtedy było OK! Jak Kali komuś ukraść krowę to jest dobrze, jak ktoś Kalemu... sick.gif

Jeżdżę takim samochodem na jaki mnie stać, płacę ubezpieczenie, regularnie serwisuję i tyle. Jak nie miałem kasy to jeździłem rowerem!

W Polsce od zawsze funkcjonowała zasada, że nawet "za darmo", to za drogo! crazy.gif Miałem do czynienia z uboższymi nacjami i nie spotkałem się z takim jęczeniem jak u Polaków. no.gif

Napisano
  • Autor

Ciekawe, że nikt nie narzekał jak ludzie rejestrowali przyczepki od 'malucha", za minimalne OC,

> żeby zniżki n"nabijać", wtedy było OK! Jak Kali komuś ukraść krowę to jest dobrze, jak ktoś

> Kalemu...

Ja znam osobę, która płaciła latami OC za motorower, który leżał w częściach gdzieś w szopie zlosnik.gif To nie chodzi o dziwną mentalność Polaków, tylko o względy praktyczne. Skoro państwo robi na s w konia, a jednocześnie są dziwne furtki, umożliwiające odzyskanie części kasy, to czemu z tego nie skorzystać? Jakiś czas temu w PL była heca z lewymi darowiznami, które można było sobie odpoisac od podatku i cała Polska sobie nawzajem robiła darowizny zlosnik.gif A który przedsiębiorca wyszedłby na swoje, gdyby był całkowicie zgodny z przepisami? hmm.gif

Napisano

Ale koledze zapewne chodzi nie tyle o OC co NNW, gdzie składka w przypadku jednośladów jest wyższa niż samo OC, a raczej pożytku z niej nie będzie jeśli pojazd jest nieużywany.

Napisano

... ale mówienie "naciągnęli mnie" przez osobę, której nie chce się przeczytać umowy to - operując retoryką słusznie odeszłych - "wielkie semantyczne nadużycie"...

Napisano

> ... ale mówienie "naciągnęli mnie" przez osobę, której nie chce się przeczytać umowy to - operując

> retoryką słusznie odeszłych - "wielkie semantyczne nadużycie"...

OK. Nie czyta gość umowy, płaci i ma co zapłacił.

Ale dlaczego buce drukują jeden blankiet z wpisaną kwotą, ale razem z NW. Drugi blankiet jest pusty, ale chyba nie z oszczędności na tonerze.

Nie uważasz, że uczciwym pociągnięciem byłby wydrukowany drugi blankiet w wersji samego OC i wtedy mógłby nastąpić świadomy wybór ubezpieczonego. Po prostu świadomie i z premedytacją jadą na tym, że ludzie mają swoje przyzwyczajenia i ileś tam % gości nie czytając zwiększa ich wpływ.

Napisano

> ... ale mówienie "naciągnęli mnie" przez osobę, której nie chce się przeczytać umowy to - operując

Musiałbyś zobaczyć co przysyłają. Mniej rezolutnemu człowiekowi dość łatwo się naciąć.

mar00ha

Napisano

> OK. Nie czyta gość umowy, płaci i ma co zapłacił.

> Ale dlaczego buce drukują jeden blankiet z wpisaną kwotą, ale razem z NW. Drugi blankiet jest

> pusty, ale chyba nie z oszczędności na tonerze.

> Nie uważasz, że uczciwym pociągnięciem byłby wydrukowany drugi blankiet w wersji samego OC i wtedy

> mógłby nastąpić świadomy wybór ubezpieczonego. Po prostu świadomie i z premedytacją jadą na

> tym, że ludzie mają swoje przyzwyczajenia i ileś tam % gości nie czytając zwiększa ich wpływ.

Bo na jednym blankiecie jest polisa OC + NNW, a drugi jest wypełniony, ale daje możliwość płacenia bez NNW albo NNW+ pierwsza rata OC, tylko pierwsza rata OC lub tylko OC na cały rok... Ubezpieczony wpisuje tylko kwotę.

Napisano

> Mniej rezolutnemu człowiekowi dość łatwo się naciąć.

Do tego piszą nieprawdę. Dziecko moje z pewnych przyczyn musiało na jesieni wykupić OC w PZU wink.gif Umowa dotyczyła wyłącznie OC. Przysłali dwa blankiety do zapłaty drugiej raty. Wypełniony blankiet zawiera OC i NNW (1). Poniżej jest nieprawdziwa informacja (2 ) sugerująca, że umowa dotyczyła również NNW ("wszystko jest tak jak w poprzednim roku, płać kliencie, nie wnikaj, idziemy Ci na rękę podsuwając gotowy druczek")

(3) to kolejna nieprawda, bo wypełniając samodzielnie drugi druk (bez NNW) nie decyduję sie na zmiany i nie zawieram umowy tylko o OC, bo właśnie taka umowa została zawarta.

I jeszcze ostrzeżenie: "wpłacenie składki zanizonej daje prawo do dochodzenia różnicy w składce wraz odsetkami" grinser006.gifzlosnik.gif Wiem, że dotyczy ono czego innego, ale w kontekście chęci zapłacenia niższej, prawidłowej składki (bez NNW), daje do myslenia grinser006.gif I taki był zamiar autora tego tekstu.

Pozdroofka

284890984-pzu.jpg

post-36940-14352512368814_thumb.jpg

Napisano

Tak czytam ten wątek i dumam, czym tote PZU różni się od innych "chłytów marketingowych" ... swego czasu "ja gupi" sciana.gif wysłałem SMS'a w jakimś konkursie Discovery, i nie ma tygodnia cobym Mercedesa nie wygrał zlosnik.gif ... wypisać się nie idzie z tej teletomboli oslabiony.gif

Napisano

> Tak czytam ten wątek i dumam, czym tote PZU różni się od innych "chłytów marketingowych" ...

Niczym szczególnym się nie różni. Ale warto o tym pisać, aby była w narodzie większa świadomość. ok.gif

mar00ha

Napisano

Zgadzam się. Po pierwsze - czytać ze zrozumieniem. Mój ubezpieczyciel robił już rok temu podobny manewr. Czytam treść i płacę na osobnym blankiecie tylko za OC. Przysłany przez nich kwit traktuję jak makulaturę.

Napisano

> Niczym szczególnym się nie różni. Ale warto o tym pisać, aby była w narodzie większa świadomość.

Świadomość w Narodzie trzeba krzewić ... jest to argument ok.gif

PeeS

Niektórzy są zdania, że Marks / Engel / Lenin powinni dostać po mordzie za wprowadzenie pod strzechy zdolności pisania i czytania zlosnik.gif

Napisano

> jakiś tekst

Mnie co roku przysylają do zapłaty za auto które już dawno sprzedałem i jeszcze ciągle muszę tłumaczyć ćwokom, że już 6 krotnie składałem im zaświadczenie, że informowałem ich o zbyciu auta i rezgynacji z OC.

Napisano

> Musiałbyś zobaczyć co przysyłają. Mniej rezolutnemu człowiekowi dość łatwo się naciąć.

> mar00ha

Mi nie przysyłają z powodów oczywistych :-)

A jeśli za cokolwiek mam zapłacić, to zawsze czytam.

Napisano
  • Autor

> Mnie co roku przysylają do zapłaty za auto które już dawno sprzedałem i jeszcze ciągle muszę

> tłumaczyć ćwokom, że już 6 krotnie składałem im zaświadczenie, że informowałem ich o zbyciu

> auta i rezgynacji z OC.

napisz do mediów, np. do TVN. bo ewidentnie mają bałagan w systemie i nikt tego nie zmienia zlosnik.gif Mnie kiedyś PZU przysyłało polise z błędnym nazwiskiem - bo jakiś matoł obciął mi pierwsze 2 litery zlosnik2.gif i dopiero po kilku interwencjach to zmienili grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Niczym szczególnym się nie różni. Ale warto o tym pisać, aby była w narodzie większa świadomość.

> mar00ha

Dokładnie ok.gif A co np. mają zrobic emeryci, czy nawet ludzie po 50-ce? Dla nich obsługa komórki czy komputera to czarna magia, więc łatwo wpadają w sidła kanciarzy frown.gif

Napisano

> napisz do mediów, np. do TVN. bo ewidentnie mają bałagan w systemie i nikt tego nie zmienia Mnie

> kiedyś PZU przysyłało polise z błędnym nazwiskiem - bo jakiś matoł obciął mi pierwsze 2 litery

> i dopiero po kilku interwencjach to zmienili

U mnie się kiedyś samochód cudownie rozmnożył u innego ubezpieczyciela. Najpierw był zarejestrowany na nazwisko panieńskie żony na jej adres w mieście. Potem po ślubie przerejestrowaliśmy go na nią już z moim nazwiskiem i adres u mnie. A potem jeszcze raz na adres na wsi.

No i zaczęły nam przychodzić po trzy komplety kwitów do opłacenia ubezpieczenia, na każdą z powyższych wersji zlosnik.gif

Na pierwszy faks z reklamacją odpowiedzieli, żeby sobie wybrać ten ostatni kwit i tylko za niego płacić. No to wysłałem kolejny, że ponieważ u nich samochód żyje w trzech odsłonach, a na każdą mam u nich 40% zniżki, to jeżeli je zsumujemy, to mam 120% zniżki. Czy w takim razie mogę liczyć na coroczny wpływ od nich 20% kwoty pełnego ubezpieczenia?

Trafiłem na kogoś z poczuciem humoru, odpisał że bardzo przepraszają, "otrzeźwili" już swój system informatyczny i więcej takich sytuacji nie będzie, a niestety nie mogą mi zaoferować aż tak dobrych warunków zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.