Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wjazd pod zakaz- szybkie pytanie

Featured Replies

Napisano

.... byłem przejazdem przez sasiednie miasto i na tej stacji benzynowej ORLEN

Trzymałem sie prawej strony, podjechałem pod drzwi stacji paliw, nastepnie w lewo pod dystrybutor, przodem do wyjazdu. Pierwszy raz bylem na tej stacji i nie widziałem tych znakow. W czasie tankowania auta podjechał radiowzoz policyjny i pan z tego auta zapytał ,,czy zarobiles tutaj kiedys 350zl?" Ja nie wiedziałem poczatkowo o co chodzi.... Inni tez tak wjezdzali, jednak policja wybrala mnie...

Ile taryfiktor przewiduje mandatu za takie cos ?

Napisano

> .... byłem przejazdem przez sasiednie miasto i na tej stacji benzynowej ORLEN

> podjechał radiowzoz policyjny i pan z tego auta zapytał ,,czy zarobiles tutaj

> kiedys 350zl?"

Zapytałeś pana czy jesteście na ty? Bo ja bym nie popuścił

Napisano
  • Autor

> Zapytałeś pana czy jesteście na ty? Bo ja bym nie popuścił

Tez mnie to zastanowiło, chciałem pojechac na komende, jednak zrezygnowałem gdyz byłem za bardzo angryfire.gif. Całą sprawa miała miejsce o godzinie 19, nie widziałem tego zakazu po lewej stronie, i nie widziałem tego nakazu, jechałem tak jak było mi wygodnie. Pierwszy raz mam taką ,,akcje". Na innych stacjach wszystko jest ,,jasne" dojezdzajac do stacji, linie, pasy itp. Tutaj trzeba objechac myjnie i podjechac pod dystrybutor.

Napisano
  • Autor

> Bardzo rozsądne tak pytać po popełnieniu wykroczenia. Z pewnością by pomogło.

Mnie zastanowiła wysokosc tego mandatu.... angryfire.gif Na dzien dzisiejszy nie mam punktow karnych drive.gif

Napisano

>nia auta podjechał radiowzoz policyjny i pan z tego auta zapytał ,,czy zarobiles tutaj

> kiedys 350zl?"

mogles mu z liscia wypalic i powiedziec, ze najpierw trzeba z Toba troche pochodzic hahaha.gif

Quote:

B-3 do B-7 "zakaz wjazdu..." - 250

B-13 do B-14 -- 250

jakiś tekst

Napisano

a nie jest tak ze znaki maja byc z prawej strony a z lewej jedynie duble dla polepszenia widocznosci/czytelnosci ?

Jak dla mnie to uwaliles tylko nakaz, a wjazd pod zakaz jest dla mnie dyskusyjny

Napisano
  • Autor

> Jak dla mnie to uwaliles tylko nakaz, a wjazd pod zakaz jest dla mnie dyskusyjny

Własnie ja tez w takiej formie traktuje to wykroczenie smirk.gif

Napisano
  • Autor

> mogles mu z liscia wypalic i powiedziec, ze najpierw trzeba z Toba troche pochodzic

Jasno wynika ze 250zł, dlaczego powiedział 350zl, jeszcze poprosiłem o powtorzenie, takze jestem pewny tego co powiedzial.

Ja jestem z Hajnówki blachy BHA XXXX, wykroczenie popelniłem w Bielsku Podlaskim BBI XXXX. Od sasiada (lat 25), uslyszałem, ze podobno Hajnowska policja ostro traktuje tych z blachami BBI i odwrotnie grinser006.gif

Napisano

> Własnie ja tez w takiej formie traktuje to wykroczenie

Quote:

Znaki drogowe pionowe umieszczone po prawej stronie jezdni lub nad jezdnią dotyczą kierujących znajdujących się na wszystkich pasach ruchu; jeżeli jednak znaki są umieszczone nad poszczególnymi pasami ruchu, to znaki dotyczą tylko kierujących znajdujących się na pasie, nad którym są umieszczone. Znaki drogowe umieszczone po lewej stronie jezdni lub pasów ruchu stanowią powtórzenie znaków umieszczonych po prawej stronie, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej.

oczywiscie polskie prawo robi dziure w calym... "przepisy szczegolne" WTF?

Napisano
  • Autor

> oczywiscie polskie prawo robi dziure w calym... "przepisy >szczegolne" WTF?

sick.gif

Dzwoniłem do kolegi, ktory pracuje w tamtejszej policji, odrazu mi powiedział abym nic z tego nie robil bo i tak nie wygram nawet w sadzie. On sam tez nie wiedział o tym, ze tam jest taka organizacja ruchu. ....

Na tym orlenie podczas placenia za paliwo zapytałem pracownika czy tam sa rzeczywiscie jakies znaki (jescze w tym momencie nie widziałem tych znaków). Sam pracownik mi przyznal, ze kazdy jezdzi jak chce włacznie z radiowozami. Zaproponował abym poswiecił dzien i ze na 100% upoluja radiowozy podjezdzajace tak jak ja...

Napisano

> .... byłem przejazdem przez sasiednie miasto i na tej stacji benzynowej ORLEN

> Trzymałem sie prawej strony, podjechałem pod drzwi stacji paliw, nastepnie w lewo pod dystrybutor,

> przodem do wyjazdu. Pierwszy raz bylem na tej stacji i nie widziałem tych znakow. W czasie

> tankowania auta podjechał radiowzoz policyjny i pan z tego auta zapytał ,,czy zarobiles tutaj

> kiedys 350zl?" Ja nie wiedziałem poczatkowo o co chodzi.... Inni tez tak wjezdzali, jednak

> policja wybrala mnie...

> Ile taryfiktor przewiduje mandatu za takie cos ?

I co przyjałes mandat?

Napisano

> .... byłem przejazdem przez sasiednie miasto i na tej stacji benzynowej ORLEN (.........)

to widać nie tylko specjalność ORLEN-u: na "mojej" BP jest oznakowanie, jak na n/w obrazku... screwy.gif

284894869-CPN.JPG

post-109606-14352512388091_thumb.jpg

Napisano

generalnie ja kiedys zapytalem .... Pan sie szybko zreflektowal i dalsza dyskusja przebiegala juz normalnie ... a i potraktowal mnie troche lagodniej

Napisano
  • Autor

> I co przyjałes mandat?

Uswiadomilem pana policjanta ze podjezdzajac do mnie wjechal pod prad.... Zrobil dokladnie tak jak ja zrobilem, wczesniej auto stalo obok znaku nakazu skretu w prawo, spod znaku po ruszeniu wykonal juz identyczny menwr jak ja, Uswiadomilem jego ze zapewno jest tu monitoring i czy wystawi sam sobie mandat... Nastepnie odjechal okolo 5 metrów i cos nawijał przez radio cały czas mnie obserwujac.

Mandatu nie otrzymałem.

Napisano

Mogłeś śmiało odpowiedzieć mu, żeby Cię bodnął w lasunię.

Teren stacji NIE jest drogą publiczną, więc możesz jeździć w kółko, napruty jak świnia ignorując wszelkie "zasady".

Kodeks tam nie obowiązuje.

Napisano
  • Autor

> Kodeks tam nie obowiązuje.

Własnie o tym czytam, wujek google troche mi pomogl... wink.gif

Jutro bede jechal znowu przez Bielsk, takze sie zastanawiam czy nie zajechac na komende i zapytac jak to jest, czy ktos moze mnie tam ukarac. Tylko czy sobie nie pogorsze klotnia.gif.... smirk.gif W srode wyjezdzam z kraju na minimum 6 miesiecy drive.gif.

Napisano

> Mogłeś śmiało odpowiedzieć mu, żeby Cię bodnął w lasunię.

> Teren stacji NIE jest drogą publiczną, więc możesz jeździć w kółko, napruty jak świnia ignorując

> wszelkie "zasady".

to nie wiesz jak to jest? cool.gif

przy takiej okazji jak wyzej to wala mandaty az milo, ale jak bedziesz mial stluczke pod lidlem to nie przyjada bo to przeciez teren prywatny zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

W przypadku gdyby zostal skierowany wniosek do sadu? Ciekawe czy bym wygrał? Szczerze to ja w to watpie...Kompletnie nie wierze w nasz wymiar sprawiedliwosci frown.gif

Napisano

> Teren stacji NIE jest drogą publiczną, więc możesz jeździć w kółko, napruty jak świnia ignorując

> wszelkie "zasady".

O właśnie miałem to napisać zlosnik.gif

Co najciekawsze tereny takie jak parkingi mc'donalds itp. też pod to podlegają, a policja na terenie prywatnym generalnie nic zrobić nie może biglaugh.gif

Sibui, jeszcze się zastanawiam nad kwestią zatrzymywania dowodu rej. przez tzw. krawężników z prewencji. Czy oni mają do tego uprawnienia ? Tzn. do kontroli stanu technicznego pojazdu i ew. wyposażenia ?

Napisano

> wszelkie "zasady".

Nowelizacja weszła od 1 stycznia czy jeszcze nie? KLIK

Napisano
  • Autor

Byłem dzisiaj na tej komendzie u ,"szefa wydziału drogowego".

Dostałem od pracownika Orelu 7 filmow na ktorych widac policjantow w radiowozach, podjezdzajacych dokladnie tak jak ja.....

Pojechałem tez z czlowiekiem dla ktorego odmowiono internwencji w lutym na tej stacji, kobieta spowodowałą kolizje, a ten pan zadzownil po policje, dyzurny odmowil wyslania patrolu ze wzgledu na teren prywatny stacji...

Poprosiłem na komendzie o mandat dla mnie oraz o ukaranie tych 7 policjantów w radiowozach, poniewaz wykonali taki sam manewr jak ja. Najstarsze nagranie jest z poczatku lutego...

Zapytałem dlaczego ten teren jest prywatny gdy trzeba wypisac papiery z miejsca kolizji, gdy zignorowałem znak nakazu teren stal sie juz publiczny i zaproponowano mandat....

Zaproponowałem wystapienie w programie ,,Prosto z Polski,, tam moze bysmy troche wiecej powyjasniali (dzwoniac do TVN24 było zainteresowanie).

W koncu ten cały szef drogowki przyznal sie do tego ze przepisy nie sa jasne i nie wiadomo jak to interpretowac.

Przeprosil mnie i powiedziałze zwroci uwage na kulture pracy tych dwoch policjantów.

Wszytskie 7 filmów zobaczył w moim laptopie wink.gif

Uffff.... jak sie zbulwersowałem biglaugh.gif

Napisano

Dlaczego nie?

Art. 1.

[...]

2. Przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza miejscami wymienionymi w ust. 1 pkt 1, w zakresie:

1) koniecznym dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa osób;

2) wynikającym ze znaków i sygnałów drogowych.

Napisano
  • Autor

> Dlaczego nie?

Niektore przepisy dotyczace tego sa sprzeczne, na komendzie cytowano te przepisy.

Napisano

Policmajster ma obowiązek przedstawić się z imienia i nazwiska oraz stopnia, podać przyczynę zatrzymania/kontroli. Na żądanie ma okazać legitymację służbową a nie wyjeżdżać per "Ty" na dzień dobry.

Napisano

> Byłem dzisiaj na tej komendzie u ,"szefa wydziału drogowego".

masz jaja claps.gif

Wtedy na stacji policial.gif mógł Cię jedynie cmoknąć bo nie miał prawa wystawić Ci mandatu. Co innego gdyby interweniował powiadomiony przez obsługę, ale jak wiemy tak nie było.

Jeśli był chamski to ja bym mu jeszcze załatwił naganę od jego szefa. Z TVN24 to też dobry pomysł, bo nie wiadomo czy za kilka miesięcy znów nie zaczną się czepiać do innych.

Napisano

Gdyby nie to że 1 kwietnia był już dawno temu, to podejrzewałbym ten post o bycie primaaprilisowym żartem. Ale przeczytałem także załączony artykuł i szczęka mi opadła. "Linie segregacyjne", "oznakowanie poziome i pionowe" ! Czy naprawdę ludzie nie umieją jeździć do tego stopnia że bez znaków, linii itp by się pozabijali na zwykłej stacji benzynowej??? I trzeba aż policję tam wysyłać i dawać mandaty? Bareja pełną gębą.

Napisano

> tam wysyłać i dawać mandaty? Bareja pełną gębą.

Bareja to jest budowanie stacji, na którą nie można zwyczajnie wjechać i wyjechać. Na większości wjeżdża się przed dystrybutorem, tankuje i wyjeżdża za. Wiec nie dziw się, że ludzie nie znający tej stacji wjeżdżają jak im logika nakazuje, a tam okazuje się, że projektant logikę miał ... inną.

Napisano
  • Autor

> Bareja pełną gębą.

Bedac na Florydzie prawie 3 miesiace widywałem podobne akcje na stacjach paliw, były to stacje z fatalna organizacja ruchu, podobnie jak ta w Bielsku. wink.gif

Napisano

> Bedac na Florydzie prawie 3 miesiace widywałem podobne akcje na stacjach paliw, były to stacje z

> fatalna organizacja ruchu, podobnie jak ta w Bielsku.

Tyle że tutaj nie ma żadnej organizacji ruchu na stacji - podjeżdżasz z której strony chcesz, tankujesz i odjeżdżasz. Nikt Ci za to żadnego mandatu nie da. Nie ma żadnych znaków poziomych, pionowych a nawet skośnych. I nikt się nie stuka...

Napisano

> Nowelizacja weszła od 1 stycznia czy jeszcze nie? KLIK

Weszła nawet od grudnia. Tylko że stosowny znak nie istnieje.

mar00ha

Napisano

Jak popełniam wykroczenie to biorę mandat bez zbędnych dywagacji. Nie zmienia to faktu, że policjant nie może walić do zatrzymanego na ty

Napisano

> wszelkie "zasady".

No... już widzę Twoją minę, gdybyś tak powiedział...

Napisano

> Quote:

> Znaki drogowe pionowe umieszczone po prawej stronie jezdni lub nad jezdnią dotyczą kierujących

> znajdujących się na wszystkich pasach ruchu; jeżeli jednak znaki są umieszczone nad

> poszczególnymi pasami ruchu, to znaki dotyczą tylko kierujących znajdujących się na pasie, nad

> którym są umieszczone. Znaki drogowe umieszczone po lewej stronie jezdni lub pasów ruchu

> stanowią powtórzenie znaków umieszczonych po prawej stronie, chyba że przepisy szczególne

> stanowią inaczej.

> oczywiscie polskie prawo robi dziure w calym... "przepisy szczegolne" WTF?

Czy możesz podać źródełko? Bo czasami przejeżdżam sobie przez takie miejsce jak jest korek... znak b-1 stoi tylko po lewej stronie(na wysepce) z czego wysnułem sobie wniosek, że można tędy przejeżdżać.

Chciałbym znać konkretny przepis na wypadek gdyby napatoczył się jakiś policjant.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Czy możesz podać źródełko?

no to zywcem z kodeksu PORD czy jak to tam fachowo zwał. Zreszta sproboj kawalek googlarce zasugerowac to ci powinien cos wypluc.

edyta

Dz.U.02.170.1393

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRÓW INFRASTRUKTURY ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI

z dnia 31 lipca 2002 r.

Napisano

Qwa, dawno tam tak jest? icon_eek.gif

Tankuje tam ok 1x w miesiacu i jakos nie zauwazylem problemu rotfl.gif

Chyba, ze to "terazniejszy" wynalazek, z miesiac nie bylem w BBI.

Napisano

> Wszytskie 7 filmów zobaczył w moim laptopie

> Uffff.... jak sie zbulwersowałem

Nie to zebym pochwalal policjantow z BBI.

Na jego miejscu, tak dla zasady, przetrzepalbym Ci tego lapka pod katem legalnosci zawartosci grinser006.gif

Byloby to mniej wiecej zadoscuczynieniem z jego strony za Twoja uczynnosc - ot tak poprostu oko za oko ....

Napisano

> Qwa, dawno tam tak jest?

> Tankuje tam ok 1x w miesiacu i jakos nie zauwazylem problemu

> Chyba, ze to "terazniejszy" wynalazek, z miesiac nie bylem w BBI.

pół roku co najmniej

Napisano
  • Autor

Ile razy objezdzałes stacje paliw dookola? wink.gif

Podobno od zawsze tam tak jest grinser006.gif

Lapka mam jak najbardziej legalnego, włacznie z całym oprogramowaniem i innymi plikami, ktore sie w tym sprzecie znajduja.

Własnie dopiero teraz doczytałem ten teskt w artykule :

Quote:

Zdaniem Dyrektora Regionu Handlu Detalicznego Wschód PKN Orlen: "możliwość podjechania pod dystrybutory z obu stron była celowym zamierzeniem projektanta. Taki układ jest dogodny dla klientów i funkcjonuje na wielu innych stacjach, choć rzeczywiście czasami może prowadzić do konfliktowych sytuacji."

Ja sie pytam w takim razie po co te znaki, skoro w projekcie uwzgledniono podjazd z obu kierunków pod dystrybutory. facepalm.gif

Napisano

> Zapytałeś pana czy jesteście na ty? Bo ja bym nie popuścił

To samo pomyślałem. Niedawno urzędnik pewnej gminy zaczął do mnie "tykać" podczas rozmowy. W kontaktach oficjalnych strasznie mnie drażni takie spoufalanie się. Zwróciłem mu uwagę, to przeprosił. Policjantowi też bym nie darował; najwyżej mandat większy bym dostał.

Napisano

> Tankuje tam ok 1x w miesiacu i jakos nie zauwazylem problemu

> Chyba, ze to "terazniejszy" wynalazek, z miesiac nie bylem w BBI.

Bardzo nieładnie się wyrażasz. zolta.gif

mar00ha

Napisano

> Ile razy objezdzałes stacje paliw dookola?

Nigdy.

> Podobno od zawsze tam tak jest

Jakos nie zauwazylem oznak nakazujacych objazd tej stacji, mimo ze w zyciu raczej trzymam sie wszelkich przepisow (co nawet je deko utrudnia).

Napisano
  • Autor

> Nigdy.

To uwazaj na tych ,,dwoch wspaniałych,, . Dokladnie z tym po lewej wdałem sie w dyskusje. Tutaj na motocyklach, do mnie podjechali kijanka. banned.gifhehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.