Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alfa - pomiar prędkości.

Featured Replies

Napisano

Policja się chwali, że zatrzymali pirata, ok.

No wiec oglądam. Filmik jest przyśpieszony x 2.

Pierwsze na co zwróciłem uwagę i przez co zacząłem dokładnie analizować filmik to prędkość radiowozu w 23s (czas z radiowozu, lewy górny róg) 113km/.

Czyli prędkość niższa od vito (119km/h), a mimo to widać jak radiowóz dość szybko zbliża się do namierzanego pojazdu.

No ale może to złudzenie więc oglądamy dalej.

W 19s vito jest na wysokości słupka tuż przed pasami.

W 23s mija słupek (po lewej stronie), a w 28s kolejny.

Wydaje się więc że przejechał 200m w 9s co daje nam 80km/h a nie 119km/h.

Dla potwierdzenia sprawdźmy czy aby to na pewno jest 200m.

Prawy górny róg, druga linijka mamy odległość jaką pokonuje radiowóz.

Alfa 22s jest na wysokości słupka przed pasami i w tym momencie pokazuje 730m . Jedziemy dalej i 28s jesteśmy na ostatnim słupku. Pokazuje 930m, czyli dokładnie 200m.

I co koledzy na to. Czy mi się wydaje czy ten pomiar jest zafałszowany?

I z programu super wizjer

Quote:

Nowe policyjne radiowozy wyposażono w radary, które mogą działać niezgodnie z polskimi normami dowiedzieli się dziennikarze Superwizjera. Chodzi o 102 radary zamontowane w samochodach marki alfa romeo, które Komenda Główna policji kupiła dla drogówki. Takich aut kupiono w sumie 120 w ramach unijnych dotacji przeznaczonych na poprawę bezpieczeństwa na drogach. W radiowozach, wartych ponad 130 tys. zł, zamontowano ponad 200-konny benzynowy silnik, a także m.in. dwie kamery wideo i nowoczesny radar.

Właśnie to ostatnie urządzenie budzi kontrowersje. Produkowana w Rosji Iskra 1 jest w stanie zmierzyć prędkość samochodu nie tylko jadącego w tym samym kierunku, ale także nadjeżdżającego z przeciwka i to niezależnie od tego, czy radar używany jest przez policjanta stojącego na poboczu albo jadącego samochodem.

W Polsce jest tylko jeden autoryzowany dystrybutor rosyjskiego producenta radaru firma Videoradar z podpoznańskiego Puszczykowa. Marek Kulig, prezes firmy, mówi dziennikarzom Superwizjera, że w stu dwóch alfach zamontowano radary, które nie mogą działać w Polsce.

- Te urządzenia zostały sprowadzone do Polski z Ukrainy i Mołdawii. Nie mają odpowiednich dokumentów pozwalających na ich używanie przez naszą policję twierdzi Kulig.

Radary w samochodach zamontowała poznańska firma ACM Mari Car, która wygrała elektroniczną licytację na dostawę samochodów dla policji.

Radary kupiliśmy rzeczywiście na Ukrainie, ale są to takie same jak te zamontowane w pierwszych 18 alfach zapewnia Jacek Burlaga, przedstawiciel ACM.

Diabeł tkwi w szczegółach Kulig ma dokumenty świadczące o tym, że Iskry, które sprowadza z Rosji od producenta, mają inne parametry niż te, jakie zamontowała w alfach firma ACM.

Pikanterii sprawie dodaje fakt, że Videoradar sprzedał dilerowi alfy 18 radarów. Dziennikarze Superwizjera dotarli do rosyjskiego producent radarów. Po czyjej stronie staje? Czy Iskry sprzedawane do Polski i na Ukrainę różnią się czy też mają inne parametry techniczne?

I dlaczego ACM kupił tylko 18 radarów? Co ma zamiar zrobić Komenda Główna Policji?

Jeśli rację ma dystrybutor Iskier, to pojawia się możliwość zaskarżenia przed sądem wystawionego mandatu i domaganie się od skarbu państwa zwrotu pieniędzy. Decyzję w tej sprawie podejmie Główny Urząd Miar, do którego skargę na działanie ACM wysłała firma Videoradar.

Napisano

Po pierwsze to mierzy predkosc radiowozu i jak przez te kilka sekund jest ta sama odleglosc to jest pomiar. Ale czy to dziala hmm.gif

Po drugie grinser006.gif Nie latweij homologowac liczniki w radiowozach bez calego tego szmelcu? Byloby krotko jak w AU czy USA za szybko mandat i koniec zlosnik.gif Nie podoba sie to do aresztu.

Mialo byc pieknie a zrobili z dobrego radiowozu kupe nie samochod. IMO EU powinna zarzadac zwrotu kasy.

Napisano

Gdyby to mnie zrobili takie foto, to przyjąłbym mandat za wyprzedzanie, ale za prędkość - no way...

Napisano

> Po pierwsze to mierzy predkosc radiowozu i jak przez te kilka sekund jest ta sama odleglosc to jest

> pomiar. Ale czy to dziala

Mylisz się... zamontowany jest tam wideoradar a nie wideorejestrator.

Napisano

> Mylisz się... zamontowany jest tam wideoradar a nie wideorejestrator.

A nie wideorejestrator i radar?

Napisano

> Po pierwsze to mierzy predkosc radiowozu i jak przez te kilka sekund jest ta sama odleglosc to jest pomiar. Ale czy to dziala

Jeżeli dobrze kojarzę, to w Alfach są zainstalowane radary, a nie wideorejetratory. Tak łatwo już nie będzie uwalić pomiaru. Jedyna nadzieja w braku homologacji radaru.

mar00ha

Napisano

To zmienia postac rzeczy. Jak nie bedzie homologacji to screwy.gif

Napisano

> Jeżeli dobrze kojarzę, to w Alfach są zainstalowane radary, a nie wideorejetratory. Tak łatwo już

> nie będzie uwalić pomiaru. Jedyna nadzieja w braku homologacji radaru.

> mar00ha

Jednak duzo prostrzym i tanszym rozwazaneim bylaby zwykla kamera + homologacja na licznik w samochodzie. A tu znow druciarstwo zrobili.

Napisano

> Jednak duzo prostrzym i tanszym rozwazaneim bylaby zwykla kamera + homologacja na licznik w

> samochodzie. A tu znow druciarstwo zrobili.

Podziwiam Twoją znajomość rzeczy.

Pardon - żeczy...

Napisano

> Jeżeli dobrze kojarzę, to w Alfach są zainstalowane radary, a nie wideorejetratory. Tak łatwo już

> nie będzie uwalić pomiaru. Jedyna nadzieja w braku homologacji radaru.

> mar00ha

A nie jest tak, że jest wideorejestrator i radar??

Wideorejestrator dla tych od tyłu, a radar dla nadjeżdżających z przeciwka??

Nie wiem, pytam się... skromny.gifskromny.gifskromny.gif

Napisano

> Podziwiam Twoją znajomość rzeczy.

> Pardon - żeczy...

Nie ma co podziwiac. Radiowoz nie musi byc super hiper nowoczesny zeby spelnial swoja role.

Napisano

Oczywiscie, ze wideorejestrator a nie zaden radar. Radar jest do wychwytywania nadjezdzajacych z przeciwka. To z filmu to klasyczny rejestrator.

Napisano

z mojego przykrego i drogiego doświadczenia stwierdzam, iż w alfie, która mnie załpała radar dobrze działał...

jechałem 85km/h a na radarze było 80km/h... Może trafiłem na dobry egzemplarz... hmm.gif

Napisano

> jechałem 85km/h a na radarze było 80km/h... Może trafiłem na dobry egzemplarz...

85 to te 5 możesz mieć przekłamanie licznika. Fabrycznie liczniki zawsze są tak skalowane by pokazywać ciut więcej. Plus pytanie - jakie opony masz? To ma wpływ i to duży!

Napisano

> Oczywiscie, ze wideorejestrator a nie zaden radar. Radar jest do wychwytywania nadjezdzajacych z

> przeciwka. To z filmu to klasyczny rejestrator.

Polcam ec-II

Ma dwie funkcje pomiaru ... albo ze średnich prędkości radiowozu

albo

Mierząc radarem prędkość oddalania / zbliżania pojazdu ściganego +/- prędkość radiowozu.

Obojętnie w którym kierunku pojazd się porusza....

i to jest wideoradar.... czyli wideorejestrator z funkcją radaru czego niektórzy nie wychwycili.

Napisano

>To z filmu to klasyczny rejestrator.

Tak a po czym rozpoznajesz jaki rodzaj pomiaru został użyty skoro oba są rejestrowane na wideo

Napisano

> 85 to te 5 możesz mieć przekłamanie licznika. Fabrycznie liczniki zawsze są tak skalowane by

> pokazywać ciut więcej. Plus pytanie - jakie opony masz? To ma wpływ i to duży!

czyli okej. jesli oni mo pokazali, że jechałem całe 80 a ja miałem na swoim 85.

opony mam 155/70R13

Napisano

> czyli okej. jesli oni mo pokazali, że jechałem całe 80 a ja miałem na swoim 85.

> opony mam 155/70R13

Liczniki przekłamują o około 7% , takie zalecenie w UE. Jak chcesz wiedzieć ile przekłamuje twój licznik to jadąc włącz GPS i bedziesz wiedział. Rekord przekłamania to widziałem w VW Polo z 15 lat temu - silnik jakiś mega mały 1.1 lu 1.2, 5 osób w aucie i bez problemu osiągał 180 licznikowe icon_rolleyes.gifyikes.gif

Napisano

> Rekord przekłamania to widziałem w VW Polo z

> 15 lat temu - silnik jakiś mega mały 1.1 lu 1.2, 5 osób w aucie i bez problemu osiągał 180

> licznikowe

Matiz Van - prędkość zmierzona radarem 95 km/h, prędkość wg prędkościomierza 110 km/h wink.gif Vmax wg prędkościomierza >160 km/h czyli zupełnie nierealna.

Napisano
  • Autor

> Gdyby to mnie zrobili takie foto, to przyjąłbym mandat za wyprzedzanie, ale za prędkość - no way...

Tylko jak udowodnisz, że tyle nie jechałeś.

Zauważ pierwszą próbę dokonania pomiaru. Prędkość radiowozu ok. 140km/h. Czas pomiaru na 50m niecałe 2s. W tym czasie nic nie rzuca się w oko do czego można się przyczepić. I zostajesz piratem lecącym 140km/h.

Nagrania pewnie też nie dostaniesz żeby później spokojnie obejrzeć.

Mnie tu bulwersuje jedna rzecz.

Pomiaru dokonują nie amatorzy tylko policja z drogówki.

Jako specjaliści na pewno doskonale wiedzą że pomiar jest źle przeprowadzony.

Więc albo są niekompetentni albo to jest celowe działanie.

Oglądając uwaga pirat parę podobnych akcji widziałem więc to nie jest odosobniony przypadek.

Napisano

> Tak a po czym rozpoznajesz jaki rodzaj pomiaru został użyty skoro oba są rejestrowane na wideo

W prawym dolnym rogu jest informacja o impulsach na sek-czyli pomiar z czujników ABS?

Napisano
  • Autor

Mała analiza filmu.

Coś dodać, usunąć jakieś sugestie?

Napisano

> Mała analiza filmu.

> Coś dodać, usunąć jakieś sugestie?

Wyślij to może do Głównego Urzędu Miar (nie wiem tak naprawdę czy to oni legalizują takie urządzenia) i oczywiście do wiadomości prokuratury, żeby nabrali tempa... hehe.gif

Co tu analizować? Jak ktoś decyduje się świadomie na przekroczenie prędkości to niech sobie uświadomi również możliwe konsekwencje tego czynu. Wczoraj w Gazecie prawnej albo Rzeczpospolitej był nawet dodatek z taryfikatorem, bardzo pomocne przy podejmowaniu pewnych decyzji.

I rozmawiamy tu tylko o "daniu złapać się miśkom", bo są inne konsekwencje, które mogą być dużo gorsze.

A jak ktoś się nie zgadza z nagraniem to niech idzie do sądu... Może tam coś wywalczy, udowadniając swoją niewinność!

I tak na marginesie. Ja oczywiście też często przekraczam dozwolone prędkości i czasem świadomie popełniam wykroczenia drogowe. Ale daleki jestem od stwierdzeń "bo wszyscy tak jeżdżą" czy "nie da się w Polsce wolniej jeździć"...

Napisano

Nie widze w watku opisu za co kierowca Vito dostal mandat. Czy dostal za predkosc czy za wyprzedzanie na pasach ?

Napisano

> Wyślij to może do Głównego Urzędu Miar (nie wiem tak naprawdę czy to oni legalizują takie

> urządzenia)

Urzadzenia legalizuja OUM, GUM to wyzsza instancja. Niestety w tym przypadku zarowno OUM jak i GUM nie maja nic do roboty, bo problem (o ile faktycznie wystawiono tu mandat za predkosc) nie jest w urzadzeniu, a w obslugujacym.

Napisano

> Urzadzenia legalizuja OUM, GUM to wyzsza instancja. Niestety w tym przypadku zarowno OUM jak i GUM

> nie maja nic do roboty, bo problem (o ile faktycznie wystawiono tu mandat za predkosc) nie

> jest w urzadzeniu, a w obslugujacym.

Nie wiem, nieważne... Ujęła mnie po prostu "profesjonalna" analiza tego przypadku!

Napisano

> Mała analiza filmu.

> Coś dodać, usunąć jakieś sugestie?

To mi przypomina słynną serię filmów o wypadku Tupolewa. biglaugh.gif

Napisano

> Nie ma co podziwiac. Radiowoz nie musi byc super hiper nowoczesny zeby spelnial swoja role.

Radiowóz musi mieć wyposażenie HOMOLOGOWANE, aby móc uniknąć durnych dywagacji (popatrz na ten wątek), że "łolaboga".

Napisano
  • Autor

> To mi przypomina słynną serię filmów o wypadku Tupolewa.

Oj tam, mgły nie ma. Efektów dźwiękowych też nie dodałem grinser006.gif

Starałem się przedstawić problem obiektywnie i tylko podkreśliłem to co widać.

> Jak ktoś decyduje się świadomie na przekroczenie prędkości to niech sobie uświadomi również możliwe konsekwencje tego czynu.

Całkowicie się zgadzam ale powinno to być robione w zgodzie z prawem. A tu jakiś wałek, +30km/h do faktycznej prędkości. Wcześniej próba dołożenia +50.

Jak kolega zauważył nie jest tu problemem urządzenie tylko osoba je obsługująca.

> Nie widze w watku opisu za co kierowca Vito dostal mandat

Quote:

KWPBydgoszcz

Wczoraj (06.04) policjanci z lipnowskiej drogówki monitorujący ruch na niebezpiecznym odcinku krajowej „dziesiątki", namierzyli wyczyn kierowcy mercedesa vito. Złamał on jednocześnie: zakaz wyprzedzania, przejechał podwójną linię ciągłą i wyprzedzał bezpośrednio przed przejściem dla pieszych. Ponadto zamiast dopuszczalnej „pięćdziesiątki" jechał z prędkością 119 km/h. Zatrzymanym do kontroli kierowcą okazał się 35-letni mieszkaniec Łodzi. Za ten piracki manewr dostał mandat w maksymalnej kwocie i 29 punktów karnych, przekraczając tym samym ich dopuszczalny limit. Teraz łodzianina czeka cofniecie uprawnień do kierowania. Żeby móc znowu zasiadać za kółkiem będzie musiał zdać ponowny egzamin na prawo jazdy.

Napisano

> Radiowóz musi mieć wyposażenie HOMOLOGOWANE, aby móc uniknąć durnych dywagacji (popatrz na ten

> wątek), że "łolaboga".

Ktos tu lamentowal, ze ta homologacja jest naciagana. hmm.gif

Napisano

> Ktos tu lamentowal, ze ta homologacja jest naciagana.

W przypadku homologacji prędkościomierza, za którą tak piejesz NIE jest tak prosto - to się da udupić błyskiem, bo praktycznie trzebaby takie urządzenie co chwilę kalibrować. Czynników wpływających na wskazania urządzenia jest bardzo wiele - od stopnia zużycia opon, przez ciśnienie w nich itp itd.

To, co sprawdza się w rozwiązaniach typu "z grubsza" (samochód ciężarowy), w przypadku gdy ma to być materiał dowodowy już takie hop-siup nie jest.

Bo - wyobraźmy sobie sytuację (a nawet nie wyobrażajmy, bo historia zna już takie przypadki), że radiowóz jedzie sobie za delikwentem, nawet go nie mierząc i filmuje wypadek śmiertelny z udziałem tego'ż.

Materiał dowodowy "z grubsza" jest do udupienia błyskiem.

I - żeby odwrócić troszkę sytuację - załóżmy, że "filmowany" jechał PRZEPISOWO i film ten ma udowodnić jego niewinność spowodowania wypadku. Koleś albo pójdzie pierdzieć w pasiak, albo nie, a zależy to właśnie od tego filmu.

Idziesz w to metodą "z grubsza" ?

Poza tym pamiętajmy też o względach wizerunkowych - inny ma się szacunek do stróża prawa, który ma narzędzie, z którym nie będziesz w stanie dyskutować, bądź dyskusja skończy się na żenujących porzykiwaniach o "homologacji źródła zasilania", które zostaną utopione błyskiem.

Policja nie jest od bycia kochaną, tylko SKUTECZNĄ.

Napisano

Świete słowa.

Ja jak mnie złapią to dyskutuje na temat za ile a nie ile było przkroczenie.

Kazdy ma przy sobie "smycz" a 3/4 z GPS.

Byle navi można ustawić na info +10, +20 itd.

Jak nie licznik, który zawsze kłamie masz navi w miare dokładną

upierdliwość komunikatów co 10sek "przekroczyłeś dozwoloną prędkość" zmusi cię do zmniejszenia takowej lub wyrzucenia navi.

Ale pomaga, bo zazwyczaj za +10 nikt ci schodów nie zrobi

W Wawce złapali mnie jako lidera peletonu i zarobiłem 6/200 i nie miałem wontóóófff bo na pewno było dobrze, a wręcz na moją korzyść bo zauważyłem i przyhamowałem

a poruszaliśmy się kiele 90 na 50 kara.gifold.gifkara.gifkara.gif

Napisano

> Świete słowa.

> Ja jak mnie złapią to dyskutuje na temat za ile a nie ile było przkroczenie.

Wiesz, mnie zawsze bawi jedno - nie jest winien kierujący że przekroczył, tylko policja, że złapała...

Napisano

swiety nie jestem. Mogli tam nie stać tylko łapać kieszonkowców, złodziei zniczy i wieńcy albo cóś tam.

A polują darmozjady na uczciwych kierujących, którzy wysupłali pare trzy na lody dla dziatwy nono.gifnono.gif

Napisano

> Policja nie jest od bycia kochaną, tylko SKUTECZNĄ.

Zgadzam sie ok.gif Jedno ale w Australi sie da homologowac licznik? Ozi wklejal fotki. Przeciez to nei musi byc az tak dokladnie. Policja jedzie 60km/h Ty ich wyprzedzasz i placisz mandad. Ale skoro u nas to sa maszynki do zarabianai pieniedzy to musi byc dokladnie ok.gif

Napisano

> Zgadzam sie Jedno ale w Australi sie da homologowac licznik? Ozi wklejal fotki. Przeciez to nei

> musi byc az tak dokladnie. Policja jedzie 60km/h Ty ich wyprzedzasz i placisz mandad. Ale

> skoro u nas to sa maszynki do zarabianai pieniedzy to musi byc dokladnie

Ale zauważ też pewne różnice kulturowe.

Tam policja lata całe pracowała na szacunek i ze stróżem prawa się NIE DYSKUTUJE.

Akcja rodem z "fefałę tórbo" i dyskusje n/t homologacji źródła zasilania są nie do pomyślenia.

Stąd inne metody.

Wiesz - na patrol w Afganistanie jedzie się KTO, w Polen można iść na piechotę...

Odpowiednie miejsce - odpowiednie środki.

Napisano

> Ale zauważ też pewne różnice kulturowe.

> Tam policja lata całe pracowała na szacunek i ze stróżem prawa się NIE DYSKUTUJE.

> Akcja rodem z "fefałę tórbo" i dyskusje n/t homologacji źródła zasilania są nie do pomyślenia.

> Stąd inne metody.

> Wiesz - na patrol w Afganistanie jedzie się KTO, w Polen można iść na piechotę...

> Odpowiednie miejsce - odpowiednie środki.

Podejscie do policji ma tu znaczenie. ok.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Ostatnio dość często rozmawiam na temat sposobu wykonywania pomiaru przez policje. Trochę ten temat mnie wciągnął.

I wiecie co. Zdecydowana większość kierowców jest przekonana, że wynik pomiaru to jest prędkość pojazdu namierzanego.

Tu się jednak mylą. Polecam artykuł.

Jak jest na AK, kto był pewny, że rejestrator pokazuje prędkość pojazdu namierzanego?

Napisano

> Jak jest na AK, kto był pewny, że rejestrator pokazuje prędkość pojazdu namierzanego?

A odróżniasz słowo wideorejestrator od wideoradar?

Nie masz się czym chwalić pisząc, że nie wiedziałeś, iż urządzenie nie wykorzystuje radaru, ale opiera się na precyzji wykonania nagrania.

Napisano
  • Autor

W tym problem, że przez społeczeństwo słowo wideorejestrator i wideoradar jest traktowane zamiennie. Dla większości jest to to same urządzenie. Np. tu o czym piszą?klik, klik

Napisano

> W tym problem, że przez społeczeństwo słowo wideorejestrator i wideoradar jest traktowane

> zamiennie. Dla większości jest to to same urządzenie. Np. tu o czym piszą?klik, klik

Nie mam wpływu na to, co piszą pismaki ani na to, jak ludzie interpretują sobie nazwy urządzeń. Każdy ma prawo się nie znać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.