Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sens kupowania NNW ?

Featured Replies

Napisano

Czy jest?

Czy ktoś korzystał?

Jak się z tego korzysta?

Napisano

Wiesz jakbyś miał mieć (odpukać) jakąś przygode na drodze i ucierpiałyby w tym osoby trzecie i miałbyś później płacić za ich leczenie plus jakieś dodatkowe świadczenia to lepiej jednak zapłacic te kilka złoty ubezpieczenia i mieć "spokój"

Napisano

> Wiesz jakbyś miał mieć (odpukać) jakąś przygode na drodze i ucierpiałyby w tym osoby trzecie i

> miałbyś później płacić za ich leczenie plus jakieś dodatkowe świadczenia to lepiej jednak

> zapłacic te kilka złoty ubezpieczenia i mieć "spokój"

A to "zwykłe" OC nie załatwi tego tematu?

Napisano

osobom trzecim przysługuje odszkodowanie z OC, nawet jakby kolega był sprawcą waytogo.gif

NNW tak naprawdę chroni samego kierowcę wink.gif

Napisano

> NNW tak naprawdę chroni samego kierowcę

Jak również pasażerów których przewozi wink.gif

Napisano
  • Autor

> osobom trzecim przysługuje odszkodowanie z OC, nawet jakby kolega był sprawcą

> NNW tak naprawdę chroni samego kierowcę

Czyli, co mam rehabilitację z tego?

Jak to działa w realu?

Ktoś we mnie wjeżdża i np.: boli mnie szyja.

Idę do masażysty, biorę rachunek na 100 zł i wysyłam go do ubezpieczalni sprawcy na jego nr NNW?

Czy jak sam przywalę w coś i j/w ?

Na kwitku który przysłało mi PZU jest suma 15.000.

Czyli za przeproszeniem jak trafię na wózek, to mogę go sobie z tej kasy kupić?

Napisano

> Czyli, co mam rehabilitację z tego?

> Jak to działa w realu?

> Ktoś we mnie wjeżdża i np.: boli mnie szyja.

> Idę do masażysty, biorę rachunek na 100 zł i wysyłam go do ubezpieczalni sprawcy na jego nr NNW?

To idzie z OC, a za bolącą szyję można dostać dużo więcej niż 100zł wink.gif

Napisano

> Czy jest?

> Czy ktoś korzystał?

> Jak się z tego korzysta?

podstawa to zamiast za 30 zł kupic nw na 15 tys wydac 70 zl i kupic takie na 50 tysiecy.. jak ktoś cie puknie lub ty kogoś szukasz dobrej firmy i potem ... mniej boli bo masz cos w kieszeni

Napisano

z OC sprawcy przysługuje Ci odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu jak i zwrot wszystkich poniesionych kosztów związanych z leczeniem, rehabilitacją itp. po wypadku, jednym słowem za wszystko ok.gif

z NNW odszkodowanie za sam uszczerbek na zdrowiu, wypłacany proporcjonalnie - ile % uszczerbku stwierdzi komisja lekarska tyle procent z SU dostaniesz ok.gif

Napisano

> Jak również pasażerów których przewozi

miałem na myśli to, że NNW chroni tylko kierowcę, jeżeli jest sprawcą wypadku, w pozostałych przypadkach odszkodowanie przysługuje z OC sprawcy ok.gif

Napisano

> A to "zwykłe" OC nie załatwi tego tematu?

Twoich pasażerów OC nie obejmuje.

Napisano

> Twoich pasażerów OC nie obejmuje.

ale oczywiście, że obejmuje zlosnik.gif

Napisano

> ale oczywiście, że obejmuje

Podczas wymiany koła na postoju również?

Napisano

> Czy jest?

sens jest

> Czy ktoś korzystał?

korzysta

> Jak się z tego korzysta?

się wkłada papierek w dokumenty, pokazuje się na BK przed KJSem i można jechać hehe.gif

Napisano

> Czy jest?

Weźmy sytuacje przykładowe:

- wymieniam z pomocą pasażera koło. Potknąłem się, kopnąłem w lewarek - samochód spadł na rękę pasażera. Zmiażdżona dłoń. Obejmuje to OC?

- Przyhamowałem ostro - pasażer poparzył się i małe dziecko kawą. Obejmuje to OC?

- Mróz, lód - wsiadając do auta pośliznąłem się i przytuliłem do głowy lodowisko. Pęknięcie czaszki i w następstwie padaczka. Obejmuje to OC?

- przegrzał się w korku silnik - głupia, piękna blondyna wysiada i odkręca korek płynu chłodniczego. Wiadomo - poparzenie na maksa, ląduje w szpitalu. Piękna już nie jest i nie będzie. Obejmuje to OC?

Napisano
  • Autor

> z NNW odszkodowanie za sam uszczerbek na zdrowiu, wypłacany proporcjonalnie - ile % uszczerbku

> stwierdzi komisja lekarska tyle procent z SU dostaniesz

Ale NNW chroni tylko mnie i tego co ze mną jadą ?

Napisano

zawsze było w pakiecie i brałem. od dwóch lat zrezygnowałem, oszczędność chyba 50 PLN a za to wole lepsze assistance wziąć. NIgdy nikomu kogo znam nic nie nie przytrafiło w aucie co by się kwalifikowało do NNW, nie widze za bardzo zasadnosci tego ubezpieczenia.

Choć kolega, który skrecił czy złamał noge pod wpływem na jakiejś imprezie dostał kase z NNW, oczywiście posliznął się przy wsiadaniu do auta.

Napisano

pozwole sobie zacytowac:

Przedmiot i zakres ubezpieczenia

Ubezpieczenie Następstw nieszczęśliwych wypadków kierowcy i pasażerów pojazdu mechanicznego - postanowienia szczegółowe

§ 3.

1.

Przedmiotem ubezpieczenia są trwałe następstwa nieszczęśliwych wypadków, powstałe w związku z ruchem pojazdu mechanicznego, polegające na uszkodzeniu ciała lub rozstroju zdrowia, powodujące trwały uszczerbek na zdrowiu lub śmierć ubezpieczonego – kierowcy i/lub pasażerów pojazdu mechanicznego.

2.

Ubezpieczeniem objęte są także następstwa nieszczęśliwych wypadków, zaistniałych podczas:

1)

wsiadania i wysiadania z pojazdu,

2)

bezpośrednio przy załadowaniu i wyładowaniu pojazdu,

3)

zatrzymania i postoju, wynikającego z decyzji kierującego bądź pasażerów,

4)

naprawy pojazdu, spowodowanej awarią samochodu w czasie jazdy.

3.

Ubezpieczenie obejmuje następstwa nieszczęśliwych wypadków zaistniałych w czasie trwania umowy ubezpieczenia - na terytorium Polski jak również poza jej granicami, z wyłączeniem następujących państw: Białorusi, Mołdawii, Ukrainy oraz europejskiej części Rosji.

http://www.mbank.pl/download/ubezpieczenia/OWU/HDI_Asekuracja.pdf

NNW w HDI zakupione za posrednictwem mBanku, NNW opisane jako:

"Do 10.000 zł w przypadku utraty zdrowia lub życia kierowcy oraz każdego z pasażerów sprawdźź" 4,2pln/m-c -> http://www.mbank.pl/download/pdf_BREUbezpieczenia_dodatkowe/nnw_10_hdi.pdf

Napisano

> miałem na myśli to, że NNW chroni tylko kierowcę, jeżeli jest sprawcą wypadku, w pozostałych

> przypadkach odszkodowanie przysługuje z OC sprawcy

Pasażerom przysługuje odszkodowanie z OC sprawcy i z NNW "samochodu", w którym się poruszali.

Podam przykład moje żony: walnęła w nas babka. Żona (była pasażerką, ja kierowcą) dwa miesiące w kołnierzu chodziła. Dostała odszkodowanie + zwrot wszystkich kosztów z OC sprawcy oraz odszkodowanie z NNW, które wykupiłem. Przy czym z NNW była to śmieszna suma (w porównaniu z tym z OC), bo całe ubezpieczanie było na sumę 15000zł. Teraz kupuję ubezpieczenie z większą sumą smile.gif

Napisano

> - Mróz, lód - wsiadając do auta pośliznąłem się i przytuliłem do głowy lodowisko. Pęknięcie czaszki

> i w następstwie padaczka. Obejmuje to OC?

W moim przypadku obejmuje to ubezpieczenie NNW (jest stosowny zapis w umowie)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.