Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

4-krotnie zwiększy się stawka podatkowa dla gazu LPG

Featured Replies

Napisano

> wszytkie instalki robione u jednego gazownika, butle i zawory tankowania identyczne

> dalej twierdzisz ze cena instalki nie zalezy od pojemnosci i mocy ???

A u nas gazownik za sq24 niezaleznie od mocy do 4cyl kosi 3 tysie za wiecej zylindrow to w zaleznosci ile wiecej smile.gif

Napisano

> nie rozumiem co ty chcesz od samego STAGA?

> bo to że są różne badziewne wtryski które na nim jeżdżą to inna >sprawa ale sam STAG czemu winny?

Bo proponuja takie zestawy no.gif

Jednym lpg kojarzy sie z dziadowaniem i starymi parchami a mi STAG kojarzy sie z maksymalnym dziadowaniem i starymi purchlami.

Napisano

> Powiedzmy sobie szczerze, ze LPG do aut juz dawno powinno byc opodatkowane podobnie jak benzyna

> albo ON.

Nie za mądry jesteś wink.gif

Napisano

> Obawiam się że nie. Stare TDI są eksploatowane na maksa i powoli się kończą. W nowych już nie jest

> tak różowo - na byle czym nie pojedzie. Natomiast jest mnóstwo benzyn z dużymi silnikami,

> których właścicieli zwyczajnie nie stać na ich utrzymanie. Więc drutują jak mogą i te

> samochody mimo że nie są specjalnie stare to szybko stają się szrotami. LPG (najtańsze) to

> pierwszy wydatek. Przy normalnych cenach LPG te samochody zwyczajnie znikną z dróg.

Co ma wspólnego założenie gazu ze szrotowaniem auta?

Napisano

> Przyjrzyj się na stacjach co podjeżdża pod pb/on a co pod >LPG. Nie mówiąc o

> tankowaniu za 20.

Widziałem, już nową S-klase, Honde S2000, mnóstwo nowych Jeepów, sąsiad ma nowego Lexusa -też na gaz.

Fak... frown.gif

Same szroty smile.gif

Napisano

> Starym nie. Np w takim stanie jak ma Konik. Ale szrotem tak.

> Wiesz - jakbyś zadał sobie trud i przeczytał całość to byś doczytał że też mam lpg. Jezu - czy

> posiadacze lpg mają takie kompleksy że na każdą krytyczną uwagę o tym paliwie reagują

> alergicznie?

Nie, tylko dojechałem do połowy wątku i dowiedziałem się, że:

- auto po założeniu gazu jest szrotem. Od razu.

- jestem "złodziejem" bo tankuje taniej

Po to mam założony wtrysk gazu, żeby nie śmierdzieć z rury wydechowej. A z racji tego, że mam gaz MUSZĘ mieć sprawny przede wszystkim układ zapłonowy i dobry olej.

Więc czuję się lepszy od kolesia ftedeiku dymiącym jak świeca rzucona na zamieszkach.

Napisano

> LPG nie ma nic do stanu tech

> to tak jakby powiedzieć że VW powinni zakazać sprzedawać bo widać ich najwięcej wśród starych

> rzęchów

> jak LPG podrożeje to będą inaczej kombinować, kraść ON z koparki, lać opał czy OR, albo pędzić alko

> w piwnicy

Jeżeli tańszy będzie olej do ogrzewania / gotowania w domu - zaczną się kombinacje z podpinaniem butli do kuchenki gazowej.

Napisano

[ciach]

> A na temat napiszę to:

> w Polsce bardzo często tłumaczy idiotyzmy np. podwyżki "wymogami Unii".

> Tylko że ja miejszkam w innym kraju UE i o wielu tych wymogach w życiu nie słyszałem.

Dokładnie, Polacy chcą być bardziej papiescy niż Papież...dlatego starają się literalnie wprowadzać "sugestie Unijne", co niejednokrotnie prowadzi do absurdów...

Napisano

Najciekawsze jest to że z jednej strony każdy zajmujący wyższą grzędę w "temacie paliw" ma gębę pełną frazesów na temat ekologii (przepraszam za przekleństwo), a z drugiej robi wszystko żeby działać antyekologicznie.

LPG przy wszystkich wadach i zaletach przede wszystkim mniej truje środowisko czego jakoś nikt nie raczy zauważać.

Co do leczenia kompleksów i "odwiecznej wojny" między właścicielami droższych i tańszych samochodów (bo do tego sprowadza się spór TDI vs. LPG vs. inne barachło) to ja twierdzę że to nie sposób zasilania jest ważny tylko stan techniczny samochodu.

Kultura techniczna w tym kraju stoi na niższym poziomie niż kultura na drodze (choć wydaje się niemożliwe, że poniżej dna jeszcze coś jest). To jest przyczyna problemów i woda na młyn krytykujących D/LPG/benzynę/nitrometan.

Z doświadczenia wiem że można jeździć "dobrym" autem z LPG i "dobrym" autem z dieslem, ale to przecież kolejny banał.

Napisano

> do 1.0 R4 potrzebujesz tak samo wydajne wtryski (drogie) i reduktro (drogi) jak do 2.5 4/6

> cylindrowego ?

W nosie to mam. Cena instalacji w aso jest stała.

Napisano

> I w związku z tym szuka używanych amortyzatorów? Zresztą instalacja też z tych najtańszych.

czytam i nie wierze, zmien warsztaty i przestan gadac z matolami bo glupiejesz ok.gif

Napisano

> A u nas gazownik za sq24 niezaleznie od mocy do 4cyl kosi 3 tysie za wiecej zylindrow to w

> zaleznosci ile wiecej

czyli gazownik zdzieraz z tych co przyjezdzaja zakldac gaz to 1.0 i doklada sie do tych co przyjezdzaja zakaldac gaz do 2.5

innej opcji nie ma

bo komponenty typu wtryski, reduktor sa inne i sa w rozny cenach do 1.0 i 2.5

Napisano

> Nie za mądry jesteś

Bo??? Nie widze przeciwwskazan...tak samo jak jest olej napedowy i olej opalowy oblozony roznymi akcyzami to powinno byc z LPG do aut i do kuchenek. Proste...

Napisano

> Ale zauważ że tu nie padło żadne z tych twierdzeń. Ja tylko napisałem że podwyżka cen gazu

> spowoduje zniknięcie szrotów z ulicy. Ja nie napisałem że jestem za podwyżką. Nie napisałem że

> każde auto z LPG to szrot. Bo większość to jakbyś nie czytał nie równa się każde.

aleś się czepił zauważ, że na drodze sa to auta mające naście i więcej lat, niezależnie czy to diesel czy benzyna. Stan techniczny wynika po prostu z ich zuzycia. LPG czy ON jest tylko paliwem który pędzi silnik i nic więcej. Osobną kwestią jest kultura techniczną właścicieli, którzy albo z biedy albo premedytacji nie grzebia przy aucie, jak się spaści to nastepnego grzmota kupi.

W większych maistach tego może tak nie widać ale jakiś czas temu jechałem na południe Polski i w pipidówie wielkości jak tej o dowcipie z Wąchockiem i autobusem 2 poważnych panów do golfa III na parkingu pod Lidlem na żywca olej spożywczy lali do zbiornika wink.gif.

Ja też znam kilku mechaników i wódkę z nimi piję i ostatnimi szrotami wg. nich są co poniektórzy taksówkarze, natomiast nie generalizują, że najwiekszy gruz to auta zasilane LPG.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.