Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

4-krotnie zwiększy się stawka podatkowa dla gazu LPG

Featured Replies

Napisano

Quote:

Ale najpóźniej w 2023 roku będą musiały dostosować swoją strukturę podatkową do wymogów unijnych.

Wątpię, czy Unia w ogóle będzie wtedy jeszcze istnieć (a przynajmniej w obecnym kształcie) hehe.gif

Napisano

Z tej unii ja mam tylko jedna korzysc, nie stoje na przejsciach granicznych grinser006.gif

Napisano

> Z tej unii ja mam tylko jedna korzysc, nie stoje na przejsciach granicznych

To fakt ok.gif Ale Unia już dawno przestała być tym, czym miała być. Zamiast ułatwiać pewne rzeczy, raczej przeszkadza i rdzeń Unii, czyli Niemcy, doskonale to widzą. Nie oszukujmy się - wystarczy, że Niemcy stwierdzą, że to się przestaje opłacać, i Unia przestanie istnieć ku rozpaczy biedoty w stylu Grecji czy Polski. A Niemcy zaczynają mieć dość.

Napisano

> To fakt Ale Unia już dawno przestała być tym, czym miała być. Zamiast ułatwiać pewne rzeczy,

> raczej przeszkadza i rdzeń Unii, czyli Niemcy, doskonale to widzą. Nie oszukujmy się -

> wystarczy, że Niemcy stwierdzą, że to się przestaje opłacać, i Unia przestanie istnieć ku

> rozpaczy biedoty w stylu Grecji czy Polski. A Niemcy zaczynają mieć dość.

Pytanie dotyczące historii współczesnej jak i zamierzchłej. Dlaczego Niemcy dają sobie radę a Polska, Grecja która wymieniłeś i inne kraje niekoniecznie ?

Napisano

> Pytanie dotyczące historii współczesnej jak i zamierzchłej. Dlaczego Niemcy dają sobie radę a

> Polska, Grecja która wymieniłeś i inne kraje niekoniecznie ?

Waluta Euro? Gdyby była marka niemiecka to by była ona droższa od Euro a z kolei pozostale waluty jak Lir czy Grecki ?(co oni tam mieli ?) byłyby z kolei słabsze co by akurat Grecji i spolce teraz mogło pomoc w rozruszaniu gospodarki.... Z drugiej strony jak sie zadluzyli w mocnej walucie Eur to wyjscie ze strefy walutowej Grecji i spółki jeszcze zwiększyłoby dług .. błędne koło.

Napisano

> Pytanie dotyczące historii współczesnej jak i zamierzchłej. Dlaczego Niemcy dają sobie radę a

> Polska, Grecja która wymieniłeś i inne kraje niekoniecznie ?

Odpowiedzą jest czas i warunki.

Niemcy i sowieci rozwalili kraj, rządzący się dołożyli.

Cieżko w 20 lat wybudować potęgę którą niemcy budują dwa wieki.

Nie jesteśmy Bahrajnem żeby w 20 lat zrobić imperium.

Napisano

> Odpowiedzą jest czas i warunki.

> Niemcy i sowieci rozwalili kraj, rządzący się dołożyli.

> Cieżko w 20 lat wybudować potęgę którą niemcy budują dwa wieki.

Niemcy, i Grecja były całkowicie zrujnowane po II Wojnie Światowej. Oba te kraje były całkowicie zrujnowane. I oba były objęte planem Marshalla. I w obu nie było Rosjan. Niemcy są potęgą a Grecja biedna. Wnioski wyciąg sam. Weź też do tego Japonię, która też była całkowicie zrujnowana.

Napisano

> ze tak zacytuje

> jakiś tekst

Powiedzmy sobie szczerze, ze LPG do aut juz dawno powinno byc opodatkowane podobnie jak benzyna albo ON.

Napisano

> Powiedzmy sobie szczerze, ze LPG do aut juz dawno powinno byc opodatkowane podobnie jak benzyna

> albo ON.

Wtedy problem jeżdżących szrotów właściwie przestałby istnieć.

Napisano

> Wtedy problem jeżdżących szrotów właściwie przestałby istnieć.

Tzn, że nie ma szrotów jeżdżących na ON (oraz substancjach o zbliżonych właściwościach biglaugh.gif) oraz na benzynie?

Odważna teza...

Napisano

założę się że moje auto na LPG jest w lepszym stanie niż twoje na pb/on

Napisano

Bo o gospodarce i dotacjach nie słyszałeś? cfaniaczek.gif

Napisano

> ze tak zacytuje

> jakiś tekst

Bzdura, bzdura i jeszcze raz bzdura.

Dziennikarzyna zapomniała że od podatku CO2 zwolnione są częsciowo lub w całości

alternatywne napędy jak LPG, CNG, E85 (etanol) i.in.

Napisano

facepalm.gif

proporcjonalnie szrotów LPG jest chyba mniej jak fdedeiku grinser006.gif

Napisano

> Bo o gospodarce i dotacjach nie słyszałeś?

to takie przelewanie wody z wiadra do wiadra przez sito biurokracji grinser006.gif

nie wspominając o cudach jak to ślimak został rybą hehe.gif

a w temacie, nie tak dawno LPG było cacy eko, teraz chcą je promować 4x wyższymi opłatami za CO2 spineyes.gif

Napisano

> założę się że moje auto na LPG jest w lepszym stanie niż twoje na pb/on

Śmiała teza. Ale raczej się nie zakładaj. Mój Forester jest wyżej w rankingach bezawaryjności niż jakikolwiek Fiat kiedykolwiek był. I też jest na LPG.

Napisano

To nie Unia, to Schengen (czy jak się to pisze)

Napisano

> teraz chcą je promować 4x wyższymi opłatami za CO2

Generalnie uzależnienie jakichkolwiek opłat ekologicznych od emisji CO2 jest wymysłem debila. W spalinach nie ma innych, naprawdę szkodliwych substancji? Czy może ich wzór chemiczny jest zbyt skomplikowany dla przeciętnego urzędnika...

Napisano

> to takie przelewanie wody z wiadra do wiadra przez sito biurokracji

> nie wspominając o cudach jak to ślimak został rybą

> a w temacie, nie tak dawno LPG było cacy eko, teraz chcą je promować 4x wyższymi opłatami za CO2

Gdyby nie UE, gospodarczo Polska wciąż byłaby na poziomie Ukrainy.

Mam wrażenie, że za młody jesteś, żeby to docenić. I wystarczy tego OT.

A na temat napiszę to:

w Polsce bardzo często tłumaczy idiotyzmy np. podwyżki "wymogami Unii".

Tylko że ja miejszkam w innym kraju UE i o wielu tych wymogach w życiu nie słyszałem.

Napisano

> proporcjonalnie szrotów LPG jest chyba mniej jak fdedeiku

Obawiam się że nie. Stare TDI są eksploatowane na maksa i powoli się kończą. W nowych już nie jest tak różowo - na byle czym nie pojedzie. Natomiast jest mnóstwo benzyn z dużymi silnikami, których właścicieli zwyczajnie nie stać na ich utrzymanie. Więc drutują jak mogą i te samochody mimo że nie są specjalnie stare to szybko stają się szrotami. LPG (najtańsze) to pierwszy wydatek. Przy normalnych cenach LPG te samochody zwyczajnie znikną z dróg.

Napisano

> To nie Unia, to Schengen (czy jak się to pisze)

Watpie aby Polska byłą w Schengen bez unii. Kiedys ogladałem o tym program w TVP1 ganja.gif

Napisano

> Generalnie uzależnienie jakichkolwiek opłat ekologicznych od emisji CO2 jest wymysłem debila. W

> spalinach nie ma innych, naprawdę szkodliwych substancji? Czy może ich wzór chemiczny jest

> zbyt skomplikowany dla przeciętnego urzędnika...

To najmniejszy wspólny mianownik dla wszystkich rodzajów paliw.

I chodzi nie tyle o szkodliwość substancji, ile o efekt cieplarniany, na który CO2 podobno wpływa najbardziej.

Bynajmniej nie popieram tej ideologii, a tyko tłumaczę skromny.gif

Napisano

> Watpie aby Polska byłą w Schengen bez unii. Kiedys ogladałem o tym program w TVP1

Np. Norwegia jest w Schengen bez Unii.

Ale Polska bez Unii byłaby w d.

Napisano

> Watpie aby Polska byłą w Schengen bez unii. Kiedys ogladałem o tym program w TVP1

Zwróć uwagę na to, że Schengen obowiązywało na długo przed przyjęciem traktatu czy jak to się tam nazywa-czyli w zasadzie dałoby się-możnaby jeździć na dowód i przy okazji z góry z wysoka i z daleka traktować wymogi dotyczące ilości wyprodukowanego mleka, cukru i co tam jeszcze chcesz.

Natomiast w drugą stronę to działa-są kraje, gdzie trzeba mieć paszport.

Napisano

> Np. Norwegia jest w Schengen bez Unii.

> Ale Polska bez Unii byłaby w d.

Ciekawe ... hmm.gif

Napisano

> No najmniejszy wspólny mianownik dla wszystkich rodzajów paliw.

> I chodzi nie tyle o szkodliwość substancji, ile o efekt cieplarniany, na który CO2 podobno wpływa

> najbardziej.

Podobno dużo gorzej działa metan. Są już krzyki że gaz łupkowy to zło, bo uwolni się dużo metanu do atmosfery. Podobnie bardzo źle mają działać na efekt cieplarniany gazy wydalnicze krów hodowlanych zawierające metan. Serio. Gdy puszczasz bąka to pogłebiasz efekt cieplarniany.

Swoją drogą , ciekawe co jeszcze wymyślą naukowcy i urzędnicy żeby nas zgnębić? Tak przypomina podatki za posiadanie psa, gdy za kota, kozę lub krowę takiego podatku nie ma.

Napisano

> Obawiam się że nie. Stare TDI są eksploatowane na maksa i powoli się kończą. W nowych już nie jest

> tak różowo - na byle czym nie pojedzie. Natomiast jest mnóstwo benzyn z dużymi silnikami,

> których właścicieli zwyczajnie nie stać na ich utrzymanie. Więc drutują jak mogą i te

> samochody mimo że nie są specjalnie stare to szybko stają się szrotami. LPG (najtańsze) to

> pierwszy wydatek. Przy normalnych cenach LPG te samochody zwyczajnie znikną z dróg.

i co przesiądą się na rowery czy MPK ?

ja dojeżdżam do krk i widzę czym ludzie śmigają, golf 2 to nie jest jakieś ufo, nie mówiąc już o passacie b3

mam drugie auto na LPG i sorry ale żadne z nich nie było szrotem icon_rolleyes.gif

bez żadnych problemów przechodzą coroczne badania bez jakiś ulg

nie wiem co silnik miałby tu zmienić ...

duże benzyny na LPG, co to za wynalazki ? chyba że dużą benzyną nazywasz omegę 2.0 wink.gif

Napisano

> Śmiała teza. Ale raczej się nie zakładaj. Mój Forester jest wyżej w rankingach bezawaryjności niż

> jakikolwiek Fiat kiedykolwiek był. I też jest na LPG.

Ale mój jest ledwo dotarty dopiero zlosnik.gif

Napisano

> i co przesiądą się na rowery czy MPK ?

Myślę że bardziej na małe benzyny. Które też pewnie będą drutować.

> ja dojeżdżam do krk i widzę czym ludzie śmigają, golf 2 to nie jest jakieś ufo, nie mówiąc już o

> passacie b3

Przyjrzyj się im - dużo częściej to benzyna + LPG.

> mam drugie auto na LPG i sorry ale żadne z nich nie było szrotem

> bez żadnych problemów przechodzą coroczne badania bez jakiś ulg

U mnie też. Ale to naprawdę nie jest standard.

> duże benzyny na LPG, co to za wynalazki ? chyba że dużą benzyną nazywasz omegę 2.0

Dokładnie to. Przyjrzyj się na stacjach co podjeżdża pod pb/on a co pod LPG. Nie mówiąc o tankowaniu za 20.

Napisano

> Ale mój jest ledwo dotarty dopiero

I co? Wymieniłeś już pół auta w ramach eksploatacji?

Napisano

> W spalinach nie ma innych, naprawdę szkodliwych substancji?

Są, ale one zostały juz w znacznym stopniu zredukowane.

Poniżej przedstawienie jaka jest redukcja emisji substancji w stosunku do czasów przed katalizatorami, filtrami cząstek stałych itp.

Norma EURO 5

NOx - 89%,

HC - 87%,

CO - 89%,

PM - 98%;

Norma EURO 6 (zacznie obowiązywać w 2014)

ogranicza (w stosunku do normy EURO 5!!!)

NOx - pięciokrotnie!!!,

HC - trzykrotnie !!!,

PM - dwukrotnie !!!

jeżeli chodzi o CO2:

2008 - 140 g CO2/km

2012 - 120 g CO2/km

2015 - 95 g CO2/km

Natomiast jeżeli chodzi się o czepialstwo się:

samochody osobowe emitują jedynie 12% CO2 wytwarzanego przez człowieka ;-)

Napisano

> I co? Wymieniłeś już pół auta w ramach eksploatacji?

czemu? Przecież piszę że jest prawie jak nówka

Napisano

> Myślę że bardziej na małe benzyny. Które też pewnie będą drutować.

więc w czym problem ? wink.gif

IMO bynajmniej nie jest nim LPG

> Przyjrzyj się im - dużo częściej to benzyna + LPG.

nie trzeba się przyglądać, czarna chmurę widać z daleka wink.gif

> U mnie też. Ale to naprawdę nie jest standard.

IMO taki sam jak w reszcie aut, nie wiązał bym źródła zasilania z stanem tech

jak ktoś jest fleja to czy ma 1.0 noPB czy 2.5L LPG ... o auto nie będzie dbał

> Dokładnie to. Przyjrzyj się na stacjach co podjeżdża pod pb/on a co pod LPG. Nie mówiąc o

> tankowaniu za 20.

różne przyjeżdżają, ostatnio zwrócił moją uwagę prawie nowy merc GLK icon_eek.gif

Napisano

> czemu? Przecież piszę że jest prawie jak nówka

Jak by Cię ironia kopła w d. ty byś jej nie zauważył. Napisałeś idiotyczny komentarz. Więc równie idiotycznie odpowiadam. Więc proponuje zakończyć tą idiotyczną dyskusję - OK?

Napisano

popatrz ja mam E32 3.0 z sekwencją, rozumiem że ja miałbym zniknąć z drogi? 033102bebe_1_prv.gifzlosnik.gif

Napisano

Skąd tyle jadu? Tak ci przeszkadza ze ktos jezdzi starym autem? Zawadza ci na drodze? A moze boli ze ktos taniej tankuje?

Napisano

> Niemcy, i Grecja były całkowicie zrujnowane po II Wojnie Światowej. Oba te kraje były całkowicie

> zrujnowane. I oba były objęte planem Marshalla. I w obu nie było Rosjan. Niemcy są potęgą a

> Grecja biedna. Wnioski wyciąg sam. Weź też do tego Japonię, która też była całkowicie

> zrujnowana.

Zarówno Niemcy jak i Japonia byly przed wojna panstwami uprzemyslowionymi posiadającymi nowoczesne fabryki a nawet lokalnymi mocarstwami. A Grecja to był kraj rolniczy - wiec nie ma co porownywac.

Napisano

> więc w czym problem ?

> IMO bynajmniej nie jest nim LPG

W małej benzynie części są dużo tańsze niż w klasie premium. Więc szansa na drutowanie jest dużo mniejsza. Co nie znaczy że go nie będzie. Ale myślę że w dużo mniejszym stopniu.

> nie trzeba się przyglądać, czarna chmurę widać z daleka

Dalej się będę spierał że nie jest ich tak dużo. A przy tych cenach ON będzie ich jeszcze mniej.

> IMO taki sam jak w reszcie aut, nie wiązał bym źródła zasilania z stanem tech

A ja tak. Sensowna instalacja do 4 cylindrów, sensownie zestrojona to OK 3 kz. Zakładając że ma normalny silnik. Wliczam to sensowne komponenty, pracę gazownika, który to dobrze zestroi, najlepiej na hamowni i jego zarobek. Przy większych/trudniejszych/turbo koszty znacznie rosną. Na lpg-forum, u ludzi którzy rzeczywiście mają pojęcie są mniej-więcej takie ceny. Żeby wyjść na plus to zwyczajnie musi tyle kosztować. Do tego doprowadzenie układu zapłonowego do stanu idealnego. Co jest niezbędne przy lpg. Ilu użytkowników dało tyle za instalacje?

> jak ktoś jest fleja to czy ma 1.0 noPB czy 2.5L LPG ... o auto nie będzie dbał

Owszem - ale patrz na samą górę komentarza.

> różne przyjeżdżają, ostatnio zwrócił moją uwagę prawie nowy merc GLK

Popatrz na większość. Nie na przypadki jednostkowe.

Napisano

A jak by to rzeczywiście wpłynęło na cenę LPG ?

Zakładając dla łatwiejszych obliczeń że w tej chwili litr LPG kosztuje 2,50zł to ile by kosztował po zwiększeniu stawki podatkowej ?

Napisano

> Skąd tyle jadu? Tak ci przeszkadza ze ktos jezdzi starym autem? Zawadza ci na drodze?

Starym nie. Np w takim stanie jak ma Konik. Ale szrotem tak.

> A moze boli

> ze ktos taniej tankuje?

Wiesz - jakbyś zadał sobie trud i przeczytał całość to byś doczytał że też mam lpg. Jezu - czy posiadacze lpg mają takie kompleksy że na każdą krytyczną uwagę o tym paliwie reagują alergicznie?

Napisano

> popatrz ja mam E32 3.0 z sekwencją, rozumiem że ja miałbym zniknąć z drogi?

Nie bo Ciebie stać na ten samochód. I jeździłbyś na benzynie.

Napisano

> Zarówno Niemcy jak i Japonia byly przed wojna panstwami uprzemyslowionymi posiadającymi nowoczesne

> fabryki a nawet lokalnymi mocarstwami. A Grecja to był kraj rolniczy - wiec nie ma co

> porownywac.

Wszystko było zniszczone. Zaczynali praktycznie od zera. Wszyscy. Tylko Niemcy budowali a Grecy rozkradli.

Napisano

> Nie bo Ciebie stać na ten samochód. I jeździłbyś na benzynie.

oj powiem C szczerze że jeździłbym ale nie czułbym się zbyt komfortowo... jeśli auto jest sprawne, nie zanieczyszcza środowiska to czemu ma nie jeździć na LPG? Szczególnie na sekwencji gdzie mieszanka jest idealnie dobrana i widać na analizatorze spalin jak ładnie silniczek chodzi ok.gif

IMO każde auto powinno być mocno trzaskane na przeglądzie i jak jest ok to może jeździć ok.gif

to lepszy sposób na eliminowanie trupów niż zgoda na podwyższanie cen gazu zlosnik.gif

Napisano

> Wszystko było zniszczone. Zaczynali praktycznie od zera. Wszyscy. Tylko Niemcy budowali a Grecy

> rozkradli.

Od zera, nie od zera. Inżynierowie, wiedza, specjalisci, pozostali- nie wszyscy zginęli. I wbrew pozorom o wiele łatwiej odbudowac fabryki (zwlaszcza jesli firmy mialy wyrobiona markę) niz zbudowac je od podstaw - tworzac rynek zbytu dla nowych firm, zakładów.

Napisano

> Od zera, nie od zera. Inżynierowie, wiedza, specjalisci, pozostali- nie wszyscy zginęli. I wbrew

> pozorom o wiele łatwiej odbudowac fabryki (zwlaszcza jesli firmy mialy wyrobiona markę) niz

> zbudowac je od podstaw - tworzac rynek zbytu dla nowych firm, zakładów.

I owszem. Różnica jest tylko taka że trwa to nieco dłużej. I gdyby Niemcy zamienili się narodem z Grecją to w Niemczech byłaby bieda a Grecja byłaby jednym z najbogatszych krajów świata.

Napisano

> oj powiem C szczerze że jeździłbym ale nie czułbym się zbyt komfortowo... jeśli auto jest sprawne,

> nie zanieczyszcza środowiska to czemu ma nie jeździć na LPG? Szczególnie na sekwencji gdzie

> mieszanka jest idealnie dobrana i widać na analizatorze spalin jak ładnie silniczek chodzi

> IMO każde auto powinno być mocno trzaskane na przeglądzie i jak jest ok to może jeździć

> to lepszy sposób na eliminowanie trupów niż zgoda na podwyższanie cen gazu

waytogo.gif LPG nie ma nic do stanu tech

to tak jakby powiedzieć że VW powinni zakazać sprzedawać bo widać ich najwięcej wśród starych rzęchów

jak LPG podrożeje to będą inaczej kombinować, kraść ON z koparki, lać opał czy OR, albo pędzić alko w piwnicy grinser006.gif

Napisano

> oj powiem C szczerze że jeździłbym ale nie czułbym się zbyt komfortowo...

Zrób sobie założenie - benzyna po 2 zł a gaz po złotówce. Nagle gaz jest po 2 zł. Nie czuł byś się tak samo? To tylko bariera psychologiczna.

> to lepszy sposób na eliminowanie trupów niż zgoda na podwyższanie cen gazu

Chyba mnie źle zrozumiałeś. Ja nie jestem za podwyżką cen gazu. Ja tylko napisałem jaki byłby tego efekt uboczny.

Napisano

> Starym nie. Np w takim stanie jak ma Konik. Ale szrotem tak.

Kazdy ma taki samochod na jaki go stac. Wyglad zewnetrzny, wiek, nie zawsze swiadczy o stanie technicznym. Wazne zeby mial sprawne hamulce, układ kierowniczy itp i nie zagrazal innym uzytkownikom na drodze. Jakby te "szroty" jezdzily na benzynie to ich wlasciciele jeszcze bardziej oszczedzaliby na czesciach...

> Wiesz - jakbyś zadał sobie trud i przeczytał całość to byś doczytał że też mam lpg. Jezu - czy

> posiadacze lpg mają takie kompleksy że na każdą krytyczną uwagę o tym paliwie reagują alergicznie?

Że co? Jakie kompleksy? Mam miec kompleks dlatego, ze tankuje na LPG yikes.gifhehe.gifniewiem.gif? Wiesz kazdy sądzi trochę po sobie. I to raczej z twoich wypowiedzi mozna odniesc wrazenie ze masz jakis kompleks- bo sugerujesz ze auta na LPG to w większości szroty. Czyli co - sam się do nich zaliczasz, czy jak?

Napisano

> I owszem. Różnica jest tylko taka że trwa to nieco dłużej. I gdyby Niemcy zamienili się narodem z

> Grecją to w Niemczech byłaby bieda a Grecja byłaby jednym z najbogatszych krajów świata.

No zalezy jak daleko wstecz chcesz sięgać i jak daleko w przyszlość wybiegać. Był okres kiedy przodkowie Niemców latali z dzidami uganiając się za dzikimi świniami w puszczy a w tym czasie Grecy budowali Akropol i rozwijali matematykę. Co będzie za 100-200 lat tez nie wiesz - sytuacja moze sie calkowicie zmienic. Spójrz co się dzieje w Chinach ...

Niejedno mocarstwo w historii już upadło i nie jedno jeszcze upadnie

I nie zapominaj, ze Grecja byla kolebką cywilizacji Europejeskiej. To jej zwdzięczamy wiedzę, kulture. Nawet Rzymianie czerpali z niej wzory (mimo, że ją podbili)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.