Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozpoznać przekładkę

Featured Replies

Napisano

Witam, w jaki sposób rozpoznać, że zarejestrowany samochód w Polsce nie pochodzi z importu z wysp brytyjskich? Na co szczególnie należy zwrócić uwagę? Pozdrawiam.

Napisano

> Witam, w jaki sposób rozpoznać, że zarejestrowany samochód w Polsce nie pochodzi z importu z wysp

> brytyjskich? Na co szczególnie należy zwrócić uwagę? Pozdrawiam.

Zalezy od auta waytogo.gif

Na szybko:

- dziurka od kluczyka tylko po stronie pasazera

- fotela pasazera ma za duzo opcji w przeciwienstwie do tego kierowcy

- lusterko pasazera ma niwelator martwego pola a kierowcy nie

Generalnie duzo zalezy od i auta i tego jak auto bylo przekladane waytogo.gif

Napisano

> Witam, w jaki sposób rozpoznać, że zarejestrowany samochód w Polsce nie pochodzi z importu z wysp

Lampy świecące odwrotnie niż nasze (lewa dalej niż prawa), mocniej zużyty fotel pasażera niż kierowcy, w przypadku Opla znaczki Vauxhall'a

Napisano

Jak jest dobrze przełożone to tylko po VINie. A że takich praktycznie nie ma (są ale mało kto sprzedaje) to każdy model trzeba rozpatrywać osobno. O jaki chodzi?

Napisano

> Zalezy od auta

> Na szybko:

> - dziurka od kluczyka tylko po stronie pasazera

> - fotela pasazera ma za duzo opcji w przeciwienstwie do tego kierowcy

> - lusterko pasazera ma niwelator martwego pola a kierowcy nie

> Generalnie duzo zalezy od i auta i tego jak auto bylo przekladane

- otwieranie maski po stronie pasażera

- sterowanie szybami wszystkimi po stronie pasażera, a u kierowcy tylko swoją szybą

- w niektórych autach niemożliwość ustawienia lusterka wstecznego po stronie kierowcy tak by dobrze kierowca z EU widział (gdy nieprzełożone lusterka)

- w niektórych modelach umiejscowienie bezpieczników nieprawidłowe

- piszczałka od niezapiętych pasów możę reagować na fotel pasażera biglaugh.gif (zależy od aua)

- umiejscowienie tylnego światła p-mgłowego i cofania (jeżeli auto jest wyposażone po 1 z tych świateł) - często niezamieniane są lampy

- ślady na przedniej szybie po wycieraczkach i same wycieraczki oczywiście (powinny chodzić odwrotną stronę - na szybie często można zobaczyć ślady

ogólnie zależy od auta i dbałości o szczegóły przy przekładce

Napisano

> - otwieranie maski po stronie pasażera

> - sterowanie szybami wszystkimi po stronie pasażera, a u kierowcy tylko swoją szybą

> - w niektórych autach niemożliwość ustawienia lusterka wstecznego po stronie kierowcy tak by dobrze

> kierowca z EU widział (gdy nieprzełożone lusterka)

> - w niektórych modelach umiejscowienie bezpieczników nieprawidłowe

> - piszczałka od niezapiętych pasów możę reagować na fotel pasażera (zależy od aua)

> - umiejscowienie tylnego światła p-mgłowego i cofania (jeżeli auto jest wyposażone po 1 z tych

> świateł) - często niezamieniane są lampy

> - ślady na przedniej szybie po wycieraczkach i same wycieraczki oczywiście (powinny chodzić

> odwrotną stronę - na szybie często można zobaczyć ślady

> ogólnie zależy od auta i dbałości o szczegóły przy przekładce

Do tej listy dodałbym gniazdo do podłączenia kompa. Kolegi syn szuka go od tygodnia po przekładce passata b6 rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Jak jest dobrze przełożone to tylko po VINie. A że takich praktycznie nie ma (są ale mało kto

> sprzedaje) to każdy model trzeba rozpatrywać osobno. O jaki chodzi?

A np. Mazda 6 wink.gif

Napisano

> A np. Mazda 6

Proszzz

p.s. przeczytalem kawalek tego i trzeba by popatrzec na grodz koniecznie bo z tego co tam pisza ,trzeba ja ciac no.giffacepalm.gif

Napisano

> Proszzz

> p.s. przeczytalem kawalek tego i trzeba by popatrzec na grodz koniecznie bo z tego co tam pisza

> ,trzeba ja ciac

Jak było cięte to będzie widać po otwarciu maski. Do tego trzeba zobaczyć, czy nie ma podstawki na stopę obok dawnego sprzęgła. Przyciski na panelu klimatyzacji są często odwrotnie. Generalnie - przekładki nie są złe ale jeśli coś trzeba ciąć to należy trzymać się od takich samochodów z daleka.

Napisano

auta PSA sprawdzasz na servicebox peugeota i citroena po VIN smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

nie pamietam juz w jakim aucie to bylo ale nawet tylna wycieraczka byla odwrotnie niz w europejczuku

tak jak juz bylo powiedziane wyzej, wszelkie wlaczniki (np. od swiatel w mdo - sa lewe i prawe a czesto nikt ich nie zmienia) umiejscowienie guzikow od klimy, wl sw awaryjnych, ksztalt tunelu (tam gdzie jest lewarek i reczny) czasami sie rozni

Napisano

> nie pamietam juz w jakim aucie to bylo ale nawet tylna wycieraczka byla odwrotnie niz w

z tą tylną wycieraczkę to np Vectra B hatback

A idąc dalej po czym poznać to jeszcze dodałbym:

- Z|byt mocno zużyty fotel pasażera w stosunku do kierowcy

- Rączka do trzymania się przy podsufitce w niektórych autach występuje po stronie kierowcy

- Wzmocniona gumą wykładnia/podłoga po stronie kierowcy

- sygnał dźwiękowy zapalonych świateł załącza się po otwarciu drzwi pasażera

- niechlujnie ułożone przewody elektryczne i gumowe węże w okolicach podszybia pod maską

- Trzeszcząca deska rozdzielcza świadcząca o słabym umocowaniu po przekładce

Napisano

> z tą tylną wycieraczkę to np Vectra B hatback

wlasnie ok.gifsmile.gif

Napisano

> wlasnie

sam się kiedyś nabrałem, najlepsze było to, że ktoś tak się natrudził, że wszystkie znaczki, naklejki, emblematy zmienił, z vauxhall na opel (również te na słupku drzwiowym z nr vin wyglądała jak oryginał)

A w tym przypadku były jeszcze z tyłu odwrotnie gniazda na pasy bezpieczeństwa - ktoś przełożył całą tapicerkę łącznie z kanapą, która w angolu była odwrotnie dzielona niż w EU

Napisano

> sam się kiedyś nabrałem, najlepsze było to, że ktoś tak się natrudził, że wszystkie znaczki,

> naklejki, emblematy zmienił, z vauxhall na opel (również te na słupku drzwiowym z nr vin

> wyglądała jak oryginał)

A dowodzie rej czy tam innym dokumencie był Opel czy Vauxhall?

Napisano

> A dowodzie rej czy tam innym dokumencie był Opel czy Vauxhall?

żadnych wpisów w karcie pojazdu i DR nie było - innych papierów sprzedający twierdził że nie ma... a jak ich uświadomiłem że to angol, to oczywiście robili wielkie oczy

Napisano

> sam się kiedyś nabrałem, najlepsze było to, że ktoś tak się natrudził, że wszystkie znaczki,

> naklejki, emblematy zmienił, z vauxhall na opel (również te na słupku drzwiowym z nr vin

> wyglądała jak oryginał)

A skad wiesz, ze sie ktos natrudzil, a ze nie np. bylo tak fabrycznie?

Napisano

> żadnych wpisów w karcie pojazdu i DR nie było - innych papierów sprzedający twierdził że nie ma...

> a jak ich uświadomiłem że to angol, to oczywiście robili wielkie oczy

Czyli co, sama buda bez papierów? Pierwszy lepszy dokument z marką pojazdu i wszystko jasne.

Napisano

> żadnych wpisów w karcie pojazdu i DR nie było - innych papierów sprzedający twierdził że nie ma...

> a jak ich uświadomiłem że to angol, to oczywiście robili wielkie oczy

W kazdej karcie i dowodzie jest wpisana marka samochodu.

Napisano

> Czyli co, sama buda bez papierów? Pierwszy lepszy dokument z marką pojazdu i wszystko jasne.

Ale tak wlasciwie to co jasne?

Napisano

To zalezy od auta.

Juz tu kiedys pisalem, ze mam oryginalnego RHD i mam dziurke od kluczyka z lewej strony (czyli w drzwiach pasazera).

Gdyby byl przelozony, to ktos moglby sie nabrac, ze to oryginalna europejska wersja bo ma zamek z lewej.

Napisano

> Ale tak wlasciwie to co jasne?

Jasne, czy Opel czy Vauxhall w tym przypadku.

Napisano

> W kazdej karcie i dowodzie jest wpisana marka samochodu.

założysz się że nie?

Nie pamiętam szczegółów, ale ktoś mi mówił że jak sprowadza się auto które w danym kraju występuje pod inna nazwą to markę można zmienić...

Nie wiem ile w tym prawdy, karta i DR były oryginalne, nr vin wpisany prawidłowy, oczywiście po sprawdzeniu go jak BYK wynikło że robione na UK

Napisano

> Jasne, czy Opel czy Vauxhall w tym przypadku.

Ale to dalej nic nie wyjasnia, bo zarowno jeden i drugi wystepuje w wersji RHD.

Napisano

> Czyli co, sama buda bez papierów? Pierwszy lepszy dokument z marką pojazdu i wszystko jasne.

kto napisał że bez papierów? karta pojazdu i dr był

Napisano

> założysz się że nie?

> Nie pamiętam szczegółów, ale ktoś mi mówił że jak sprowadza się auto które w danym kraju występuje

> pod inna nazwą to markę można zmienić...

> Nie wiem ile w tym prawdy, karta i DR były oryginalne, nr vin wpisany prawidłowy, oczywiście po

> sprawdzeniu go jak BYK wynikło że robione na UK

Chodzilo mi o to, ze to ze pisalo Opel, to nie znaczy ze nie byla to wersja RHD. Bo Ople z kierownica po prawej tez robia

Napisano

> Ale to dalej nic nie wyjasnia, bo zarowno jeden i drugi wystepuje w wersji RHD.

tak, ale ten konkretny na klapie parząc z bliska miał wyraźnie zerwany napis Vauxhall

Również po zerwaniu emblematu opel na plastikowej pokrywie silnika miał Vauxhall

I jeszcze w kilku innych miejscach, np metki od pasów też Vauxhall

Napisano

> Ale to dalej nic nie wyjasnia, bo zarowno jeden i drugi wystepuje w wersji RHD.

Ile wersji Vauxhalla LHD przypada na RHD?

Napisano

> Ile wersji Vauxhalla LHD przypada na RHD?

Vauxhalli LHD chyba nie robili wogole.

Zato robili i nadal robia Ople w wersji RHD.

Napisano

> To zalezy od auta.

> Juz tu kiedys pisalem, ze mam oryginalnego RHD i mam dziurke od kluczyka z lewej strony (czyli w

> drzwiach pasazera).

> Gdyby byl przelozony, to ktos moglby sie nabrac, ze to oryginalna europejska wersja bo ma zamek z

> lewej.

Zaczynam się gubić.

Wydawało mi się, że w Polsce mamy RHD a na wyspach LHD?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Vauxhalli LHD chyba nie robili wogole.

> Zato robili i nadal robia Ople w wersji RHD.

chyba odwrotnie

Napisano

> Zaczynam się gubić.

> Wydawało mi się, że w Polsce mamy RHD a na wyspach LHD?

> Pozdrawiam BAS

To ci sie zle wydawalo.

Nawet w linku ktory sam podlinkowales jest dobrze napisane.

RHD to auto z kierownica po prawej stronie.

LHD to auto z kierwonica po lewej stronie.

Napisano

> chyba odwrotnie

Nie odwrotenie... DObrze napisalem.

Napisano

> Nie odwrotenie... DObrze napisalem.

teraz to już sam zgłupiałem...

z tego wynika ze na Wikipedii jest teoretycznie błąd, bo tam RHD oznacza nie kierownicę po prawej stronie tylko ruch prawostronny

Napisano

EDIT: Sorry masz rację:

Vehicles are manufactured in left-hand drive (LHD) and right-hand drive (RHD) configurations, referring to the placement of the driving seat and controls within the vehicle.[8][9][10] Typically, the placement of the steering wheel is opposite to the rule of the road: LHT countries use RHD vehicles, and RHT countries use LHD vehicles.

Jest to mylące.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Patrząc na mapkę po prawej dochodzę do wniosku, że w Polsce "Drives on right"

> a

> The Republic of Ireland is the second largest European state, after the United Kingdom, with a

> left-hand traffic system.

> Gwoli ścisłości, nie czepiam się, ale czytając AK już zgłupiałem.

> Pozdrawiam BAS

Nie no... zwykla pomylka.

Right hand traffic mamy np w Polsce.

Left hand traffic mamy np w UK lub Irl.

Ale samochod RHD to samochod z kierownica po prawej stronie (skrot od Right Hand Drive).

Natomiast LHD to samochod z kierownica po lewej stronie (Left hand Drive).

Ten cytat z twojego linku powinien to wyjasnic:

Quote:

Vehicles are manufactured in left-hand drive (LHD) and right-hand drive (RHD) configurations, referring to the placement of the driving seat and controls within the vehicle.[
8]
[9][10] Typically, the placement of the steering wheel is opposite to the rule of the road: LHT countries use RHD vehicles, and RHT countries use LHD vehicles.

Z czego skrtory RHD or LHD sa w codziennym uzyciu, nie tylko w anglojezycznych krajach.

Skrotow RHT oraz LHT nigdy nie slyszalem. To raczej wymysl kogos kto pisal ten artykul na wikiepedii.

Napisano

> teraz to już sam zgłupiałem...

> z tego wynika ze na Wikipedii jest teoretycznie błąd, bo tam RHD oznacza nie kierownicę po prawej

> stronie tylko ruch prawostronny

Nie ma bledu.. juz wyjasnione.

A wracajac do tematu.

Vauxhalle sa robione tylko na rynek UK, takze wszystkie maja kierownice po prawej stronie (RHD).

Natomiast Ople sa robione na rynek Europejski razem z Irlandia (wiec sa wersje zarowno LHD jak i RHD).

Wszyskie ople importowane z Irlandii, i kierownica po lewej, zapewne sa przekladkami.

Napisano

> Nie ma bledu.. juz wyjasnione.

> A wracajac do tematu.

> Vauxhalle sa robione tylko na rynek UK, takze wszystkie maja kierownice po prawej stronie (RHD).

dla scislosci zlosnik.gif-Many cars badged as Opels, even LHD models, are produced by Vauxhall for export. Vauxhall has built some Holdens for export, too, notably Vectra-As to New Zealand and Astra-Bs to both Australia and New Zealand.

Napisano

> Zalezy od auta

> Na szybko:

A ja mam w rodzinie drugie autko - Clio z 2004 roku i sie zdziwilem bo otwieranie z kluczyka jest od strony pasazera,tak samo jak otwieranie maski a nawet praca wycieraczek,ktore scieraja po "europejsku". Autko irlandzkie, kierownica oczywiscie po prawej stronie. tak wiec teoretycznie po przekladce na "polska" strone wszystko by sie zgadzalo swiety.gif

Nie wiem jak to sie ma do innych modeli niewiem.gif

Napisano

to ci powiem ze ja zglupialem. wczesniej na to nie zwrocilem uwagi.

Wszystkie 206 na wyspie maja wycieraczki takie jak "na kontynencie". Jest to podobno jedno z prostszych samochodow do przekladki podobnie jak freelandery

Napisano

> to ci powiem ze ja zglupialem. wczesniej na to nie zwrocilem uwagi.

> Wszystkie 206 na wyspie maja wycieraczki takie jak "na kontynencie". Jest to podobno jedno z

> prostszych samochodow do przekladki podobnie jak freelandery

Ja tez zglupialem jak potrzebowalem je otworzyc z kluczyka a tu dziurki nie ma biglaugh.gif

Z drugiej strony Clio i 206 sa tak tanie,ze raczej nie oplaca sie ich sciagac i przerabiac,ale moge sie mylic.

Napisano

> Ja tez zglupialem jak potrzebowalem je otworzyc z kluczyka a tu dziurki nie ma

> Z drugiej strony Clio i 206 sa tak tanie,ze raczej nie oplaca sie ich sciagac i przerabiac,ale moge

> sie mylic.

Tu masz kilka ogloszen:

206, 2006 rok, 1,4L przebieg 40kmil (65kkm) = cena 9000 PLN LINK

206, 2006 rok, 1,4L przebieg 40kmil (35kkm) = cena 9900 PLN LINK

Przekladka 3500PLN i trwa tydzien. Sprawdz sobie ogloszenia sprzedazy i daj znac czy oplaca sie hehe.gif

Napisano

> to ci powiem ze ja zglupialem. wczesniej na to nie zwrocilem uwagi.

> Wszystkie 206 na wyspie maja wycieraczki takie jak "na kontynencie". Jest to podobno jedno z

> prostszych samochodow do przekladki podobnie jak freelandery

Niezle jaja.

Popatrzylem sobie po ogloszeniach i rzeczywiscie tak jest z tymi wycieraczkami.

To w takim razie jak tym sie da wogole jezdzic? Widac cos jak deszcz pada?

Napisano

> Niezle jaja.

> Popatrzylem sobie po ogloszeniach i rzeczywiscie tak jest z tymi wycieraczkami.

> To w takim razie jak tym sie da wogole jezdzic? Widac cos jak deszcz pada?

spójrz na foty - mają dołączony jakiś mechanizm przy tej która czyści szybę przed kierowcą... pewnie mocniej w kierunku słupka zachodzi. W moim krajowym, 206 na pewno czegoś takiego nie było

Napisano

> Tu masz kilka ogloszen:

> 206, 2006 rok, 1,4L przebieg 40kmil (65kkm) = cena 9000 PLN LINK

> 206, 2006 rok, 1,4L przebieg 40kmil (35kkm) = cena 9900 PLN LINK

> Przekladka 3500PLN i trwa tydzien. Sprawdz sobie ogloszenia sprzedazy i daj znac czy oplaca sie

Ten pierwszy to Cat C, drugi pewnie tez, ale sie nikt tym nie chwali w ogloszeniu hehe.gif

Napisano

> spójrz na foty - mają dołączony jakiś mechanizm przy tej która czyści szybę przed kierowcą...

> pewnie mocniej w kierunku słupka zachodzi. W moim krajowym, 206 na pewno czegoś takiego nie

> było

Dokladnie, maja taki mechanizm na jeden z wycieraczek (kierowcy UK), ze wycieraczka nachodzi bardziej. Po demontazu tego ustrojstwa wwszystko pewnie wraca do normy. Widzialem to w Clio, 206 nie pamietam wink.gif

Napisano

> Ten pierwszy to Cat C, drugi pewnie tez, ale sie nikt tym nie chwali w ogloszeniu

Co to znaczy?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Co to znaczy?

> Pozdrawiam BAS

znaczy sie, ze bity i ma to w papierach

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.