Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Felgi

Featured Replies

Napisano

Felgi 13x7J z ET 25 oraz rozstawem śrub 4 x 100 mm i piastą 60,1 (plus pierścienie na 57,1 mm) podejdą do SC? Jeśli tak to co potrzebujemy oprócz śrub pływających? Dodam, że felgi ściągnięte z VW.

Napisano

> Felgi 13x7J z ET 25 oraz rozstawem śrub 4 x 100 mm i piastą 60,1 (plus pierścienie na 57,1 mm)

Pierścienie centrujące musisz kupić na 58,1mm, z przodu dystans 10mm, tył bez dystansu

Napisano

Na tył lepiej też założyć jakis dystans żeby to wygladalo jakos dobrze .

Ja mialem felgi z ET 26 i z tyłu mialem dystans 13mm i kolo było równo z błotnikiem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Na tył lepiej też założyć jakis dystans żeby to wygladalo jakos dobrze .

> Ja mialem felgi z ET 26 i z tyłu mialem dystans 13mm i kolo było równo z błotnikiem

również dzięki ok.gif

Napisano
  • Autor

> jesli na tyl bez dystansu to musisz "liznac" wahacz

z przodu i z tyłu wpadną dystanse 10mm ok.gif

Napisano

> z przodu i z tyłu wpadną dystanse 10mm

pochwal się co kupiłeś

Napisano

> Felgi 13x7J z ET 25 oraz rozstawem śrub 4 x 100 mm i piastą 60,1 (plus pierścienie na 57,1 mm)

> podejdą do SC? Jeśli tak to co potrzebujemy oprócz śrub pływających? Dodam, że felgi

> ściągnięte z VW.

Co do pierścieni nie ulega wątpliwości, że musisz kupić z tych 60.1 na 58.1 ok.gif Jeżeli chodzi o dystans to ja na twoim miejscu bym najpierw przymierzył przód czy 10 mm wystarczy bo u mnie np. przy et 23 mieści się na styk przy 10 mm, a u wielu osób ta dyszka była za mało przy et 23 i dawali 13-15 mm ok.gif Jeżeli chodzi o tył to możesz założyć bez dystansu ale musisz "ztjunować" wahacz, ewentualnie dać dystans min. 5 mm i podejdzie.W każdym przypadku warto zagiąć ranty jeżeli planujesz jeździć w więcej niż 1-2 osoby waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Co do pierścieni nie ulega wątpliwości, że musisz kupić z tych 60.1 na 58.1 Jeżeli chodzi o

> dystans to ja na twoim miejscu bym najpierw przymierzył przód czy 10 mm wystarczy bo u mnie

> np. przy et 23 mieści się na styk przy 10 mm, a u wielu osób ta dyszka była za mało przy et 23

> i dawali 13-15 mm Jeżeli chodzi o tył to możesz założyć bez dystansu ale musisz "ztjunować"

> wahacz, ewentualnie dać dystans min. 5 mm i podejdzie.W każdym przypadku warto zagiąć ranty

> jeżeli planujesz jeździć w więcej niż 1-2 osoby

przymierze najpierw 10mm bo taki mam, jak będzie mało to sprzedam i kupię większe zeby.GIF tył będzie na dystansie wink.gif

Napisano

Panowie jestem przed założeniem po raz pierwszy alu do mojego CCs

a dokładnie foto 5.5 i co trzeba zrobić przed założeniem ?

jakieś dystanse trzeba zakupić,śruby ? lub inne modyfikacje i jakich błędów sie wystrzegać

oponki będą raczej 165/55/13 jak uda sie mi jeszcze dwie dokupić smirk.gif

Napisano

Najlepiej wiedziec jaki rozstaw srub sie ma, jezeli 4x100 to zaleca sie sruby plywajace, ja u siebie w sc mialem 5,5J i nie potrzebowalem zadnego dystansu ani nic, przykrecalem to na zwykle sruby . Najlepiej zalozyc felge i ja reka pokrecic i sprawdzic czy nigdzie nie przyciera,

To tak na szybko,pozdrawiam

Napisano

założyłem na przód żeby zobaczyć czy nie obciera i jest spoko, ale felga była bez opony .

rozstaw 4x100

Napisano

> założyłem na przód żeby zobaczyć czy nie obciera i jest spoko, ale felga była bez opony .

facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

nie facepalmuj tylko popraw kolege i naucz co i jak zlosnik.gif

tomso3: jak możesz sprawdzic czy cały setup nigdzie Ci nie obciera, jak nie miałeś założonej oponki? Wtedy zobaczysz czy trze o wewnetrzna czesc nadkola, ale i może felga za blisko wahacza i trzeba będzie dać dystans. Dalej nie wiemy jakie ET jest felgi i czy otwór centrujący(bo z tego co kojarze jest ciutke inny) czy musisz go trochę liznąć. Na pewno musisz kupić śruby pływające - które powodują, że będziesz bezpiecznie jeździł na zestawie 4x100 mimo seryjnego 4x98 fiata.. Podaj ET felgi i wtedy z praktyki może ktoś Cie oświeci czy trzeba jakiś dystans dołożyć.. 20.GIF

Napisano

>Na pewno musisz

> kupić śruby pływające - które powodują, że będziesz bezpiecznie jeździł na zestawie 4x100 mimo

> seryjnego 4x98 fiata..

Nie koniecznie wink.gif na 4x100 da rade jezdzic na zwyklych.

Napisano

> tomso3: jak możesz sprawdzic czy cały setup nigdzie Ci nie obciera, jak nie miałeś założonej

> oponki?

no czekam na odbiór jeszcze dwóch felg z prostowania później idą do piaskowania i malowania i dopiero będzie można oponki dać i zobaczyć co i jak

edit:

ET 18

Napisano

> no czekam na odbiór jeszcze dwóch felg z prostowania później idą do piaskowania i malowania i

> dopiero będzie można oponki dać i zobaczyć co i jak

> edit:

> ET 18

to przed malowaniem i piaskowaniem sprawdzic otwór centrujący, bo potem się okaże, że będziesz musiał powiększać i szkoda Twojej pracy/kasy na kolejne malowanko.. Et 18.. przy 5.5J ? Fajna stronka do tego jest : klik powinno banglać, wkleić foto chciałem, ale coś nie bangla wink.gif masz wsio w linku smile.gif jeśli z jakimiś danymi się pomylilem to popraw sobie tak dokladnie jak masz wink.gif

bedzie bardziej wystwac, ale jest dalej od wahacza, wiec dystans raczej zbedny - ciekawe jak z rantem wewnetrznym.. swoja droga jaka gleba? hmm.gif

A kolegi SejekEL nie sluchaj, bo w tym momencie na taka odpowiedz nic tylko facepalm%5B1%5D.gif idealnie pasuje, moze na zespawanych springach też można jeździć? screwy.gif życze powodzenia w takim rozumowaniu grinser006.gif

pływaki musisz kupić, jeśli chcesz bezpiecznie jeździc ok.gif

Napisano

> A kolegi SejekEL nie sluchaj, bo w tym momencie na taka odpowiedz nic tylko idealnie pasuje, moze

> na zespawanych springach też można jeździć? życze powodzenia w takim rozumowaniu

> pływaki musisz kupić, jeśli chcesz bezpiecznie jeździc.

Jakos przejezdzilem na zwyklych srubach ok. 9 miesiecy (felgi mattigi 7j) i najmniejszego problemu nie bylo.

Napisano

> Jakos przejezdzilem na zwyklych srubach ok. 9 miesiecy (felgi mattigi 7j) i najmniejszego problemu

> nie bylo.

Widział kiedyś spękanego rekina?

Napisano

> Widział kiedyś spękanego rekina?

waytogo.gif trzeba chyba troche oleju wlać, nie do kolegowego białego cento, a do główki właściciela tuk.gif

SejkuEL - bezpiecznych i całych (tzn. w jednym kawałku zlosnik.gif) podróży życzę! 20.GIF

Napisano

> trzeba chyba troche oleju wlać, nie do kolegowego białego cento, a do główki właściciela

> SejkuEL - bezpiecznych i całych (tzn. w jednym kawałku ) podróży życzę!

niewiem.gifgrinser006.gif znam duzo osob co jezdza na 4x100 na zwyklych srubach... takze tego wink.gif

Napisano

> znam duzo osob co jezdza na 4x100 na zwyklych srubach... takze tego

To powiedz gdzie jeżdżą żebyśmy nie spotykali ich na drodze. Niby to 1mm ciaśniej z każdej strony ale robi swoje dla osadzenia felgi czy wytrzymałości śruby. Ktoś mądry wymyślił śruby pływające i ma to jakiś cel ok.gif

Napisano

Poprostu jak kupilem felgi to nie mialem gdzie kupic plywakow, i tak wyszlo ze zalozylem zwykle i przejezdzilem tyle czasu niewiem.gif ... ale nie BÓJTA sie grinser006.gif, w tym sezonie bede szukal dluzszych plywakow i bede jezdzil wlasnie na plywakach.

Napisano

no ja dostałem namiary na ta Firmę to możne mi od razu powiecie czy te śruby będą dobre

Napisano

Quote:

swoja droga jaka gleba?

na razie seria

Napisano

> Jakos przejezdzilem na zwyklych srubach ok. 9 miesiecy (felgi mattigi 7j) i najmniejszego problemu

> nie bylo.

To się ciesz, bo możesz przy następnej podróży nie mieć takiego szczęścia...

Przemyśl tylko jakie te śruby muszą znosić naprężenia..

Gumowych drzew życzę i odrobiny rozwagi... icon_rolleyes.gif

Napisano

> To się ciesz, bo możesz przy następnej podróży nie mieć takiego szczęścia...

> Przemyśl tylko jakie te śruby muszą znosić naprężenia..

> Gumowych drzew życzę i odrobiny rozwagi...

czytamy ze zrozumieniem.

Quote:

w tym sezonie bede szukal dluzszych plywakow i bede jezdzil wlasnie na plywakach.

> no ja dostałem namiary na ta Firmę to możne mi od razu powiecie czy te śruby będą dobre

A bedziesz mial stalowe felgi czy alusy ?

Napisano

> nie bylo.

Podobno jak sie nie założy pływaków to się robi jajo w otworze na śrube

Napisano

> Podobno jak sie nie założy pływaków to się robi jajo w otworze na śrube

Jakos zadnego jaja nie mam, wsio jest ok.

Napisano

> Jakos zadnego jaja nie mam, wsio jest ok.

miałeś śruby ze stożkiem czy proste ?

Napisano

> miałeś śruby ze stożkiem czy proste ?

no wlasnie mam ze stozkiem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.