Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ford focus mk1 czy opel vectra B ?

Featured Replies

Napisano

Witam Szanownych Kolegów,

Przymierzam się powoli do zmiany samochodu i padło ostatecznie na te 2 marki. Niestety nie znalazłem podobnego tematu wcześniej, wiec zakładam nowy. Niestety nie miałem nigdy przyjemności dłuższego kontaktu z którymkolwiek z wymienionych samochodów, więc każda podpowiedz będzie mile widziana. Fordem jeżdżę obecnie więc wiem czym to pachnie, natomiast opel jest mi zupełnie obcy. Kryteria jakimi się kieruje to głównie układ jezdny, spasowanie i jakość plastików oraz koszta eksploatacji. Bez znaczenia jest rodzaj paliwa, może to być zarówno benzyna, diesel czy tez LPG. Jakie są główne bolączki tych samochodów? na co zwracać uwage przy zakupie? Co byście polecali? Z góry dziękuje za podpowiedzi.

Napisano

Osobiście poleciłbym Vectre 1.8 lub 2.6 i założyć LPG.

Każdy egzemplarz dobrze sprawdzić, bo niestety lubią gnić; progi, nadkola, okolice szyberdachu jeśli jest, nadkola, w zasadzie to wszędzie.

Focusów nie znam i się nie wypowiem na ich temat, ponoć dobrze się prowadzą grinser006.gif

Napisano

Rodzice maja vectrę b 1.8 kombi

Wbrew pozorom fajne auto. Moim zdaniem silnik mógłby być mocniejszy, ponieważ po załadowaniu się w 4 osoby plus bagaże, trzeba zaglądać pod odcinke, aby to jechało jako tako, na pusto silnik wystarczający.

Ponoć gniją u nas rok '97 w zasadzie korozji nie ma, podwozie w tamtym roku było czyszczone i konserwowane i tez tragedii nie było, sama podłoga była ok, jedynie ssanki przednie trzeba było cale szczotka drucianą czyścić.

Jeszcze jedno moje spostrzeżenie to że jakość materiałów użytych w środku jest bardzo dobra. Welur oraz plastiki po 14 latach, oraz ~220 kkm wyglądają na nie zniszczone

Napisano

prowadzenie vectry w porównaniu z focusem będzie przypominało jazdę wozem drabiniastym.

Napisano
  • Autor

> prowadzenie vectry w porównaniu z focusem będzie przypominało jazdę wozem drabiniastym.

Czyżby aż taka różnica była? Nie ukrywam że focus bardziej mi się podoba.

Napisano

a dlaczego tak nie w klasie?

Przeca foka to kompakt a viki to średnia niższa chyba...

Miałem Viki 1.8 115KM - ładnie jeździła, w środku było cicho i komfortowo, dobrej jakości materiały ale gniły drzwi, progi na nadkola.

Z kolei w fokach lecą dzrwi, szczególne tylne na zgrzewach - ot TTTM...

Po za tym focus ma genialne zawieszenie i jest to chyba pierwszy z Fordów, który miał zmienić wizerunek forda w klasie awaryjności zlosnik.gif i chyba nieźle to wyszło.

Mogę być nieobiektywny - po mojej Viki miałem Mondeo MK II a teraz Mondeo MK III.

Jednak linia Vectry B kombi ciągle bardzo mi się podoba.

Pozdrawiam

Napisano

Plusy focusa

prowadzenie

apetyt na paliwo (w dieslu na trasie) wink.gif

minusy focusa

drogi do robienia układ paliwowy (w dieslu)

brzydki

siedzenia koszmarne, z tyłu na trasie nie wytrzymasz długo.

Vectrą jeździłem i nie miałem poczucia że to wóz drabiniasty, ale faktycznie focus lepiej się prowadzi. Wyglądem vectra w/g mnie bije fokę na głowę.

Teraz po paru latach z foką żałuje że nie brałem Vectry, oczywiście w benzynie.

Napisano

Opleme jeżdżę, ale Astrą - więc z racji tego powiem co nieco o Fordzie - unikaj LPG silnik nie do gazu,korozja nadwozia. Bdb własciwości jezdne zawieszenie układ hamulcowy, niezła przestronnośc wnętrza - diesle 1.8 90 km niemal niezawodne i bardzo oszczędne

Napisano

> Witam Szanownych Kolegów,

> Przymierzam się powoli do zmiany samochodu i padło ostatecznie na te 2 marki. Niestety nie

> znalazłem podobnego tematu wcześniej, wiec zakładam nowy. Niestety nie miałem nigdy

> przyjemności dłuższego kontaktu z którymkolwiek z wymienionych samochodów, więc każda

> podpowiedz będzie mile widziana. Fordem jeżdżę obecnie więc wiem czym to pachnie, natomiast

> opel jest mi zupełnie obcy. Kryteria jakimi się kieruje to głównie układ jezdny, spasowanie i

> jakość plastików oraz koszta eksploatacji. Bez znaczenia jest rodzaj paliwa, może to być

> zarówno benzyna, diesel czy tez LPG. Jakie są główne bolączki tych samochodów? na co zwracać

> uwage przy zakupie? Co byście polecali? Z góry dziękuje za podpowiedzi.

Nie wiem, czy Top Gear można traktować poważnie przy wyborze aut ale według nich Vectra to największy syf na kółkach... wink.gif

Napisano

Nie wiem komu gnije Focus, ale albo bity, albo pierwsze roczniki (w sumie to chyba tylko 98' i 99' miały poważniejsze problemu z rdzą)

Rodzice mają Focusa '02 czyli po lifcie, sedan, 1.6 16V bez gazu. Auto w tej chwili ma 110kkm oryginalnego przebiegu, mają go od nowości. Lakierowany tylko zderzak jak za małolata go obtarłem wink.gif I NIGDZIE nie ma ANI GRAMA rudej. No ok, do profili zamkniętych nie zaglądałem. Ale z zewnątrz ani grama. Psuć też się jakoś nie chcę. Na gwarancji nic się poważnego nie wysypało, po gwarancji z oczywistych awarii to padła pompa sprzęgła. A tak to do tej powy wymienili amorki z tyłu, kable WN, tarcze, klocki, oleje, czyli czysta eksploatacja. No i rozrząd niedawno w końcu wink.gif Nic co uderzyło po kieszeni, nic co zaskoczyło i auto NIGDY nie zawiodło. Nigdy nie zdarzyła się sytuacja, że auto nie odpaliło. Ale na regularnie servisowane, przez pierwsze 5 lata w ASO, potem w renomowanym warsztacie. Tym samym od 4 prawie lat. Rodzice są bardzo zadowoleni i nigdy nie żałowali wyboru.

Pali to to około 8.5 - 9 w mieście, a raz na jakiś czas jak wyjedzie w trasę to około 7.

Tak więc modele po lifcie mogę zdecydowanie polecić. Ba, za jakieś pół może roku będzie na sprzedaż wink.gif

Napisano

> Nie wiem komu gnije Focus, ale albo bity, albo pierwsze roczniki (w sumie to chyba tylko 98' i 99'

> miały poważniejsze problemu z rdzą)

> Rodzice mają Focusa '02 czyli po lifcie, sedan, 1.6 16V bez gazu. Auto w tej chwili ma 110kkm

> oryginalnego przebiegu, mają go od nowości. Lakierowany tylko zderzak jak za małolata go

> obtarłem I NIGDZIE nie ma ANI GRAMA rudej. No ok, do profili zamkniętych nie zaglądałem. Ale

> z zewnątrz ani grama. Psuć też się jakoś nie chcę. Na gwarancji nic się poważnego nie

> wysypało, po gwarancji z oczywistych awarii to padła pompa sprzęgła. A tak to do tej powy

> wymienili amorki z tyłu, kable WN, tarcze, klocki, oleje, czyli czysta eksploatacja. No i

> rozrząd niedawno w końcu Nic co uderzyło po kieszeni, nic co zaskoczyło i auto NIGDY nie

> zawiodło. Nigdy nie zdarzyła się sytuacja, że auto nie odpaliło. Ale na regularnie

> servisowane, przez pierwsze 5 lata w ASO, potem w renomowanym warsztacie. Tym samym od 4

> prawie lat. Rodzice są bardzo zadowoleni i nigdy nie żałowali wyboru.

> Pali to to około 8.5 - 9 w mieście, a raz na jakiś czas jak wyjedzie w trasę to około 7.

> Tak więc modele po lifcie mogę zdecydowanie polecić. Ba, za jakieś pół może roku będzie na sprzedaż

IMO foczka 100x ładniejsza od vectry i w środku i z zewnętrz.

Mam taką jak w podpisie i jestem zachwycony.

Rudej nie ma, do 160k km jeżdżona wyłącznie na vervie i silniczek mam jak ta lala.

W zimie przy -20*C odpalał z lekkim zająknięciem przy wszystkich 4 uwalonych świecach.

Napisano

żaden, oba mocno rdzewieją no.gif

Napisano

> żaden, oba mocno rdzewieją

Dokładnie przedlifty i polifty podobnie więc lepiej szukać czegoś mniej podatnego na korozję. Proponuje peugeota 406 po liftingu. Świetnie zabezpieczone przed korozją auto, na tle konkurencji wręcz perfekcyjnie coś jak audi można by nawet powiedzieć. Z taką różnicą, że francuskie auto ma styl a audi nie grinser006.gif

Napisano

> Nie wiem, czy Top Gear można traktować poważnie przy wyborze aut ale według nich Vectra to

> największy syf na kółkach...

a w topgear to nie testowali czasem tylko vectry C?

Napisano

Po pierwsze vectra to klasa wyżej niż foka. Teść ma starą foke a starsi poliftową vectre więc mam porównanie.

Dużym plusem foki jest prowadzenie ale zawieszenie vectry jak na dupowóz jest ok. Na vectrze rdzy jeszcze nie widać czego nie mogę powiedzieć o 3 lata starszym focusie. Co do jakości i przestronności wnętrza vectra wypada zdecydowanie lepiej.

Z tych dwóch zdecydowanie wybrał bym poliftową vectre, jeśli focus to tylko rs zlosnik.gif

Napisano

> Nie wiem, czy Top Gear można traktować poważnie przy wyborze aut

wrecz trzeba-dlatego polecam murcielago ew.veyrona-bo tylko takie auta zyskuja ich aprobate hehe.gif

Napisano

Ja tylko zaznacze ze focus ma 12 lat gwarancji na perforacje nadwozia i o ile byly robione co roku odpowiednie przeglady blachy, to kazda rdze ASO robi bez zadnego gadania smile.gif Moi rodzice maja focusa 1,6 z 2003 i autko bezproblemowe, bardzo dobrze prowadzace sie food.gif

Napisano

> Nie wiem, czy Top Gear można traktować poważnie przy wyborze aut ale według nich Vectra to

> największy syf na kółkach...

grinser006.gif

Osobiście bardzo dobrze wspominam Vectrę B 2.0 DTL 82KM.

Spalanie przy but.gif (120-140km/h) w trasie nie chciało być wyższe niż 6l, a 5,2-5,5 było normą but.gif

Razem z ojcem zrobiliśmy nią w dość krótkim czasie ok. 120kkm w zasadzie bez żadnych awarii.

Zdaje się, że termostat i poducha od silnika + eksploatacja.

Ale właśnie czytam tak opinie, że do dupy, że prowadzenie, że pompa w tym DTL pada itp.

A ja nią latałem po 700km dziennie i bardzo sobie chwaliłem spineyes.gifhehe.gifgrinser006.gif

Napisano

> wrecz trzeba-dlatego polecam murcielago ew.veyrona-bo tylko takie auta zyskuja ich aprobate

zapomniałeś że ich aprobatę zyskały także Lacetti i Liana...

Napisano

> a w topgear to nie testowali czasem tylko vectry C?

Ale z tego co wiem, to prowadzenie VC uleglo poprawie w sosunku do VB. VC nadal daleko do Focusa czy innego forda. Podobno jest w koncu wzglednie porownywalnie w Insigni.

Co do korozji w Focusie. Focus ma kilka newralgicznych punktow - np. plastiki przy lusterkach zewnetrznych, czy tylne klapy (gumki obcieraly) a w koncu ranty drzwi, bo zle bylo wykonane zabezpieczenie. ALE - wystarczy znalezc Foke z serwisowana blacharka, i problem znika, bo problemy te usuwane sa w zasadzie bez wiekszego szemrania, a w poliftowych fokach korozja wystepuje w malym odsetku.

IMO jedyne co przemawia za VB, zwlaszcza w hatchbacku (czy liftbacku wlasciwie) - wiekszy bagaznik, no i moze troche wiecej miejsca z tylu. Jezeli zalezaloby mi glownie na przestrzeni z tylu, to pewnie VB, jesli nie jest to priorytetem - bez dwoch zdan Foka, zwlaszcza w 1.6 czy 1.8 ok.gif

Foka za: prowadzenie, prowadzenie, prowadzenie, potem za wygode w srodku (z przodu), potem za wyglad. I IMO Foka ma swietnie zbalansowane zawieszenie miedzy swietnym prowadzeniem, a jego twardoscia, tak by zebow nie wybijalo wink.gif

Napisano

> zapomniałeś że ich aprobatę zyskały także Lacetti i Liana...

Dostali te padła za darmo do upalania przez pseudo-gwiazdy, które manualnych skrzybi biegów na oczy nie widziały, więc jak mogliby złe słowo o nich powiedzieć...!?

Napisano

> zapomniałeś że ich aprobatę zyskały także Lacetti i Liana...

ale chyba nie za wyglad hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.