Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ford Focus II FL zamiast Kia Ceed...

Featured Replies

Napisano

Kilka dni temu w tym watku pytalem o Was o opinie dotyczace zakupu Ceed'a.

Kolega "woju" napisal w nim:

> - Focus kombi , popatrz bo na fiordy sa ladne rabaty

No to popatrzylem... zlosnik.gif Odwiedzilem dealera Forda i sytuacja z Fokami wyglada tak:

Ford Focus II FL rocznik 2010 z silnikiem 1.6 100KM w wersji TREND z pakietem Silver X

Wyposażenie oferowanego modelu:

- Klimatyzacja manualna

- ABS z EBD

- TCS/ESP

- Radio CD 6000 i 6 głośników

- Komputer pokładowy

- Elektryczne szyby przód

- Podgrzewana przednia szyba

- Elektrycznie sterowane i podgrzewane lusterka boczne

- Poduszka powietrzna kierowcy i pasażera

- Boczne poduszki i kurtyny powietrzne

- Wspomaganie kierownicy

- Centralny zamek, z pilotem

- Regulacja wysokości fotela kierowcy

- Regulacja wysokości kierownicy

Wyposażenie dodatkowe oferowanego modelu:

- Koło zapasowe dojazdowe

- Lakier metalizowany

- Relingi dachowe (kombi)

Dealer doklada od siebie:

- Autoalarm

- Dywaniki gumowe

- Obszycie skora kierownicy

No i ceny...

Wersja 5D - 47.000

Wersja Kombi - 52.000

Jak uwazacie, czy to dobre ceny na takie wozki... hmm.gif

Odbylem jazde probna i nie jestem do konca przekonany. Jezeli chodzi o wyposazenie, jakosc wykonania, prowadzenie sie auta, ilosc miejsca w srodku, to wszystko OK. Troche martwi mnie ten motor. Wiadomo, ze z 1.6 100KM rakiety nie bedzie, ale spodziewalem sie troszke wiecej dynamiki. Niestety auto (wersja 5d) z dwoma osobami na pokladzie i wlaczona klima zbiera sie srednio icon_rolleyes.gif A co bedzie jak sie upchnie do srodka 4 osoby i bagaz... frown.gif No i troszku halasliwy ten silniczek jest powyzej 3 tys. obrotow... Wydaje mi sie, ze duzo glosniejszy niz 1.6 16V w mojej starej VB...

No i nie jestem tez calkiem zdecydowany co do wersji. Zastanawiam sie, czy warto dokladac te 5 tysiakow do kombika. Roznica w bagazniku jest spora 385 w 5d i 482 w kombi. W mojej starej VB mam 460. Prawde mowiac 90% jezdzenia, to u mnie jazda w 1 osobe z pustym kufrem. Bagaznik wykorzystuje 2 lub 3 razy w roku przy wyjazdach z rodzinka (2+1). Mysle, ze do 5d tez bym sie raczej zapakowal, zwlaszcza ze dzieciak ma juz prawie 5 lat, wiec zadnych wozkow taszczyc nie musze.... Prawde mowiac, to 5d zewnetrznie bardziej mi sie podoba niz kombiak... Sam juz nie wiem, co z tym zrobic... spineyes.gif

Mam do wtorku do zamkniecia salonu przyklepane po 1 sztuce z kazdej wersji (a zostalo w sumie tych wyprzedazowek tylko kilka sztuk) i musze podjac jakas decyzje... facepalm%5B1%5D.gif

Radzcie cos, bo kurka wodna, nie wiem co robic... zlosnik.gif

5d - Kombi - olac FF i szukac czegos innego... hmm.gif

Moze ktos tu smiga taka Foka i napisze cos o tym autku (wrazenia z uzytkowania, awaryjnosc, cos o silniku 1.6 100, itp.)... blagam.gif

A moze jednak Ceed... hehe.gif

Napisano

kupisz, bo tanio, a następne X lat będziesz żałował, że nie dołożyłeś do czegoś z mocniejszym silnikiem, dającym więcej frajdy z jazdy. Chyba że cena jest absolutnym priorytetem, wtedy te 47 tys. za nowego kompakta, o niezłej opinii, sprawdzonego to imho dobra oferta.

Napisano

focus 1.6 100KM zbiera się o niebo lepiej od ceeda 1.4.

Poza tym to po prostu o wiele lepsze auto - ceed to auto które dużo zyskuje przy pierwszym kontakcie, ale im dłużej tym jeździsz tym bardziej masz go dość. Z kolei foka im dłużej tym jeździsz, tym bardziej ci się podoba.

Napisano

smigam od roku taką foką na liczniku 34000 i nic zero problemów

co do samego silnika to dość paliwożerne bydle na zbiorniku średnio około 450 km .

Rodzinka 2+1 na luzie się zapakuje na wakacje.

Rzeczywiście przy 4 osobach auto nie jedzie.

Jak sam zauważyłeś auto jest dość głośne ale co dziwne jeździłem kilkoma i są cichsze i głośniejsze.

Po głębszym oglądnięciu to niektóre nie maja żadnego wygłuszania a niektóre maja więc sprawdzić.

Osobiście dobrze mi się jeździ i na moje potrzeby wystarczające auto

Napisano

> Moze ktos tu smiga taka Foka i napisze cos o tym autku (wrazenia z uzytkowania, awaryjnosc, cos o

> silniku 1.6 100, itp.)...

Miałem 2 - liczy się? zlosnik.gif

Powiem tak - jakość wnętrza - nie za fajna, jak to w fordzie. prowadzenie i wszystko co związane z jazdą - bomba.

1.6 100KM to stary sprawdzony silnik, znam wielu ludzi co dawno tym 200kkm przekroczyli i maski nie otwierali. spalanie - mi palił między 7.5, a 8.5, ale ja jestem nienormalny bo jestem z GOP i tutaj korków niet. z resztą z tego co widzę to ty też zlosnik.gif

Cenę masz dobrą na fokę ok.gif

Co do kombi - rozsądź sam. jak 90% czasu jeździsz sam to po mojemu po cholere ci karawan zlosnik.gif

Ceeda miałem przez 2-3 tygodnie i z wielką radością wracałem z niego do foki.

Napisano

> ceed to auto które dużo zyskuje przy pierwszym

> kontakcie, ale im dłużej tym jeździsz tym bardziej masz go dość. Z kolei foka im dłużej tym

> jeździsz, tym bardziej ci się podoba.

Możesz rozwinąć swoja myśl i skąd takie wnioski?

Napisano
  • Autor

> kupisz, bo tanio, a następne X lat będziesz żałował, że nie dołożyłeś do czegoś z mocniejszym silnikiem, dającym więcej frajdy z jazdy

Moze i tak... Obecnie kulam sie VB z 1.6 102KM i faktycznie mocy czasami troche brakuje... Ale jezdze tym autem od 5 lat i jakos sie juz przyzwyczailem... zlosnik.gif Wczesniej mialem Uno z calymi 45KM pod maska i tez jakos dawalo rade... hehe.gif

> Chyba że cena jest absolutnym priorytetem, wtedy te 47 tys. za nowego kompakta, o niezłej opinii, sprawdzonego to imho dobra oferta.

Max. zalozylem sobie 55- 57 tysiakow, ale wiadomo, ze im wiecej w kieszeni zostanie tym lepiej... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> focus 1.6 100KM zbiera się o niebo lepiej od ceeda 1.4.

Ceed'a bralem pod uwage tylko z 1.6 126KM... ok.gif

> Poza tym to po prostu o wiele lepsze auto - ceed to auto które dużo zyskuje przy pierwszym kontakcie, ale im dłużej tym jeździsz tym bardziej masz go dość. Z kolei foka im dłużej tym jeździsz, tym bardziej ci się podoba.

Ciekawe okreslenie... waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> co do samego silnika to dość paliwożerne bydle na zbiorniku średnio około 450 km . yikes.gif

12,2 litra na setke.... icon_eek.gif Chyba masz strasznie ciezka noge... zlosnik.gif

> Rodzinka 2+1 na luzie się zapakuje na wakacje. ok.gif

> Rzeczywiście przy 4 osobach auto nie jedzie.

I to mnie wlasnie martwi... crazy.gif

Napisano

fokę od ceeda dzielą lata świetlne.

z każdym kolejnym kilometrem foka podoba się bardziej, ceed mniej.

Napisano

> 12,2 litra na setke.... Chyba masz strasznie ciezka noge... jeżdżę normalnie

najwięcej co udało się ujechać to 600

> I to mnie wlasnie martwi...

Napisano
  • Autor

> Miałem 2 - liczy się? waytogo.gif

> Powiem tak - jakość wnętrza - nie za fajna, jak to w fordzie. prowadzenie i wszystko co związane z

> jazdą - bomba. ok.gif

> 1.6 100KM to stary sprawdzony silnik, znam wielu ludzi co dawno tym 200kkm przekroczyli i maski nie

> otwierali. spalanie - mi palił między 7.5, a 8.5

I takie spalanie bralem pod uwage... ok.gif Te 12,2 litra, o ktorym pisze kolega kilka postow wyzej, to dla mnie szok... zlosnik.gif

> Cenę masz dobrą na fokę ok.gif

> Co do kombi - rozsądź sam. jak 90% czasu jeździsz sam to po mojemu po cholere ci karawan

I tu masz chyba racje... ok.gif Kombiaka kupilem w roku, kiedy wyklulo mi sie mlode i wtedy byl on nieoceniony... smile.gif Teraz juz gratow, nawet na dluzsze wyjazdy rodzinne woze o wiele mniej... zlosnik.gif

> Ceeda miałem przez 2-3 tygodnie i z wielką radością wracałem z niego do foki.

Powiem szczerze, ze Ceed'em SW jezdze w robocie. Z tym, ze tam mam motor 2.0 CRDI 145KM zlosnik.gif Auto ma w tej chwili prawie 4 lata i najechane 150kkm i jakos sie trzyma. Auto to znam wiec dobrze, a we wczesniejszym watku, w ktorym pisalem o Ceed'dzie chodzilo mi bardziej o cene jaka zaproponowal dealer za nowe auto, niz o parametry wozu... skromny.gif Jako ze w tamtym watku padlo wiele propozycji innych wozkow w tej granicy cenowej, wiec przegladam oferty i ciagne temat dalej... zlosnik.gif

Napisano

A ja się przewrotnie spytam dlaczego nie Octavia Tour 1.6 z LPG ?

Foka ma 100 koni smile.gif a Octa niby 102 smile.gif Ale nie jezdziłem żadną więc tylko porownuje moc na papierze ok.gif

Napisano

> Możesz rozwinąć swoja myśl i skąd takie wnioski?

Focus na pierwszy rzut oka ma tandetne wnętrze, twarde plastiki, radio w wersji podstawowej nie czytające mp3. Z kolei Ceed ma ładne wnętrze, ciekawą centralną konsolę, wszystko ładnie się włącza, miejsca jest dużo, masz full lampek oświetlających wnętrze, radio czyta mp3. No i to auto kosztuje mniej (nie wime jaki jest stan kosztów na dzien dzisiejszy).

Ale zaczynasz tym autem jeździć i... Focus jakto ford - z każdym dniem coraz bardziej lubisz się nim poruszać. Po godzinie jazdy masz wrażenie jakbyś miał go 5 lat - daje się momentalnie wyczuć, a kilka ostrzejszych zakrętów w drodze z pracy pokonujesz każdego dnia coraz szybciej z coraz większym bananem na twarzy. Hamulce ma bardzo dobre, to niby tandetne wnętrze nawet po wielu latach i wielu tysiącach km wygląda nadal jak nowe, kierownica ani żaden plastix się nie wyciera, no i się nie psuje smile.gif

Z kolei ceed ma silnik który świetnie ciągnie "dołem", ale górnego zakresu to tam nie ma... Pali więcej, jest tak samo głośnyprzy dużych prędkościach, hamuje... średnio - ot przeciętniak, a przed każdym zakrętem musisz zwalniać bo zawieszenie przy jeździ na wprost sprawia wrażenie sztywnego, natomiast jak wchodzisz w zakręt to auto nagle wychyla się przeokrutnie. Wnętrze wcale nie jest takie fajne jak się na początku wydawało, wkurzają typowe dla KIA rzeczy - np. pośrodku fajnej deski rozdzielczej półka z klapką trzaskającą jak dekiel od kibla. tutaj mój subiektywny test ceed'a"

Napisano

> Max. zalozylem sobie 55- 57 tysiakow, ale wiadomo, ze im wiecej w kieszeni zostanie tym lepiej...

na długo toto kupujesz?

Ja bym wolał dołożyć teraz, a potem już cieszyć się fajnym wypasem niz się denerwować jego brakiem.

Napisano
  • Autor

> A ja się przewrotnie spytam dlaczego nie Octavia Tour 1.6 z LPG ?

Bylem na jezdzie testowej ta Octa 1.6 Tour Kombi z LPG. Porownujac do Focusa, to ten motor w O2 z LPG zbiera sie jeszcze gorzej... shocked.gif Zapewne jest to spowodowane wieksza masa auta i i samym spadkiem mocy przy LPG. Czytalem na forum OCP i niestety opinie o tej instalacji nie sa zbyt pochlebne. Serwis Skody niestety nie radzi sobie z regulacjami i ludziska jezdza do serwisow landi renzo po ratunek... zlosnik.gif Musi cos w tym byc, bo egzemplarz demo, ktorym jechalem, zgasl 2 krotnie przy odpuszczeniu gazu przed skrzyzowaniem na trasie ledwie 20km... hehe.gif Poza tym od zawsze jestem przeciwnikiem "kapuchy" pod maska, chociaz ceny noPb na dystrybutorach coraz bardziej zmieniaja moje stanowisko... hehe.gif No i na taka Octe trzeba czekac 5 miesiecy od zamowienia... sick.gif Za to cena jaka zaproponowali za model Kombi 1.6 LPG z pakietem Optimum, tym lepszym radiem, kolem zapasowym, relingami, dywanikami i alarmem jest calkiem znosna - 56 kpln... ok.gif

Napisano
  • Autor

> na długo toto kupujesz?

Minimum jakie sobie zalozylem to 6 lat...

> Ja bym wolał dołożyć teraz, a potem już cieszyć się fajnym wypasem niz się denerwować jego brakiem.

hmm.gif

Napisano

> Minimum jakie sobie zalozylem to 6 lat...

no to weź fokę w goldzie (goldx).

Napisano

> fokę od ceeda dzielą lata świetlne.

> z każdym kolejnym kilometrem foka podoba się bardziej, ceed mniej.

Wszystko zależy od odpowiedzi na pytanie - Jaki silnik?

Miałem okazję pokulać się dłuższą chwilę i30 z dieslem 90 KM i było to zacne auto, jak również i30 CW z benzyną 1,6 i...

Nie ciągnijmy tego tematu, tylko spuśćmy nań zasłonę milczenia. Za to flicny, niebieściutki był :-)

Napisano
  • Autor

> jak również i30 CW z benzyną 1,6 i...

> Nie ciągnijmy tego tematu, tylko spuśćmy nań zasłonę milczenia. Za to flicny, niebieściutki był :-)

Dlaczego, dlaczego... zlosnik.gif I30/I30CW tez bralem pod uwage, wlasnie z 1.6 benzyna... Nie zamieszczales przypadkiem jakiegos tesciku krotkodystansowego tego Hultaja na Motokaciku, czy pomylilo mi sie z jakims innym wozkiem... hmm.gif

Napisano

> Dlaczego, dlaczego... I30/I30CW tez bralem/biore pod uwage, wlasnie z 1.6 benzyna... Nie

> zamieszczales przypadkiem jakiegos tesciku krotkodystansowego tego Hultaja na Motokaciku, czy

> pomylilo mi sie z jakims innym wozkiem...

Kolega chyba nie chciał pisac wiecej bo nic pozytywnego nie ma o nim do napisania. Tak wywnioskowałem z jego wypowiedzi. smile.gif

Napisano

> Dlaczego, dlaczego... I30/I30CW tez biore pod uwage, wlasnie z 1.6 benzyna... Nie zamieszczales

> przypadkiem jakiegos tesciku krotkodystansowego tego Hultaja na Motokaciku, czy pomylilo mi

> sie z jakims innym wozkiem...

Hundaja z dieslem to popełniłem w prasie branżowej, stąd mogłeś widzieć. Natomiast i30 kiedyś dostałem z rentala jako zastępczaka. ZUPEŁNIE zniechęciłem się do tego auta.

90 KM vs 126 (czy ile tam jest w tym 1,6) było jak huragan (diesel) vs jakaś rozmemłana kupa.

Niestety, z benzyną ten samochód ZUPEŁNIE mi nie leżał.

Napisano
  • Autor

> Kolega chyba nie chciał pisac wiecej bo nic pozytywnego nie ma o nim do napisania. Tak

> wywnioskowałem z jego wypowiedzi.

Tez tak wywnioskowalem, ale bylem ciekaw dlaczego... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Hundaja z dieslem to popełniłem w prasie branżowej, stąd mogłeś widzieć.

Mozliwe... ok.gif

> 90 KM vs 126 (czy ile tam jest w tym 1,6) było jak huragan (diesel) vs jakaś rozmemłana kupa.

hehe.gif

Napisano

mi odwortnie bo latam foka szwagra

Napisano

> Dlaczego, dlaczego... I30/I30CW tez bralem pod uwage, wlasnie z 1.6 benzyna...

Moim zdaniem takie I30 1.6 benzyna, jeśli nie masz zapędów rajdowca, będzie dobrym wyborem, na pewno nie gorszym niż Focus. Nie będę próbował porównywać tych aut, bo z Focusem mam takie doświadczenie, że prowadziłem go z 5km dawno temu, za to i30 ma mój tata: 1.4 benzyna. Trochę tym jeździłem, prowadziłem nawet zapakowany na max, z 4 osobami, włączoną klimą i wyprzedzałem inne auta hehe.gif. Dla mnie największą wadą tego auta jest słabe wyciszenie, a nie słaby silnik. Ale samochód bardzo przyjemny: funkcjonalny, przestronny (z tyłu miejsca jest więcej niż w niejednym aucie o klasę większym), prowadzi się ok, nawet byłem pozytywnie zaskoczony pokonywaniem zakrętów (może to przez ten wielowahacz z tyłu). Ale ja też nie mam zapędów rajdowca wink.gif

Bezawaryjny całkiem nie jest bo miał już robione na gw. łącznik stabilizatora, a teraz klima padła i serwis szuka nieszczelności.

Napisano

> przed każdym zakrętem musisz zwalniać bo zawieszenie przy jeździ na wprost sprawia wrażenie

> sztywnego, natomiast jak wchodzisz w zakręt to auto nagle wychyla się przeokrutnie.

ejjj rajdowiec

ludzie jeżdzą gorszymi autami i nikt nie musi zwalniać od normalnych prędkości przed wejściem w jakiś zakręt

jak ktoś jeździ nienormalnie po zakrętach to już jego sprawa...

(ja np. obniżyłem i utwardziłem zawias grinser006.gif )

mój ojciec mógłby żukiem jeździć i by powiedział, że dobrze się trzyma drogi

co do ceeda, jechałem raz, zawieszenie jest sprężyste, faktycznie w zakrętach trochę się kładzie ale koła trzymają się dobrze, za to komfort jazdy po prostej dziurawej drodze moim zdaniem jest większy w ceed, na codzień robimy po takich drogach zdecydowanie więcej km niż po zakrętach czy górskich serpentynach

oczywiście wszystko zależy od użytkownika i od jego stylu jazdy, w każdym bądź razie wszystkie nowe auta drogi trzymają się bardzo dobrze przy normalnych prędkościach, a nawet jak zaszalejemy to też dają radę

a tak na marginesie, kierowca z prawdziwego zdarzenia np. rajdowiec wejdzie w zakręt z większą prędkością polonezem niż normalny kierowca focusem

Napisano

a ja wlasnie mam odwrotne doswiadczenia

Moj ojciec jezdzil foka ja ceed'em Pare razy przyszlo mi jechac ta foka z wawy i szczerze powiedziawszy z radoscia wracalem do ceed'a.

W foce po prostu fotel byl jakis niewygodny i mialem malo miejsca na nogi. Nie moglem ich swobodnie....rozkraczyc wink.gif Albo walilem w cos lewym kolanem albo prawym. A mam raptem 180cm wzrostu i ponizej 90 kg wagi wink.gif

Wlasciwosci jezdne moze troche....rozne. Czy lepsze, mozna dyskutowac bez konca. Fakt jest taki ze ceedem pojechalem do chorwacji z jednym trzygodzinnym postojem + kilka na sikanie i jakos moglem jechac nawet dalej. W foce po trasie wawa-lodz bylem zmecznony.

Napisano

> Minimum jakie sobie zalozylem to 6 lat...

Witam

jeżeli auto ma służyć ~6 lat to wybrałbym Octavie II 1,6 z LPG:

- sprawdzona i znana konstrukcja (np. zawieszenia i silnika 1,6 102KM - łatwo dostępne tanie zamienniki i serwis pogwarancyjny poza ASO)

- silnik VW dobrze znosi LPG (nie polecam zakładać do Focusa)

- lepsze zabezpieczenie antykorozyjne

- niska utrata wartości

- niskie koszty eksploatacji (m.in. jazda na LPG)

Napisano

kumpel z roboty niedawno wziął nowego Ceega kombi za 55 kpln

patrząc na ten cennik bym wolał fokę ew. octawię II jeżeli pułap cenowy byłby OK

Napisano

Może ktoś się wypowie jak ten Focus kombi silver X 1.6 100KM wygląda na tle Opla Astry 3 kombi 1.6 115 KM?

Są w takiej samej cenie i podobnym wyposażeniu.

Napisano

Bierz coś z mocniejszym silnikiem bo tych koników szybko zacznie brakować.

Napisano

Jedna drobna uwaga..

Pojawia się opinia, że ceed to kupa i w porównaniu do foki

to kiszka... Zwłaszcza pod względem prowadzenia i samej jazdy...

Przypominam więc, że ford jest raczej wybitną marką pod względem prowadzenia.

Czy to fiesta czy focus prowadzą się bardzo dobrze,

a rzekłbym ponadprzeciętnie.

Może warto porównać ceed do innego auta w tej samej klasie?

Co do samego wnętrza forda, mamy takie w firmie i nie raz jeździłem...

No wg mnie to potwarz dawać taką tandetę,

przecież to wygląda gorzej niż u mnie w felicji...

Nawet jeśli się nie zużywa, poczucie estetyki w środku aż boli...

Ale poza tym focus, fajne auto ok.gif

Napisano

> Może warto porównać ceed do innego auta w tej samej klasie?

ale ty widzisz, że autor wątku zastanawia się miedzy foką a ceedem, prawda? zlosnik.gif

Napisano

> ale ty widzisz, że autor wątku zastanawia się miedzy foką a ceedem, prawda?

Chodziło mi o to, że porównujemy auto zwykłe do raczej wybitnego

- nie ma sensu bo w takim porównaniu to pierwsze zwykle odpada z definicji zlosnik.gif

Napisano

> ale ty widzisz, że autor wątku zastanawia się miedzy foką a ceedem, prawda?

Teraz pytanie - czory w zakretach i mul pod gorkie czy spoczko w zakretach i czort pod gorkie ?

Bo jedno co napewno mozna stwierdzic - ceed 1.6 idzie stanowczo lepiej niz foka 1.6 waytogo.gif

Napisano

Stałem przed takim samym dylematem - najpierw jeździłem ceedem. Autko mi się podobało ale ciut za małe w środku mi sięwydawało no i jakość wykonania pozostawiała wiele do życzenia.

Następnie pojechałem do forda - focus. Prowadzenie super, silnik 1.6 porażka pomimo 100km, wykonanie ok,aleeeeee..... za chiny ludowe nie mogłem odnaleźć za kierownicą wygodnej pozycji :/ To go zdyskwalifikowało.

Trafiłem do opla - astra H, którą w końcu zakupiłem. Silnik 1.4, a jeździ się przyjemniej niż focusem, w środku sporo miejsca, pozycja za kierownicą ok, jakość materiałów - dobra. Obecnie nie żałuję, chociaż zdaryło się parę niedociągnięć. Jeśli mogę coś poradzić przejedź się Astrą H, jak ci będzie pasowała to albo większy wypas, albo troszke kasy jeszcze zostanie ok.gif

Napisano

Jeżdżę foką 1,6 90 km TDCI auto z grudnia 2010. Poprzednią jeździłem rok. Silnik ten sam tylko MY 05. Jeśli chodzi o silnik to jest on głośny w ogóle (nie tylko przy wyższych obrotach), zbyt głośny. I to chyba jedyny mankament tego auta. Wnętrze poprawne, układ jezdny .... MIODZIO ...., Jeżdżę kombi i od czasów Maryśki weekend uważam tylko takie auta (więc odżałowałbym te 5 tysiaków i wziął taką budę) ale to moja subiektywna opinia. Nowe auto od grudnia przejechało okolo 20 kkm, nie zużyło ani grama oleju, nie wybrało się ani razu do serwisu (poza przeglądem), drive.gif ok. W poprzednim po 5-ciu latach i przebieg 160 kkm pojawiały się drobne ogniska korozji (choć miał dzwona, więc może po naprawie), do wymiany był tłumik i jeszcze jakieś drobiazgi, których nie pamiętam. Generalnie auto OK nie porównam do Ceed-a bo nim jeździłem tylko jako pasażer (według mnie ładniejsza deska , ale zegary na korzyść Foki) wink.gif

P.S. Bierz podgrzewaną szybę przednią... w zimie .... Bajka zapominasz o istnieniu skrobaczki smile.gif

Napisano

Witam

Nie wiem na ile się przyda moja opinia, ponieważ posiadam fokę2 jeszcze sprzed lifta hatchback i z silnikiem 1,6 115KM (ten ze zmiennymi fazami). Dodam że auto zakupione z drugiej ręki nie z salonu

Na minus:

- kierownica obszyta skórą a raczej skajem tak tandetna jakość

- fotel zbyt wąski w oparciu (mam 186cm wzrostu)

- deska rozdzielcza "bez polotu" wieje nudą aż strach

- podświetlenie gniazda zapalniczki przeszkadza w nocnej jeździe (np. z podpiętą navi)

- na opcji auto przy włączonych światłach nie można włączyć halogenów (taka drobna uwaga chociaż nie przeszkadza, raczej jako ciekawostka)

- skrzynia biegów mogła by być lepiej zestrojona

plusy:

- rewelacyjne zawieszenie, auto wchodzi w zakręty jak po szynach (bez ESP)

- całkiem miłe wykończenie kokpitu z gumowanego tworzywa (nie jakiś tam chamski plastik)

- fotele też mają przyzwoite obicie

- nakładki na progi (ale to już było za dopłatą i polecam żeby inni sobie też brali taki bajer)

- komputer pokładowy, czytelny o prosty (wg. mnie to zaleta że nie posiada zylionów bajerów)

- podgrzewana przednia szyba, zapomnisz o zaparowanej szybie raz na zawsze. Ale wbrew temu co ktoś tu napisał że zapomnisz o skrobaniu szyby, z tym bym się aż tak nie rozpędzał, owszem drobne oszronienie puści, grubego lodu nie da rady.

Co do silnika, ja mam wersję ze zmiennymi fazami, na chwile obecną nie narzekam (45tyś przebiegu), silnik się ładnie zbiera i jest w mojej opinii całkiem dynamiczny, fakt że zimny czasem pracuje jak diesel. Spalanie w mieście ok 9l/100, trasa spokojnie 7,5l/100.

Generalnie w pierwszym wrażeniu auto nudne i bez polotu w środku, ale z czasem człowiek zaczyna je lubić i prostota jest brana za zaletę.

P.S. Czy aby przy odsprzedaży ford nie będzie trzymał lepiej wartości niż kia ? (tu się nie znam tylko dopytuje)

Napisano

> Przypominam więc, że ford jest raczej wybitną marką pod względem prowadzenia.

> Czy to fiesta czy focus prowadzą się bardzo dobrze,

> a rzekłbym ponadprzeciętnie.

ciągle nie kumam, skąd te zachwyty nad prowadzeniem forda. Rzeczywiście zawiaska jest niezła, dobrze zestrojona i przyzwoicie pracuje. Ale nie jest to nic wybijającego się na tle innych dobrych aut. Wybitne i ponadprzeciętne prowadzenie ? To już naprawdę przesada. Tak samo dobrze wg mnie prowadzi się Golf, nowa Astra czy Honda. Nie widzę większych różnic na korzyść Forda.

Napisano

> ciągle nie kumam, skąd te zachwyty nad prowadzeniem forda. Rzeczywiście zawiaska jest niezła,

> dobrze zestrojona i przyzwoicie pracuje. Ale nie jest to nic wybijającego się na tle innych

> dobrych aut. Wybitne i ponadprzeciętne prowadzenie ? To już naprawdę przesada. Tak samo dobrze

> wg mnie prowadzi się Golf, nowa Astra czy Honda. Nie widzę większych różnic na korzyść Forda.

Jak widać w wątku, nie tylko ja widzę ponadprzeciętne prowadzenie tych aut...

Może reszta prowadzi się naprawdę przyzwoicie,

ale ford troszkę góruje...

Przynajmniej w opiniach niektórych użytkowników...

Stąd zasugerowałem sprawdzić jak na tle reszty klasy wypada kia...

Napisano

Cóż, taniej Forda nie kupisz, bo wchodzi Focus III. Wersja Silver zdaje się nie ma elektrycznie sterowanych lusterek hmm.gif W każdym razie mam Gold i składam ręcznie.

Silnik... tak 100 KM w Fokusie II to jednak jest porażka. Jeśli brałbyś KIA to jak rozumiem 126 KM?

Na plus - zawieszenie, w Foce jest rewelacyjne. Mam taki testowy zakręt, na którym prawie wyleciałem jak usiłowałem pojechać zastępczym I 30 tak jak Foką. Zrozumiałem też dlaczego ludzie jeżdżą tam 40 km/h.

Kombi bym nie brał - w hatchbacku jest naprawdę dość miejsca.

Wnętrze - mnie bardziej podoba się Foka. Podrobione aluminium jest w Foce o wiele lepsze niż w Ceedzie.

W sumie.... brałbym Fokę.

Napisano

> Jak widać w wątku, nie tylko ja widzę ponadprzeciętne prowadzenie tych aut...

> Może reszta prowadzi się naprawdę przyzwoicie,

> ale ford troszkę góruje...

> Przynajmniej w opiniach niektórych użytkowników...

> Stąd zasugerowałem sprawdzić jak na tle reszty klasy wypada kia...

Rzekłbym, że drastycznie góruje smile.gif

Napisano

[ciach]

Nie wiem czy było, ale wpisz sobie w google KIA CEED RDZA ... i poczytaj ... może Ci to pomoże crazy.gif

Napisano

.

> Ale zaczynasz tym autem jeździć i... Focus jakto ford - z każdym dniem coraz bardziej lubisz się

> nim poruszać. Po godzinie jazdy masz wrażenie jakbyś miał go 5 lat - daje się momentalnie

> wyczuć, a kilka ostrzejszych zakrętów w drodze z pracy pokonujesz każdego dnia coraz szybciej

> z coraz większym bananem na twarzy. Hamulce ma bardzo dobre, to niby tandetne wnętrze nawet

hmmm

a ja nie rozumiem tego wychwalania zachowania fordow

mamy w firmie kilka fok II kombi i naprawde w zakrecie nie jest to jakos wybitne auto

a plastik w fokusie jest tak obrzydliwy ze zupelnie odpuszczam to auto

a no i ta lawka z tylu zwana kanapa spineyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.