Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ford Focus II FL zamiast Kia Ceed...

Featured Replies

Napisano

Polecam Foke.

Co prawda porównywałem diesle tyko, benzynkami nie jeździłem...

Foka jest dość ciężka więc polecam od 1.6 115 KM w górę zlosnik.gif

Ceed jest jak mówił Vadero, nudny i nie do wyczucia dla mnie.

Napisano

Cena dobra, ale silnik do bani. Słabawy i sporo pali.

Ale auto jedzie, wszędzie Cię dowiezie, a za 47.000 to dobra oferta ok.gif

Ewentualnie można jeszcze spojrzeć w stronę:

Peugeot 308: podobne wyposażenie i cena powinna być

Leon 1.2 TSI: oszczędny i dynamiczny silnik, mniejsza utrata wartości trochę, ale w zakupie pewnie też więcej o 5-10k zł, także na jedno wychodzi.

Osobiście bym rozważył tego Golfa wink.gif Silnik 1.4 ale Golf to Golf wink.gif

Napisano

> Cena dobra, ale silnik do bani. Słabawy i sporo pali.

> Ale auto jedzie, wszędzie Cię dowiezie, a za 47.000 to dobra oferta

> Ewentualnie można jeszcze spojrzeć w stronę:

> Peugeot 308: podobne wyposażenie i cena powinna być

> Leon 1.2 TSI: oszczędny i dynamiczny silnik, mniejsza utrata wartości trochę, ale w zakupie pewnie

> też więcej o 5-10k zł, także na jedno wychodzi.

> Osobiście bym rozważył tego Golfa Silnik 1.4 ale Golf to Golf

Piszesz, ze silnik w foce do bani, a pokazujesz Golfa, ktory ma 20 koni mniej...

Mialem okazje ostatnio jechac focusem z takim wlasnie silnikiem 1,4.

Osiagow nie ma to WCALE, a spalanie jak 2,0noPB zlosnik.gif

Napisano

> Piszesz, ze silnik w foce do bani, a pokazujesz Golfa, ktory ma 20 koni mniej...

> Mialem okazje ostatnio jechac focusem z takim wlasnie silnikiem 1,4.

> Osiagow nie ma to WCALE, a spalanie jak 2,0noPB

Oba są paliwożerne, obu są zamulone, ale sam przyznasz, że 50.000 za Golfa to dość rozsądna oferta.

Najlepszym wyborem będzie 1.2 TSI, a jeszcze lepszym 1.4 TSI 180KM (osiągi/spalanie), ale nie o tym mowa.

Golf i Focus w tych pieniądzach z tymi silnikami to IMHO bdb oferty.

Osobiście wybrałbym Golfa, bo Fordów nie lubię.

A tak ostatecznbie to najlepszym wyborem wydaje się być Octavia Tour z LPG z pakietem Optimum.

Mam nawet ofertę na mailu za 46.000zł i to jest NAJROZSĄDNIEJSZY wybór IMHO przy aktualnych cenach paliwa.

Napisano

> Moze ktos tu smiga taka Foka i napisze cos o tym autku (wrazenia z uzytkowania, awaryjnosc, cos o

> silniku 1.6 100, itp.)...

Smigam takim Focusem ponad rok 40tyś przelatane.

Jest to kolejny ford w firmie.

Moje wrazenia w skrocie:

[+] zawias + trzymanie drogi + wybieranie nierówności

[+] bezawaryjność (na 5 fordów przez 6 lat nigdy żaden nie miał zadnej awarii)

[-] hałas we wnętrzu, dla mnie powyzej 3 tys jest baaaardzo glosno

[-] spalanie... trasa 8/ miasto 10 to niestety norma.

Porownujac ze Skoda O 1.6+LPG (w rodzinie przelatane > 10kkm) to w Skodzie przeszkadza mi głównie:

- za niska pozycja za kierownica

- kiepska dynamika

- zbyt miekkie zawieszenie

Napisano

> Oba są paliwożerne, obu są zamulone, ale sam przyznasz, że 50.000 za Golfa to dość rozsądna oferta.

Jasne, + 10 do lansu na dzielni hahaha.gif Jak się wyjeżdża spod bloku to nie widać że się toczy hahaha.gif

Napisano

> Oba są paliwożerne, obu są zamulone, ale sam przyznasz, że 50.000 za Golfa to dość rozsądna oferta.

> Najlepszym wyborem będzie 1.2 TSI, a jeszcze lepszym 1.4 TSI 180KM (osiągi/spalanie), ale nie o tym

> mowa.

> Golf i Focus w tych pieniądzach z tymi silnikami to IMHO bdb oferty.

> Osobiście wybrałbym Golfa, bo Fordów nie lubię.

> A tak ostatecznbie to najlepszym wyborem wydaje się być Octavia Tour z LPG z pakietem Optimum.

> Mam nawet ofertę na mailu za 46.000zł i to jest NAJROZSĄDNIEJSZY wybór IMHO przy aktualnych cenach

> paliwa.

Zgadzam sie, ale wydac 50kPLN na cos, co w ogole nie jedzie to nawet jesli nazywa sie Golf, to IMHO trzeba byc w pelni swiadomym w co sie pakujemy...

Zwlaszcza jesli to ma byc auto na dluzej.

Sam tez bym bral Octavie w tych pieniadzachok.gif

Napisano

W silnikach TSI 140km/h obroty w okolicy 3tyś , silnika nie słychać i jest cicho.

Napisano
  • Autor

> A tak ostatecznbie to najlepszym wyborem wydaje się być Octavia Tour z LPG z pakietem Optimum.

> Mam nawet ofertę na mailu za 46.000zł boje_sie.gif i to jest NAJROZSĄDNIEJSZY wybór

46kpln to chyba netto... zlosnik.gif Bo jak brutto, to wezme ze dwie... hehe.gif

Napisano

> Mam nawet ofertę na mailu za 46.000zł i to jest NAJROZSĄDNIEJSZY wybór IMHO przy aktualnych cenach

> paliwa.

Jak octavia Tour to bralbym Golfa i sie nie zastanawial.

Napisano

> 46kpln to chyba netto... Bo jak brutto, to wezme ze dwie...

Zastanawiam się z czego rżysz w zasadzie, bo nie rozumiem hmm.gif

3000zł rabatu chyba nie jest czymś niezwykłym cfaniaczek.gif

Napisano

>

> Może warto porównać ceed do innego auta w tej samej klasie?

>

W porównaniu do Hondy Civic też wypada słabo. Wnętrze podobne jakościowo ale morze plastiku. Prowadzenie gorsze i to dużo.

Napisano

> Teraz pytanie - czory w zakretach i mul pod gorkie czy spoczko w zakretach i czort pod gorkie ?

> Bo jedno co napewno mozna stwierdzic - ceed 1.6 idzie stanowczo lepiej niz foka 1.6

No właśnie nie do końca. Moim zdaniem Ford jedzie lepiej. Kia wyraźnie traci oddech przy wyższych obrotach.

Napisano

> ciągle nie kumam, skąd te zachwyty nad prowadzeniem forda. Rzeczywiście zawiaska jest niezła,

> dobrze zestrojona i przyzwoicie pracuje. Ale nie jest to nic wybijającego się na tle innych

> dobrych aut. Wybitne i ponadprzeciętne prowadzenie ? To już naprawdę przesada. Tak samo dobrze

> wg mnie prowadzi się Golf, nowa Astra czy Honda. Nie widzę większych różnic na korzyść Forda.

moim zdaniem golf i astra prowadzą się gorzej. Oba trochę za bardzo wyjeżdżają przodem jak dla mnie.

Napisano
  • Autor

> Zastanawiam się z czego rżysz foch.gif w zasadzie, bo nie rozumiem

blagam.gif o wybaczenie

> 3000zł rabatu chyba nie jest czymś niezwykłym

No raczej nie, ale OII Tour 1.6 LPG w kombiku wyliczyli mi w salonie na 59kpln, a po rabacie zaproponowali za 56kpln wiec stad moje zdziwienie... skromny.gif

Z wyposazenia:

-pakiet Optimum,

-lakier metalizowany,

-radio Auto Swing z CD MP3

-koło zapasowe stalowe,

-relingi dachowe,

-alarm

Chyba, ze mowimy o kompletnym golasie w limuzynie, to wtedy by sie zgadzalo... ok.gif

Napisano
  • Autor

> Na co się zdecydowałeś?

Poki co na nic... sick.gif Odpuscilem narazie tego zaklepanego Focusa... crazy.gif Nadal biore jednak pod uwage 4 typy: OII Tour, Ceed, Focus, I30... zlosnik.gif Jade na majowke na pare dni pub2.gif i bede myslal dalej... hehe.gif

Chcialbym podziekowc Wszystkim za udzielone w tym watku odpowiedzi i porady... 20.GIF

Napisano

> Poki co na nic... Odpuscilem narazie tego zaklepanego Focusa... Nadal biore jednak pod uwage 4

> typy: OII Tour, Ceed, Focus, I30... Jade na majowke na pare dni i bede myslal dalej...

> Chcialbym podziekowc Wszystkim za udzielone w tym watku odpowiedzi i porady...

O2 Tour zapomnij chcyba że bedziesz czekał pół roku.

Napisano

> O2 Tour zapomnij chcyba że bedziesz czekał pół roku.

niestety masz racje

Napisano
  • Autor

> O2 Tour zapomnij chcyba że bedziesz czekał pół roku.

Wiem o tym... frown.gif W salonie w Zabrzu gosciu mowil o 5 miesiacach, czyli odbior na koniec wrzesnia... sick.gif

Poki co jestem w kontakcie z pewnym salonem Skody, gdzie maja zeszloroczne OII Kombi Ambiente 1.2TSI. Niestety cena nawet ta z wyprzedazy przekracza moj max. budzet frown.gif Pan z salonu powiedzial, zeby zadzwonic po majowce, to moze cos sie jeszcze da upuscic z tej ceny... icon_rolleyes.gif

Napisano

Tak sobie czytam te wypowiedzi o genialnym zawieszeniu Foki i zastanawiam się ile osób z nas to potrafi wykorzystać. Bo tak rzucać wyświechtane teksty z Auto Świata to każdy potrafi. Bo Focus to się genialnie prowadzi ... normalnie same Kuzaje tu siedza na AK grinser006.gifgrinser006.gif

Bez obrazy, ale 99,99% z nas nie potrafi wykorzystać zawieszenia Foki bo nie umie/boi się/nigdy nie próbowało/nie ma potrzeby* i takie pierdzielenie że "kup Focusa bo ma lepszy zawias" wydaje się dziecinne. Równie dobrze będzie mu się prowadził Golf, Astra, Corolka czy posiadane przeze mnie i30 (jest fajne, sprężyste i jak na moje potrzeby idzie w zakrętach jak po sznurku, ale jestem dupa nie kierowca i pewnie nigdy nie dowiem sie gdzie są granice "zawiasu" Hultaja)

Jak ktoś przegnię pałę ponad swoje umiejętności to same zawieszenie go nie uratuje, a jeżeli potrafi to i Ceedem/Golfem/Octavią/Corollą/czy inną cholerą z opresji wyjdzie ok.gif

Reasumując - uważam że w tym konkretnym przypadku - ten argument to jakas lipa i tyle zlosnik.gif

Ale ja się nie znam, ja jeżdżąc nie "biorę" zakrętów 100 km/h i nie jest mi potrzebny "super zawias".

Aha - jeździłem Foką I i II żeby nie było grinser006.gif

*niepotrzebne skreślić

Napisano

> Bez obrazy, ale 99,99% z nas nie potrafi wykorzystać zawieszenia Foki bo nie umie/boi się/nigdy nie

> próbowało/nie ma potrzeby* i takie pierdzielenie że "kup Focusa bo ma lepszy zawias" wydaje

> się dziecinne.

Eee... To nie do końca tak. Jeździsz autem, które dobrze się prowadzi, to podświadomie pewne manewry wykonujesz szybciej i pewniej. Do dzisiaj pamiętam, jak przez jakiś czas jechałem Golfem IV, kiedy na codzień używam Mondeo - Na pierwszych trzech zakrętach zastanawiałem się, czy nie wylecę poza jezdnię. Poza tym miałem wrażenie, że samochód się "buja" nawet przy gwałtowniejszej zmianie pasa na drodze dwujezdniowej w terenie zabudowanym. Nie trzeba od razu dotykać granic, żeby odczuć, czy samochód prowadzi się lepiej czy gorzej.

Powyższe nie zmienia oczywiście faktu, że kupować samochód do codziennego użytkowania przy głównym kryterium "prowadzenie się" dla mnie jest nieco dziwne.

Napisano

W focusie właśnie to jest fajne, że nie musisz być rajdowiec żeby móc bezpiecznie brać szybkie zakręty, to auto po prostu wszystko wybacza wink.gif Ale to trzeba trochę dłużej foką pojeździć, a nie tylko przejechać się ja jeździe testowej 20.GIF

Napisano

> Tak sobie czytam te wypowiedzi o genialnym zawieszeniu Foki i zastanawiam się ile osób z nas to

> potrafi wykorzystać. Bo tak rzucać wyświechtane teksty z Auto Świata to każdy potrafi. Bo

> Focus to się genialnie prowadzi ... normalnie same Kuzaje tu siedza na AK

> Bez obrazy, ale 99,99% z nas nie potrafi wykorzystać zawieszenia Foki bo nie umie/boi się/nigdy nie

> próbowało/nie ma potrzeby* i takie pierdzielenie że "kup Focusa bo ma lepszy zawias" wydaje

> się dziecinne. Równie dobrze będzie mu się prowadził Golf, Astra, Corolka czy posiadane przeze

> mnie i30 (jest fajne, sprężyste i jak na moje potrzeby idzie w zakrętach jak po sznurku, ale

> jestem dupa nie kierowca i pewnie nigdy nie dowiem sie gdzie są granice "zawiasu" Hultaja)

> Jak ktoś przegnię pałę ponad swoje umiejętności to same zawieszenie go nie uratuje, a jeżeli

> potrafi to i Ceedem/Golfem/Octavią/Corollą/czy inną cholerą z opresji wyjdzie

> Reasumując - uważam że w tym konkretnym przypadku - ten argument to jakas lipa i tyle

> Ale ja się nie znam, ja jeżdżąc nie "biorę" zakrętów 100 km/h i nie jest mi potrzebny "super

> zawias".

> Aha - jeździłem Foką I i II żeby nie było

> *niepotrzebne skreślić

Niestety nie masz racji. Mam w domu O1 i FF2. O1 jedzie jak "kupa" w porównaniu do Focusa. Zawieszenie jest ok a mimo o "buja się jak kuter" a Focus ledwo ugina w tych samych łukach. Do tego więcej informacji o stanie nawierzchni i tego co się dzieje z kołami dostaje od Focusa. W zakręcie jest neutralny i nawet z ciężkim dieslem pod maską długo nie chce być podsterowny (czego o O1 TDI nie da się powiedzieć), wręcz trzeba tego chcieć żeby był. Żeby być uczciwym powiem że FF 1 również góruje nad O1. (jakby ktoś chciał stwierdzić że porównanie FF2 do O1 jest nie fair 270751858-jezyk.gif ). O2 prowadzi się już dużo lepiej niż O1 ale do FF2 jeszcze jej brakuje.

Napisano

> Poki co na nic... Odpuscilem narazie tego zaklepanego Focusa... Nadal biore jednak pod uwage 4

> typy: OII Tour, Ceed, Focus, I30... Jade na majowke na pare dni i bede myslal dalej...

> Chcialbym podziekowc Wszystkim za udzielone w tym watku odpowiedzi i porady...

Bieżżesz Fokę smile.gif

> Niestety nie masz racji. Mam w domu O1 i FF2. O1 jedzie jak "kupa" w porównaniu do Focusa.

> Zawieszenie jest ok a mimo o "buja się jak kuter" a Focus ledwo ugina w tych samych łukach. Do

> tego więcej informacji o stanie nawierzchni i tego co się dzieje z kołami dostaje od Focusa. W

> zakręcie jest neutralny i nawet z ciężkim dieslem pod maską długo nie chce być podsterowny

> (czego o O1 TDI nie da się powiedzieć), wręcz trzeba tego chcieć żeby był. Żeby być uczciwym

> powiem że FF 1 również góruje nad O1. (jakby ktoś chciał stwierdzić że porównanie FF2 do O1

> jest nie fair ). O2 prowadzi się już dużo lepiej niż O1 ale do FF2 jeszcze jej brakuje.

Potwierdzam. Jechałem kiedyś Lacetti za kolegą, który miał FF1. Droga zwyczajna, kręta, 80 km/h max. W zakrętach miałem wrażenie, że mam uszkodzone zawieszenie. Jechał jak po sznurku, ja nie mogłem utrzymywać jego tempa bo bym wyleciał. Doganiałem go na prostej (mocniejszy sporo silnik), ale jazda za nim to była masakra.

Napisano

jeździłem trochę F2 i mam O2fl. Generalnie z zamkniętymi oczami nie odróżniłbym tych dwóch aut podczas jazdy ale to chyba przez wszechobecną eurounifikacje. W Focusie rozwaliła mnie jakość (a raczej jej brak) wszelkich plastikowych srebrnych g^&*nianych świecidełek na desce (np ramki dookoła zegarów i chamskie ślady po chińskiej formie) które w dotyku przypominają radziecki aparat dla młodzieży Smiena... To auto jest OK jak się nie patrzy na jego wnętrze, a w sumie kierowca powinien się patrzeć za szybę wiec może i dobrze zlosnik.gif I jeszcze z minusów TDCI sie tłucze tak samo jak TDI u mnie w Octavii (odgłos upadających garów). Generalnie oba auta to dramat, kup Ceeda zlosnik.gif przynajmniej policja takie ma i nigdy nie wiadomo czy to nie tajniaki, ja Ceedom zjeżdżam zlosnik.gif

Napisano

> jeździłem trochę F2 i mam O2fl. Generalnie z zamkniętymi oczami nie odróżniłbym tych dwóch aut

> podczas jazdy ale to chyba przez wszechobecną eurounifikacje. W Focusie rozwaliła mnie jakość

> (a raczej jej brak) wszelkich plastikowych srebrnych g^&*nianych świecidełek na desce (np

> ramki dookoła zegarów i chamskie ślady po chińskiej formie) które w dotyku przypominają

> radziecki aparat dla młodzieży Smiena... To auto jest OK jak się nie patrzy na jego wnętrze, a

> w sumie kierowca powinien się patrzeć za szybę wiec może i dobrze I jeszcze z minusów TDCI

> sie tłucze tak samo jak TDI u mnie w Octavii (odgłos upadających garów).

widze ze kolega ma takie same odczucia jak ja zlosnik.gif

wybrałem OII bo środek foki to jakiś dramat plastikfantastik sick.gif do tego kombi skody troszkę pojemniejsze.

Napisano

> Powyższe nie zmienia oczywiście faktu, że kupować samochód do codziennego użytkowania przy głównym

> kryterium "prowadzenie się" dla mnie jest nieco dziwne.

Dlaczego? Dla mnie perfekcyjna jazda na wprost i sprawne zawieszenie

to podstawa. Wszelkie usterki z tym związane usuwam z prędkością

światła i nie oszczędzam na tym w ogóle. Na zawieszeniu i na hamulcach.

Tak więc, gdy już Stilo się zestarzeje/umrze/sprzedam - to kupię wtedy

takie auto, które będzie miało bardzo dobre zawieszenie, na pewno

lepsze niż fiatowskie. Właśnie po to by mieć z jazdy przyjemność.

Ale nie sportową, taką zwykłą perfekcyjność kapeluszniczą...

By jechało tam gdzie ja chcę a nie gdzie ono chce zlosnik.gif

Stąd własnie marzy mi się w następnym aucie zawieszenie wielowahaczowe,

jako o wiele bardziej komfortowe niż tzw. zwykłe, no a szczytem

marzeń to zawieszenie hydroaktywne cool.gifcool.gifcool.gif

Napisano

> Tak więc, gdy już Stilo się zestarzeje/umrze/sprzedam - to kupię wtedy

> takie auto, które będzie miało bardzo dobre zawieszenie, na pewno

> lepsze niż fiatowskie. Właśnie po to by mieć z jazdy przyjemność.

> Ale nie sportową, taką zwykłą perfekcyjność kapeluszniczą...

> By jechało tam gdzie ja chcę a nie gdzie ono chce

> Stąd własnie marzy mi się w następnym aucie zawieszenie wielowahaczowe,

> jako o wiele bardziej komfortowe niż tzw. zwykłe

waytogo.gif

ja też nie do końca byłem przekonany do zawieszeń wielowachaczowych z tyłu do momentu w którym przejechałem się na dłuższej trasie (5kpln) civikiem vi generacji smile.gif prowadziło się super, zakręty na krętych górskich trasach to była sama przyjemność. Po tej przygodzie chciałem auto z takim zawiasem z tyłu, niestety trafiło na megane II, któremu sporo brakuje (mimo znaczeni młodszej konstrukcji i opon 205/55r16) do prowadzenia civika frown.gif

Napisano

Na co dzień ujeżdżam A3 a Foka jest w posiadaniu mulher.gif

W te święta wybrałem się foką w dłuższą trasę i w pewnym momencie doceniłem i potwierdziłem walory tego zawiasu. Auto nie przejawia tendencji myszkowania po drodze przy szarpnięciu kierownicą a tył nie wyprzedza przodu w zakrętach. Auta bez ESP.

Dodam że boję się tak wchodzić w zakręty A3 jak to robię foką. Czyli gamoń ze mnie a nie Kuzaj.

Jak dla mnie to zawieszenie w 100% zasłużyło na swoje opinie.

Minusem tego zawieszenia jest koszt jego naprawy jak coś się sypnie ... ojjjj może boleć (kolega jak wymieniał w foce1 to płakał jak dziecko nad kosztami).

Napisano

> W focusie właśnie to jest fajne, że nie musisz być rajdowiec żeby móc bezpiecznie brać szybkie

> zakręty, to auto po prostu wszystko wybacza Ale to trzeba trochę dłużej foką pojeździć, a

> nie tylko przejechać się ja jeździe testowej

I weź to powiedz mojej mulher.gif jak dodałem że szukam nowego projektu na KJS na nowy sezon zlosnik.gif

Napisano

> Tak sobie czytam te wypowiedzi o genialnym zawieszeniu Foki i zastanawiam się ile osób z nas to

> potrafi wykorzystać. Bo tak rzucać wyświechtane teksty z Auto Świata to każdy potrafi.

Ale chodzi nie o prowadzenie, tylko o szacun na dzielni "bo mój fokus to śmiga po winklach jak dziki".

Napisano

> Dlaczego? Dla mnie perfekcyjna jazda na wprost i sprawne zawieszenie

> to podstawa.

A mnie sie zawsze wydawało, że samochód do jazdy codziennej powinien mieć nieco więcej zalet: ekonomicznosc, jakosc wykonania, pojemnosc wnetrza i bagaznika, itd...

OK - fajnie by było, zeby samochód dobrze sie prowadzil. Ale ja bym sie mocno zastanawial, czy kupic samochód do codziennej jazdy ze swietnym prowadzeniem kosztem polowy bagaznika

Napisano

> Ale chodzi nie o prowadzenie, tylko o szacun na dzielni "bo mój fokus to śmiga po winklach jak

> dziki".

A to Focus jest powazany? Ja myslalem ze Golf, Audi i BMW... grinser006.gif

Napisano

> potrafi wykorzystać. Bo tak rzucać wyświechtane teksty z Auto Świata to każdy potrafi. Bo

> Focus to się genialnie prowadzi ... normalnie same Kuzaje tu siedza na AK

Z tym genialnym zawieszeniem to też bym nie przesadzał. Lepsze od przeciętnego kompakta. I tyle. Co nie zmienia faktu że masz 100 % racji.

Napisano

> Z tym genialnym zawieszeniem to też bym nie przesadzał. Lepsze od przeciętnego kompakta. I tyle. Co

> nie zmienia faktu że masz 100 % racji.

dokładnie.

Zachowuje się lepiej przy wyższych prędkościach na zakrętach, już trzeba mieć trochę nastukane we łbie żeby to w pełni wykorzystywać.

Zwykły kowalski zapewne większej różnicy nie zauważy jak jeździ 50 km/h po zakrętach, ot tyle że jest sztywniejszy.

Napisano

> Reasumując - uważam że w tym konkretnym przypadku - ten argument to jakas lipa i tyle

> Ale ja się nie znam, ja jeżdżąc nie "biorę" zakrętów 100 km/h i nie jest mi potrzebny "super

> zawias".

> Aha - jeździłem Foką I i II żeby nie było

Wbrew pozorom, ja, fanatyk japońskiej myśli technicznej uważam, że zawieszenie Fokusa, którym miałem okazję jeździć w delegacje było lata świetlne przed Corollami których miałem okazję ujeżdżać setki.

Nie trzeba było szaleć, po prostu po jeździe Fokusem wsiadałem do Corolli i przez pierwsze zakręty czułem się "zaniepokojony". To może oznaczać tylko, że zawieszenie w Corolli jest do dupy, ale jednocześnie oznacza, że powinieneś Corollę wykreślić ze swojego porównania.

Napisano

> A to Focus jest powazany? Ja myslalem ze Golf, Audi i BMW...

Dlatego

"ja mam GÓFRA"

"a mój fokus się za...fajnie prowadzi".

Napisano

> A mnie sie zawsze wydawało, że samochód do jazdy codziennej powinien mieć nieco więcej zalet:

> ekonomicznosc, jakosc wykonania, pojemnosc wnetrza i bagaznika, itd...

> OK - fajnie by było, zeby samochód dobrze sie prowadzil. Ale ja bym sie mocno zastanawial, czy

> kupic samochód do codziennej jazdy ze swietnym prowadzeniem kosztem polowy bagaznika

Ja tam nie mam tego problemu, bo akurat mój samochód jest

ekonomiczny, wnętrze ma bardzo pojemne, zaś bagażnik w klasie

jest jednym z największych. Jakość wykonania wnętrza pomińmy,

bo to jest Fiat, pomińmy także zawias. Ale reszta - spełnia warunki.

Ale akurat wspominane Fordy z silnikami diesla, a konkretnie Focus,

wcale nie jest taki nieekonomiczny, czy źle wykonany...

Napisano

Czekaj, bo nie nadążam:

> Ja tam nie mam tego problemu, bo akurat mój samochód jest

> ekonomiczny, wnętrze ma bardzo pojemne, zaś bagażnik w klasie

> jest jednym z największych. Jakość wykonania wnętrza pomińmy,

> bo to jest Fiat, pomińmy także zawias .

Kto to napisał: Dlaczego? Dla mnie perfekcyjna jazda na wprost i sprawne zawieszenie to podstawa

No to bierzesz pod uwagę zawieszenie, czy nie?

Napisano

> Czekaj, bo nie nadążam:

> Kto to napisał: Dlaczego? Dla mnie perfekcyjna jazda na wprost i sprawne zawieszenie to podstawa

> No to bierzesz pod uwagę zawieszenie, czy nie?

Biorę! Akurat było mnie stać tylko na takie, ale i ono może być

serwisowane!! A to oznacza, że auto ma mieć sprawne wahacze,

łączniki, amortyzatory, sprężyny i inne duperele. Co zapewnia

dobre prowadzenie, jazdę na wprost i chociaż Fiat to nie jest szczyt

techniki pod tym względem, to jeśli się dba, to jest OK.

Napisano

> Biorę! Akurat było mnie stać tylko na takie, ale i ono może być

> serwisowane!! A to oznacza, że auto ma mieć sprawne wahacze,

> łączniki, amortyzatory, sprężyny i inne duperele. Co zapewnia

> dobre prowadzenie, jazdę na wprost i chociaż Fiat to nie jest szczyt

> techniki pod tym względem, to jeśli się dba, to jest OK.

Rozumiem - masz racje, bo samochód trzeba miec przede wszystkim sprawny i taki, który mozna utrzymać. Ale nie masz "szacunu na dzielni" jak pisuje kolega Sibui bo zamiast kupic coś porządnego jeździsz Fiatem... wink.gif

Napisano

> Ale nie masz "szacunu na dzielni" jak pisuje kolega Sibui bo zamiast kupic coś

> porządnego jeździsz Fiatem...

hehe.gifhehe.gifhehe.gif Ale za to jest wielkie zdziwienie: Panie to to jeszcze jeździ i się nie psuje, dziwne zlosnik.gif

Napisano

> Ale za to jest wielkie zdziwienie: Panie to to jeszcze jeździ i się nie psuje, dziwne :D

Bywają i takie reakcje - jakto? Masz Fiata? Upadłeś na głowę? hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> ciągle nie kumam, skąd te zachwyty nad prowadzeniem forda. Rzeczywiście zawiaska jest niezła,

> dobrze zestrojona i przyzwoicie pracuje. Ale nie jest to nic wybijającego się na tle innych

> dobrych aut. Wybitne i ponadprzeciętne prowadzenie ? To już naprawdę przesada. Tak samo dobrze

> wg mnie prowadzi się Golf, nowa Astra czy Honda. Nie widzę większych różnic na korzyść Forda.

Nowa Astra prowadzi się tak samo jak Focus? Pół roku temu przesiadłem się z Focusa I na nową Astrę IV i do dziś tego żałuję. Foka o niebo lepiej się prowadziła a wcale nie jestem rajdowcem. Nowa Astra z tylnią belką skrętną z drążkiem Watta to przereklamowane rozwiązanie. Nie dość że tył na zakrętach ucieka to jeszcze tylnia belka strasznie hałasuje na dziurach. W foce wielowachacz o wiele ciszej tłumił nasze kochane dziury.

Napisano

> Dlaczego? Dla mnie perfekcyjna jazda na wprost ...

> ...

jazda na wprost? Przecież to każde głupie auto umie...

Dobre prowadzenie to prowadzenie w zakręcie a nie na wprost...

• 5 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

> Na co się zdecydowałeś?

Odgrzeję starego kotleta, tylko nie bijcie... skromny.gifzlosnik.gif

W końcu po ponad pół roku kombinowania zakupiłem wozidło... zlosnik.gif

Jednak wybór padł na Ceed'a SW. Tyle tylko, że nie nowy, a 2 letni. Nie 1.6 DOHC, tylko 1.6 CRDI. No i nie w bieda wersji L, tylko M + ESP i alufele. zlosnik.gif

Mam nadzieję, że nie będę żałował tej decyzji... hehe.gif

Napisano

> Odgrzeję starego kotleta, tylko nie bijcie...

> W końcu po ponad pół roku kombinowania zakupiłem wozidło...

> Jednak wybór padł na Ceed'a SW. Tyle tylko, że nie nowy, a 2 letni. Nie 1.6 DOHC, tylko 1.6 CRDI.

> No i nie w bieda wersji L, tylko M + ESP i alufele.

> Mam nadzieję, że nie będę żałował tej decyzji...

z rdzą na klapie?

Napisano

> No i nie w bieda wersji L, tylko M + ESP i alufele.

Chyba nie załapałem żartu, ale trudno się mówi. Tak nawiasem mówiąc to M jest biedniejszą wersją od L zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.