Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC / 100% więcej / Xsara II

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam nadzieję, że nie zlinczują za temat.

Sprawa wygląda tak.

Matka jeździ Xsarą II 2001, 1,4ISX.

Ubezpieczana od nowości jest w Allianz. Od kilku lat płaci coraz wyższe OC, wcześniej było to 10% więcej, 15% więcej a teraz... ponad 100%!

Jestem dopisany jako współwłaściciel dlatego postanowiłem zająć się sprawą i dowiedzieć się czy agent nie tnie w [motyla noga] i czy nie można znaleźć czegoś tańszego bo w końcu to tylko OC i to nie my będziemy musieli się z tym użerać w razie co...

Matka - 60% zniżek (bezszkodowa kilkuletnia jazda)

Ja (24lata) +40% zwyżka za wiek (prawo jazdy od 6 lat i bezszkodowa jazda) - pełne lata jazdy jako współwłaściciel - 3

Podstawa ubezpieczenia Xsary: 1192zł

Matka zniżki -60%

W Allianz -5% od podstawy za kontynuację

Ja zwyżki +40%

Suma OC - 635zł

W zeszły roku było 313zł. To nie jest dużo, mama chciała od razu zapłacić, ale chciałem się dowiedzieć czy może jest możliwość gdzieś taniej załatwić. Wiadomo, że agenci pracują tylko w grupach ubezpieczeń... Szkoda, żeby dawać 100% więcej jak samochód nie robi więcej niż 2000 - 4000km rocznie...

Napisano

Ja mam bardzo podobnie pod względem współwłaścicielstwa, a podwyżki nie zauważyłem.

ojciec 60% zniżek i ja (26lat) dopisany jako współwłaściciel (i prawie na pewno przez to, że jestem współwłaścicielem nie ma i nie było żadnej zwyżki)

w concordii płacę 300 z groszami (rok temu tyle było i ostatnio dostałem druczek- jest praktycznie bez zmian- no może 10 zł więcej)

Z tym że teoretycznie mieszkam na 100% wiosce, a to też ma spory wpływ na wysokość składki.

Napisano
  • Autor

No to u Ciebie podwyżka była niewielka bo zaledwie kilka procent... a nie 100 shocked.gif

Napisano

ciekawe... mnie co roku wychodzi coraz mniej za auto...

Warta, 3 lata bezszkodowości, plus odziedziczone zniżki po ojcu (czyli można liczyć jakby współwłasność), zwyżka za wiek... i corocznie coraz mniej. Uno 1.0

chyba Ci agent mocno w kulki leci...

Napisano
  • Autor

> CIACH

> Wiadomo, że agenci pracują tylko w

> Sprawdź tu:

> www.ipolisa.pl

A tej stronie Allianz wyszedł dokładnie tak jak agent policzył, ale jest parę gdzie jest mniej m.in. mBank i już jest 412zł..

Napisano

> W zeszły roku było 313zł. To nie jest dużo, mama chciała od razu zapłacić, ale chciałem się

> dowiedzieć czy może jest możliwość gdzieś taniej załatwić.

Nie słyszałem jeszcze w tym roku o osobie, która zostając w tej samej firmie i nie ruszając się w górę ze zniżkami zapłaciła mniej niż w ubiegłym roku.

Niestey - OC będzie teraz z roku na rok drożeć.

U Ciebie koszt robi zwyżka za wiek.

Napisano

> Nie słyszałem jeszcze w tym roku o osobie, która zostając w tej samej firmie i nie ruszając się w

> górę ze zniżkami zapłaciła mniej niż w ubiegłym roku.

> Niestey - OC będzie teraz z roku na rok drożeć.

W pakiecie OC+AC+NW wyszło mi taniej niż w zeszłym roku. Mniej więcej o 10%, czyli tyle, ile zniżek zarobiem za brak szkód. Nie wiem tylko na ile to zasługa ceny OC.

Napisano

to jestem pierwszy, Sibui możesz mnie zaliczyć do wyjątków, bo zapłaciłem mniej, i to w Warcie

Napisano

> to jestem pierwszy, Sibui możesz mnie zaliczyć do wyjątków, bo zapłaciłem mniej, i to w Warcie

jak sibui mowi ze nie to nie !

zobacze jak bedzie u mnie, w tygodniu musze to zalatwic

Napisano

> Nie słyszałem jeszcze w tym roku o osobie, która zostając w tej samej firmie i nie ruszając się w

> górę ze zniżkami zapłaciła mniej niż w ubiegłym roku.

> Niestey - OC będzie teraz z roku na rok drożeć.

> U Ciebie koszt robi zwyżka za wiek.

Ja zapłaciłem mniej niż w zeszłym roku. To samo TU i takie sam zniżki.

Napisano

i ty jeszcze się pytasz sciana.gif masz pod bokiem zaprzyjaźnioną multiagencję zlosnik.gif

przy zakupie samego oc nie ma znaczenia firma, więc szuka się najtańszego ok.gif szuka się i w 99,99% się znajduje

Napisano

mnie najbardziej dziwi fakt, takiej rozbieżności cenowej może to i normalne ale mnie zszokowało

W momencie gdyby ojciec bo na niego jest auto miał 60% zniżek za oc i ac zapłaciłby 760zł

niestety miał bum jakoś jesienią a ja 2 lata temu. Zniżki mu spadły do 50%

po zawarciu tych informacji ukazała mi się magiczna cena 2200zł...

Napisano

> mnie najbardziej dziwi fakt, takiej rozbieżności cenowej może to i normalne ale mnie zszokowało

> W momencie gdyby ojciec bo na niego jest auto miał 60% zniżek za oc i ac zapłaciłby 760zł

> niestety miał bum jakoś jesienią a ja 2 lata temu. Zniżki mu spadły do 50%

> po zawarciu tych informacji ukazała mi się magiczna cena 2200zł...

firmy bardzo dziwnie podchodzą do wyliczania stawek - zniżek, zwyżek... często różnice dla tej samej osoby/samochodu dochodzą do kilkuset %

Napisano

> to jestem pierwszy, Sibui możesz mnie zaliczyć do wyjątków, bo zapłaciłem mniej, i to w Warcie

zgadza sie warta dla kontynuacji polisy zeszłorocznej liczy na starych taryfach z zeszłego roku smile.gif

Napisano

> firmy bardzo dziwnie podchodzą do wyliczania stawek - zniżek, zwyżek... często różnice dla tej

> samej osoby/samochodu dochodzą do kilkuset %

ja dostałem zwyżkę na OC za... markę samochodu hehe.gif

jakby to miało znaczenie w ilości szkód wyrządzonych przez posiadacza.

I żeby nie było: OC, nie AC palacz.gif

Napisano

> ja dostałem zwyżkę na OC za... markę samochodu

> jakby to miało znaczenie w ilości szkód wyrządzonych przez posiadacza.

> I żeby nie było: OC, nie AC

Pokretnie, ale troche moze miec, TU moze sa w posiadaniu statystyk np. ile procentowo szkod powoduja kapelusze w Skodach, a ile gniewni w BMW.

Towarzystwa pomalu odchodza od scislego wyliczenia pojemnosc, miejscowosc, stluczki, czesto daja jakies rabaty dla posiadaczy konkretnej marki lub reprezentujacych nobliwy zawod.

Napisano

> ja dostałem zwyżkę na OC za... markę samochodu

hehe.gif Witaj w klubie mnie też dali zwyżkę za markę samochodu + 2% screwy.gif

Napisano

> W pakiecie OC+AC+NW wyszło mi taniej niż w zeszłym roku. Mniej więcej o 10%, czyli tyle, ile zniżek

> zarobiem za brak szkód. Nie wiem tylko na ile to zasługa ceny OC.

... od niższej wartości - nie zapominaj o tym.

Napisano

> Pokretnie, ale troche moze miec, TU moze sa w posiadaniu statystyk np. ile procentowo szkod

> powoduja kapelusze w Skodach, a ile gniewni w BMW.

> Towarzystwa pomalu odchodza od scislego wyliczenia pojemnosc, miejscowosc, stluczki, czesto daja

> jakies rabaty dla posiadaczy konkretnej marki lub reprezentujacych nobliwy zawod.

wszystko ok, tylko co ma do rzeczy w jakim aucie siedzi idiota? Co ma do rzeczy czy jeździ tico czy wypasioną bawarką?

Jak dla mnie OC powinno być przypisane do KIEROWCY, nie do samochodu. I tylko kierowca powinien podlegać zniżkom/zwyżkom za:

-szkody

-rodzaj pracy (czy wykorzystuje do tego auto)

-miejsce zamieszkania/pracy

-przebyte kursy i szkolenia

-itp.

Zostawilibyśmy tym samym w spokoju wszelkie nieubezpieczone samochody, które jeżdżą kilka km w roku (na przykład zabytki, klasyki, kabriolety, auta-zabawki). Bo przecież to logiczne, że człowiek nie jeździ dwoma autami jednocześnie nawet jeśli ma dwa.

Ale to... narzekania młodego gniewnego w BMW hehe.gif

Napisano

> wszystko ok, tylko co ma do rzeczy w jakim aucie siedzi idiota? Co ma do rzeczy czy jeździ tico czy

> wypasioną bawarką?

Mozliwe, ze wyszlo im (albo se wymyslili) ze wiecej idiotow jezdzi bawarami (bez urazy) niz Tico i co im zrobisz?

> Jak dla mnie OC powinno być ...

Jest jak jest, a jak powinno to inna bajka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.