Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie wycieraczki zapodać na przednią szybę

Featured Replies

Napisano

Witam.Ja mam już kolejne championy i bardzo sobie je chwalę, cena podobna.

Napisano
  • Autor

> Witam.Ja mam już kolejne championy i bardzo sobie je chwalę, cena podobna.

ale płaskie, czy tradycyjne?

Co powiecie na produkt polskiej firmy MOTGUM

Napisano

Ja mam płaskie, ale jaka firma... nie pamiętam. Kupione po 30 zł. Ale zdecydowanie lepiej zbierają niż zwykłe grinser006.gif I mam je juz 3 rok i jak nowe ok.gif Polecam.

Napisano

> Mam do Was szybkie pytanko o wybór wycieraczek na przednią szybę.

> Czy pakować się w paskie wycieraczki, w cenie 29 PLN, np. takowe,

> czy może lepiej wybrać sprawdzone, tradycyjne marki Valeo za 29 PLN

polecam niemieckie alca (heyner) , tanie grafitowane wycieraczki, miałem w Omedze, teraz mam w Mieczysławie, kumpel co mnie wozi do pracy ma w Maździe 626 - wszystkie akurat konstrukcji tradycyjnej i żadne z nich nie zawiodły nas jeszcze, następne do CC też kupię alca waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> polecam niemieckie alca (heyner) , tanie grafitowane wycieraczki, miałem w Omedze, teraz mam w

> Mieczysławie, kumpel co mnie wozi do pracy ma w Maździe 626 - wszystkie akurat konstrukcji

> tradycyjnej i żadne z nich nie zawiodły nas jeszcze, następne do CC też kupię alca

Dzięki za przypomnienie o tych wycieraczkach. Rzeczywiście, kupiłem je kiedyś za grosze w realu i aż sam się zdziwiłem że mimo tak niksiej ceny pracowały bez zarzutu przez 2 lata w moim służbowym atosie.

Czy opłaca się kupować przez neta za 7,50 za sztukę czy szukać w marketach

Napisano
  • Autor

> Ja mam płaskie, ale jaka firma... nie pamiętam. Kupione po 30 zł. Ale zdecydowanie lepiej zbierają

> niż zwykłe I mam je juz 3 rok i jak nowe Polecam.

A i jeszcze jedna kwestia, jaką długość mają oryginalne wycieraczki w cc? 480 mm czy może 450 mm? hmm.gif

Napisano

Ja do swojego SC od 2 lat kupuję w makro bodajże z firmy siscar płaskie wycieraczki po ok 8zł sztuka zlosnik.gif obie 48cm i osobiście polecam smile.gif

Napisano

> Mam do Was szybkie pytanko o wybór wycieraczek na przednią szybę.

> Czy pakować się w paskie wycieraczki, w cenie 29 PLN, np. takowe,

> czy może lepiej wybrać sprawdzone, tradycyjne marki Valeo za 29 PLN

mam motguma ale zwykle nie plaskie jestem zadowolony ok.gif

Napisano

> A i jeszcze jedna kwestia, jaką długość mają oryginalne wycieraczki w cc? 480 mm czy może 450 mm?

480 ok.gif

Napisano

musze tez sie wlasnie w płaskie zaopatrzyc tongue.gif

Napisano

Ja mam wycieraczki DIPP 510 i 430 mm, chodzą cicho i fajnie zbierają ok.gif

Napisano

ja mam wycieraczki firmy bottari z włoskim logo, które można zakupić w tesco - płaskie, świetnie zbierają, a cena przystępna - dokładnie Ci nie powiem, ale komplet wychodzi coś 40-60zł - nie pamiętam na serio spineyes.gif

a tak swoja droga jakiej długości wycieraczki macie u siebie w CC? wink.gif

Napisano

> Dzięki za przypomnienie o tych wycieraczkach. Rzeczywiście, kupiłem je kiedyś za grosze w realu i

> aż sam się zdziwiłem że mimo tak niksiej ceny pracowały bez zarzutu przez 2 lata w moim

> służbowym atosie.

> Czy opłaca się kupować przez neta za 7,50 za sztukę czy szukać w marketach

jak znajdziesz z tanią wysyłka to bierz, w Poznaniu po marketach są po 12-15 zł za sztukę plus dojazd do marketu

Napisano

No Motgum jest ok 1szt ok 11zł a wytrzyma cały rok, miałem bosche ok 18zł szt made in china i wywaliłem po 4mc bo zamazywały valeo też dużo osób odradza.

Zakup Alca lub Motgum daja rade ok 1 roku .

Napisano

> miałem bosche ok 18zł szt made in china i

> wywaliłem po 4mc bo zamazywały

a ja kiedys kupilem Bosche za 30zl sztuka do Punto i nie zaluje. ponad rok dzialaly, nie zaczely piszczec jak wszystkie inne, a do tego ramie piora nie mialo ani grama rdzy. pioro bylo w takim stanie, jak Alca po miesiacu, ale... jak w Tesco kupilem kiedys plaskie Alca po ~10zl/szt to bylem bardzo zadowolony. zlosnik.gif

Napisano

Miałem płaskie motgumy prawie rok i trzeba było zmienić. Teraz mam Bosch Aerotwin i są dużo gorsze, nie zbierają tak ładnie jak motgumy.

Wycieraczki Alca też są bardzo dobre, miałem jakiś czas takie ze szpojlerem, ale szkoda, że nie robią płaskich.

pozdro

Napisano

kupilem rok temu 480mm w praktikerze, "płaskie" - była kicha, za długie na końcach brakowało docisku do szyby i nie zbierały w krańcowych miejscach.

450mm elegancko się sprawdzają.

Napisano

> kupilem rok temu 480mm w praktikerze, "płaskie" - była kicha, za długie na końcach brakowało

> docisku do szyby i nie zbierały w krańcowych miejscach.

> 450mm elegancko się sprawdzają.

a nie za mało wycierają? nie zostaje za duży nie wytarty trójkąt na przykład na środku szyby na dole?

Napisano
  • Autor

> a nie za mało wycierają? nie zostaje za duży nie wytarty trójkąt na przykład na środku szyby na

> dole?

No właśnie, też chciałem o to zapytać?

Napisano

> ale płaskie, czy tradycyjne?

> Co powiecie na produkt polskiej firmy MOTGUM

produkt super za 12zł mam już 2 lata i zbiera doskonale bez porównania do produktu który kupiłem 3 lata temu z marketu, po jednej zimie tak zardzewiały że szok! Następne wycieraczki na pewno MOTOGUM wink.gif

Napisano

> a ja kiedys kupilem Bosche za 30zl sztuka do Punto i nie zaluje. ponad rok dzialaly, nie zaczely

> piszczec jak wszystkie inne, a do tego ramie piora nie mialo ani grama rdzy. pioro bylo w

> takim stanie, jak Alca po miesiacu, ale... jak w Tesco kupilem kiedys plaskie Alca po

> ~10zl/szt to bylem bardzo zadowolony.

ja też mam bosch'a

już 2 zimy przeleciałem i dalej ładnie zbierają grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> produkt super za 12zł mam już 2 lata i zbiera doskonale bez porównania do produktu który kupiłem 3

> lata temu z marketu, po jednej zimie tak zardzewiały że szok! Następne wycieraczki na pewno

> MOTOGUM

Kupiłem ostatecznie w pośpiechu jakieś chińskie wycieraczki firmy Universal, bo była promocja po 9,99 za płaską. Zobaczymy jak się będą sprawowały. Jak będzie lipa, to kupię motguma

Napisano

Motgum klasyczne (płaskie niekoniecznie)

również Bosch klasyczne - Twin ok.gif

nie polecam ani Valeo Compact Revolution ani Valeo Silencio, albo tak trafiłem albo są poprostu tak lipne no.gif XTRM nie testowałem, ale nie dałbym tyle pieniążków za wycieraczki ok.gif

Napisano

> No właśnie, też chciałem o to zapytać?

Jak dla mnie jest elegancko, w ogóle nie odczuwam tego ,że wycieraczki są nieco krótsze - w porównaniu do dłuższych które nie miały docisku przez co nie wycierały jest znacznie lepiej - mogę zapodać foto jak trzeba, poleje szybę ze szlaufa bo padać nie chce :D

Napisano

> jak w Tesco kupilem kiedys plaskie Alca po

> ~10zl/szt to bylem bardzo zadowolony.

To są te co dalej mam? biglaugh.gif Cały czas bardzo fajnie zbierają waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Kupiłem ostatecznie w pośpiechu jakieś chińskie wycieraczki firmy Universal, bo była promocja po

> 9,99 za płaską. Zobaczymy jak się będą sprawowały. Jak będzie lipa, to kupię motguma

Dzisiaj w deszczu jeździłem sporo i chińszczyzna robi robotę. Jakby coś, to polecam

Napisano

> Dzisiaj w deszczu jeździłem sporo i chińszczyzna robi robotę. Jakby coś, to polecam

Polecaj za pół roku używania. Na początku prawie każde robią robotę, ale im więcej pracują tym je szlag trafia.

Nie sztuka wymieniać co tydzień wycieraczki, choćby kosztowały 10pln

Napisano
  • Autor

> Polecaj za pół roku używania. Na początku prawie każde robią robotę, ale im więcej pracują tym je

> szlag trafia.

> Nie sztuka wymieniać co tydzień wycieraczki, choćby kosztowały 10pln

Zgadzam się, i taki raport o ich stanie podam za jakiś czas

PS Tyle że ja używam auto z 5 razy na miesiąc, więc u mnie spełnią swoje zadanie:)

Napisano

> Zgadzam się, i taki raport o ich stanie podam za jakiś czas

> PS Tyle że ja używam auto z 5 razy na miesiąc, więc u mnie spełnią swoje zadanie:)

Oby Ci wytrzymały te 5 razy zlosnik.gif

Ze swoich skromnych doświadczeń, jedynie motgum sobie radził na dłuższych dystansach. Teraz mam Bosch, i od w sumie 4 miesięcy nie narzekam, więc powinny dać radę.

Napisano

Ja miałem jakieś gó*** i wycierały tylko w miejscach gdzie schodziły resorki a w pozostałych zostawała mokra szyba. Potem kupiłem Valeo i byłem zadowolony a na koniec kupiłem płaskie Valeo i jest super poza jednym małym mankamentem - nie wycierają prawej strony szyby. U mojej serce.gif jeżdżą już drugi rok i sprawują się super.

Napisano

Przy zakupie płaskich wycieraczek warto wziąść pod uwagę w jakim stanie masz ramiona wycieraczek. Płaska wycieraczka wymaga większego docisku niż tradycyjna i jeżeli masz lipne ramiona to nie będzie Ci dobrze zbierać na krańcach. Jeżeli chodzi o długość... 480mm na bank nie będzie zbierać ci dobrze na końcu od strony pasażera ( znam to z autopsji). Mój typ jeśli chodzi o długości 480 kierowca, 450 pasażer. Co do marki. Odradzam Boscha Aerotwin. Trwałość lipna w stosunku do ceny. Valeo Silencio sprawują się spoko ale cena moim zdaniem zaporowa. Idealny stosunek cena-jakość zapewniają płaskie Alca. Dodatkowo ładnie wyglądają ( są dyskretne, nie mają tych dziwnych sześcianów na zakończeniach i "spojlerów" ktore w rzeczywistości sprawują sie do 90 km/h).

Napisano

> Przy zakupie płaskich wycieraczek warto wziąść pod uwagę w jakim stanie masz ramiona wycieraczek.

> Płaska wycieraczka wymaga większego docisku niż tradycyjna i jeżeli masz lipne ramiona to nie

> będzie Ci dobrze zbierać na krańcach. Jeżeli chodzi o długość... 480mm na bank nie będzie

> zbierać ci dobrze na końcu od strony pasażera ( znam to z autopsji). Mój typ jeśli chodzi o

> długości 480 kierowca, 450 pasażer. Co do marki. Odradzam Boscha Aerotwin. Trwałość lipna w

> stosunku do ceny. Valeo Silencio sprawują się spoko ale cena moim zdaniem zaporowa. Idealny

> stosunek cena-jakość zapewniają płaskie Alca. Dodatkowo ładnie wyglądają ( są dyskretne, nie

> mają tych dziwnych sześcianów na zakończeniach i "spojlerów" ktore w rzeczywistości sprawują

> sie do 90 km/h).

jeżeli już mowa o ramionach, mam zamienniki (bo stare już wyglądały brzydko i były powyginane) z Motgum'a i powiem że jeśli mamy wycieraczki 2 x 480mm to prawa strona ciut wystaje i leży na uszczelce, co też było powodem słabego zbierania zimą przy płaskich wycieraczkach, prawa strona zimą bez dużej ilości płynu rozmazywała (wycieraczki alca płaskie) zmieniłem na zwykłe wycieraczki (bosch eco) i problem zniknął

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.