Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jednoślad a światła dzienne - przepisy

Featured Replies

Napisano

bo nigdzie nie mogę nic na ten temat znaleźć. Ktoś ma jakieś info?

Napisano

co prawda nie podam podstawy prawnej, ale kiedys interesowalem sie tematem i po przeszukaniu, znalazlem jakies informacje poparte podstawami prawnymi, z ktorych wynikalo, ze jednak nie mozna

Napisano
  • Autor

hm... też mnie to zastanawia... wg mnie nie można tylko z jednego powodu, w przepisach samochodów jest min 60 cm odstępu między światłami (40 w przypadku gdy pojazd ma mniej niż 120 cm)... i pewnie tutaj pies pogrzebany

Napisano

z tego co kojarze to problem byl w czyms innym, zdaje sie, ze w jakims rozporzadzeniu byly wymienione rodzaje pojazdow, ktore moga miec swiatla dzienne i nie bylo wsrod nich motocykli, ale czytalem o tym dosc dawno, wiec nie upieram sie na 100% przy tej wersji

Napisano

to tak jak ze swiatlem przeciwmglowym w moto-nie mozna miec i basta.chyba ze cos w tym akurat temacie sie zmienilo.

Napisano

> to tak jak ze swiatlem przeciwmglowym w moto-nie mozna miec i basta.

błądzisz.... a wszystko jest w Rozporządzeniu MI w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia : jest tam tabela zwana załącznikiem nr 6 do rozporządzenia i tak: w punkcie 16 stanowi, że do moto możesz zamontować przeciwmgłowe przednie w ilości 1 lub 2.

a co do dziennych - no cóż: niestety pkt. 18 nie przewiduje takiej możliwości, czym jestem bardzo zdziwiony niewiem.gif argument, że pomiędzy lampami dziennymi ma być min. 600 odstępu jest bez sensu, bowiem taki sam wymóg jest dla mijania:

"nie dalej niż 400 mm od bocznego obrysu pojazdu; wzajemna odległość nie może być mniejsza niż 600 mm4) 28) ( nie stosuje się tego do motocykla i ciągnika)" - można to usankcjonować? ano można, tylko ktoś chyba nie pomyślał...

sam nawet zasięgałem języka w WRD KWP w Katowicach: wykazałem, że wg PoRD pojazd samochodowy (a za taki jest uważany motocykl) może być wyposażony w światła dzienne, a wg w/w rozporządzenia już nie? w odpowiedzi dowiedziałem się, że rozporządzenie - jako bardziej szczegółowy przepis - stoi niejako powyżej czy też nad PoRD i koniec. beksa.gif

Napisano

> błądzisz.... a wszystko jest w Rozporządzeniu MI w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz

> zakresu ich niezbędnego wyposażenia : jest tam tabela zwana załącznikiem nr 6 do

> rozporządzenia i tak: w punkcie 16 stanowi, że do moto możesz zamontować przeciwmgłowe

> przednie w ilości 1 lub 2.

myslalem o tylnym.

Napisano

> myslalem o tylnym.

Przyznam że chyba nie zdecydowałbym się na jazdę na moto w warunkach w który można zgodnie z przepisami włączyć tylne przeciwmgielne zlosnik.gif

Napisano

> Przyznam że chyba nie zdecydowałbym się na jazdę na moto w warunkach w który można zgodnie z

> przepisami włączyć tylne przeciwmgielne

zwlaszcza jak takie warunki zastana cie w polowie trasy zlosnik.gif

Napisano

> bo nigdzie nie mogę nic na ten temat znaleźć. Ktoś ma jakieś info?

OT- ludziska jeżdżą z włączonymi światłami drogowymi zamiast mijania ( czym niemiłosiernie wkurzają kierowców puszek ), bo chcą być lepiej widoczni z daleka, a Ty się pytasz o światła dzienne? Chcesz takie zamontować?

Napisano

Jednoslad = Swiatla mijania 24 / h

wink.gif

Napisano

> Jednoslad = Swiatla mijania 24 / h

Autor wątku pyta o światła dzienne, a nie mijania!

Napisano
  • Autor

dokładnie tak, ma je już w samochodzie, teraz zastanawiam się nad nimi w skuterze/motorowerze...

Napisano

> zwlaszcza jak takie warunki zastana cie w polowie trasy

Motel zlosnik.gif

Napisano

> myslalem o tylnym.

a to jest akurat bez znaczenia - też można mieć 1 lub 2 z tyłu biglaugh.gif30.GIF

Napisano

> Autor wątku pyta o światła dzienne, a nie mijania!

Czytaj ze zrozumieniem, jezeli prawodawca ustalil swiatla mijania to dla mnie jest to jasne, ze nie moga byc dzienne !

W motocyklu nie sa prewidziane swiatla dzienne tylko swiatla mijania.

wink.gif

Napisano

> Czytaj ze zrozumieniem, jezeli prawodawca ustalil swiatla mijania to dla mnie jest to jasne, ze nie

> moga byc dzienne !

> W motocyklu nie sa prewidziane swiatla dzienne tylko swiatla mijania.

No nie wiem...

Napisano

> No nie wiem...

To moze najpierw sie dowiedz, co do Twojej wypowiedzi przed edycja to moze Ty nausz sie czytac ze zrozumieniem ! W ktorym miejscu autor postu pyta sie niby o dolozenie swiatel dziennych do mijania ? ? ?

Pomijam juz fakt totalnej bezmyslnosci w takim to przypadku, bo niby czemu mialo by to sluzyc ? Pozy zbednym wydaniem kasy oczywiscie.

wink.gif

Napisano

> To moze najpierw sie dowiedz, co do Twojej wypowiedzi przed edycja to moze Ty nausz sie czytac ze

> zrozumieniem ! W ktorym miejscu autor postu pyta sie niby o dolozenie swiatel dziennych do > mijania ? ? ? ...

Zobacz odpowiedź autora wątku na mój post, a potem pisz. Nadal nie rozumiesz?

Napisano

> W motocyklu nie sa prewidziane swiatla dzienne tylko swiatla mijania.

i właśnie ten stan prawny trzeba zmienić tak, żeby w moto też można było mieć dzienne. ja jestem za! tylko jak się za to zabrać? hmm.gif napisać do MI ? zmolestować lokalnego posła?

Napisano

> i właśnie ten stan prawny trzeba zmienić tak, żeby w moto też można było mieć dzienne. ja jestem

> za! tylko jak się za to zabrać? napisać do MI ? zmolestować lokalnego posła?

Nie, no pisz od razu aby w motocyklach wogole zniesiono obowiazek jazdy na swiatlach jakichkolwiek !

Nie rozumiesz najprostszych zalozen idei bezpieczenstwa dyskusja z Toba niema najmniejszego sensu.

Proponowal bym Ci zapoznac sie z problemem, dowiedziec sie dlaczego Austria zrezygnowala z obowiazkowej jazdy aut na swiatlach dziennych / mijania, pozniej klep bzdety !

Dziekuje i zegnam !

wink.gif

Napisano

> Nie, no pisz od razu aby w motocyklach wogole zniesiono obowiazek jazdy na swiatlach jakichkolwiek

nie ma to jak radykał, partyjny beton okopany na swoich dawno zajętych pozycjach... zlosnik.gif

> Nie rozumiesz najprostszych zalozen idei bezpieczenstwa dyskusja z Toba niema najmniejszego sensu.

nie rozumiem, mój znawco i guru bezpieczeństwa, wyjaśnij mi , proszę, wyższość używania świateł mijania nad światłami jazdy dziennej: czekam na konkretne argumenty...

> Proponowal bym Ci zapoznac sie z problemem, dowiedziec sie dlaczego Austria zrezygnowala z

> obowiazkowej jazdy aut na swiatlach dziennych / mijania, pozniej klep bzdety !

sam klepiesz bzdety. co ma Austria i jej problemy do tego wątku? i to jeszcze wplątałeś w to auta, a tego już pojąć nie mogę... screwy.gifzrozum, że ty możesz w trosce o własny tyłek założyć nawet 10 dodatkowych światełek mijania w swoim moto - mi to lotto hehe.gif wątek jest o tym, czy można mieć dzienne w moto. otóż nie można, nad czym boleję, bo jak tylko się taka możliwość pojawi - sam założę dzienne do mojej motorynki, czy ci się to spodoba, czy nie. rotfl.gif

Napisano

> Przyznam że chyba nie zdecydowałbym się na jazdę na moto w warunkach w który można zgodnie z

Trzeba byc twardym!

Co do swiatel - jezdze w dzien na dlugich, bo wiekszosc kierowcow i tak mnie nie widzi...

Napisano
  • Autor

to teraz pytanie bardziej niż szczegółowe, skoro w przytoczonym przez Ciebie rozporządzeniu są 4 kategorie: pojazdy samochodowe z wyj. motocykli, motocykle, ciągniki, przyczepy; to jak ustosunkujesz to do tego:

Quote:

Motorower, moped – jednośladowy lub dwuśladowy pojazd, posiadający dwa, trzy lub cztery koła jezdne, wyposażony w silnik spalinowy o pojemności do 50 cm³[1] lub niewielki silnik elektryczny.

wg tej definicji, motorower (moped) nie jest pojazdem samochodowym (czyli motocyklem)... i teraz jaki jest przepis dotyczący jego oświetlenia?

Napisano

> to teraz pytanie bardziej niż szczegółowe

> Motorower, moped - jednośladowy lub dwuśladowy pojazd ,

> wg tej definicji, motorower (moped) nie jest pojazdem samochodowym (czyli motocyklem)... i teraz

> jaki jest przepis dotyczący jego oświetlenia?

a to już nie do mnie pytanie, bo nie ja stworzyłem rozporządzenie... ale: w PoRD czytamy, że

Oddział 3

Używanie świateł zewnętrznych

Art. 51.

1 . Kierujący pojazdem jest obowiązany używać świateł mijania podczas jazdy w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.

2. W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania, kierujący pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej.

3. (...)

4. (uchylony)

5. (...)

6. Przepisów ust. 1-3 nie stosuje się do kierującego pojazdem, który nie jest wyposażony w światła mijania, drogowe lub światła do jazdy dziennej. Kierujący takim pojazdem w czasie od zmierzchu do świtu lub w tunelu jest obowiązany uzywać świateł stanowiących obowiązkowe wyposażenie takiego pojazdu.

wobec tego zapalasz to, co masz na pokładzie, bo co innego Ci pozostaje? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

no tak, czyli dochodzimy do sedna sprawy, gdyż:

Quote:

Obowiązkowe wyposażenie motoroweru:

1. Dwa niezależne, skutecznie działające hamulce

2. Światło mijania barwy białej lub żółtej selektywnej

3. Boczne światła odblaskowe barwy żółtej

4. Dzwonek lub inny sygnał ostrzegawczy o nieprzeraźliwym dźwięku

5. Lusterko wsteczne

6. Tłumik wydechu

7. Światło pozycyjne barwy czerwonej

8. Światło odblaskowe barwy czerwonej

Ze strony KGP

czyli de fakto w sprawie motoroweru nie ma nic o światłach dziennych, ale jako pojazd może je posiadać... i mogą być używane za dnia... za to motocykl, jako pojazd samochodowy określony osobnym rozporządzeniem już nie...

hmm.gif

ciekawe mamy prawo...

ps. motorower nie musi posiadać światła stopu smile.gif

Napisano

> czyli de fakto w sprawie motoroweru nie ma nic o światłach dziennych, ale jako pojazd może je

> posiadać... i mogą być używane za dnia...

no nie wydaje mi się, żeby tak mogło być, ponieważ we wspomnianym rozporządzeniu pisze wyraźnie: "pojazd samochodowy z wyjątkiem motocykla", a motorower/moped chyba nie jest uznany za pojazd samochodowy? hmm.gif

zresztą sam to cytowałeś:

Quote:

Motorower, moped
– jednośladowy lub dwuśladowy
pojazd
, posiadający dwa, trzy lub cztery koła jezdne, wyposażony w silnik spalinowy o pojemności do 50 cm³[1] lub niewielki silnik elektryczny.

> za to motocykl, jako pojazd samochodowy określony

> osobnym rozporządzeniem już nie...

i to trzeba zmienić waytogo.gif

Napisano

> bo nigdzie nie mogę nic na ten temat znaleźć. Ktoś ma jakieś info?

Ale wszyscy niepotrzebnie mieszacie i gmatwacie prostą sprawę!

romano11 przytoczył fragment rozporządzenia dotyczący sposobu montażu lamp do jazdy dziennej i jak widać nie da się w ten sposób zamontować w jednośladzie, a skoro nie da się tego zrobić zgodnie z przepisami więc nie można ich zastosować!

Po co bić niepotrzebnie pianę i kombinować?

• 5 tygodni później...
Napisano

> Ale wszyscy niepotrzebnie mieszacie i gmatwacie prostą sprawę!

> romano11 przytoczył fragment rozporządzenia dotyczący sposobu montażu lamp do jazdy dziennej i jak

> widać nie da się w ten sposób zamontować w jednośladzie, a skoro nie da się tego zrobić

> zgodnie z przepisami więc nie można ich zastosować!

> Po co bić niepotrzebnie pianę i kombinować?

Jezeli swiatło mijaniawyposażone jest w żarówkę H7 to można ja wymienic na żarówkę H7 LED i wówczas jest to światło dzienne.

Świeci intensywnie i pobiera mniej prądu.

Do kupienia na allegro.

Uzywam takie rozwiązanie

Napisano

> Jezeli swiatło mijaniawyposażone jest w żarówkę H7 to można ja wymienic na żarówkę H7 LED i

> wówczas jest to światło dzienne.

A czy żarówka "H7 LED" spełnia jakiekolwiek parametry żarówki H7 czy jedyną częścią wspólną jest mechaniczny sposób montażu?

Napisano

> Jezeli swiatło mijaniawyposażone jest w żarówkę H7 to można ja wymienic na żarówkę H7 LED i

> Świeci intensywnie i pobiera mniej prądu.

że zapytam: a jak to to świeci w nocy? hmm.gif

Napisano

> że zapytam: a jak to to świeci w nocy?

Jak świeci?

Ano tak jak byś włożył do reflektora przystosowanego do H7 55W zwykłą żarówkę o mocy ok. 10W-15W !

Oczywiście nie ma tu mowy o żadnej granicy światłocienia, żadnego skupienia, totalna kicha!!!

Sprzedaż takiego czegoś to normalne oszustwo i powinno być karalne!

Ale skoro znajdują się mośki co ten chłam kupują to interes kwitnie!

grinser006.gif

Napisano

> Jak świeci?

> Ano tak jak byś włożył do reflektora przystosowanego do H7 55W zwykłą żarówkę o mocy ok. 10W-15W !

> Oczywiście nie ma tu mowy o żadnej granicy światłocienia, żadnego skupienia, totalna kicha!!!

> Sprzedaż takiego czegoś to normalne oszustwo i powinno być karalne!

> Ale skoro znajdują się mośki co ten chłam kupują to interes kwitnie!

Mam podwójny reflektor w którym jest żarówka H4która jest dwuwłoknowa (światło mijania i drogowe) i tego reflektora uzywam w nocy- proste jak kij od szczotki.

Jeżeli jesteś sam mośkiem to innych nie masz prawa porównywac do siebie i to tyle

Napisano

Phi... Ostatnio na zlot jechał do nas kolega, któremu w nocy padły mijania i długie (no żarówkę szlag trafił).

Do dyspozycji miał pozycję i latarkę "czołówkę".

Jakieś 80 km jechał bodajże 4 godziny.

Łapał się za autkami itp, końcówka była taka że wzięli Go między siebie motocykliści.

Facet dojechał tak zrypany, że po zaliczeniu symbolicznej cytrynówki prawie odpadł.

Napisano

> Mam podwójny reflektor w którym jest żarówka H4która jest dwuwłoknowa (światło mijania i drogowe) i

> tego reflektora uzywam w nocy- proste jak kij od szczotki.

>

No i co z tego? Co to ma do rzeczy?

Proponowałeś zastąpienie żarówki H7 jakimś allgrowym diodowym bublem i do tego się odniosłem.

Nawet nie pytam czy wiesz co to takiego homologacja i czy wiesz jak ogromne znaczenie ma to w motoryzacji.

Napisano

> No i co z tego? Co to ma do rzeczy?

> Proponowałeś zastąpienie żarówki H7 jakimś allgrowym diodowym bublem i do tego się odniosłem.

> Nawet nie pytam czy wiesz co to takiego homologacja i czy wiesz jak ogromne znaczenie ma to w

> motoryzacji.

Co do twoich mądrości to powiem jedno kiedy ja wiedziałem co to homologacja to ty jeszcze w pieluchy tetrowe robiłeś a piszę jako kerowca zawodowy od 1976 roku (TIR+AUTOBUSY)

cZY MAM PODAC MIESIĘCZNY PRZEBIEG KM????

Napisano

> Co do twoich mądrości to powiem jedno kiedy ja wiedziałem co to homologacja to ty jeszcze w

> pieluchy tetrowe robiłeś a piszę jako kerowca zawodowy od 1976 roku (TIR+AUTOBUSY)

> cZY MAM PODAC MIESIĘCZNY PRZEBIEG KM????

Wiesz, to akurat nie jest wyznacznikiem "mądrości".

Nie kwestionuję Twoich umiejętności/wiedzy, ale...

Napisano

> Co do twoich mądrości to powiem jedno kiedy ja wiedziałem co to homologacja to ty jeszcze w

> pieluchy tetrowe robiłeś a piszę jako kerowca zawodowy od 1976 roku (TIR+AUTOBUSY)

> cZY MAM PODAC MIESIĘCZNY PRZEBIEG KM????

Lepiej nie, oszczędź sobie wstydu, własnie pokazałeś jaką wiedzę posiadają niektórzy zawodowi kierowcy, w dodatku niemłodzi!

Dla przypomnienia zacytuję twoją wcześniejszą wypowiedź:

"> Jezeli swiatło mijaniawyposażone jest w żarówkę H7 to można ja wymienic na żarówkę H7 LED "

Jak widać wiedzę posiadasz ogromną! grinser006.gif

Napisano

> Lepiej nie, oszczędź sobie wstydu, własnie pokazałeś jaką wiedzę posiadają niektórzy zawodowi

> kierowcy, w dodatku niemłodzi!

> Dla przypomnienia zacytuję twoją wcześniejszą wypowiedź:

> "

> Jak widać wiedzę posiadasz ogromną!

Mośkiem i tak pozostaniesz i nic z tego nie zrozumiales.

Zegnam i spij dobrze.

Napisano
  • Autor

proszę zatem o podstawę prawną tego, ze lampa świateł mijania w motocyklu może być poprzez zmianę na żarówkę bez homologacji używana jako lampa do jazdy dziennej, oraz jak ma się w takiej sytuacji sprawa mijania/drogowych w przypadku pojazdów posiadających jedną lampę.

> Świeci intensywnie i pobiera mniej prądu.

> Do kupienia na allegro.

> Używam takie rozwiązanie

proszę o podstawę prawną i/lub wyciąg z homologacji dopuszczający takowego rozwiązania

bez słów, bo tak robię i można

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.