Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ford focus vs fiat stilo

Featured Replies

Napisano

> klima jest, kufer duży jest, dobra dynamika i to spalanie:

WOW, cały litr mniejsze niż w mojej turbobenzynie zlosnik.gif

Napisano

> Przy Bravo zmienili więc filozofię: samochód o naprawdę włoskim designie, nie próbujący udawać

> siekierką ciosanego Niemca, ale za to jedna wersja nadwozia,

No właśnie jedna wersja nadwozia. Dla mnie brak kombi w ofercie Fiata (bo nie tylko w Bravo) to porażka.

Napisano

> a miałem Fiata Bravę i sprzedałem, bo zaczęły progi mi gnić.

no nawet tak nie pisz, bo właściciele fiatów Cię zjedzoną oni wierzą ślepo że ich pojazdy nie korodują grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> no nawet tak nie pisz, bo właściciele fiatów Cię zjedzoną oni wierzą ślepo że ich pojazdy nie

> korodują

Quote:

ale nie trwalsze raczej. Ja bym brał stilo fiata nie lubię za blachę ale stilo nawet się trzyma i pod tym względem bije na głowę focusy.

Jesteś niekonsekwentny.

... albo wkładasz do jednego wora fiata, forda i mnóstwo innych aut....

Napisano

> no nawet tak nie pisz, bo właściciele fiatów Cię zjedzoną oni wierzą ślepo że ich pojazdy nie

> korodują

kazde auto koroduje - fizyka.

onanizowanie sie nad kawałkiem blachy jakie tu odstawiasz zakrawa na delikatna paranoje...

powiedz mi ile srednio jezdzisz autem ( w domysle przedzial czasowy ) 5-6lat??

czy w przeciagu tego czasu nawet zakładajac ze auto bedzie juz mialo 12 lat, jak korozja (zakladajac ze bedzie) wplynie na Ciebie bezposrednio ( poza wrazeniami wizualnymi ) ??

Napisano

> Jesteś niekonsekwentny.

> ... albo wkładasz do jednego wora fiata, forda i mnóstwo innych aut....

nie interesuje mnie to co piszesz, już wiele razy udowodniłeś, że prześladuje Cię jakaś mania tej marki. Wypowiedziałem się na temat porównania tych dwóch aut.

Napisano

> Quote:

> ale nie trwalsze raczej. Ja bym brał stilo fiata nie lubię za blachę ale stilo nawet się trzyma i

> pod tym względem bije na głowę focusy.

> Jesteś niekonsekwentny.

> ... albo wkładasz do jednego wora fiata, forda i mnóstwo innych aut....

znany kacikowy kolega który ma spatrzenie nt. rdzy...

z jednej strony truje o wszedobylskiej korozji a za chwile chwali sie starym struclem i jego doskonalym stanem i deelem jaki to poczynil...

Wiesz jak to jest, " cudze chwalicie swego nie znacie "

Napisano

> kazde auto koroduje - fizyka.

to naturalne i bardziej bym powiedział chemia.

> onanizowanie sie nad kawałkiem blachy jakie tu odstawiasz zakrawa na delikatna paranoje...

dla mnie to drugie z kolei hobby

> powiedz mi ile srednio jezdzisz autem ( w domysle przedzial czasowy ) 5-6lat??

rok dwa co nie oznacza, że muszę sprzedawać auto z korozją. To tak jak mieć spodnie upaprane smarem nie umiałbym tak chodzić. Takie jest moje zdanie.

> czy w przeciagu tego czasu nawet zakładajac ze auto bedzie juz mialo 12 lat, jak korozja

> (zakladajac ze bedzie) wplynie na Ciebie bezposrednio ( poza wrazeniami wizualnymi ) ??

wpłynie na procesy myślowe w moje głowie które mogą potem przemienić się w procesy destrukcyjne i inne ciężko opisywalne dlatego znając siebie i nienawiść do wszelakiej korozji walczę z nią jak mogę smile.gif Jest to walka z góry skazana na niepowodzenie ale przecież w życiu wszystko się kiedyś kończy więc ten argument mnie nie przekonuje smile.gif

Napisano

> korodują

dsc00444w.th.jpg

Fakt, że po dwóch zimowych tygodniach w Karpaczu i niemyciu auta

aż do maja, tak być nie powinno

ps. ale i tak lubiłem to auto.

Napisano

> Wiesz jak to jest, " cudze chwalicie swego nie znacie "

rozwiń tą myśl patrząc z perspektywy korozji i tego tematu. Bo mam wrażenie, że napisałeś coś zupełnie bez sensu smile.gif

Napisano

> Fakt, że po dwóch zimowych tygodniach w Karpaczu i niemyciu auta

> aż do maja, tak być nie powinno

niestety ten wyjazd nie miał na to wpływu, ta korozja pojawiła się od wewnątrz elementu i pojawiła się już kilka lat temu, czas leciał i zrobił swoje. Dlatego przed zakupem warto zrobić inspekcje profili aby uniknąć takich sytuacji.

> ps. ale i tak lubiłem to auto.

i nie dziwię się, samochód bardzo dobry silniki za wyjątkiem 1.4 też niezłe tylko ta blacha grinser006.gif

Napisano

> rok dwa co nie oznacza, że muszę sprzedawać auto z korozją. To tak jak mieć spodnie upaprane smarem

> nie umiałbym tak chodzić. Takie jest moje zdanie.

ale jezeli spodnie beda upaprane w spos niewidoczny to juz bedzie ok??

rozumiem ze okresowo sprawdzasz auto endoskopem, fibroskopem itd. np. w progach, profilachzamknietych, wewnatrz drzwi??

bo jezeli to Twoje hobby to powinienes wiedziec ze to co wylazi na klapach, drzwiach to juz ostatni etap korozji - widoczny, a to co wozisz ze soba cały czas jest jeszcze niewidoczne...

> wpłynie na procesy myślowe w moje głowie które mogą potem przemienić się w procesy destrukcyjne i

> inne ciężko opisywalne dlatego znając siebie i nienawiść do wszelakiej korozji walczę z nią

> jak mogę Jest to walka z góry skazana na niepowodzenie ale przecież w życiu wszystko się

> kiedyś kończy więc ten argument mnie nie przekonuje

ok. ale nie siej paranoji i nie rob ludziom metlika w głowie...

Napisano

> i nie dziwię się, samochód bardzo dobry silniki za wyjątkiem 1.4 też niezłe tylko ta blacha

a widzisz, a ja właśnie 1.4+LPG miałem. Jeździła w miarę, oleju nie brała, o krzywkach, wałkach, termostatach nie słyszałem.

Napisano

> nie wiem jeszcze jaki silnik. na moim miejscu co byście wybrali?

Oczywiście że Focus ok.gif

Stilo ma bardziej udane diesle i pewnie mniej rdzewieje, ale i tak nie dorasta Focusowi do pięt. Wystarczy przejechać się jednym i drugim i już będziesz wiedział smile.gif

Napisano

> rozwiń tą myśl patrząc z perspektywy korozji i tego tematu. Bo mam wrażenie, że napisałeś coś

> zupełnie bez sensu

odnosze sie ze nie masz pojecia ile korozji wozisz u siebie w aucie a pipczysz o gniciu innych aut

Napisano

> No właśnie jedna wersja nadwozia. Dla mnie brak kombi w ofercie Fiata (bo nie tylko w Bravo) to porażka.

Niestety - koszty innej linii nadwoziowej, klapa modelu stilo.

IMHO To jest celowe i przemyślane działanie fiata:

- ze stilo im nie wypaliło - dotarło do nich, że nie mogą konkurować w tej klasie z innymi koncernami, to nie będą się pchać w koszty z inną linię nadwozia.

- ochrona fiatowskiego kombi pt. Croma - jakby wypuścili tańsze kombi, to niska sprzedaż Cromy już całkiem by się mogła posypać.

Do niedawna myślałem, że NB przyniesie fiatowi jakiś tam sukces ... okazało się, że to się tylko tak dobrze w Polsce sprzedawało...

O ile pamiętam - w pierwszym roku po wejściu NB zakładano sprzedaż 90 tyś sztuk w EU - zeszło 40 tyś .... a sprzedaż za 2010 to niewiele ponad 10 tys. sztuk...

Klapa...

Napisano

> a widzisz, a ja właśnie 1.4+LPG miałem. Jeździła w miarę, oleju nie brała, o krzywkach, wałkach,

> termostatach nie słyszałem.

wymieniałem już kilka zatartych wałków w tych silnikach, aczkolwiek podobno jak się pilnuje poziomu oleju to jakoś się żyje z tym motorkiem.

Napisano

> odnosze sie ze nie masz pojecia ile korozji wozisz u siebie w aucie a pipczysz o gniciu innych aut

mam pojęcie, dlatego też zmuszony jestem wymienić kalpę tylną w astrze oraz zafirze. Wszystkie inne ogniska korozji jeśli były usunięte, profile, drzwi, podłużnice wszystko zdrowe i odpowiednio zakonserwowane. Tyle w temacie.

Napisano

> klima jest, kufer duży jest, dobra dynamika i to spalanie:

Tyle to mi pali silnik benzynowy w wiekszym aucie - wiec czym sie podniecac niewiem.gif

Napisano

> Chciałem kupić jeden z tych samochodów ale jakoś nie potrafię wybrać. Interesuje mnie rocznik

> 2002-2003, nie wiem jeszcze jaki silnik. na moim miejscu co byście wybrali?

przejechałem stilo 205 000km bez awarii (silnik kosiarka 1.2 zlosnik.gif )

teraz czasami z kolegą dojeżdżam focusem kombi, ale dieslem...

szczerze mówiąc to jakiś wielkich różnic nie widzę...owszem, focus rdzewieje (nie był bity), ale ten kolega miał już wcześniej focusa i też narzekał na rdzę... co to designu się nie wypowiadam, bo to sprawa indywidualna- mnie w fordzie się nie podoba... inna sprawa, ze drugi kolega z pracy mial forda mondeo i padly mu wtryski, turbina itd i auta sie pozbyl...benzyna podobno tez sie trudno gazuje...

ludzi słuchaj w 50 % a resztę kieruj się rozumem zlosnik.gif

Napisano

> Oczywiście że Focus

> Stilo ma bardziej udane diesle i pewnie mniej rdzewieje, ale i tak nie dorasta Focusowi do pięt.

> Wystarczy przejechać się jednym i drugim i już będziesz wiedział

hmmm, fakt, że focusem jechałem za kierownicą raz, ale niczym mnie nie zachwycił. Śmiem twierdzić, że w stilo, które niedawno kupiłem jest wygodniej, przestronniej, są lepsze materiały. Silników nie porównuję, bo focus był diesel, stilo mam noPB. Komfort zawieszenia w stilo lepszy, mniej czuć dziury, do tego wspomaganie city sprawia że manewrować można jednym palcem.

Jedyne co tak naprawdę bije na głowę stilo jak i inne auta to ogrzewana przednia szyba (zima akurat była jak jeździłem zlosnik.gif )

Napisano

> mam pojęcie, dlatego też zmuszony jestem wymienić kalpę tylną w astrze oraz zafirze. Wszystkie inne

> ogniska korozji jeśli były usunięte, profile, drzwi, podłużnice wszystko zdrowe i odpowiednio

> zakonserwowane. Tyle w temacie.

w innym temacie twierdziles ze opel obecnie jest bardzo dobrze zabezpieczony przed korozja i ze brak jakichkolwiek ognisk korozji hehe.gif

Napisano

> w innym temacie twierdziles ze opel obecnie jest bardzo dobrze zabezpieczony przed korozja i ze

> brak jakichkolwiek ognisk korozji

bo tak jest, a jak coś wyjdzie tak jak pisałem w przypadku astry to usuwam i po temacie. A to co wyszło w klapie to tylko dlatego tego nie zauważyłem wcześniej bo niezbyt dokładnie przyglądałem się przy kupnie. Skupiłem się głównie na płycie podłogowej.

Napisano

> wymieniałem już kilka zatartych wałków w tych silnikach, aczkolwiek podobno jak się pilnuje poziomu

> oleju to jakoś się żyje z tym motorkiem.

ja nie wiedziałem z jakim zalanym olejem Brave kupiłem, więc zalewałem co roku na wiosnę, niezależnie od przebiegów, mineralnym Lotosem do gazu i od wymiany do wymiany nie dolewałem nic.

Napisano

> niezależnie od przebiegów, mineralnym Lotosem do gazu i od wymiany do wymiany nie dolewałem

> nic.

to faktycznie wszystko co najgorsze silnik miał zagwarantowane smile.gif A tak serio to czasy minerałów już dano odeszły w zapomnienie. Nie widząc co było wcześniej na pewno nie warto wlewać minerała. Ja tam zawsze wlewam pełen syntetyk.

Napisano

> Tyle to mi pali silnik benzynowy w wiekszym aucie - wiec czym sie podniecac

ja się podniecam, bo Foka jeździ o wiele lepiej niż moja poprzednia benzyna+LPG, a koszt przejechania 100km jest prawie taki sam jak na gazie.

Napisano

> Nie dla każdego skomplikowane zawieszenie to zaleta. Np. dla mnie to wada, bo możliwości i tak nie

> wykorzystam, bo jeżdżę spokojnie

Zgadza sie wszystko. Chodzi wlasnie o taka ostroznosc, ktora sie nic nie zwojuje. Trzeba miec szerokie lokcie.

> No właśnie, jak się na wejście startuje z gorszej pozycji (postrzeganie marki) to chyba jest tak

> jak piszesz.

Fiat tworzac Stilo nie sluchal piosenek Dody. zlosnik.gif

> VW ma fajną ofertę silników benzynowych

I kazdy silnik kiepski.

> Fiat zbyt ubogą

Ale dobra sztuka sie znajdzie.

> Diesle mnie nigdy za bardzo nie

> interesowały

Chociaz tu byloby ciekawie bo TDI oraz JTD to udane jednostki.

> tego zdania nie rozumiem.

Chodzi o konstrukcje. Fotele, kierownica, mechanizm wycieraczek mozna bylo popelnic w latach 60-tych, a nie w XXI wieku!

> I co? I znów klapa. Niedawno był jakiś artykuł o tym, że w sumie w

> Europie Bravo się źle sprzedaje.

Jak na auto, ktore nie wystepuje jako kombi to wg mnie dobrze. Ale to i tak niewazne. Obiektywnie Bravo jest udane i zmywa plame po Stilo niczym Vizir.

Pzdr

Napisano

> Chodzi o konstrukcje. Fotele, kierownica, mechanizm wycieraczek mozna bylo popelnic w latach

> 60-tych, a nie w XXI wieku!

A co z rzeczonymi fotelami jest nie tak? hmm.gif Trochę w takim fotelu przesiedziałem biglaugh.gif - jak na zwykły, tapczanowaty fotel, bez inklinacji w kierunku dobrego trzymania bocznego jest IMO ok, jedne, czego mi brakowało, to regulacja długości siedziska - ale to w tej klasie pojazdów raczej rzadkość. Znam wiele aut z gorszymi fotelami - oferowanych po dziś dzień.

Napisano

A ja tak troche nie na temat

Jezdze codziennie fokusem mk2 i co wy wydzicie w tym zawieszeniu?

Jedzie jest dziura walnie jedzie dalej. Przecierz z przodu jest zwykly wachacz.

Mi w fokusie nie odpowiada wyciszenie wnetrza(szczegolnie od kol)

Napisano

> Chciałem kupić jeden z tych samochodów ale jakoś nie potrafię wybrać. Interesuje mnie rocznik

> 2002-2003, nie wiem jeszcze jaki silnik. na moim miejscu co byście wybrali?

Mam focusa więc obiektywny nie jestem, chociaż go nie lubię wink.gif

Ale jak nasłuchałem się od kumpla o Stilo i jego z nim przebojach to wiem że pomimo foki nie lubię (fobia) to Stilo nie byłoby alternatywą rozpatrywaną nawet przez moment.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.