Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jazda bez oplaconej skladki oc

Featured Replies

Napisano

Jakie konsekwencje groza za jazde bez oplaconej skladki w razie kontroli?

na dniach konczy mi sie OC, a nie bardzo mam czas jechac do agenta i przedluzac (wolalbym to odwlec ze 2 tygodnie)

co w razie kontroli? oc sie przedluzylo w mocy ustawy, ale pokwitowania nie bede mial przy sobie? policja moze robic jakies problemy?

Napisano

a nie da się przedłużyć 'on line', zrobić przelew, wydrukować potwierdzenie i mieć spokojną głowę ? potrwa to góra 20 minut

Napisano
  • Autor

> a nie da się przedłużyć 'on line', zrobić przelew, wydrukować potwierdzenie i mieć spokojną głowę ?

> potrwa to góra 20 minut

niestety, ubezpieczenie nie zawierane "on line", w miedzyczasie byla przeprowadzka, wiec ewentualny druczek przyslany do oplaty tez odpada, wycieczka do agenta bardzo skomplikowalaby moje plany na najblizsze dni

Napisano

> Jakie konsekwencje groza za jazde bez oplaconej skladki w razie kontroli?

> na dniach konczy mi sie OC, a nie bardzo mam czas jechac do agenta i przedluzac (wolalbym to odwlec

> ze 2 tygodnie)

> co w razie kontroli? oc sie przedluzylo w mocy ustawy, ale pokwitowania nie bede mial przy sobie?

> policja moze robic jakies problemy?

Dostaniesz na miejscu mandat za brak potwierdzenia ważnego OC plus pójdziesz pod lupę UFG które sprawdzi czy rzeczywiście masz ubezpieczenie.

Napisano

> na dniach konczy mi sie OC, a nie bardzo mam czas jechac do agenta i przedluzac (wolalbym to odwlec

> ze 2 tygodnie)

> co w razie kontroli? oc sie przedluzylo w mocy ustawy, ale pokwitowania nie bede mial przy sobie?

Jeżeli podczas kontroli drogowej nie masz OC przy sobie, a jest opłacone to tylko zwykły mandat, jeśli nie masz i nie jest opłacone to może Cię to szarpnąć do 5000zł. Ubezpieczenie możesz opłacić w dowolnej agencji Twojego ubezpieczyciela na terenie całego kraju więc kosztuje Cię to kilka minut czasu.

-Edit-

To dla tych którzy mają problemy z czytaniem słowa pisanego: Wyraźnie napisałem że kara może wynieść do 5000zł, a wszystko jest zależne od przypadku. Źródło: PZU.

Napisano

> niestety, ubezpieczenie nie zawierane "on line", w miedzyczasie byla przeprowadzka, wiec ewentualny

> druczek przyslany do oplaty tez odpada, wycieczka do agenta bardzo skomplikowalaby moje plany

> na najblizsze dni

przesadzasz zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Jeżeli podczas kontroli drogowej nie masz OC przy sobie, a jest opłacone to tylko zwykły mandat,

> jeśli nie masz i nie jest opłacone to może Cię to szarpnąć do 5000zł.

mogę wiedzieć skąd ta kwota cfaniaczek.gif

po pierwsze to kara za BRAK OC wynosi 500,00 E, czyli w/g przeliczenia UFG 1 980,00 zł

po drugie w przypadku kolegi umowa OC nie wypowiedziana zostanie automatycznie wznowiona i podczas kontroli grozi mu mandat 50 zł za brak potwierdzenia zawarcia ubezpieczenia, nawet w przypadku kolizji/wypadku jego TU wypłaci odszkodowanie ok.gif

Napisano

> mogę wiedzieć skąd ta kwota

> po pierwsze to kara za BRAK OC wynosi 500,00 E, czyli w/g przeliczenia UFG 1 980,00 zł

> po drugie w przypadku kolegi umowa OC nie wypowiedziana zostanie automatycznie wznowiona i podczas

> kontroli grozi mu mandat 50 zł za brak potwierdzenia zawarcia ubezpieczenia, nawet w przypadku

> kolizji/wypadku jego TU wypłaci odszkodowanie

Polisa jest wznowiona, ale obowiązuje po opłaceniu składki.

Napisano

> niestety, ubezpieczenie nie zawierane "on line", w miedzyczasie byla przeprowadzka, wiec ewentualny

> druczek przyslany do oplaty tez odpada, wycieczka do agenta bardzo skomplikowalaby moje plany

> na najblizsze dni

Trzeba było myśleć wcześniej. Ja przedłużałem ubezpieczenie będąc 2000 km od Polski. Umówiłem się miesiąc wcześniej, pani wypisała wszystko jak trzeba, przysłała papiery, podpisałem co trzeba i było OK.

Na Twoim miejscu opłaciłbym składkę przelewem, żeby od strony formalnej być w porządku i potwierdził telefonicznie, że kasa doszła gdzie trzeba. Co do świstka to już kwestia niewielkiego ryzyka - nawet jak go nie będziesz miał przy kontroli to i tak niewiele ryzykujesz.

Napisano

> po drugie w przypadku kolegi umowa OC nie wypowiedziana zostanie automatycznie wznowiona i podczas

> kontroli grozi mu mandat 50 zł za brak potwierdzenia zawarcia ubezpieczenia, nawet w przypadku

> kolizji/wypadku jego TU wypłaci odszkodowanie

Lepiej nie sprawdzaj osobiście tej wersji i nie proponuj innym. yikes.gif

Napisano

> po pierwsze to kara za BRAK OC wynosi 500,00 E, czyli w/g przeliczenia UFG 1 980,00 zł

Możesz ponownie się zdziwić zlosnik.gif

Kary dla posiadaczy pojazdów mechanicznych są zależne także od okresu pozostawania bez ubezpieczenia:

do 3 dni: 20% opłaty określonej powyżej

do 14 dni: 50% opłaty określonej powyżej

powyżej 14dni: 100% opłaty określonej powyżej

Napisano

> Możesz ponownie się zdziwić

co Ty nie powiesz smirk.gif

> Kary dla posiadaczy pojazdów mechanicznych są zależne także od okresu pozostawania bez

> ubezpieczenia:

> do 3 dni: 20% opłaty określonej powyżej

> do 14 dni: 50% opłaty określonej powyżej

> powyżej 14dni: 100% opłaty określonej powyżej

jak myślisz, skąd wziąłem tą kwotę ? jakiś tekst

Napisano

> Lepiej nie sprawdzaj osobiście tej wersji i nie proponuj innym.

nic nikomu nie proponuję, a powyższą informację napisałem na podstawie sytuacji z jaką się spotkałem, ale oczywiście kącikowi szpece wiedzą wszystko zawsze najlepiej smirk.gif

Napisano

Robisz tak. Wypowiadasz stare OC (wysyłacz poczta), wykupujesz nowe Online i czekasz na papierki. Papierki nawet jak przyjdą po kilku dniach to data podpisania umowy jest taka jaka zaznaczyłeś kupując OC online.

Napisano

Zawsze dzwonię do agenta i osobiście przyjeżdża. Nie muszę się nigdzie ruszać.

Napisano

> co Ty nie powiesz

Nie mówię ja czytam ze zrozumieniem. grinser006.gif

> jak myślisz, skąd wziąłem tą kwotę ? jakiś tekst

I ??

Coś masz mi do zarzucenia - znaczy nieprawdę? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Zawsze dzwonię do agenta i osobiście przyjeżdża. Nie muszę się nigdzie ruszać.

raczej nie oplacaloby mu sie przyjezdzac dla skladki za jednoslad

zmusilem sie dzis i pojechalem do agenta oplacic

swoja droga sporo drozej niz przed rokiem mimo kolejnego roku znizki, a ponoc i tak mialem szczescie, ze placilem teraz bo od czerwca ma byc kolejna podwyzka (PZU)

Napisano

> ze 2 tygodnie)

jeśli nie masz OC to zastanów się jakie mogą byćkonsekwencje wypadku z twojej winy? np. zranienia kogoś czy inwalidztwa pokrzywdzonego? płacisz ze swojej kasy za leczenie, renty, leki, opiekę słowem za wszystko. oczywisćie w pierwszej fazie za wszystko zapłaci Fundusz Ubezpieczeniowy, na który wszyscy płacący składki się skłądają, ale on potem w ramach regersu bezwzględnie sciągnie z ciebie każda złotówkę, która wypłącił. ja bym w obecnych czasach nie ryzykował jazdy bez OC. tu nie chodzi tylko o 100 czy 200 zł mandatu...

Napisano
  • Autor

> jeśli nie masz OC to zastanów się jakie mogą byćkonsekwencje wypadku z twojej winy? np. zranienia

> kogoś czy inwalidztwa pokrzywdzonego? płacisz ze swojej kasy za leczenie, renty, leki, opiekę

> słowem za wszystko. oczywisćie w pierwszej fazie za wszystko zapłaci Fundusz Ubezpieczeniowy,

> na który wszyscy płacący składki się skłądają, ale on potem w ramach regersu bezwzględnie

> sciągnie z ciebie każda złotówkę, która wypłącił. ja bym w obecnych czasach nie ryzykował

> jazdy bez OC. tu nie chodzi tylko o 100 czy 200 zł mandatu...

c hcesz powiedziec, ze gdybym nie zaplacil to by OC automatycznie wznowione nie dzialalo?

Napisano

> c hcesz powiedziec, ze gdybym nie zaplacil to by OC automatycznie wznowione nie dzialalo?

a tego nie wiem. myśąłem, że na razie w ogole nie masz umowy OC.

Napisano

w razie kolizji, płacisz za wszystko, za utratę zdrowia też.

nie ryzykuj braku oc.

Napisano

> c hcesz powiedziec, ze gdybym nie zaplacil to by OC automatycznie wznowione nie dzialalo?

A co powiesz na taką iterpretację braku opłaconej składki OC?

Umowę takiego ubezpieczenia OC zawiera się na okres 12 miesięcy, a tylko w niektórych, ściśle określonych przypadkach można ją zawrzeć na czas krótszy (ale nie mniej niż 30 dni).

Jeżeli posiadacz pojazdu mechanicznego nie później niż na jeden dzień przed upływem okresu 12 miesięcy, na który umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych została zawarta, nie powiadomi na piśmie zakładu ubezpieczeń o jej wypowiedzeniu, uważa się, że została zawarta następna umowa na kolejne 12 miesięcy. Prosze zwrócić uwagę, że umowa nie ulega przedłużniu, tylko przepis mówi, że zostaje zawarta nowa umowa. Jest to istotne dlatego, że odpowiedzialność ubezpieczyciela trwa tylko przez okres wskazany w umowie i kończy się z upływem ostatniego dnia tego okresu.

Czyli...

jeśli nie zgłosiliśmy ubezpieczycielowi woli rozwiązania umowy, to ubezpieczyciel uważa że zawarliśmy z nim umowę na kolejny okres 12 miesięcy. Ale dopóki nie opłacimy składki, ubezpieczyciel nie ponosi odpowiedzialności z tytułu ubezpieczenia.

Napisano

Jeżeli chodzi o taką sytuację jak nie zapłacona rata to najlepiej przeczytać Ogólne Warunki OC danego ubezpieczyciela! Zwykle jest jedna polisa (jeden nr) na cały rok a rata to rata, jednak jak znam życie ubezpieczyciel może robić problemy w sytuacji wypadku i nie zapłaconej raty. Wtedy zostają sądy itp a na co to komu - lepiej mieć opłacone w teminie chyba ze wiesz że nie będziesz jeździł. itp chociaż zawsze i na postoju może się coś wydarzyć.

Napisano

> Jeżeli chodzi o taką sytuację jak nie zapłacona rata to najlepiej przeczytać Ogólne Warunki OC

> danego ubezpieczyciela!

Nie istnieje taki dokument. Te ubezpieczenia działają wg ustawy.

Napisano

> Jeżeli chodzi o taką sytuację jak nie zapłacona rata to najlepiej przeczytać Ogólne Warunki OC

> danego ubezpieczyciela! Zwykle jest jedna polisa (jeden nr) na cały rok a rata to rata, jednak

> jak znam życie ubezpieczyciel może robić problemy w sytuacji wypadku i nie zapłaconej raty.

> Wtedy zostają sądy itp a na co to komu - lepiej mieć opłacone w teminie chyba ze wiesz że nie

> będziesz jeździł. itp chociaż zawsze i na postoju może się coś wydarzyć.

przy nieopłaconej składce i wypadku ubezpieczyciel żąda tylko opłacenia zaległej składki i to tyle. umowa jest zawarta na określony czas i to wiąże ubezpieczyciela. nie słyszałem jednak, żeby ktoś skarżył się, że nie opłacił składki, a w przypadku zdarzenia dorogwego z tego tytułu nie pokryto jego roszczeń.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.