Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyrejestrowałem samochód i ... problem za problemem

Featured Replies

Napisano

Kilka lat temu sprzedałem samochód (współwłaścicielem była moja babcia dla zniżek).

Zgodnie z procedurą zgłosiłem sprzedaż pojazdu w WK i firmie ubezp. Mam oczywiście wszystkie potwierdzenia na umowie.

Problem polega na tym, iż nowy właściciel nie zarejestrował pojazdu na siebie i moja babcia wciąż otrzymuje zdjęcia z fotoradarów i wezwania do płacenia mandatu.

Wiadomo, jak to 80-letnia osoba dostaje "pismo państwowe" lamentu nie ma końca.

Za każdym razem wysyłam skanem umowę sprzedaży do właściwej straży gminnej/miejskiej skąd przychodzi fotka.

Obawiam się, że któregoś razu ten nowy właściciel po pijaku rozjedzie kogoś na pasach, ucieknie z miejsca zdarzenia a do mojej babci wjedzie kryminalna.

Jak uwolnić starszą kobietę od niepotrzebnego stresu?

PS> Z drugiej strony fajny sposób na niepłacenie mandatów. Wystarczy spisać umowę na jakaś fikcyjna osobę i olewać fotoradary. Tylko co z kontunuacja ubezp.?

Napisano

Osobiście poszedłbym jeszcze raz do WK.

Wydaje mi się, że twoją umowę skserowali i tyle, leży u nich.

Nie wiem skąd jest nowy właściciel, ale jeżeli obowiązuje go inny WK to twój nie przekaże tam informacji o zmianie właściciela.

Możesz też sprawdzić w starym TU czy polisa była kontynuowana przez nowego właściciela, jeżeli nie to możesz 'podpowiedzieć' UFG, że możliwe, że gość lata bez OC.

p.s.

Masz na swojej kopii umowy datownik ze swojego WK?

Bo to będzie ewentualnie decydujące, gdyby UFG przyczepił się do ciebie.

Napisano

> Osobiście poszedłbym jeszcze raz do WK.

> Wydaje mi się, że twoją umowę skserowali i tyle, leży u nich.

> Nie wiem skąd jest nowy właściciel, ale jeżeli obowiązuje go inny WK to twój nie przekaże tam

> informacji o zmianie właściciela.

Co to da?

> Możesz też sprawdzić w starym TU czy polisa była kontynuowana przez nowego właściciela, jeżeli nie

> to możesz 'podpowiedzieć' UFG, że możliwe, że gość lata bez OC.

To już lepiej.

> p.s.

> Masz na swojej kopii umowy datownik ze swojego WK?

> Bo to będzie ewentualnie decydujące, gdyby UFG przyczepił się do ciebie.

Nie żartuj Sobie, to kącik merytoryczny. grinser006.gif

Napisano

> Co to da?

Da to, że dowie się co zrobili po tym jak zgłosił sprzedaż.

Dowie się czy nie mają na przykład możliwości dopisania adnotacji w bazie, obok jego starych danych, że obecnie jest inny właściciel

> Nie żartuj Sobie, to kącik merytoryczny.

Nie bardzo wiem co masz na myśli.

Sugerujesz że urzędowa pieczęć nie będzie tego, że umowa została spisana już dawno, a nie dzisiaj ze wsteczną datą??

Napisano

> Da to, że dowie się co zrobili po tym jak zgłosił sprzedaż.

A co mieli zrobić - szukac nowego właściciela? grinser006.gif

> Dowie się czy nie mają na przykład możliwości dopisania adnotacji w bazie, obok jego starych

> danych, że obecnie jest inny właściciel

I to zapobiegnie kolejnejk korspondencji "radarowej"? cfaniaczek.gif

> Nie bardzo wiem co masz na myśli.

> Sugerujesz że urzędowa pieczęć nie będzie tego, że umowa została spisana już dawno, a nie dzisiaj

> ze wsteczną datą??

"Sugeruję", ze pieczeć nie jest decydująca, gdyby UFG się przyczepił. ok.gif

Napisano

> A co mieli zrobić - szukac nowego właściciela?

Wątpię.

Chodzi mi o to, że nie wiemy co robią.

Czy tylko przystawiają pieczątkę, czy gdziekolwiek wpisują takie zmiany, kogo ewentualnie jeszcze informują.

Dla mnie możliwości jest dużo, a jeżeli ty wiesz to może nas oświeć zamiast się zwyczajnie 'czepiać' wypowiedzi.

> I to zapobiegnie kolejnejk korspondencji "radarowej"?

Jeżeli w bazie właścicieli byłyby dane nowego to podejrzewam, że w następnym przypadku 'radarowym' ktoś by pomyślał.

Ponadto z tego co mi wiadomo, nowy właściciel ma trzydzieści dni na stawienie się w WK i zgłoszenie (zarejestrowanie) nabycia pojazdu.

W tym przypadku tego nie zrobił, więc jeżeli jego macierzysty urząd jeszcze o tym nie wie (bo urząd starego właściciela nie przekazał informacji), to można go o tym poinformować.

> "Sugeruję", ze pieczeć nie jest decydująca, gdyby UFG się przyczepił.

Decydująca może nie, ale myślę, że byłaby pomocna.

A jak tak dobrze znasz procedury, zachowania i sprawy związane z UFG to proszę podziel się.

Bo jak na razie to właściwie nic merytorycznego twoje wypowiedzi nie wniosły.

A to przecież 'forum merytoryczne

Napisano

> Jeżeli w bazie właścicieli byłyby dane nowego to podejrzewam, że w następnym przypadku 'radarowym'

> ktoś by pomyślał.

Nie ma takich możliwości technicznych w CEPIK.

Napisano

> Nie ma takich możliwości technicznych w CEPIK.

Konkretne info ok.gif

To może w takim wypadku po prostu 'stare' Wk, może poinformować 'nowe' WK, że mają klienta do ścignięcia.

Ciekawe czy w ogóle istnieje taka możliwość, czy trzeba samemu jakieś pisma słać do kierowników urzędów hmm.gif

Napisano

> Konkretne info

> To może w takim wypadku po prostu 'stare' Wk, może poinformować 'nowe' WK, że mają klienta do

> ścignięcia.

Niby jak - samochód nie jest zarejestrowany w ''nowym'' WK?

Mechanizm wymiany danych pomiedzy WK działa odwrotnie - podczas rejestracji w innym WK ten ''ściąga'' dokumenty ze starego.

> Ciekawe czy w ogóle istnieje taka możliwość, czy trzeba samemu jakieś pisma słać do kierowników

> urzędów

Zgłosić taki przypadek na policję.

Napisano

A czy Babcia przy sprzedaży była razem z Tobą ujęta w umowie K-S czy wpisałeś tylko siebie?

Napisano

> A czy Babcia przy sprzedaży była razem z Tobą ujęta w umowie K-S czy wpisałeś tylko siebie?

Musiał wpisać babcię bo była właścicielem on był współwłaścicielem - babcia miała mniejsze składki OC.

Napisano

> Niby jak - samochód nie jest zarejestrowany w ''nowym'' WK?

> Mechanizm wymiany danych pomiedzy WK działa odwrotnie - podczas rejestracji w innym WK ten

> ''ściąga'' dokumenty ze starego.

No więc właśnie jeżeli nie wiedzą to może można ich poinformować, tylko o to chodzi.

> Zgłosić taki przypadek na policję.

Może rzeczywiście najprościej.

Napisano

> Musiał wpisać babcię bo była właścicielem on był współwłaścicielem - babcia miała mniejsze składki

> OC.

Pytam, bo równie dobrze mógł nie wpisać i to może być źródłem problemów.

Nigdy nie można być pewnym urzędników.

Napisano

> No więc właśnie jeżeli nie wiedzą to może można ich poinformować, tylko o to chodzi.

Tak tylko o to - tylko skad wiesz jaki to WK? Mógł już ze trzy razy zmienić zameldowanie pobytu.

Napisano

> Pytam, bo równie dobrze mógł nie wpisać i to może być źródłem problemów.

> Nigdy nie można być pewnym urzędników.

Nie ważne kogo wpisał w UKS -mandaty bedĄ zawsze przychodziły w takim wypadku na właściciela - pierwszy w DR !

Napisano

> Konkretne info

> To może w takim wypadku po prostu 'stare' Wk, może poinformować 'nowe' WK, że mają klienta do

> ścignięcia.

Jasiu, powiedz panu, co oni mogą panu nowemu właścicielowi...

> Ciekawe czy w ogóle istnieje taka możliwość, czy trzeba samemu jakieś pisma słać do kierowników

> urzędów

Brak.

Napisano

> Zgłosić taki przypadek na policję.

A co ma do tego policja?

Napisano

> Musiał wpisać babcię bo była właścicielem on był współwłaścicielem - babcia miała mniejsze składki

> OC.

A czy kolejność wpisania osób do DR ma znacznie przy zniżkach?

Napisano

zgłosiłeś oczywiście u ubezpieczyciela fakt zbycia pojazdu i masz na to papier? Jeżeli nie zarejestrował to zapewne też i nie zapłacił OC, a z automatu jest kontynuacja którą należy przerwać informacją o zbyciu pojazdu.

Nie znam dokładnie procedur urzędowych ale po prostu zawsze możesz zgłosić zażalenie na działanie urzędu miasta jeżeli nie potrafią sobie dać rady z taką sprawą jak zbycie pojazdu nawet gdy kupujący nie zarejestrował go na siebie chociaż miał taki obowiązek. W końcu to nie nn tylko dane gościa są na umowie.

Napisano

> A co ma do tego policja?

Na razie nic - jak zgłosi to będzieć zajęcie a babcia spokój grinser006.gif

Napisano

> A czy kolejność wpisania osób do DR ma znacznie przy zniżkach?

Spytaj w TU . zlosnik.gif

Napisano

> Na razie nic - jak zgłosi to będzieć zajęcie a babcia spokój

Policja wskaże Ci drogę nanajbliższe drzewo, bo nie zajmują się takimi sprawami.

Napisano
  • Autor

Babcia była wpisana w DR jako właściciel a ja jako współwłaściciel.

Zgłosiłem sprzedaż do WK i mam oczywiście potwierdzenie pieczęć urzędową na umowie.

Nowy nabywca podlega po tem sam WK.

Zgłosiłem sprzedaż do ubezpieczalni (PZU) i również mam potwierdzenie. Wychodzi na to, że on lata bez OC? Chyba, że mają taki burdel w PZU, że kontynuuje na moich danych.

Napisano

> Kilka lat temu sprzedałem samochód (współwłaścicielem była moja babcia dla zniżek).

> Zgodnie z procedurą zgłosiłem sprzedaż pojazdu w WK i firmie ubezp. Mam oczywiście wszystkie

> potwierdzenia na umowie.

> Problem polega na tym, iż nowy właściciel nie zarejestrował pojazdu na siebie i moja babcia wciąż

> otrzymuje zdjęcia z fotoradarów i wezwania do płacenia mandatu.

> Wiadomo, jak to 80-letnia osoba dostaje "pismo państwowe" lamentu nie ma końca.

> Za każdym razem wysyłam skanem umowę sprzedaży do właściwej straży gminnej/miejskiej skąd

> przychodzi fotka.

> Obawiam się, że któregoś razu ten nowy właściciel po pijaku rozjedzie kogoś na pasach, ucieknie z

> miejsca zdarzenia a do mojej babci wjedzie kryminalna.

> Jak uwolnić starszą kobietę od niepotrzebnego stresu?

> PS> Z drugiej strony fajny sposób na niepłacenie mandatów. Wystarczy spisać umowę na jakaś fikcyjna

> osobę i olewać fotoradary. Tylko co z kontunuacja ubezp.?

jedź do gościa, spraw aby tablice rejestracyjne były nieczytelne i będzie musiał przerejestrować

Napisano
  • Autor

> jedź do gościa, spraw aby tablice rejestracyjne były nieczytelne i będzie musiał przerejestrować

dobre!!! ok.gif

Napisano

> Zgłosiłem sprzedaż do ubezpieczalni (PZU) i również mam potwierdzenie. Wychodzi na to, że on lata

> bez OC? Chyba, że mają taki burdel w PZU, że kontynuuje na moich danych.

Bez problemu ubezpieczył na swoje dane mimo iż nie przerejestrował wink.gif

Napisano

> Babcia była wpisana w DR jako właściciel a ja jako współwłaściciel.

> Zgłosiłem sprzedaż do WK i mam oczywiście potwierdzenie pieczęć urzędową na umowie.

> Nowy nabywca podlega po tem sam WK.

> Zgłosiłem sprzedaż do ubezpieczalni (PZU) i również mam potwierdzenie. Wychodzi na to, że on lata

> bez OC? Chyba, że mają taki burdel w PZU, że kontynuuje na moich danych.

Nadal chyba nie odpowiedziales, czy umowa K-S byla tylko na Ciebie, czy babcie tez. Moze mial problem z przerejestrowaniem samochodu, bo mial umowe tylko ze wspolwlascicielem i w koncu to olal?

Napisano
  • Autor

> Nadal chyba nie odpowiedziales, czy umowa K-S byla tylko na Ciebie, czy babcie tez. Moze mial

> problem z przerejestrowaniem samochodu, bo mial umowe tylko ze wspolwlascicielem i w koncu to

> olal?

Umowa K-S zgodna z DR...

Ciekawe, że agent ubezpieczniowy robi polise na "trefnym" DR IThankYou.gif

Napisano

> A czy kolejność wpisania osób do DR ma znacznie przy zniżkach?

Nie ma żadnego znaczenia. Nie ma czegoś takiego, jak "bardziej" i "mniej" właściciel. Z punktu widzenia WK, TU itp. auto stanowi współwłasność - czyli każdy ze współwłaścicieli posiada równe udziały we własności. Jedynie dla spraw podatkowych, skarbowych, spadkowych itp. (czyli głównie dla US) istotne są umowy "procentowe" między właścicielami.

Napisano

> Umowa K-S zgodna z DR...

> Ciekawe, że agent ubezpieczniowy robi polise na "trefnym" DR

wszystko możliwe, znam gościa, co od 5 lat jeździ po Łodzi samochodem na blaszkach SL, nie- nie jest zameldowany na Śląsku 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Umowa K-S zgodna z DR...

> Ciekawe, że agent ubezpieczniowy robi polise na "trefnym" DR

W sumie DR nie jest trefny - auto jest legalne, DR prawdziwy - po prostu samochód nie jest przerejestrowany w terminie, za co grożą zupełnie inne konsekwencje, niż odmowa sprzedaży OC.

Napisano

> przerejestrowany w terminie, za co grożą zupełnie inne konsekwencje

wymień je ok.gif

Napisano

> wymień je

Takie jakie uzna za stosowne Policja lub Sąd Grodzki na podstawie Art 78 Prawa o ruchu drogowym grinser006.gif

Napisano

> Nic z tego artykułu nie wynika na temat kar itp itd.

Ale z przepisów ogólnych wynika - np. mandat karny + zatrzymanie dowodu rejestracyjnego za dane niezgodne z prawdą, w przypadku odmowy przyjęcia mandatu Sąd Grodzki.

Napisano

> Nic z tego artykułu nie wynika na temat kar itp itd.

Na pewno? a co powiesz na to?

Kodeks wykroczeń

Art. 97. (106) Kto wykracza przeciwko innym przepisom o bezpieczeństwie lub o porządku ruchu na drogach publicznych,

podlega karze grzywny do 3.000 złotych albo karze nagany.

Napisano

> Ale z przepisów ogólnych wynika

poprosze podstawę prawną

> - np. mandat karny + zatrzymanie dowodu rejestracyjnego za dane

> niezgodne z prawdą,

mandat z jakiego artykułu ?? wszystko załatwia umowa kupna-sprzedaży oraz opłacone OC na siebie

> w przypadku odmowy przyjęcia mandatu Sąd Grodzki.

który powoła się na art 78 ale nie ma co zasądzić bo to martwy przepis hehe.gif

EDIT: DR może chyba polecieć z art 132 hmm.gif

Napisano

> Na pewno? a co powiesz na to?

> Kodeks wykroczeń

> Art. 97. (106) Kto wykracza przeciwko innym przepisom o bezpieczeństwie lub o porządku ruchu na

> drogach publicznych,

> podlega karze grzywny do 3.000 złotych albo karze nagany.

A jak inne dane w DR mają się do w/w przepisu hmm.gif

Bo już widze jak kogoś sąd skazuje tylko za to że ma inne dane w DR niż np. w DO hehe.gif

Napisano

> A jak inne dane w DR mają się do w/w przepisu

> Bo już widze jak kogoś sąd skazuje tylko za to że ma inne dane w DR niż np. w DO

Po co ta zmiana tematu? Brakło argumentów?

Twierdzisz publicznie , że NIC nie grozi za

NIE PRZEREJESTROWANIE POJAZDU W WYMAGANYM TERMINIE

Otrzymałeś odpowiedż. Prostą na temat z podaniem podstawy prawnej możliwej do zastosowania i stosowanej na codzień.

Masz prawo do obrony grinser006.gif

Napisano

> Po co ta zmiana tematu? Brakło argumentów?

?? Gdzie zmieniam temat, podałem prosty przykład gdy dane są inne w DR niz np. w DO.

> Twierdzisz publicznie , że NIC nie grozi za

> NIE PRZEREJESTROWANIE POJAZDU W WYMAGANYM TERMINIE

Bo według mnie nie grozi ok.gif , a jeśli jest inaczej to poprosze info prasowe , sądowe z takiego procesu itp itd.

> Otrzymałeś odpowiedż. Prostą na temat z podaniem podstawy prawnej możliwej do zastosowania i

> stosowanej na codzień.

Skoro stosowana na codzień to proszę o linka , jeśli faktycznie tak jest to schowam się do jamki ok.gif

> Masz prawo do obrony

Ale tutaj nie ma z czego się bronić ok.gif

Napisano

> Ale tutaj nie ma z czego się bronić

Ale warto próbować - to forum publiczne. zlosnik.gif

Napisano

> Bo według mnie nie grozi , a jeśli jest inaczej to poprosze info prasowe , sądowe z takiego

> procesu itp itd.

Zacząłęś udowadniać pierwszy dlatego to ja czekam/może i inni/ na takie przykłady i orzeczenia w obronie Twojej tezy. cfaniaczek.gif

Napisano

powiadasz że chcesz sprawdzić czym dysponuje "wróg" ok.gif

ogólnie to art 132 może polecieć DR , tylko zastanawiam się co jeszcze może być w formie kary np. $$$

bo zabranie DR to raczej nie jest formą kary za nieprzejestrowanie pojazdu lecz normalnym zjawiskiem zlosnik.gif

Napisano

> Po co ta zmiana tematu? Brakło argumentów?

> Twierdzisz publicznie , że NIC nie grozi za

> NIE PRZEREJESTROWANIE POJAZDU W WYMAGANYM TERMINIE

> Otrzymałeś odpowiedż. Prostą na temat z podaniem podstawy prawnej możliwej do zastosowania i

> stosowanej na codzień.

> Masz prawo do obrony

Stwierdzam praktycznie, że nic nie grozi. Pół roku jazdy z niezmienionymi danymi w DR, 3 kontrole.

- Czyj to samochód?

- Mój, a coś się nie zgadza?

- Ale tu są inne dane.

- Bo nieprzerejestrowany.

- Ma Pan umowę?

- Mam. W domu. Powinienem mieć ze sobą?

- Nie ....

Napisano

> Stwierdzam praktycznie, że nic nie grozi.

Stwierdzam praktycznie - grozi. zlosnik.gif

Kontrola drogowa.

policial.gif Pytanie czyj to samochod ?

Mój!

A tu w DR są inne dane!

No bo jeszcze nie przerejestrowałem !

Zatrzymany DR . Kierujemy sprawę do Sadu Grodzkiego .

Wyrok 500 pln do zapłaty.

Sprawdziłem praktycznie .

Wiem miałem pecha do policial.gif

Napisano

> Stwierdzam praktycznie - grozi.

> Kontrola drogowa.

> Pytanie czyj to samochod ?

> Mój!

> A tu w DR są inne dane!

> No bo jeszcze nie przerejestrowałem !

> Zatrzymany DR . Kierujemy sprawę do Sadu Grodzkiego .

> Wyrok 500 pln do zapłaty.

> Sprawdziłem praktycznie .

> Wiem miałem pecha do

Udaj się na jakieś forum pt. projekcje czy coś takiego ... Kupujesz samochód, wracasz nim do domu i .... hahaha.gif

Napisano

> Udaj się na jakieś forum pt. projekcje czy coś takiego ...

Razem bedzie rażniej zlosnik.gif

> Kupujesz samochód, wracasz nim do domu i

> ....

. .... wracam spokojnie i po 40 dniach od zakupu mam kontrolę .Resztę znasz - pisać ponownie?

Polskie prawo nie zna precedensów co udaje się jednym nie udaje sie innym.

Napisano

> Razem bedzie rażniej

> . .... wracam spokojnie i po 40 dniach od zakupu mam kontrolę .Resztę znasz - pisać ponownie?

A skąd policial.gif wie, że minęło 40 dni a nie 40 minut.

Mnie życie nauczyło odpowiadać na pytania najprościej jak się da, z dociekaniem w stylu "Po co się pytasz?".

Napisano

> A skąd wie, że minęło 40 dni a nie 40 minut.

Bo na umowie KS była data kupna a ja głupi nie przepisałem. zlosnik.gif

Napisano

> ...Zgodnie z procedurą zgłosiłem sprzedaż pojazdu w WK i firmie ubezp. Mam oczywiście wszystkie

> potwierdzenia na umowie...

Jak formułujesz tytuł to spróbuj nie wprowadzać nim w bład, jak w zwyczaju ma polska prasa i niektórzy użytkownicy tego forum.

Auto sprzedałeś i zgłosiłeś jego sprzedaż a to nie jest wyrejestrowanie.

W PL przy sprzedaży zarejestrowanego samochodu jest zachowana ciągłość rejestracji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.