Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

diesel czy lpg??

Featured Replies

Napisano

Witam,

Zmieniam auto i zawsze byłem zwolennikiem LPG.

Po ostatniej przejażdżce dieslem zaczynam zmieniać zdanie...

Pytanie do Was co byście wybrali przy moich założeniach:

- ok 12000tys rocznie

- 95% miasto

- raczej krótkie odcinki 10-15km

- silnik ~ 2.0 z lpg lub 1.9 diesel

Napisano

jeżeli silnik dobrze znosi gaz i porządna instalka to lpg

Napisano

> Witam,

> Zmieniam auto i zawsze byłem zwolennikiem LPG.

> Po ostatniej przejażdżce dieslem zaczynam zmieniać zdanie...

> Pytanie do Was co byście wybrali przy moich założeniach:

> - ok 12000tys rocznie

> - 95% miasto

> - raczej krótkie odcinki 10-15km

> - silnik ~ 2.0 z lpg lub 1.9 diesel

Przy takich założeniach zdecydowanie LPG

Napisano

> - ok 12000tys rocznie

> - 95% miasto

Wszystko przemawia za benzyna. Jak silnik z gatunku dobrzegazujacych sie i zrobisz dobra instalke w porzadnym warsztacie to LPG.

Napisano

Przy tych założeniach dobra instalacja LPG będzie lepsza.

Napisano

> Witam,

> - ok 12000tys rocznie

> - 95% miasto

tylko benzyna ew gaz ale instalka zwroci sie po 2-3 latach

Napisano

Ja przy podbnych zalozeniach jezdze benzyna bez LPG grinser006.gif

Jednak uwazam, ze sposrod rozwiazan jakie proponujesz dla Ciebie korzystniejszy bedzie silnik benzynowy + porzadna instalacja LPG.

Napisano
  • Autor

tak właśnie myślałem.

niestety ciężko znaleźć 2.0 benzynę pow 2001 roku w aucie kompaktowym, za w miarę rozsądne pieniądze (do15tyś)

początek XXI wieku to czas diesli...

Napisano

Szukanie silnika m.in. 2.0 w kompakcie to fajktycznie niezbyt latwa sprawa. Gdyz w tej klasie silniki o takiej pojemnosci lub wiekszej to auta z jakimis pakietami sport, rs, st, gt, itd zlosnik.gif Czyli maly procent sprzedazy ogolnie danego modelu.

Ale szukaj... ok.gif

Liczyles po ilu km zwroci Ci sie instalacja LPG robiac krotkie odcinki po 10-15km i 12 000 w rok?

Napisano
  • Autor

> Szukanie silnika m.in. 2.0 w kompakcie to fajktycznie niezbyt latwa sprawa. Gdyz w tej klasie

> silniki o takiej pojemnosci lub wiekszej to auta z jakimis pakietami sport, rs, st, gt, itd

> Czyli maly procent sprzedazy ogolnie danego modelu.

> Ale szukaj...

> Liczyles po ilu km zwroci Ci sie instalacja LPG robiac krotkie odcinki po 10-15km i 12 000 w rok?

liczyłem i teoretycznie po 2 latach.

a tak swoją drogą to przez

diesel: ropa na 24miesiące przy zał 8l po 5.10zl za litr w miescie to ok +- 10000tys

lpg: gas na 24 miesiące przy zał 13 l po 2,7zl w miescie to 8500 + 2500tys instalacja + ok 500zl bezyna = 11500zl

czyli diesel wychodzi taniej.....

kwestia tylko : dwumas, turbina, wtryski....

Napisano

> czyli diesel wychodzi taniej.....

> kwestia tylko : dwumas, turbina, wtryski....

Dolicz jeszcze różnicę w zakupie diesla. Weź także pod uwagę, że zimą silnik w ogóle się nie nagrzeje.

Napisano

Mam i LPG i diesla w dwóch różnych klasach i pojemnościach. Jeśli chodzi o paliwo to oba auta na setkę kosztują tyle samo, czyli + dla większego i oszczędniejszego diesla.Niestety w podsumowaniu rocznym również koszta są podobne, ale diesel robi 1,5 raza większy przebieg od LPG...

Napisano
  • Autor

> Dolicz jeszcze różnicę w zakupie diesla. Weź także pod uwagę, że zimą silnik w ogóle się nie

> nagrzeje.

różnic w cenie zakupu nie widzę większych,

benzyna z lpg sekwencja tez za szybko na gas się nie przełączy...

Napisano

> różnic w cenie zakupu nie widzę większych,

> benzyna z lpg sekwencja tez za szybko na gas się nie przełączy...

To kup diesla ok.gif Po co kombinujesz jak matematyka nie kłamie?

Napisano

> Dolicz jeszcze różnicę w zakupie diesla. Weź także pod uwagę, że zimą silnik w ogóle się nie

> nagrzeje.

Do tego jeszcze trzeba wziąć pod uwagę, że diesel statystycznie robi dużo większe przebiegi, więc szukanie niezajeżdżonego diesla w takiej cenie to mordęga.

Napisano

> różnic w cenie zakupu nie widzę większych,

To pomyśl, czemu samochód z dieslem traci dużo więcej na wartości w takim razie wink.gif

Napisano
  • Autor

> To kup diesla Po co kombinujesz jak matematyka nie kłamie?

niby tak tylko użytkując diesla w mieście (10letni kompakt z przebiegiem ~150tyś) mamy pewność wymiany dwumasu, turbo, itp. czyli 1000+1000zl czyli różnica się zimniejsza.

Cena ropy jaką liczyłem to 5.10zl. a wiadomo co się dzieje ostatnio z cenami paliwa.

LPG tak szybko nie drożeje....

Napisano

> niby tak tylko użytkując diesla w mieście (10letni kompakt z przebiegiem ~150tyś)

Znajdziesz 10-letniego kompakta z silnikiem diesla i przebiegiem 150kkm? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> To pomyśl, czemu samochód z dieslem traci dużo więcej na wartości w takim razie

dokładnie. czyli jednak lpg wychodzi lepiej. może dużej róznicy w kosztach utrzymania nie ma ale bardziej spokojna głowa:):):)

Napisano

LPG wychodzi taniej a na sekwencji nie odczujesz rónicy w mocy i spalaniu (no, spali trochę więcej)

AAALE

gdy przejechałem swoim autem 80.000 na lpg zaczęły się dziać dziwne rzeczy, check świecił się bez przyczyny, auto zaczęło gubić zapłony na cylindrach. Wymiana świec, przewodów i cewki nie pomogła, ani regulacja u gazownika który to montował, ani wymiana jakiś gumek wtryskiwaczy.

Przy ostatniej wizycie u gaziarza przysłuchałem się rozmowie klienta z gazownikiem, miał identyczne objawy.

Tak wiec jeśli znasz gazownika który dobrze zamontuje LPG i bedzie umiał rozwiązać wynikające z tego problemy, można zastanowić się nad gazem; ja wybrałem diesla.

Napisano

> dokładnie. czyli jednak lpg wychodzi lepiej. może dużej róznicy w kosztach utrzymania nie ma ale

> bardziej spokojna głowa:):):)

Przy takich założeniach - oczywiście ok.gif Można znaleźć auto w dobrym stanie i z rozsądnym przebiegiem (w przypadku benzyny) - przerobić na LPG i śmigasz bezproblemowo (względnie, oczywiście, biorąc pod uwagę wiek auta i LPG), ale na pewno szansa wpakowania się na minę jest dużo mniejsza.

Zależy też, ile będziesz chciał tym autem jeździć, bo IMHO przy 12kkm rocznie najbardziej się opłaca sama benzyna, bez LPG.

Napisano

> niby tak tylko użytkując diesla w mieście (10letni kompakt z przebiegiem ~150tyś) mamy pewność

> wymiany dwumasu, turbo, itp. czyli 1000+1000zl czyli różnica się zimniejsza.

> Cena ropy jaką liczyłem to 5.10zl. a wiadomo co się dzieje ostatnio z cenami paliwa.

> LPG tak szybko nie drożeje....

Napisz o jakie silniki dokładniej chodzi. Określenia 2.0 i 1.9 są zbyt enigmatyczne żeby można było wypowiadać się co do kosztów.

Napisano
  • Autor

> Znajdziesz 10-letniego kompakta z silnikiem diesla i przebiegiem 150kkm?

teoretycznie grinser006.gif

Napisano

> Zależy też, ile będziesz chciał tym autem jeździć, bo IMHO przy 12kkm rocznie najbardziej się

> opłaca sama benzyna, bez LPG.

ok.gif Dwa lata czekania na zwrot kasy za instalacje, biorąc pod uwagę, że zimą szybko na LPG się nie przełączy.

Napisano
  • Autor

> Napisz o jakie silniki dokładniej chodzi. Określenia 2.0 i 1.9 są zbyt enigmatyczne żeby można było

> wypowiadać się co do kosztów.

nie mam określonej marki czy modelu.

porostu chce mocniejszego kompaktu tak z 130-140km

Napisano

> niby tak tylko użytkując diesla w mieście (10letni kompakt z przebiegiem ~150tyś) mamy pewność

> wymiany dwumasu, turbo, itp. czyli 1000+1000zl czyli różnica się zimniejsza.

> Cena ropy jaką liczyłem to 5.10zl. a wiadomo co się dzieje ostatnio z cenami paliwa.

> LPG tak szybko nie drożeje....

IMO rozpatrywanie diesla to pchanie się na minę. Benzynowy atmosferyczny będzie praktycznie bezawaryjny, ale z gazem będzie się nim jeździło nawet taniej niż dieslem. 13 gazu w mieście to 6.5 benzyny czy oleju napędowego. Diesel na pewno tyle nie spali.

Napisano

> A moze 1.4T + lpg ?

Za takie pieniądze? Chyba ćwiartkę biglaugh.gif

Napisano

> nie mam określonej marki czy modelu.

> porostu chce mocniejszego kompaktu tak z 130-140km

A jak długo chcesz nim pośmigać??

Napisano
  • Autor

> A jak długo chcesz nim pośmigać??

no tak minimum 2 lata. te 12tys rocznie to robię teraz, szukam nowej pracy wiec teoretycznie może się to zwiększyć

Napisano

> no tak minimum 2 lata. te 12tys rocznie to robię teraz, szukam nowej pracy wiec teoretycznie może

> się to zwiększyć

Czyli brałbyś parcha z założonym od razu LPG?

Napisano
  • Autor

> Punto I .

punto I GT 1.4 turbo??

fajne ale praktycznie nie do kupienia a po za tym to nie jest pow 2001roku palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli brałbyś parcha z założonym od razu LPG?

kwestia tego ci się trafi

Napisano

zejdz na ziemie. Ja bardzo malo jezdze jak na klekota (25tys rocznie) i po 5 latach mam juz 140 tys. Tylko dlatego, ze mialo bardzo malo najechane jak je kupowalem - firma po prostu kupowala tylko klekoty a jezdzil nim czlowiek, ktory nie mial gdzie jezdzic i przez 3 lata zrobil 60 tys. Ale szukalem tego auta ze 3 miesiace

Teraz szukam zamiennika dla swojego auta i ciezko znalezc 3 latka z przebiegiem mniejszym niz 100 tys a jak juz sa to kosztuja sporo wiecej. Po prostu nikt malo jezdzonego auta za darmo nie odda. 10 letni diesel z przebiegiem 150 tys to prawie jak Yeti. Nie mowie, ze znalezc sie nie da ale to prawie jak wygrana w lotka. Co nie zmienia faktu, ze auto z 500 tys km moze jeszcze jezdzic zlosnik.gif

Napisano

> kwestia tego ci się trafi

Ale jeżeli się nie trafi to założenie LPG 2.5kzł + 2 lata jazdy + 12kkm per rok = słaby business.

Napisano
  • Autor

> Ale jeżeli się nie trafi to założenie LPG 2.5kzł + 2 lata jazdy + 12kkm per rok = słaby busine

wiem ze super oszczędności nie ma ale nie wiem jak długo będę nim jeździł. 2 lata to takie minimum.

Napisano

> Witam,

> Zmieniam auto (...)

Przy podanych przez Ciebie założeniach oraz progu cenowym i rocznikowym, radziłbym zdecydowanie kupic benzynę.

Poświęć trochę czasu na znalezienie zadbanego i niezajeżdzonego egzemplarza. Potem dokładnie policz ile planowo zaoszczędzisz przez cały okres eksploatacji, montując dobrą instalke LPG. Jeśli wyjdzie Ci jakaś znacząca kwota, to zakładaj. Jeśli różnica będzie niewielka, daj sobie spokój z gazem.

Diesla skreśliłbym na samym wstępie. 10-letni kompakt w dieslu będzie miał przejechane od ok. 250 kkm (jeśli był "mało jeżdżony"), do ok. 500 kkm (jeśli był "dużo jeżdżony"). Cudów nie ma.

W przypadku benzyny jak będziesz cierpliwy, to można trafić jakiś naprawdę zadbany i mało wyeksploatowany samochód. Pamiętaj że koszty paliwa to nie wszytsko ok.gif

Napisano

> Punto I .

Nie obilo mi sie o takich przeszczepach, ale moze mozna wychaczyc cos po swapie.

Napisano

> Nie obilo mi sie o takich przeszczepach, ale moze mozna wychaczyc cos po swapie.

Quote:

Punto GT - 1372 cm³ SOHC, Turbo, SMPI, 8v - 131-136 KM, 204 Nm

Napisano

> Nie obilo mi sie o takich przeszczepach, ale moze mozna wychaczyc cos po swapie.

Punto GT, żaden przeszczep - 1.4 Turbo 136/133 KM.

Napisano

> Znajdziesz 10-letniego kompakta z silnikiem diesla i przebiegiem 150kkm?

znajdzie, tylko nie za TANIO biglaugh.gif

Napisano

> znajdzie, tylko nie za TANIO

I szukać trzeba DŁUGO, bo takie samochody idą jak ciepłe bułeczki i w ogóle bardzo rzadko trafiają na otomoto, nie wspominając o komisach. Jak sprzedawałem swoją Fabię, to poszła w dwa dni po ogłoszeniu się na otomoto, mimo iż cena była o 20% wyższa, niż podobne roczniki i stan. Samochód był bezwypadkowy (żadnych napraw lakierniczo-blacharskich), 5 lat, pierwszy właściciel, pełna wersja z klimą, udokumentowany przebieg 140kkm, faktury na wszystko. Telefony się urywały, przyjechał człowiek z gotówką w kieszeni i miernikiem lakieru, przejechał się, sprawdził miernikiem i kupił grinser006.gif Mówił, że od 4 miesięcy szuka takiego samochodu i albo sprowadzone, albo powypadkowe/zajeżdżone (jedno nie wyklucza drugiego), cieszył się bardziej ode mnie grinser006.gif

Napisano

> Witam,

To tak jak ja, ale do czasu zmiany na diesla

> - ok 12000tys rocznie

> - 95% miasto

Wcześniej miałem Fiata Bravę z LPG, teraz mam to co w podpisie

Rocznie robię ok. 15-20kkm.

TU możesz przejrzeć moja statystykę z całego roku (bo tyle mam fokę).

IMO wychodzi trochę więcej zł/100km, ale jakość jazdy jest nieporównywalna. Przebieg na baku w cyklu mieszanym to 750-850km, a w trasie przedwczoraj moja żona (nie znająca pojęcia: ekonomiczna jazda)) zrobiła 5,5l/100km przy włączonej klimie. Na gazie to 300-400 zrobisz i musisz stacji szukać + dodatkowa butla + luźna zapasówka w bagaju.

ps. Fakt, że dostać niezajeżdżonego diesla to sztuka, ale mi się udało, bo pewniaka od kumpla i po wymianie 2masy kupiłem.

Napisano

> Witam,

> - ok 12000tys rocznie

> - 95% miasto

ja troche z przekory wybralem ON (ale zaznaczam owimy o autach nowych na uzywke w ON bym sie nie skusil)

wczesniej mialem 1,6L+LPGIVgeneracji teraz 2,0ON

kwotowo jednak musisz policzyc sie z wiekszymi wydatkami ( u mnie zmiana jak 650zl/mc do 850zl/mc na paliwo - ale wchodza w to oba auta tyle, że drugiego nie zmieniłem więc jego koszty sa takie same non stop)

Przyjemnośc z jazdy za to JAK DLA MNIE na korzyszc ON no i ten brak dojazdowkiw bagazniku i koniecznosci tankowan co 300km tez na plus

Napisano

> To tak jak ja, ale do czasu zmiany na diesla

Zobacz jak jedzie turbobenzyna z gazem to przejdzie Ci ten diesel zlosnik.gif

> IMO wychodzi trochę więcej zł/100km, ale jakość jazdy jest nieporównywalna.

No zwłaszcza porównując do bravy. hehe.gif Jaki tam miałeś silnik?

> Przebieg na baku w

> cyklu mieszanym to 750-850km, a w trasie przedwczoraj moja żona (nie znająca pojęcia:

> ekonomiczna jazda)) zrobiła 5,5l/100km przy włączonej klimie.

Ja palę 8 litrów gazu a klimy w ogóle nie wyłączam i nie bawię się w żaden ecodrajwing dla modnisów/oszczędnisiów.

> Na gazie to 300-400 zrobisz i

> musisz stacji szukać (...).

W Polsce to faktycznie jest problem znaleźć stację. Szczególnie po 4-5 godzinach jazdy. zlosnik.gif

Napisano

> Przyjemnośc z jazdy za to JAK DLA MNIE na korzyszc ON no i ten brak dojazdowkiw bagazniku i

> koniecznosci tankowan co 300km tez na plus

A jakie to ma znaczenie w aucie jeżdżonym praktycznie tylko w mieście na krótkich dystansach?

Napisano

> Zobacz jak jedzie turbobenzyna z gazem to przejdzie Ci ten diesel

> No zwłaszcza porównując do bravy. Jaki tam miałeś silnik?

> Ja palę 8 litrów gazu a klimy w ogóle nie wyłączam i nie bawię się w żaden ecodrajwing dla

> modnisów/oszczędnisiów.

> W Polsce to faktycznie jest problem znaleźć stację. Szczególnie po 4-5 godzinach jazdy.

Jakbym chciał wyscigówkę to może i szukałbym turbobenzyny.

Ja szukałem oszczędnego kombi i w mojej opinii takiego mam.

W ekodrajwing też się nie bawię, ale lubię kiedy na moją mulher.gif zostaje mi więcej $ po wyjeździe ze stacji paliw.

Wszystko zależy od konkretnego kierownika. Pytał o opinię to napisałem swoją, a ty swoją.

ps. a w bravie miałem dobry niezawodny 1.4 12v wink.gif

Napisano

> Jakbym chciał wyscigówkę to może i szukałbym turbobenzyny.

Ale turbo-benzyna to teraz absolutny standard chociażby w omawianej niżej linei. Kojarzenie ich z subaru czy reno 5 turbo to już zamierzchła przeszłość...

> Ja szukałem oszczędnego kombi i w mojej opinii takiego mam.

IMO jak piszesz, że "wychodzi trochę więcej zł/100km" niż lpg to nie jest tak patrząc na to z mojej strony zlosnik.gif No chyba, że rozpatrujesz oszczędność w kategorii kombi. wink.gifzlosnik.gif

> W ekodrajwing też się nie bawię, ale lubię kiedy na moją zostaje mi więcej $ po wyjeździe ze

> stacji paliw.

Ja też. ok.gif

> ps. a w bravie miałem dobry niezawodny 1.4 12v

Aha zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.