Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Silnik Z16XE - co to jest na foto?

Featured Replies

Napisano

Prośba o pomoc. Jak widać na załączonych obrazkach jestem totalnym lajkonikiem-mechanikiem. Coś mi się "poci" w silniku, a nawet nie wiem, co to jest. Proszę o uświadomienie, czym jest ta część, to będę wiedział, czego szukać na AK i w góglach mlot.gif

67412870.jpg

36887357.jpg

Napisano

> Prośba o pomoc. Jak widać na załączonych obrazkach jestem totalnym lajkonikiem-mechanikiem. Coś mi

> się "poci" w silniku, a nawet nie wiem, co to jest. Proszę o uświadomienie, czym jest ta

> część, to będę wiedział, czego szukać na AK i w góglach

Jak się domyślam jest to korpus przepustnicy, a poci Ci się bo odma wali olejem w dolot?

Napisano

odmę odłączyć i zaślepić otwór w plastikowej rurze

przepustnicę zdemontować, wymyć, dać nową uszczelkę, złożyć do kupy i śmigać

roboty max na 30 minut- w zalezności od stopnia zabrudzenia przepustnicy

Napisano
  • Autor

> odmę odłączyć i zaślepić otwór w plastikowej rurze

> przepustnicę zdemontować, wymyć, dać nową uszczelkę, złożyć do kupy i śmigać

> roboty max na 30 minut- w zalezności od stopnia zabrudzenia przepustnicy

Thx. W niektórych manualach napisano, że można czyścić bez demontażu przepustnicy, ale wtedy syf z WD-40 leci do silnika... Czy przepsutnica w Z16SE jest ta sama, co w Z16XE? Gógle mówi, że tak. To by mi pasował wtedy np. manual rwIcIka . No nic, skoro każdy mówi, że to łatwe, to ja też spróbuję smile.gif

A czemu moja przepustnica jest taka usyfiona? Ten brud z wewnątrz przełazi na zewnątrz? W takim razie uszczelka do wymiany

Napisano

bez demontażu nie wyczyscisz dołu ani ośki przepustnicy

uszczelka to koszt kilku zł, także tu nie przyoszczędzisz:)

u mnie nawet płyn chłodniczy nie poleciał- robiłem na zimnym silniku

dziure od odmy zaślepiłem grubą śrubą z dużym łbem, co by do środka nie poleciała, podkleiłem taśmą, gumowy wąż puściłem gdzieś w dół silnika i wsio

aha, do czyszczenia używałem zwykłej benzyny+ pędzel

Napisano

> Thx. W niektórych manualach napisano, że można czyścić bez demontażu przepustnicy, ale wtedy syf z

> WD-40 leci do silnika...

Na twoim miejscu nie probowalbym nawet uzywac wd40 na zamontowanej przepustnicy.

to jest tylko jeden z przykladow

a tutaj zdjatka chyba innego ciezkiego przypadku

Napisano

> Na twoim miejscu nie probowalbym nawet uzywac wd40 na zamontowanej przepustnicy.

> to jest tylko jeden z przykladow

> a tutaj zdjatka chyba innego ciezkiego przypadku

No tak, uszkodzi turbo w Z16XE i dopiero będzie... facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> No tak, uszkodzi turbo w Z16XE i dopiero będzie...

Gdybys zauwazyl, do zaplonu dochodzi w cylindrze, turbo nie ma tutaj kompletnie nic do rzeczy. W podanych przypadkach do zaplonu doszlo w cylindrze, nie od rozgrzanego dolotu. Jak dostatecznie podniesiesz temperature w cylindrze moze dojsc do zaplonu nagaru i efekt bedziesz mial podobny do diesla, krotszy, ale niekoniecznie mniej szkodliwy.

Napisano

> Gdybys zauwazyl, do zaplonu dochodzi w cylindrze, turbo nie ma tutaj kompletnie nic do rzeczy. W

> podanych przypadkach do zaplonu doszlo w cylindrze, nie od rozgrzanego dolotu. Jak

> dostatecznie podniesiesz temperature w cylindrze moze dojsc do zaplonu nagaru i efekt bedziesz

> mial podobny do diesla, krotszy, ale niekoniecznie mniej szkodliwy.

Do niekontrolowanego trybu pracy silnika ZS doszło na skutek osiągnięcia maksymalnych obrotów, wskutek czego, uszkodzeniu uległy uszczelnienia łożysk turbosprężarki i silnik był zasilany własnym olejem, aż do całkowitego zatarcia.

W przypadku silnika ZI wyłączasz zapłon i z powodu braku iskry silnik staje.

Napisano

> Do niekontrolowanego trybu pracy silnika ZS doszło na skutek osiągnięcia maksymalnych obrotów,

> wskutek czego, uszkodzeniu uległy uszczelnienia łożysk turbosprężarki i silnik był zasilany

> własnym olejem, aż do całkowitego zatarcia.

Piszesz o wtornej przyczynie uszkodzenia silnika. W podanych przeze mnie przypadkach, pierwotnie wlano do dolotu wd-40, co doprowadzilo do przekroczenia obrotow maksymalnych i prawdopodobnie w fekcie uszkodzenia uszczelniaczy turbosprezarki.

> W przypadku silnika ZI wyłączasz zapłon i z powodu braku iskry silnik staje.

W 99% przypadkow tak bedzie, ale jezeli dojdzie do zaplonu nagaru zgromadzonego w cylindrach silnik bedzie pracowal dalej az nagar sie nie wypali. Uzycie WD-40 prostu w przepustnice spowoduje podanie niekontrolowanej dodatkowej ilosci

"paliwa", ktore spali sie w cylindrach. Jezeli masz ochote sprawdzic jak silnik to zniesie to z checia przeczytam relacje. Proponuje jednak doradzac innym metody ktore nie naraza ich na dodatkowe koszty, bo tak jest szybciej i moze sie uda.

Napisano

> W przypadku silnika ZI wyłączasz zapłon i z powodu braku iskry silnik staje.

Dokładnie. Rozgrzany nagar może faktycznie dać zapłon, ale co z paliwem? Wyciągam kluczyk -> pompa paliwa staje. WD-40 się wypala w max. kilku cyklach pracy silnika (lub jest wydmuchany do wydechu)-> silnik się zatrzymuje bo brak mu paliwa. To nie diesel który wciągnie olej silnikowy przez nieszczelną turbinę.

Kolejna rzecz: przepustnica i powietrze. W benzyniakach zamknięta przepustnica ma tylko niewielkie obejście do podtrzymania obrotów jałowych. Wątpię czy przejdzie przez niego dość powietrza aby silnik osiągnął obroty powiedzmy 6000 rpm, nawet gdy będzie paliwo i iskra.

Ja, podobnie jak kolega rostex, nie widzę tutaj problemu.

Napisano

> Uzycie WD-40 prostu w przepustnice spowoduje

> podanie niekontrolowanej dodatkowej ilosci

> "paliwa", ktore spali sie w cylindrach.

Jak jadę na LPG i mi nawali odcięcie wtryskiwaczy benzynowych to mam podawane 2 paliwa na raz, więc jedno z nich jest dodatkowe i podawane w niekontrolowany sposób. Zapewniam Cię że silnik benzynowy nie będzie za dobrze pracować na tak bogatej mieszance (szarpanie, falowanie), a możliwe nawet że się zadusi i zgaśnie.

Napisano

Zauważ, że ja nikomu nie doradzałem lać WD40 do przepustnicy, tylko neguję Twoją tezę, o rozbieganiu się silnika ZI.

Napisano
  • Autor

> uszczelka to koszt kilku zł, także tu nie przyoszczędzisz:)

Nie chodzi o oszczędności, tylko się zastanawiam,czy wymiana uszczelki zapobiegnie podobnemu papraniu się przepustnicy w przyszłości.

> dziure od odmy zaślepiłem grubą śrubą z dużym łbem,

Uświadomisz ciemnego luda, po co zaślepia się odmę? Bo kombinuję od wczoraj i dalej nie wiem, taki ze mnie mechanior :D

Napisano

> Uświadomisz ciemnego luda, po co zaślepia się odmę?

Nie zaślepiasz odmy tylko otwór po niej wink.gif Odmę puszczasz "luzem" gdzieś w dół. Najlepiej w mało widoczny sposób. Dawniej normalna praktyka w Fiatach 125 i 126, z tym że jak upierdliwy policjant się dopatrzył, to dawał mandat z powodów ekologicznych smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> Nie zaślepiasz odmy tylko otwór po niej Odmę puszczasz "luzem" gdzieś w dół. Najlepiej w mało

> widoczny sposób. Dawniej normalna praktyka w Fiatach 125 i 126, z tym że jak upierdliwy

> policjant się dopatrzył, to dawał mandat z powodów ekologicznych

> Pozdroofka

Ale po co się to robi/robiło?

Napisano

Gdyby ci ludzie wtryskiwali WD podczas pracy silnika to nic by się nie stało. A tak płyn zebrał się w jednym miejscu i silnik zaczął się nim żywić po odpaleniu. A że miał go sporo to zdążył się rozbiegnąć. Wszystko co wtryskuje się do silnika należy robić podczas jego pracy. Zwłaszcza diesla.

Są preparaty do mycia dolotu, które podaje się przez kilka (i więcej) minut do kolektora, ale podczas pracy silnika i w kontrolowany sposób. Wtedy silnik potrafi łyknąć rozmaite (czyste) płyny bez uszczerbku na zdrowiu: od nafty, po wodę.

Co do samego WD to się zgadzam. Są lepsze ciecze do mycia w biegu.

Napisano

> Ale po co się to robi/robiło?

Odma to odpowietrzenie skrzyni korbowej albo klawiatury i musi być. Jak odmy są niedrożne, wywali simmeringi na wale (sprawdzone organoleptycznie w maluchu zlosnik.gif) Jeśli silnik jest w miarę dobrym stanie, to odmami idzie powietrze z niewielką ilością oparów (tłoki w drugą stronę działają jak kompresor sprężają powietrze w skrzyni korbowej. Wirujący wałek rozrządu też goni powietrze). Ale jak silnik ma przedmuchy to odmami idą spaliny, kropelki oleju itp. Ekologia zabrania kierować tego do atmosfery, więc puszcza się do dolotu, co nie ma dobrego wpływu na skład mieszanki wink.gif Podobnie jak EGR wink.gif Więc jak silnik był wyjeżdżony lub kiepskiej konstrukcji jak w naszych fiatach, to te dodatki do mieszanki powodowały gorsze osiągi silnika. No to puszczało się odmy pod auto i silnik odżywał wink.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.