Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciężki wybór przy kupnie samochodu...

Featured Replies

Napisano

Mój ojciec chce sobie wymienić aktualne Mondeo mk2. Jako że ma diesla i przywykł dość mocno do tego silnika, szuka autka z takim silnikiem, w granicach 12kpln-18kpln. Jego wybór początkowo padł na BMW e39 w 2.5 dieslu, lecz są to już stosunkowo stare modele w tych ramach kasowych. Aktualnie myśli o mondeo mk3 w 2.0 TDDI 2002 lub Alfie 156 1.9 JTD 2003r. Pała małą awersją do Vagów, co nie jest z grubsza uzasadnione, po prostu "tak ma". Co Wy byście polecili, osobie która ma robić autem 15-20tys rocznie ? Oczywiście podstawowe i stare jak świat kryterium to tania eksploatacja pojazdu, no i stosunkowo nie duża strata pieniężna przy założeniu że używać auta zamierza ok. 3-4 lata. Słucham 893goodvibes.gif

Napisano

Tania eksploatacja ww. diesli w tym przedziale cenowym i okresie użytkowania może być problematyczna wink.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Tania eksploatacja ww. diesli w tym przedziale cenowym i okresie użytkowania może być

> problematyczna

Powiedzmy że nie liczę cen wymian, a tylko części.

Lanca Lybra ? Hmmm...tego to już w ogóle na drogach nie widać.

Napisano

> Powiedzmy że nie liczę cen wymian, a tylko części.

> Lanca Lybra ? Hmmm...tego to już w ogóle na drogach nie widać.

Dla niektórych to dobrze. Moim zdaniem to ładne i ciekawe auto. Prawie kupiłem taką 2.4 JTD

Napisano

> Powiedzmy że nie liczę cen wymian, a tylko części.

> Lanca Lybra ? Hmmm...tego to już w ogóle na drogach nie widać.

Lybra ma o tyle plus że ma zawieszenie bez udziwnień jak alfa 156 wiec jest dużo tańsza w eksploatacji na naszych dziwnych drogach... do tego części mechaniczne to fiat więc ceny też przemawiają na plus...

Może Stilo w Combi 1.9jdt

Napisano
  • Autor

> Dla niektórych to dobrze. Moim zdaniem to ładne i ciekawe auto. Prawie kupiłem taką 2.4 JTD

Właśnie, dlaczego tylko prawie ? Awaryjność ? Bo wyposażenia na wysokim poziomie to mało... shocked.gif

Napisano

Quote:

Oczywiście podstawowe i stare jak świat kryterium to tania eksploatacja pojazdu

Dla Twojego dobra w związku z Twoim kryterium powyżej odpuść sobie Alfę i Lancie

Napisano

> Mój ojciec chce sobie wymienić aktualne Mondeo mk2....

Alfa 156 po lifice będzie dobrym wyborem, problemem będzie znalezienie zadbanego egzemplarza. Nie wiem na ile budżet jest ograniczony, dokładając niewiele dostaniesz Cromę z JTDm 8V 120 kucy. Kupiłem takie auto z mocniejszym silnikiem 150 KM z delikatnymi wgniotkami dachu za 23 000 zł, więc można. Wersji z silnikiem 120 KM jest sporo, także z Polski od pierwszego właściciela.

Napisano

> Quote:

> Oczywiście podstawowe i stare jak świat kryterium to tania eksploatacja pojazdu

> Dla Twojego dobra w związku z Twoim kryterium powyżej odpuść sobie Alfę i Lancie

Ma kolega jakieś konkretne zastrzeżenie do 156 JTD lub JTDm? Chętnie podyskutuję, czy może kolega tylko tak słyszał?

Napisano

> Ma kolega jakieś konkretne zastrzeżenie do 156 JTD lub JTDm? Chętnie podyskutuję, czy może kolega

> tylko tak słyszał?

Ja zastrzeżeń nie mam absolutnie żadnych, wręcz przeciwnie serduszka.gif, ale znając realia Alfa i Lancia nie są to samochody tanie w utrzymaniu, chyba, że zależy Ci tylko na tym byle jakoś się to toczyło.

Napisano

> Ma kolega jakieś konkretne zastrzeżenie do 156 JTD lub JTDm? Chętnie podyskutuję, czy może kolega

> tylko tak słyszał?

silniki z rodziny JTD są to jedne z lepszych kładą je do opla i saba nie problem w silniku a w zawieszeniu wielo wahacz jest delikatny jak na polskie drogi i dość drogi w naprawie a tak po za tym alfa 156 jest jak najbardziej udanym autem tylko auta od 2000 w gorę bo starsze często cierpiały na choroby wieku dziecięcego no i tepych kierowców którzy oszczędzali na wszystkim i zapuszczona alfa to kosztowna alfa

Napisano

może merca W202 (C klasa produkowana do 2001)?

Napisano

> Ja zastrzeżeń nie mam absolutnie żadnych, wręcz przeciwnie , ale znając realia Alfa i Lancia nie są

> to samochody tanie w utrzymaniu, chyba, że zależy Ci tylko na tym byle jakoś się to toczyło.

Dzięki takiej opinii Lancie kosmicznie tracą na wartości, a eksploatacja jak każdego używanego auta, części w większości od Fiata czyli tanie.

Taką lybrę jak poszukasz to kupisz zadbaną z jednych rąk, młody rocznik, spory wypas w najniższej cenie. A akurat silnik jest jednym z lepszych z tamtych czasów.

Napisano

> auta, części w większości od Fiata czyli tanie.

> Taką lybrę jak poszukasz to kupisz zadbaną z jednych rąk, młody rocznik, spory wypas w najniższej cenie.

Skoro tak uważasz to życzę powodzenia hahaha.gif

Napisano

> Skoro tak uważasz to życzę powodzenia

Piszesz to jako osoba mająca auto tej marki czy raczej jako osoba sprzedająca części?

Napisano

> Piszesz to jako osoba mająca auto tej marki czy raczej jako osoba sprzedająca części?

jedno i drugie

I śmieszy mnie obsesja polaków do posiadania czegoś na co tak naprawdę "za cholerę" ich nie stać, na ale każdy chce mieć luksus za 10 tysięcy, a jak się coś zepsuje to się podrutuje grinser006.gif

Napisano

> jedno i drugie

> I śmieszy mnie obsesja polaków do posiadania czegoś na co tak naprawdę "za cholerę" ich nie stać,

> na ale każdy chce mieć luksus za 10 tysięcy, a jak się coś zepsuje to się podrutuje

dla tego w wiekszości przypadków gdzie ma się ok 15 tys na koncie warto się zastanowić i nie kupić auta pokroju pandy NOWEJ i 15 tys w kredycie niskie raty i na 5 lat starczy a potem się sprzedaje tak mówi rozsądek

Napisano

> dla tego w wiekszości przypadków gdzie ma się ok 15 tys na koncie warto się zastanowić i nie kupić

> auta pokroju pandy NOWEJ i 15 tys w kredycie niskie raty i na 5 lat starczy a potem się

> sprzedaje tak mówi rozsądek

jest to jakieś wyjście, ale jest także wiele samochodów używanych w normalnych kosztach eksploatacji, ale Alfa i Lancia jako auta klasy premium do nich nie należą.

Napisano

> jest to jakieś wyjście, ale jest także wiele samochodów używanych w normalnych kosztach

> eksploatacji, ale Alfa i Lancia jako auta klasy premium do nich nie należą.

Moja propozycja Stilo 1,9JTD ew 1.6 lpg MW

Napisano

> , no i stosunkowo nie duża strata pieniężna przy założeniu że używać

> auta zamierza ok. 3-4 lata. Słucham

Idąc w tym kierunku to szukał bym auta niemieckiego. Jesli nie VW to E39 ale z silnikiem 3.0D wink.gif Ewentualnie Vectra C.

Forda, Alfa i Lancia będą leciały z cena na ryj tak że za te 3 lata sprzeda auto za marne grosze.

Napisano

> Skoro tak uważasz to życzę powodzenia

Mi nie musisz życzyć powodzenia, bo ja mam czym jeździć smirk.gif

A faktem jest, że kupując używkę, a szczególnie diesla, powodzenie i nie tylko może się przydać ok.gif

Napisano

> Idąc w tym kierunku to szukał bym auta niemieckiego. Jesli nie VW to E39 ale z silnikiem 3.0D

> Ewentualnie Vectra C.

> Forda, Alfa i Lancia będą leciały z cena na ryj tak że za te 3 lata sprzeda auto za marne grosze.

Koszty utrzymania takiego niemca będą ogromne. Zastanów się lepiej co radzisz nono.gif

Napisano

> Koszty utrzymania takiego niemca będą ogromne. Zastanów się lepiej co radzisz

koszta utrzymania każdego auta klasy średniej mającego na karku tyle lat będą wysokie. Kraj z którego auto pochodzi ma tu małe znaczenie.

Remont zawieszenia w 156 i takiej 530 jest raczej podobny. Inne rzeczy pewnie też.

Napisano

> jest to jakieś wyjście, ale jest także wiele samochodów używanych w normalnych kosztach

> eksploatacji, ale Alfa i Lancia jako auta klasy premium do nich nie należą.

powiedz mi jeszcze jedno... co taka dajmy na to Lybra ma premium co mogłoby kosztować więcej?

Bez urazy ale współczesna Alfa czy Lancia są premium tylko pod względem wyposażenia i jakości użytej tapicerki. Co ciekawe jakość tapicerki nie zawsze idzie w parze z jakością montażu tejże...

Na upartego można powiedzieć, że Alfa 156 ma skomplikowane zawieszenie i to może generować koszta. A co na Lybra?

Napisano

> A co na Lybra?

Jedna najważniejsza rzecz, a mianowicie bardzo ograniczona ilość zamienników, zamienniki dobrej jakości do tego auta raczej nie występują. Po drugie nie wszyscy wiedzą, że w 2003 był lift i do modeli po 2003 części już praktycznie nie ma (poza oryginałami)

Napisano

Mondeo jest ok ale ....

2.0 TDDI przed mapą jest stosunkowo słaby, po chipsie już jakoś to jedzie i wykrzesa >130KM oraz >300 NM.

U kolegi trochę się wali co nieco, ale aż tak nie narzeka zlosnik.gif

Jak narazie niespodziewanie strzeliła mu sprężyna, regulator napięcia i coś tam jeszcze. No i pali mu ok. 10 litrów w mieście, tylko cholera wie czy to od jego jazdy czy to mondeo tak ma wink.gif

Napisano

moja propozycja to Toyota Avensis I gen ewentualnie jak nie musi być aż takie duże auto to Toyote Corolle v.E12 silnik 2.0 D4D daje rade

Napisano

Proszę Cie nie załamuj mnie. Jakie ogromne może w porównaniu do Uno na pewno ale bez przesady.

Napisano

> Mój ojciec chce sobie wymienić aktualne Mondeo mk2. Jako że ma diesla i przywykł dość mocno do tego

> silnika, szuka autka z takim silnikiem, w granicach 12kpln-18kpln. Jego wybór początkowo padł

> na BMW e39 w 2.5 dieslu, lecz są to już stosunkowo stare modele w tych ramach kasowych.

> Aktualnie myśli o mondeo mk3 w 2.0 TDDI 2002 lub Alfie 156 1.9 JTD 2003r. Pała małą awersją do

> Vagów, co nie jest z grubsza uzasadnione, po prostu "tak ma". Co Wy byście polecili, osobie

> która ma robić autem 15-20tys rocznie ? Oczywiście podstawowe i stare jak świat kryterium to

> tania eksploatacja pojazdu, no i stosunkowo nie duża strata pieniężna przy założeniu że używać

> auta zamierza ok. 3-4 lata. Słucham

Moim zdaniem niech się zaintereseuje poważnie e39, jesli chodzi o komfort jazdy czy jakość wykończenia to toyoty, hondy i inne fordy moga sie schowac, nawet gdy beda kilka lat mlodsze. Niech zrobi jazdę próbną smile.gif

Napisano

> Moim zdaniem niech się zaintereseuje poważnie e39, jesli chodzi o komfort jazdy czy jakość

> wykończenia to toyoty, hondy i inne fordy moga sie schowac, nawet gdy beda kilka lat mlodsze.

> Niech zrobi jazdę próbną

Tu się muszę zgodzić, jechałem ze znajomym kiedyś i to jest naprawdę kawał dobrej fury.

Napisano

> Tu się muszę zgodzić, jechałem ze znajomym kiedyś i to jest naprawdę kawał dobrej fury.

A do tego niezawodnej wink.gif

Napisano

Vectra C w dyszlu za te pieniądze się nie łapie.

Napisano
  • Autor

Dzięki za udzielone opinie. Byliśmy dziś oglądać ten pojazd KLIK i jest bardzo fajnie utrzymany. Ma rzekomo ori przebieg, dokumentowany książką i lepkami serwisowymi. Po pierwszym właścicielu w Austrii - bezwypadkowe, stąd cena jak na ten rocznik lekko wysoko, aczkolwiek myślę że do zbicia. Pojawił się jeszcze jeden typ - BMW E46. E39 jest spore, i chyba ojcu tak duża limuzyna nie potrzebna. Cena eksploatacji chyba podobna takiej E46 do Mondeo Mk3, a cenę jednak stawiam będzie mieć większą za te parę lat.

Napisano

W TDCI padały wtryski, a w TDDi też były jakieś problemy ale niech się wypowiedzą fachoffffcy.

Co prawda ojciec miał to TDDi, jeździł, sprzedał, a jakiś czas potem dowiedziałem się, że jakaś typowa usterka je męczy grinser006.gif Ale u ojca nie wystąpiła.

Inna sprawa, że za dużo pali ten diesel jak na diesla, tak o ok. 1,5l za dużo IMHO.

Napisano

> Właśnie, dlaczego tylko prawie ? Awaryjność ? Bo wyposażenia na wysokim poziomie to mało...

Dlatego, że żona powiedziała absolutne nie. Dla niej Lybra komi wygląda jak karawan frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.