Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Leasing - poproszę łopatologiczne wyjaśnienie :P

Featured Replies

Napisano

Hej.

Ponieważ nie bardzo mam kogo się w rodzinie lub w znajomych spytać więc postanowiłem pomęczyć troszkę Was jeśli nie macie nic przeciwko 20.GIF

Czy możecie wytłumaczyć mi jak idiocie oink.gif na czym polega idea leasingu? hmm.gif

Kupuję sobie auto drive.gif i spłacam jakieś wyliczone za nie raty.

Co się stanie jak te raty spłacę? Kiedy auto stanie się moją własnością? hmm.gif

Druga sprawa to wrzucenie tego w koszty. Załóżmy, że mój podatek dochodowy to 500zł , a rata kredytu wynosi 400zł netto miesięcznie. Ile wówczas będę miał dochodowego do zapłaty? Czy całość się wlicza w koszty czy jakiś procent? confused.gif

I co w przypadku napraw? Można je także sobie odliczyć (np Vat?) skoro auto w pewnym sensie nie jest moje?

Napisano

EDIT: poczytaj sobie TEN wątek, spory informacji jest w nim zawartych i wychodzi na to, że kredyt może być ciekawszym rozwiązaniem.

> Hej.

> Ponieważ nie bardzo mam kogo się w rodzinie lub w znajomych spytać więc postanowiłem pomęczyć

> troszkę Was jeśli nie macie nic przeciwko

> Czy możecie wytłumaczyć mi jak idiocie na czym polega idea leasingu?

> Kupuję sobie auto i spłacam jakieś wyliczone za nie raty.

> Co się stanie jak te raty spłacę?

>Kiedy auto stanie się moją własnością

Następuje wykup za np. 1% wartości,

czyli dostajesz fakturę, a na niej pojazd który używasz.

Opłacasz, dostajesz kartę pojazdu i inne papiery, idziesz rejestrujesz itd.

?

> Druga sprawa to wrzucenie tego w koszty. Załóżmy, że mój podatek dochodowy to 500zł , a rata

> kredytu wynosi 400zł netto miesięcznie. Ile wówczas będę miał dochodowego do zapłaty? Czy

> całość się wlicza w koszty czy jakiś procent?

Od osobowego odliczasz 60% Vat'u nie więcej niż 6000zł.

Resztę wrzucasz w koszty.

Czyli jeśli dochodu masz 2000zł, to +/- podatku do zapłaty masz 360zł.

Przy założeniu, że rata leasingu za auto to 500zł netto, to od 2000zł odejmujesz te 500zł, czyli do opodatkowania masz 1500zł, czyli płacisz ok. 270zł.

> I co w przypadku napraw? Można je także sobie odliczyć (np Vat?) skoro auto w pewnym sensie nie

> jest moje?

Tak wszystkie naprawy i sprawy eksploatacyjne. Odliczasz od nich pełny VAT i wrzucasz w koszty.

Paliwo to jeśli dostawczy/ciężarowy to odliczasz VAT i resztę w koszty, a jeśli osobówka to w koszty w kwocie brutto.

To tak w bardzo dużym uproszczeniu.

Napisano

> Hej.

> Ponieważ nie bardzo mam kogo się w rodzinie lub w znajomych spytać więc postanowiłem pomęczyć

> Co się stanie jak te raty spłacę? Kiedy auto stanie się moją własnością?

> Druga sprawa to wrzucenie tego w koszty. Załóżmy, że mój podatek dochodowy to 500zł , a rata

> kredytu wynosi 400zł netto miesięcznie. Ile wówczas będę miał dochodowego do zapłaty? Czy

> I co w przypadku napraw? Można je także sobie odliczyć (np Vat?) skoro auto w pewnym sensie nie

> jest moje?

taki sens ze np moje auto w lizingu

kwota 50000zl w lizing na 3 lata całkowity koszt 8% czyli ok 4000zl osetek, biorac kredyt 50k na 3 lata tych odsetek wyszło by ok 20k:)

ostatnia rata jest rata wykupu i idziesz do WK i rejestrujesz na siebie

jak placisz 500 podatku a rate bedziesz miał 400+vat to 400-19%=76zł

to zaplacisz 500-76zł mniej co miech grinser006.gif

serwis czesci wsio odliczasz grinser006.gif

vat do 6000zł odliczysz

Napisano
  • Autor

mrBEAN i arturo_freestyler 20.GIF dzięki wielkie za wyjaśnienia o to mi chodziło właśnie smile.gif

teraz jestem sporo bogatszy o wiedzę smile.gif

Napisano

> taki sens ze np moje auto w lizingu

> kwota 50000zl w lizing na 3 lata całkowity koszt 8% czyli ok 4000zl osetek, biorac kredyt 50k na 3

> lata tych odsetek wyszło by ok 20k:)

> ostatnia rata jest rata wykupu i idziesz do WK i rejestrujesz na siebie

> jak placisz 500 podatku a rate bedziesz miał 400+vat to 400-19%=76zł

> to zaplacisz 500-76zł mniej co miech

> serwis czesci wsio odliczasz

> vat do 6000zł odliczysz

no wiesz... trochę przesadziłeś z tymi kosztami kredytu biglaugh.gif no chyba zę mówisz o providencie biglaugh.gif

przy tej kwocie kredytu (50kpln) na 3 lata realnie odsetki wyjdą możę około 5-6 kpln + prowizja za udzielenie (zwykle około 1 proc.)

w leasingu nie podałeś jeszcze opłat dodatkowych jakie musisz ponieść (w tym ubezpieczenie, które często jesteś w stanie sam załatwić u miejscowego agenta za mniejszą kasę)

powiedzmy że jak podsumujesz wszystkie za i przeciw, wszystkie koszty i opłąty to Ci wyjdzie mniej więcej to samo:

lizing:

walisz całą ratę w koszty vat odliczasz

do tego doliczasz wszeli prowizje itp. oraz wykup

kredyt

w koszty walisz odsetki i prowizje

vatu nie ma

w koszty walisz amortyzację

i z grubsza na jedno wychodzi przy podatku

największy + lizingu: vat od rat lizingowych - jeżeli go potrzebujesz

największy + kredytu: Ty jesteś właścicielem auta - w razie chęci/potrzeby sprzedaży łatwiej to załątwisz przy kredycie niż lizingu

Napisano

> no wiesz... trochę przesadziłeś z tymi kosztami kredytu no chyba zę mówisz o providencie

> przy tej kwocie kredytu (50kpln) na 3 lata realnie odsetki wyjdą możę około 5-6 kpln + prowizja za

> udzielenie (zwykle około 1 proc.)

> w leasingu nie podałeś jeszcze opłat dodatkowych jakie musisz ponieść (w tym ubezpieczenie, które

> często jesteś w stanie sam załatwić u miejscowego agenta za mniejszą kasę)

> powiedzmy że jak podsumujesz wszystkie za i przeciw, wszystkie koszty i opłąty to Ci wyjdzie mniej

> więcej to samo:

> lizing:

> walisz całą ratę w koszty vat odliczasz

> do tego doliczasz wszeli prowizje itp. oraz wykup

> kredyt

> w koszty walisz odsetki i prowizje

> vatu nie ma

> w koszty walisz amortyzację

> i z grubsza na jedno wychodzi przy podatku

> największy + lizingu: vat od rat lizingowych - jeżeli go potrzebujesz

> największy + kredytu: Ty jesteś właścicielem auta - w razie chęci/potrzeby sprzedaży łatwiej to

> załątwisz przy kredycie niż lizingu

kalkulator kredytu na 50k - odssetki od 9500-do 24800 yikes.gif + marza zazwyczaj 3% to +1500

KALKULATOR KREDYTU

ubezpiecznie od nowych aut akurat wypada porównywalnie z innymi...

ja place ok 2k/rok, tak samo a nawet i wiecej wyszlo u innych, ubezpieczyciela mozesz sobie zmienic jak ci nie pasuje grinser006.gif

Napisano

i wiecej wyszlo u innych, ubezpieczyciela mozesz sobie zmienic

> jak ci nie pasuje

oczywiście i to bez łaski

w zeszłym miesiacu ubezpieczyłem autko indywidualnie bez żadnych problemów ... 2400 vs 3600 proponowane przez leasing ( inna sprawa że te 3600 to i tak mega atrakcja jak ktoś nie ma kompletu zniżek plus bonusa w ubezpieczalni ) niecałe 5% wartości auta smile.gif

Napisano

> taki sens ze np moje auto w lizingu

> kwota 50000zl w lizing na 3 lata całkowity koszt 8% czyli ok 4000zl osetek, biorac kredyt 50k na 3

> lata tych odsetek wyszło by ok 20k:)

Moje auto, było wzięte w leasingu. Cena na fakturze to było 61 tys brutto, po zniżkach salonowych. A czynsz leasingowy wynosił 1200

zł przez 5 lat. Zapłaciłem więc sumarycznie 144000 zł za to auto.

Gdzie masz te 8%? W życiu już nie wezmę nic w leasing... I na dodatek

teraz bieganie z przerejestrowaniem, potem darowizna itd...

Napisano

> Moje auto, było wzięte w leasingu. Cena na fakturze to było 61 tys brutto, po zniżkach salonowych.

> A czynsz leasingowy wynosił 1200

> zł przez 5 lat. Zapłaciłem więc sumarycznie 144000 zł za to auto.

> Gdzie masz te 8%? W życiu już nie wezmę nic w leasing... I na dodatek

> teraz bieganie z przerejestrowaniem, potem darowizna itd...

bezedura .... albo wziąłeś to w jakimś krzaku który tylko nazywa się leasingiem ... a jest wypożyczalnią ...

ps. weź Ty idź na kurs obsługi kalkulatora ... bo na naukę samodzielnego liczenia jest już stanowczo za późno ... sick.gif

1200 x 12 x 5 = ? smirk.gif

do tego jeszcze dodać pierwszą wpłatę ...

no chyba że wpłaciłeś na początku około 90 % wartości a resztę leasingowałeś love_4.gif

Napisano

> Moje auto, było wzięte w leasingu. Cena na fakturze to było 61 tys brutto, po zniżkach salonowych.

ja mam na 3 lata 8% lizing 108%

jak masz na 5 to odpowiednio wiekszy masz i pewnie 5 lat temu nie było takich promocyjnych jak teraz grinser006.gif

Napisano

to chyba najdrozsze Stilo w historii motoryzacji smile.gif

po cos zes bral taki ujowy lizing?

zreszta przy 5cio letnim zawsze bedziesz mial duzo wiekszy koszt bo jestes dluzej w finansowaniu

Obecnie leasingi powyzej 110% na 3 lata to kiepska oferta...

Napisano

> ja mam na 3 lata 8% lizing 108%

> jak masz na 5 to odpowiednio wiekszy masz i pewnie 5 lat temu nie było takich promocyjnych jak

> teraz

na 4 lata w tej chwili mozna na 117 % wziąć używane auto

Napisano

> Hej.

Na korzystniejszym podatkowo zakupie pojazdu :-)

W odróżnieniu od zakupu gotówkowego taki sprzęt amortyzujesz nie w 5 lat, tylko w tyle, ile wynosi okres leasingu, więc w skrajnym wypadku już w 24 m-ce.

Dodatkowo - możesz mieć podwójne odliczenie VAT, ale do tego trzeba mieć odpowiednią umowę leasingu - wpłata "początkowa" winna być na końcu.

Wówczas najpierw odliczasz VAT od rat leasingowych, a potem drugi raz od zakupu samochodu jako takiego

> Co się stanie jak te raty spłacę? Kiedy auto stanie się moją własnością?

Zależnie od umowy - może być i tak, że wcale :-)

> jest moje?

VAT od napraw - bez limitu.

VAT od paliw - wyjaśnili Ci

Napisano

> no wiesz... trochę przesadziłeś z tymi kosztami kredytu no chyba zę mówisz o providencie

> przy tej kwocie kredytu (50kpln) na 3 lata realnie odsetki wyjdą możę około 5-6 kpln + prowizja za

> udzielenie (zwykle około 1 proc.)

te odsetki to rocznie...

poprosze konkretny przyklad takiego kredytu... bo oznacza to oprocentowanie wys ok 3% rocznie, a tyle to promocje producentów tylko dają... Ale wtedy tez znajdziesz promocyjne leasingi.

> w leasingu nie podałeś jeszcze opłat dodatkowych jakie musisz ponieść (w tym ubezpieczenie, które

> często jesteś w stanie sam załatwić u miejscowego agenta za mniejszą kasę)

Ogolnie leasing jest tanszy niz kredyt - wynika to pewnie z faktu, ze auto w leasingu nie jest Twoje.

Jeszcze nikt nie wymienil jednego aspektu - nie musisz wykupywac przedmiotu leasingu po zakonczeniu. Mozna sobie zorganizowac finansowanie tak, ze jezdzisz autem przez np. 3 lata i potem je oddajesz firmie... A raty kalkulujesz tak aby pokryły jedynie amortyzację samochodu (tj. spłacasz tylko np 50% wartosci przez ten czas). Odpada Ci zabawa w wykupy i potem sprzedaz auta itp.

Napisano
  • Autor

Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc i wyjaśnienia

Napisano
  • Autor

> Wówczas najpierw odliczasz VAT od rat leasingowych, a potem drugi raz od zakupu samochodu j

To fajne! smile.gif

Tylko jak to dokładanie na umowie powinno wyglądać?

Na co zwrócić uwagę?

Napisano

> te odsetki to rocznie...

> poprosze konkretny przyklad takiego kredytu... bo oznacza to oprocentowanie wys ok 3% rocznie, a

> tyle to promocje producentów tylko dają... Ale wtedy tez znajdziesz promocyjne leasingi.

> Ogolnie leasing jest tanszy niz kredyt - wynika to pewnie z faktu, ze auto w leasingu nie jest

> Twoje.

> Jeszcze nikt nie wymienil jednego aspektu - nie musisz wykupywac przedmiotu leasingu po

> zakonczeniu. Mozna sobie zorganizowac finansowanie tak, ze jezdzisz autem przez np. 3 lata i

> potem je oddajesz firmie... A raty kalkulujesz tak aby pokryły jedynie amortyzację samochodu

> (tj. spłacasz tylko np 50% wartosci przez ten czas). Odpada Ci zabawa w wykupy i potem

> sprzedaz auta itp.

czy Ty wogóle widziałeś kiedyś jakąś umowę leasingową ?

firma musi dostać swoje i basta ...więc ... nie przejdzie numer że spłacisz mniej niż utrata wartości auta ... hehe.gif

Napisano

> te odsetki to rocznie...

> poprosze konkretny przyklad takiego kredytu... bo oznacza to oprocentowanie wys ok 3% rocznie, a

> tyle to promocje producentów tylko dają... Ale wtedy tez znajdziesz promocyjne leasingi.

ale pamiętaj że kapitał się spłąca ratalnie a nie jednorazowo na koniec - odsetki są liczone od kwoty pozostającej do spłaty, czyli z każdym miesiącem maleją

> Ogolnie leasing jest tanszy niz kredyt - wynika to pewnie z faktu, ze auto w leasingu nie jest

> Twoje.

> Jeszcze nikt nie wymienil jednego aspektu - nie musisz wykupywac przedmiotu leasingu po

> zakonczeniu. Mozna sobie zorganizowac finansowanie tak, ze jezdzisz autem przez np. 3 lata i

> potem je oddajesz firmie... A raty kalkulujesz tak aby pokryły jedynie amortyzację samochodu

> (tj. spłacasz tylko np 50% wartosci przez ten czas). Odpada Ci zabawa w wykupy i potem

> sprzedaz auta itp.

owszem ale i odpada Ci też posiadanie auta: jak wykupisz leasing lub sprzedaż kredytowane wcześniej auto to zawsze Ci jeszcze kawałek kasy wpadnie

wszystko kwestia kto co potrzebuje.....

bo też możesz mieć przy kredycie opcję jednorazoej amortyzacji (jeżeli masz duży dochód), podwyższona amortyzacja, więc wszystko idzie dopasować sobie

poza tym tak jak pisałem wcześniej: kredytowane auto łatwiej sprzedać w trakcie kredytowania niż gdy je leasingujesz

Napisano

> ale pamiętaj że kapitał się spłąca ratalnie a nie jednorazowo na koniec - odsetki są liczone od

> kwoty pozostającej do spłaty, czyli z każdym miesiącem maleją

nadal - calkowity koszt leasinigu jest mniejszy niz kredytui to o kilka % przewaznie. mialem juz 3 podejscia do tematu, jakos nigdy kredyt nie wygral...

> owszem ale i odpada Ci też posiadanie auta: jak wykupisz leasing lub sprzedaż kredytowane wcześniej

> auto to zawsze Ci jeszcze kawałek kasy wpadnie

pisze o sytuacji ze bierzesz leasing na 36 miesiecy. gdzie splacasz tylko ok 50% wartosci auta. wtedy auto zosaje u leasingodawcy. czyli de facto zamiast sprzedawac auto ktore wykupisz i wyciagac z niego kase, nie placisz za ten kawalek - wychodzi mniej wiecej na zero.

ma to swoje zalety, jak nie musisz zaplacic pelnego vat od sprzedazy samochodu.

> wszystko kwestia kto co potrzebuje.....

> bo też możesz mieć przy kredycie opcję jednorazoej amortyzacji (jeżeli masz duży dochód),

> podwyższona amortyzacja, więc wszystko idzie dopasować sobie

amortyzacje w leasingu zastepuje wrzucanie w koszta calej raty, a nie kosztow kredytu - latwiej, szybciej...

> poza tym tak jak pisałem wcześniej: kredytowane auto łatwiej sprzedać w trakcie kredytowania niż

> gdy je leasingujesz

jest cesja leasingu.

co kto lubi... ekonomicznie bardziej sie oplaca leasing... ale co przypadek, to inne "dziwne" potrzeby i kombinacje samozatrudnionych smile.gif

Napisano

> To fajne!

> Tylko jak to dokładanie na umowie powinno wyglądać?

> Na co zwrócić uwagę?

Musisz mieć CO odliczyć, więc najlepsza jest umowa z jak najwyższym wykupem końcowym.

Napisano

> Musisz mieć CO odliczyć, więc najlepsza jest umowa z jak najwyższym wykupem końcowym.

Patrz jaki sprytny! Ale czy to na pewno tak działa?

Czy wykup jest traktowany jak osobne nabycie auta czy może jako kolejna z rat leasingowych?

Napisano

> Patrz jaki sprytny! Ale czy to na pewno tak działa?

> Czy wykup jest traktowany jak osobne nabycie auta czy może jako kolejna z rat leasingowych?

w operacyjnym jest to "zakup samochodu czy czego innego tam " a w finansowym to po prostu ostatnia rata smile.gif

Napisano

> w operacyjnym jest to "zakup samochodu czy czego innego tam " a w finansowym to po prostu ostatnia

> rata

I w operacyjnym wtedy odliczasz 60% VATu od tego "zakupu" mimo że wcześniej odliczyłeś 60% VATu od rat? Dobrze kombinuję?

Muszę pogadać z księgową.

hmm.gif

Napisano

> I w operacyjnym wtedy odliczasz 60% VATu od tego "zakupu" mimo że wcześniej odliczyłeś 60% VATu od

> rat? Dobrze kombinuję?

> Muszę pogadać z księgową.

a tego to nie wiem , bo nie robiłem tak .. osobowy mam na finansowym smile.gif

Napisano

> I w operacyjnym wtedy odliczasz 60% VATu od tego "zakupu" mimo że wcześniej odliczyłeś 60% VATu od rat? Dobrze kombinuję?

ok.gif - zakup to odrębna czynność. Możesz kupić, nie musisz.

Jedynie, jeśli to auto kupisz, to sprzedać je też będziesz musiał z FV.

Napisano

> I w operacyjnym wtedy odliczasz 60% VATu od tego "zakupu" mimo że wcześniej odliczyłeś 60% VATu od

> rat? Dobrze kombinuję?

To by było nie głupie gdyby tak chciało być hmm.gif

Napisano

> Patrz jaki sprytny! Ale czy to na pewno tak działa?

> Czy wykup jest traktowany jak osobne nabycie auta czy może jako kolejna z rat leasingowych?

Na fakturze za leasing masz odpowiednią pozycję - np finansowy czynsz najmu, czy też leasing, czy jak to zwał.

A f-ra za zakup to f-ra za zakup.

Napisano

> Na fakturze za leasing masz odpowiednią pozycję - np finansowy czynsz najmu, czy też leasing, czy

> jak to zwał.

> A f-ra za zakup to f-ra za zakup.

Dobry Sibuj nie jest zły ok.gif

Tylko o 4 miesiące za późno grinser006.gif

Napisano

> rat? Dobrze kombinuję?

Pomalutku.

Wcześniej płaciłeś raty leasingowe (czynsz dzierżawny), a teraz płacisz za zakup.

To są podatkowo "różne towary".

Tak jak np oddzielnie rozliczasz zakup auta, jak i zakup paliwa do tego auta.

Zatem cudzysłów w słowie "zakup" jest niewłaściwy :-)

To JEST zakup, w odróżnieniu od poprzedniego użytkowania i czynszu zeń wynikającego.

Co do księgowej - lepiej pogadać z doradcą podatkowym, bo księgowa to nie będzie miała tendencji do wynajdywania kruczków i - jak to księgowe mają w zwyczaju - będzie szukać jak Ci taki pomysł utopić :-)

Aha - mnie zastanawia jeszcze jedna kwestia:

Czy kupując w ten sposób ŚT "nabywamy" prawa do odpisów amortyzacyjnych...

Bo jak tak, to jest to znaaaakomity koncept :-)

Napisano

> To by było nie głupie gdyby tak chciało być

Tak jest.

Tylko, że wykup to symboliczna kwota - kilka procent wartości początkowej auta. Więc i VATu dużo nie odliczysz.

A jakby miała to być duża kwota - to leasing traci sens, bo w koszty auto zaliczysz wolniej, niż przy amortyzacji.

Ja powtórzę co klarowałem w innym wątku - dla osobówek leasing ma sens tylko przy autach przekraczających wartość 20tys. EUR (bo przy amortyzacji można wrzucić w koszty tylko 20 tys. EUR - przy leasingu nie ma tego ograniczenia).

Napisano

> Dobry Sibuj nie jest zły

> Tylko o 4 miesiące za późno

u mnie o miecha ... bo powinienem inną umowę leasingową podpisać blush.gif na to wychodzi ... ale nic to ... człowiek się uczy całe zycie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Tak jest.

> Tylko, że wykup to symboliczna kwota - kilka procent wartości początkowej auta. Więc i VATu dużo

> nie odliczysz.

> A jakby miała to być duża kwota - to leasing traci sens, bo w koszty auto zaliczysz wolniej, niż

> przy amortyzacji.

> Ja powtórzę co klarowałem w innym wątku - dla osobówek leasing ma sens tylko przy autach

> przekraczających wartość 20tys. EUR (bo przy amortyzacji można wrzucić w koszty tylko 20 tys.

> EUR - przy leasingu nie ma tego ograniczenia).

pomijając już to że kredyt na auto wali w łeb zdolność kredytową to jakoś przy niezłej zdolności nie udało mi się uzyskać ( w tamtym roku ) sensownej oferty na kredyt samochodowy ...wszystko powyżej 115 % w stosunku roku ...

Napisano

> nie udało mi się uzyskać ( w tamtym roku ) sensownej oferty na kredyt samochodowy ...wszystko

> powyżej 115 % w stosunku roku ...

No to faktycznie dziwne. Teraz (a stopy znacząco wzrosły) da się skredytować auto za 10% rocznie (mówię o rynkowych zasadach - nie jakieś fabryczne, dumpingowe zasady). W zeszłym roku to maksymalne odsetki były 20%.

Rozumiem, że wziąłeś leasing - ale zgaduję, że w zeszłym roku to był kratkowóz, więc nijak ma się do moich wywodów? Bo kratkowóz to biorąc na kredyt mógłbyś, najprawdopodobniej, jednorazowo wrzucić w koszty. Więc, w zależności od skali podatkowej i formy opodatkowania, sporo mógłbyś "sfinansować" podatkiem od razu.

Napisano

> Czy kupując w ten sposób ŚT "nabywamy" prawa do odpisów amortyzacyjnych...

ŚT to ŚT. Nie ma tu mowy o nabywaniu prawa do odpisów-amortyzacja to konieczność. Amortyzacja w ujęciu podatkowym to bardziej przykry obowiązek niż przywilej w przypadku ŚT o tak niskiej wartości jak samochód. Lepiej by było mieć od razu koszt, czyli podstawę do zmniejszenia podatku dochodowego.

mar00ha

Napisano

> ŚT to ŚT. Nie ma tu mowy o nabywaniu prawa do odpisów-amortyzacja to konieczność. Amortyzacja w

> ujęciu podatkowym to bardziej przykry obowiązek niż przywilej w przypadku ŚT o tak niskiej

> wartości jak samochód. Lepiej by było mieć od razu koszt, czyli podstawę do zmniejszenia

> podatku dochodowego.

> mar00ha

Teoretycznie, na tzw chłopski rozum masz rację, pytanie, czy jest możliwa amortyzacja tego samego przedmiotu, który pierwotnie był przedmiotem leasingu operacyjnego.

Napisano

> Teoretycznie, na tzw chłopski rozum masz rację, pytanie, czy jest możliwa amortyzacja tego samego

> przedmiotu, który pierwotnie był przedmiotem leasingu operacyjnego.

Przecież w tym przypadku leasingobiorca nie ma ŚT w okresie leasingu. Nie widzę problemu.

mar00ha

Napisano

> Przecież w tym przypadku leasingobiorca nie ma ŚT w okresie leasingu. Nie widzę problemu.

Marek - jak mówiłem.

Na chłopski rozum masz rację.

Gugle też mówi, że masz rację.

Powiem więcej - ja też myślę tak jak Ty i CHCIAŁBYM, żeby tak było.

Ale doświadczenie uczy, że gdzie kończy się logika, tam zaczyna się PL urząd skarbowy...

Napisano

> Ale doświadczenie uczy, że gdzie kończy się logika, tam zaczyna się PL urząd skarbowy...

Poszukaj zatem interpretacji indywidualnych w tym zakresie. Wtedy przekonasz się jak US-y traktują to zagadnienie.

Wg mnie sprawa jest czysta podatkowo.

mar00ha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.