Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie po wymianie UPG

Featured Replies

Napisano

Witam,

W sobotę w mojej Fabii 1.4 MPi wymieniłem uszczelkę pod głowicą (miałem przedmuchy spalin do płynu chłodniczego), układ zalałem wodą destylowaną coby przepłukał się z ewentualnego syfu. Głowica oczywiście została splanowana.

Przy okazji wymieniłem rozrząd, pompę wody, płyny ustrojowe, wyczyściłem misę olejową.

Auto przejechało na wodzie jakieś 120-150 km, wczoraj wymieniłem wodę na płyn.

Zauważyłem, że pod korkiem wlewu oleju zbiera się masełko, może nie tyle masełko co piana w kolorze szarym. NIe ma tego dużo, to są śladowe ilości.

Bagnet jest czysty, olej jest tak czysty że niemal trudno zobaczyć go na bagnecie.

Samochód używany jest na krótkich miejskich trasach rzędu 5 km do pracy. W weekend przejechałem więcej ale nie pomyślałem, żeby sprawdzić korek.

Wczoraj wieczór po przyjeździe z pracy wytarłem korek - masełka było bardzo niewiele, dziś rano zeszedłem do auta żeby jesczcze uzupełnić poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym, odkręcam korek oleju a tam coś jaby para wodna na nim samym. Nie masło a para. Po nocnym staniu na parkingu.

Od jura będę się przypatrywał poziomowi płynu chłodniczego ale podstawoe pytanie jest takie:

czy mam się już zacząć martwić?

Napisano

> Witam,

> W sobotę w mojej Fabii 1.4 MPi wymieniłem uszczelkę pod głowicą (miałem przedmuchy spalin do płynu

> chłodniczego), układ zalałem wodą destylowaną coby przepłukał się z ewentualnego syfu. Głowica

> oczywiście została splanowana.

> Przy okazji wymieniłem rozrząd, pompę wody, płyny ustrojowe, wyczyściłem misę olejową.

> Auto przejechało na wodzie jakieś 120-150 km, wczoraj wymieniłem wodę na płyn.

> Zauważyłem, że pod korkiem wlewu oleju zbiera się masełko, może nie tyle masełko co piana w kolorze

> szarym. NIe ma tego dużo, to są śladowe ilości.

> Bagnet jest czysty, olej jest tak czysty że niemal trudno zobaczyć go na bagnecie.

> Samochód używany jest na krótkich miejskich trasach rzędu 5 km do pracy. W weekend przejechałem

> więcej ale nie pomyślałem, żeby sprawdzić korek.

> Wczoraj wieczór po przyjeździe z pracy wytarłem korek - masełka było bardzo niewiele, dziś rano

> zeszedłem do auta żeby jesczcze uzupełnić poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym, odkręcam

> korek oleju a tam coś jaby para wodna na nim samym. Nie masło a para. Po nocnym staniu na

> parkingu.

> Od jura będę się przypatrywał poziomowi płynu chłodniczego ale podstawoe pytanie jest takie:

> czy mam się już zacząć martwić?

krotkie odcinki + kiepski olej i tak bedzie.

Napisano

A zawory po zdjęciu głowicy wyregulowałeś? (to tak poza tematem, po prostu przypominam).

Napisano
  • Autor

krótkie odcinki to fakt, 5 km w jedną stronę ale jest ciepło na zewnątrz,

olej imo dobry: mobil s2000 10w 40

Napisano
  • Autor

> A zawory po zdjęciu głowicy wyregulowałeś? (to tak poza tematem, po prostu przypominam).

nie, ale tam hydraulika siedzi z wstepnym napięciem, za luźne nie są, nie kłapią, mogę być co najwyżej zbyt napięte ale to powinna chyba hydraulika załatwić, czy nie?

Napisano

> krótkie odcinki to fakt, 5 km w jedną stronę ale jest ciepło na zewnątrz,

> olej imo dobry: mobil s2000 10w 40

dobrze ze napisales IMO - bo to badziew nie olej. no.gif typowa marketówa. u mnie w miescie chlopacy porownywali swiezy olej Mobil z przepracowanym olejem innej firmy. przepracowany mial lepsze parametry niz mobil. ten moze i byl dobry - pare lat temu

Napisano

> dobrze ze napisales IMO - bo to badziew nie olej. typowa marketówa. u mnie w miescie chlopacy

> porownywali swiezy olej Mobil z przepracowanym olejem innej firmy. przepracowany mial lepsze

> parametry niz mobil. ten moze i byl dobry - pare lat temu

A jak porownali ten olej na wyglad czy sprawdzali stan chemiczny oleju bo jaks nie wierze zeby Mobil wypuszczal jakis lipny olej.

Napisano

W ASo hondy mi powiedzieli,żebym nie zalewał czasami Mobilem 5w50 ani castrolem edge,jak but.gif bo nie dawno był klient który własnego mobila przywoził do cifa,a teraz chciał nowy silnik bo musi dolewać 1l między wymianami,a auto dymi przy przegazówce grinser006.gif

Tak na marginesie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

a jak pytałem jakiś czas temu co lać do skodiczki to był dobry...

W takim razie co Ty polecasz?

Napisano

> W ASo hondy mi powiedzieli,żebym nie zalewał czasami Mobilem 5w50 ani castrolem edge,jak bo nie

> dawno był klient który własnego mobila przywoził do cifa,a teraz chciał nowy silnik bo musi

> dolewać 1l między wymianami,a auto dymi przy przegazówce

> Tak na marginesie

To niech wiele inny olej i tyle. Ciężko wymagać żeby dość luźno pasowany silnik nie brał oleju gdy się go zalewa czymś takim. Inna sprawa, że to wcale nie świadczy o tym, że to złe oleje...

Napisano
  • Autor

dobra, żarty się skończyły... codziennie wycieram owy szlam / masło czy co to jest spod korka wlewu oleju... bagnet ciągle czysty, płyn chłodniczy też, nie obserwuję ubytków płynu... Silnik pracuje normalnie, ma moc (jeśli 68 KM można nazwać mocą :mrgreen:), temperatura w normie, nie wywala nic do wydechu... wczoraj go pokręciłem trochę pod 6 tyś obr. i nic, wygląda, że wszystko ok, tylko te śladowe ilości masła pod korkiem od oleju...

Na ile jest możlwie, żeby owe masełko powstawało w skutek przedostania się resztek starego płynu chłodniczego do kanałów olejowych podczas zdejmowania chłodnicy? I teraz tworzy się owe masełko?

Głowica jest szczelna, nowa uszczelka, wszystko wyczyszczone i poskładane zgodnie ze sztuką to OCB?

Napisano

> Głowica jest szczelna, nowa uszczelka, wszystko wyczyszczone i poskładane zgodnie ze sztuką to OCB?

Jesteś pewien? Miałem podobne objawy po wymianie UPG w CC700. Niby wszystko OK, ale masło pod korkiem nadal było. Okazało się, że źle splanowali głowicę i uszczelka puściła. Musieli robić wszystko od nowa.

Napisano
  • Autor

jak doszedłeś, że głowica była źle splanowana? Ślady na uszczelce czy pomiary głowicy?

Pytam bo chyba nie zostaj nic innego jak zerwać głowicę i powtórkę z rozrywki uskutecznić...

Napisano

> jak doszedłeś, że głowica była źle splanowana? Ślady na uszczelce czy pomiary głowicy?

> Pytam bo chyba nie zostaj nic innego jak zerwać głowicę i powtórkę z rozrywki uskutecznić...

Pojechałem do warsztatu, który to robił, zrobiłem awanturę (no bo w zdrowym silniku nie robi się masło pod korkiem), rozkręcili i stwierdzili, że było źle zrobione. Zrobili dobrze i było ok.gif

Napisano
  • Autor

aha, demontaż / montaż głowicy robię sam, jednak ją zrzucę, może nawet jutro i pojadę do warsztatu... może faktycznie w niej jest problem... no cóż, nie rozbiorę nie zobaczę - proste.

Dzięki ok.gif

Napisano

zrób większą trasę, powiedzmy 1000km, nie oszczędzaj go. Jak ma wyjść to wyjdzie zlosnik.gif

bardzo możliwe że jak jest ok to po takiej trasie resztki płynu odparują z oleju i skończy się sprawa masełka smile.gif

Napisano
  • Autor

właśnie czeka mnie 2000 km i wolałbym coby mi nie klękło po drodze...

Dziś dociągnąłem głowicę, pierwszym razem dokręcałem na 98Nm, dziś ustawiłem tyle samo i udało się coś jeszcze dokręcić, po kilkunastu minutach dołożyłem do 100 Nm i zobaczymy co będzie...

Napisano

> właśnie czeka mnie 2000 km i wolałbym coby mi nie klękło po drodze...

> Dziś dociągnąłem głowicę, pierwszym razem dokręcałem na 98Nm, dziś ustawiłem tyle samo i udało się

> coś jeszcze dokręcić, po kilkunastu minutach dołożyłem do 100 Nm i zobaczymy co będzie...

nie dokręcaj więcej niż producent każe, widziałem już takich co niestety pogięli...

a co do samej uszczelki byłbym dobrej myśli skoro nie dymi i nie bierze płynu/oleju nie przybywa. To prosty silnik jesli chodzi o taką naprawę, kiedyś w studenckich czasach z kumplem na słowacji zmienialiśmy w podobnym aucie UPG na parkingu pod tesco bez planowania (zdrapując resztki uszczelki żyletką) i chodziło aż miło zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

producent zaleca:

I 20 Nm

II 90 st (około 65 Nm)

III 90 st (około 100 Nm)

i tak jest teraz, nie planuję poukręcać gwintów, teraz pojeżdżę i poobserwuję...

Napisano

> producent zaleca:

> I 20 Nm

> II 90 st (około 65 Nm)

> III 90 st (około 100 Nm)

> i tak jest teraz, nie planuję poukręcać gwintów, teraz pojeżdżę i poobserwuję...

Jakiej firmy uszczelka ?? Mam nadzieje że kupiłeś coś porządnego ??

Napisano
  • Autor

> Jakiej firmy uszczelka ?? Mam nadzieje że kupiłeś coś porządnego ??

nie pamiętam producenta, jednak zapewniam, że nie ładuję syfu do swoich samochodów ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.