Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile za montaż świateł do jazdy dziennej?

Featured Replies

Napisano

Zadzwoniłem wczoraj do ASO Kia. Zgadnijcie ile mi zaspiewali za sama robociznę? 500 zł zlosnik.gif I okazuje się, że wcale nie byli najlepsi w tej dyscyplinie, bo teraz znalazłem to shocked.gif

Niedawno taksiarz opowiadał mi, że za montaż razem z lampami zapłacił w Łodzi 240 zł (czyli wychodzi gdzieś stówa za robotę, jeżeli mamy lampy "z diodami Osram" z Allegro).

BTW oczywiście w ASO nie uzyskałem odpowiedzi jak wyłączyć fabryczne "światła dzienne" zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Na szczęście żyjemy w wolnym kraju i każdy ustala sobie ceny swoich usług jak chce, a tak poważnie to po co ci te światła dzienne? Moda czy może co innego cie do tego skłoniło?

Napisano

> I okazuje

> się, że wcale nie byli najlepsi w tej dyscyplinie, bo teraz znalazłem to

To źle znalazłeś, bo cena 999 zł dotyczy lamp z montażem, a same lampy kosztuję u nich 899 zł więc montaż tylko 100 zł.

Jak na ASO cena całkiem przystępna

Napisano

tataammm, oto rekord cenowy :

dzienne Bravo

hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif ja nie wiem, czy sprzedawca szuka jelenia, czy co? te same dzienne kosztuja chyba cos koło 250Euro na zachodzie...

Napisano

> Moda czy może co innego cie do tego skłoniło?

no własnie też mnie to zastanowiło, dzis każdy chce miec u siebie te swiatła a najlepiej ledy czyżby wszyscy chcieli byc tacy EKO hmm.gifwink.gif

Napisano
  • Autor

> tataammm, oto rekord cenowy :

> dzienne Bravo

o ja cię... yikes.gif

Kiedyś czytałem że jak w Rosji nastał kapitalizm i nagle pojawiło się wielu milionerów, zaczeły powstawac sklepy z luksusowymi artykułami. I wiele z tych artykułów leżało na półkach,ale jak podniesiono ich ceny kilkakrotnie to nowobogaccy zaczęli je kupować zlosnik.gif

BTW ciekawy pomysł z montażem tych lamp. Zastanawiam się czy u siebie tak nie zrobić, ale jak coś będzie nie tak to zderzak będzie kijowo wyglądał. W tym miejscu u mnie jest cienka powłoka z tworzywa, a pod nią styropian

Napisano

> o ja cię...

> tworzywa, a pod nią styropian

możesz mieć komplet felg alu , albo dwie lampki LED hehe.gif

Napisano

mi w aso fiata zaśpiewali 300 zł za podłączenie trzech kabelków bo same światła w zderzaku zamontowałem sam, więc te kabelki też sam sobie podłączyłem i stałem się bogatszy o 3 stówy zlosnik.gif

Napisano

bdb i fachowy zaklad elektroniczny robi dzienne, lampy +montaz za 350 zl. Do wyboru kilka rodzajow lamp. Do tematu podchodza profi.

Napisano
  • Autor

> MS-Design

> Wszystko wyjasnia

http://fiatpunto.com.pl/topic10533-135.html

No tak - eleganccy biznesmeni noszą zegarki od Armaniego, garnitury od Gucciego chociaż wg mnie podobną jakość mają zegarki Casio i garnitury z Bytomia, ale liczy się firma i ludzie widzą, co człowiek nosi zlosnik.gif

Natomiast w dziedzinie tuningu proponowanie jakichś niemieckich lamp MS-Design, które pewnie i tak są robione w Chinach, do aut klasy średniej to IMO szukanie frajerów i w Polsce mało kto się na to nabierze. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> bdb i fachowy zaklad elektroniczny robi dzienne, lampy +montaz za 350 zl. Do wyboru kilka rodzajow

> lamp. Do tematu podchodza profi.

a gdzie ten zakład?

potrafią wyłączyć fabryczne "dzienne"?

Napisano

> no własnie też mnie to zastanowiło, dzis każdy chce miec u siebie te swiatła a najlepiej ledy

> czyżby wszyscy chcieli byc tacy EKO

Nie chodzi o bycie eko. Zakładasz dzienne i wtedy dopiero możesz w pełni cieszyć się swoimi głownymi reflektorami w których możesz umieścić żarówki 30%+, albo inne wypaśne. Odbłyśniki nie będą matowiały gdy smażysz je w upale w korku świecąć halogenami. Świateł mijania używasz tylko w nocy albo w czasie deszczu i mgły przez co żarówki ciągle są w najlepszej formie a nie z zadymionymi bańkami. Do tego możesz jeszcze poprawić zasilanie głównych świateł i noc zamienia się w dzień.

Możesz też cieszyć się lepszym podświetleniem deski i ogranicznyć jej rozbieranie żeby dostać się do podświetlenia zegarów. Żarówki już nie będą palic się tak często jak wcześniej bo odpada ich świecenie na darmo w dzień.

A z powodu durnych przepisów masz dzienne.

Ledy łatwiej zamontować, żarówkowe mają większe gabaryty. Dużej różnicy jednak nie ma.

Napisano

> no własnie też mnie to zastanowiło, dzis każdy chce miec u siebie te swiatła a najlepiej ledy

> czyżby wszyscy chcieli byc tacy EKO

właśnie wymieniłem dwie żarówki H7 ... jedna na stacji firmowa 30zł, druga jakaś noname 12zł w sklepie ...

i znowu myślę o DLR grinser006.gif

druga sprawa to wygoda ... nie musisz pamiętać o ciągłym włączaniu świateł

aha, wymieniałeś już żarówki w desce astry ? ja dwa razy ... w fordzie mi się nie chce 270751858-jezyk.gif

Napisano

> aha, wymieniałeś już żarówki w desce astry ? ja dwa razy ...

mam led-y grinser006.gif

Napisano

> mam led-y

i pytasz o ledy hehe.gif

w astrze i tak się świeci decha frown.gif ... więc nie ma takiej motywacji, żarówki H4 ... grinser006.gif

jak będę zakładał do też LED, paski bo takie jest miejsce,

gdybym nie miał p/mgielnych, to poszły by jakieś okrągłe w ich miejsce

Napisano

> a gdzie ten zakład?

w Katowicach

> potrafią wyłączyć fabryczne "dzienne"?

to wszystko zależy od auta, ja wiem że w mojej kijanie moduł świateł dziennych włączany i wyłączany jest jakimś bezpiecznikiem.

U ojca w toyocie, trzeba było jechać na serwis grzebnąć w kompie, ale on ma czujnik zmierzchu także to inna bajka. Ale warto było, teraz mając pozycję auto na manetce, czujnik działa bardzo ładnie przełączając diody i xenon w razie potrzeby. Ledy ma wsadzone w miejsce fabrycznych halo. Doszedł do wniosku, że skoro do tej pory nie używał halo, to przy xenonie tym bardzie niej użyje i wywalił halo.

Jeden w dealerów Toyo też robi takie rozwiązanie z ledami w halo i chce za to 1100 zł. Tutaj wyszło na okrągło 400 zlosnik.gif i myślę że technicznie jest lepiej zrobione niż w ASO.

Napisano

> Na szczęście żyjemy w wolnym kraju i każdy ustala sobie ceny swoich usług jak chce, a tak poważnie

> to po co ci te światła dzienne? Moda czy może co innego cie do tego skłoniło?

Szwagier w focusie pierwszym po lifcie regularnie co 2 miechy musi wymieniać h7-ki bo oczywiście padają.

W takich przypadkach jakieś tanie światła do jazdy dziennej mogą być opłacalne.

Napisano

ja kupiłem takie światła LED Philipsa + zapłaciłem 120 zł za montaż w zaprzyjaźnionym warsztacie, więc cała operacja zamknęła się w czterech stówkach. i teraz mogę się cieszyć dziennymi światełkami cfaniak.gif

Napisano
  • Autor

> ja kupiłem takie światła LED Philipsa + zapłaciłem 120 zł za montaż w zaprzyjaźnionym warsztacie,

> więc cała operacja zamknęła się w czterech stówkach. i teraz mogę się cieszyć dziennymi

> światełkami

a jak Ci zamontowali mechanicznie? Bo jeżeli tylko przykręcili uchwyty do kratki , albo sciągnęli opaskami kablowymi to taka cena jest do zrozumienia

U mnie jest trochę przewalone, trzeba kombinować z mocowaniem

Napisano

> Nie chodzi o bycie eko. Zakładasz dzienne i wtedy dopiero możesz w pełni cieszyć się swoimi

> głownymi reflektorami w których możesz umieścić żarówki 30%+, albo inne wypaśne. Odbłyśniki

> nie będą matowiały gdy smażysz je w upale w korku świecąć halogenami. Świateł mijania używasz

> tylko w nocy albo w czasie deszczu i mgły przez co żarówki ciągle są w najlepszej formie a nie

> z zadymionymi bańkami. Do tego możesz jeszcze poprawić zasilanie głównych świateł i noc

> zamienia się w dzień.

> Możesz też cieszyć się lepszym podświetleniem deski i ogranicznyć jej rozbieranie żeby dostać się

> do podświetlenia zegarów. Żarówki już nie będą palic się tak często jak wcześniej bo odpada

> ich świecenie na darmo w dzień.

> A z powodu durnych przepisów masz dzienne.

> Ledy łatwiej zamontować, żarówkowe mają większe gabaryty. Dużej różnicy jednak nie ma.

hehe.gifzlosnik.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> bdb i fachowy zaklad elektroniczny robi dzienne, lampy +montaz za 350 zl. Do wyboru kilka rodzajow

> lamp. Do tematu podchodza profi.

Gdyby u mnie był taki sprawdzony zakład to chyba bym skorzystał.

Własnie skończyłem robotę i ledwo zyje. zlosnik.gif Do problemów z wyłączeniem fabrycznych "DRL" doszły problemy z montażem mechanicznym, bo nie chciałem mocować lamp do samej kratki w zderzaku. Kupiłem więc w Castoramie kilka płaskowników z grubej blachy z otworami oraz śrub M6 i udało mi się skręcic konstrukcje wsporcze, które przykręciłem do metalowej szyny wzmacniającej zderzak. Teraz wszystko trzyma się mocno, jednak gdybym wiedział ile się narobię to zleciłbym to warsztatowi. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.