Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Używany samochód 10-15k PLN dla początkującego kierowcy

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie wszystkich,

Mam do bardziej doświadczonych użytkowników dróg pytanie dotyczące wyboru auta. Samemu dopiero zaczynam się uczyć (prawo jazdy od miesiąca) i szukam jakiejś rozsądnej porady. Ograniczenia jakie mam w stosunku do szukanego samochodu:

1. budżet - 10 000 PLN do 15 000 PLN.

2. jestem dość wysoki (196 cm), zatem szukam auta ze sporą ilością miejsca dla kierowcy. Do tej pory siadałem za kółkiem Toyoty Yaris (kurs), Opla Corsa i Peugeota 106 - niestety nawet w Yaris i Corsie trochę miejsca mi brakowało.

3. bezpieczeństwo - przyznam, że bardzo mi na tym zależy, nie mam jeszcze doświadczenia na drodze, a w dużym mieście (Kraków) często zdarzają się niebezpieczne sytuacje.

4. silnik - 1.4, w ostateczności 1.6, wskazanie na diesla (jeździłem na Yaris 1.4 diesel, i pod względem dynamiki i obsługi w pełni mi to odpowiadało, ale Yaris jest dość lekka).

5. serwis - spodziewam się z wydatku na poziomie ~ 1000 PLN na rok (oczywiście to zależy od egzemplarza, ale wolałbym uniknąć samochodów znanych jako bardziej kosztowne w serwisowaniu i częściej się psujące - np. Alfa Romeo).

6. zużycie paliwa - fajnie by było ok 7l w mieście, choć nie jest to bardzo sztywne wymaganie

7. osiągi - nie mam zapędów rajdowych, i raczej nie mam tutaj dużych potrzeb. Auto do jazdy miejskiej (Kraków), ale kiedy nabiorę wprawy liczę się z dłuższymi trasami (do Tarnowa, Warszawy). Raczej jedna osoba (tylko ja), sporadycznie mogą być jednak pasażerowie (2-3).

8. wygląd - najmniej istotny, ale może coś zasugeruję - niezbyt podobają mi się Fiat Multipla, Citroen Xsara Picasso i Renault Thalia. Z innych względów muszę wykluczyć też VW Golfa. Bardzo podoba mi się za to Laguna II. Niezależnie od modelu nie interesują mnie combi.

9. auta jakie do tej pory rozważałem + wątpliwości z jakimi się spotkałem:

* Honda Civic VI, 1.4 lub 1.5 (te z końca serii - 2000) - słyszałem zastrzeżenia co do ceny części

* Ford Focus (mk1 i mk2) wersje z 1.6

* Skoda Fabia 1.4 - słyszałem zastrzeżenia co do rdzewienia blachy tylnej klapy

* Renault Mégane II 1.4 lub 1.5 diesel

* wspomniana Renault Laguna II, 1.6 - słyszałem dużo mieszanych opinii

* Opel Astra 1.6

* Peugeot 307 - uwagi co do skomplikowanego serwisu (np. problemów nawet z wymianą żarówek)

* Mitsubishi Carisma - podobnie jak w Hondzie, zastrzeżenie co do cen części

Za wszystkie opinie i sugestie z góry dziękuje.

Pozdrawiam

Napisano

jakie przebiegi planujesz?

bedziesz tez bral AC czy samo OC?

sa to dosc istotne pytania jak na pierwze auto.

aaa no i w aucie za 10-15 tys z silnikiem diesla to raczej zapomnij o 1000 pln rocznie. Klekoty za takie pieniadze beda bardzo mocno wyeksploatowane

Napisano
  • Autor

> jakie przebiegi planujesz?

Pierwsze miesiące pewnie niewiele, powiedzmy z 500 km miesięcznie. Potem więcej, ale wątpię abym przekraczał kiedykolwiek 1500 miesięcznie.

> bedziesz tez bral AC czy samo OC?

Na 90% AC i OC, choć ostateczna decyzja zależy od tego jak bardzo atrakcyjny dla amatorów nie swoich aut samochód kupię.

> sa to dosc istotne pytania jak na pierwze auto.

> aaa no i w aucie za 10-15 tys z silnikiem diesla to raczej zapomnij o 1000 pln rocznie. Klekoty za

> takie pieniadze beda bardzo mocno wyeksploatowane

Na allegro/gumtree widuję Megane II diesel 1.5 z 2004/5, z przebiegami w okolicy 100 000 km. Rozumiem że już przy takim stanie trzeba się spodziewać większych kosztów?

Napisano

> Pierwsze miesiące pewnie niewiele, powiedzmy z 500 km miesięcznie. Potem więcej, ale wątpię abym

> przekraczał kiedykolwiek 1500 miesięcznie.

zapomnij o dieslu i kup benzyne

> Na 90% AC i OC, choć ostateczna decyzja zależy od tego jak bardzo atrakcyjny dla amatorów nie

> swoich aut samochód kupię.

jesli chesz AC to kupuj jak najnowsze auto za posiadana sume pieniedzy. Po prostu bedzie taniej i bedziesz mogl dluzej ubezpieczac auto

> Na allegro/gumtree widuję Megane II diesel 1.5 z 2004/5, z przebiegami w okolicy 100 000 km.

> Rozumiem że już przy takim stanie trzeba się spodziewać większych kosztów?

takie przebiegi to maja auta 2 letnie (lub 3 jak znajdziesz naprawde malo jezdzony egzemplarz - ale to sciagane na zamowienie bo handlarze do Polski tego nie sciagaja bo sa za drogie)

kup auto benzynowe, z malym silnikiem, jak najnowsze mieszczace sie w budzecie ok.gif

Napisano

Tak najbezpieczniej to jakąś Fabię chyba od pierwszego właściciela z polskiego salonu.

Ale serwis (1000zł/rok) to raczej utopia. Oleje, filtry, opony, klocki hamulcowe, tarcze, amortyzatory, coś w zawieszeniu czasem, coroczny przegląd i takie tam. Nie wszystko będzie do wymiany, ale część na pewno.

Napisano

> Tak najbezpieczniej to jakąś Fabię chyba od pierwszego właściciela z polskiego salonu.

> Ale serwis (1000zł/rok) to raczej utopia. Oleje, filtry, opony, klocki hamulcowe, tarcze,

> amortyzatory, coś w zawieszeniu czasem, coroczny przegląd i takie tam. Nie wszystko będzie do

> wymiany, ale część na pewno.

jak mialem lanosa to w sumie wychodzilo znacznie mniej. Auto mialem od wieku 3 lat do chyba 8 albo 9

co rok oleje i filtry, wymienilem komplet amorkow (300 pln), tarcze i klocki (nie pamietam kwot ale tez nie bylo drogo), i rozrzad (tez kosztowal grosze)

wiec srednia wyszla na bank sporo nizej.

Po prostu tanie auta maja raczej tanie czesci ok.gif

Napisano

Diesle zawsze generuja wyższe koszty utrzymania waytogo.gif

Dlatego, przy tych przebiegach jakie planujesz, rozgladalbym sie za benzyna, tym bardziej, ze szansa zakupu zadbanej benzyny z niskim przebiegiem sa wyzsze waytogo.gif

Napisano

> Za wszystkie opinie i sugestie z góry dziękuje.

Z tych które wymieniłeś Astra G/8V. Jest tyle "za", że nawet nie chce mi się teraz wymieniać grinser006.gif. Jest prawie jak Lanos biglaugh.gif, ale go nie wymieniłeś w zestawianiu zlosnik.gif

Napisano

> jak mialem lanosa to w sumie wychodzilo znacznie mniej. Auto mialem od wieku 3 lat do chyba 8 albo

> 9

> co rok oleje i filtry, wymienilem komplet amorkow (300 pln), tarcze i klocki (nie pamietam kwot ale

> tez nie bylo drogo), i rozrzad (tez kosztowal grosze)

> wiec srednia wyszla na bank sporo nizej.

Przegląd techniczny ok. 100zł/rok, opon nie kupowałeś, może akumulator jakiś?

Już nie mówię o ubezpieczeniu.

Wszystko też zależy na jakim poziomie sprawności chcemy utrzymać auto itd.

Bo jak dobrze pójdzie to bez żadnych nakładów auto będzie się kulać.

Napisano

> Przegląd techniczny ok. 100zł/rok, opon nie kupowałeś, może akumulator jakiś?

> Już nie mówię o ubezpieczeniu.

> Wszystko też zależy na jakim poziomie sprawności chcemy utrzymać auto itd.

> Bo jak dobrze pójdzie to bez żadnych nakładów auto będzie się kulać.

autor pisal o kosztach serwisu. Ubezpieczenie nim nie jest.

Skoro pisze, ze wyszlo grubo ponizej 1000 rocznie to tak bylo.

Napisano

> Witam serdecznie wszystkich,

> (...)

> Za wszystkie opinie i sugestie z góry dziękuje.

> Pozdrawiam

W tych kosztach serwisu zmieści Ci się tylko Lanos. Skoro jednak go nie wymieniłeś to najbliżej będzie Astra. Potem być może Focus. Za resztę zapłacisz więcej.

Napisano

> autor pisal o kosztach serwisu. Ubezpieczenie nim nie jest.

Tak myślałem, że coś w ten deseń napiszesz skromny.gif

Jest i nie jest, nie napisał nic o ubezpieczeniu, o to też nie jest 10zł.

> Skoro pisze, ze wyszlo grubo ponizej 1000 rocznie to tak bylo.

ok.gif

Ale to chyba nie znaczy, że tak będzie w każdym przypadku.

Miałem różne auta i zakres wydatków był: od 500-10000zł rocznie na szeroko pojęty "serwis".

Napisano

Bierz benzyne to raz ok.gif

Ja dodałbym jeszcze do poszukiwanych autek audi A3 ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jest i nie jest, nie napisał nic o ubezpieczeniu, o to też nie jest 10zł.

Celem wyjaśnienia - pisząc serwis, chodzi tylko i wyłącznie o części i naprawy. Ubezpieczenie liczę oddzielnie, i będę o nim decydował mając jakieś typy na konkretne modele.

Jeśli chodzi o Lanosa - rozważałem go na początku, ale miałem kilka obaw:

* znam osobę używającą Lanosa, i co 2-3 tygodnie coś przy nim robi. Pewnie nie ponosi zbyt dużych kosztów finansowych, ale ja po prostu na tym się nie znam, a nie chciałbym na początek być zmuszonym do tak częstego majstrowania przy samochodzie czy odstawiania go do serwisu.

* Lanos dość słabo wypadał w testach bezpieczeństwa, choć nie wiem jak bardzo należy tym się sugerować.

* ogólnie chciałbym pojeździć tym co teraz kupię ze 3-4 lata, większość Lanosów dostępnych na rynku jest już dość wiekowa.

Ogólnie zatem najbardziej rekomendowane:

- nie diesel

- Astra, Fabia, Focus

Napisano

> Ogólnie zatem najbardziej rekomendowane:

> - nie diesel

> - Astra, Fabia, Focus

moj typ to astra G ok.gif

Napisano

> moj typ to astra G

Dokładnie: np. coś w ten deseń Astra G

W Astrze raczej unikać 1.6 16v, bo lubią popijać olej w znacznych ilościach.

Ewentualnie Fabia, kwestia znaleźć sensowny egzemplarz.

Napisano

> W tych kosztach serwisu zmieści Ci się tylko Lanos. Skoro jednak go nie wymieniłeś to najbliżej

> będzie Astra. Potem być może Focus. Za resztę zapłacisz więcej.

Focus też się zmieści, pod warunkiem, że będzie benzynowy z rozsądnie niskim przebiegiem (w przypadku diesla za tą kwotę widzę praktycznie zero szans na znalezienie egzemplarza, w którym przebieg rzeczywisty będzie się różnił od licznikowego o mniej, niż 300 tysięcy kilometrów)

Napisano

> A np Fiat Stilo , ostatnio wiele się mówi o tym aucie że jest ok , choć to wiadomo fiat , np na

> allegro pierwszy z brzegu

> http://moto.allegro.pl/fiat-stilo-panoramadach-klimatronic-serwis-i1710277748.html

taa i koszty serwisu 1000zł na rok, nie realne, no chyba że faktycznie 500km na miesiąc i doprowadzenie auta do takiego stanu że po 3 latach tylko złomować grinser006.gif

IMO żadnego z aut ok 10 letnich nie da się utrzymać za 1000zł za rok, dokładając do tego tragiczny stan dróg w Krakowie to już wogóle nie ma szans

bezpiecznie kwota to według mnie ok 2-3kpln rocznie uśredniając przez 3-4 lata, zakładając utrzymanie auta w jako takim stanie.

Dodatkowo mało kto sprzedaje auto doiwestowane.

Napisano

ja stawiam na honde civic, 3D roczniki 2000-2001, koszta eksploatacji powinny byc na poziomie 1000pln na rok przy niezajeżdzonym egzemplarzu...

sam uzytkuje ten model z poczatku produkcji 1995, i przez 5 lat (50 kkm)wazniejsze koszty i ceny:

opony letnie 800pln,

opony zimowe 700pln,

filtry powietrza 5x20pln,

filtry oleju 5x20pln,

olej na zmiany 5x63pln plus na dolewki (pali jakies 0,3-0,5l/1000) liczmy 5x63pln,

termostat 20pln,

swiece 40pln,

manszeta przekladni kierowniczej 50pln,

tlumik srodkowy plus koncowy 300pln,

lozysko z piasta tylne 170pln,

plyn wspomaganie plus hamulce 30pln,

tarcze plus klocki 300pln,

przewody wn 180pln,

akumulator 250pln,

zacisk hamulcowy 150pln,

nawet doliczajac sprzeglo plus amortyzatory plus jakis wahacz powinienes byc okolo 1000 rocznie z serwisem,

pzdr

Napisano
  • Autor

Ponownie dzięki za pomoc.

Będę szukał Astry G, choć cały czas jestem otwarty na sugestie. Dopytam jeszcze o parę szczegółów na forum dedykowanym dla tego modelu.

Audi A3 też rozważałem, ale (niestety) stoją one raczej powyżej limitów jakie przyjmuję.

Jeśli chodzi o Fiata Stilo - przyznam, że nie myślałem o tym modelu, zwrócę na niego uwagę jeśli jakiś atrakcyjny egzemplarz się trafi. Ten konkretny z aukcji raczej nie dla mnie, nie potrzebuję (ani nie chcę) kombi.

Napisano

Poszukaj sobie Carismy DID

ceny części to mit, bo auto już wiekowe i nieprodukowane, na allegro masa rozmontowanych jest, to też części sporo.

Carismą I w benzynie przez 7 lat koszt części wyniósł mnie ok 1500 zł. przez cały okres. (rozrząd 350, amortyzatory przód 450, klocki 150 PLN x 2, + oleje, filtry,)

Komfortem, wyposażeniem i estetyką bije astrę i focusa I.

Napisano

Jeszcze uwaga ogólna: jeśli chcesz ograniczyć koszty serwisu do 1000 zł rocznie, szukaj jak najuboższej wersji. Bez klimatyzacji, elektrycznych szyb, podgrzewanych lusterek i tak dalej. Ma być prosto i siermiężnie. Czego nie ma, to się nie psuje !

Naprawy samej tylko klimatyzacji w Stilo w ciągu 3 lat kosztowały mnie około połowy Twojego limitu.

Napisano

a ja szukałbym zadbanego focusa w benzynie,za tę kwote można naprawde fajnego fordzika zakupić.

Napisano

> Poszukaj sobie Carismy DID

> ceny części to mit, bo auto już wiekowe i nieprodukowane, na allegro masa rozmontowanych jest, to

> też części sporo.

> Carismą I w benzynie przez 7 lat koszt części wyniósł mnie ok 1500 zł. przez cały okres. (rozrząd

> 350, amortyzatory przód 450, klocki 150 PLN x 2, + oleje, filtry,)

> Komfortem, wyposażeniem i estetyką bije astrę i focusa I.

z tą estetyką to rozumiem ze taki niedzielny żart biglaugh.gif

Napisano

> z tą estetyką to rozumiem ze taki niedzielny żart

Tobie się nowe Hyundaie nie podobają a się wypowiadasz o estetyce grinser006.gifzlosnik.gif

Napisano

> Tobie się nowe Hyundaie nie podobają a się wypowiadasz o estetyce

no jak to nie .... hultaj Coupe mi pasi ok.gif

Napisano

> Ponownie dzięki za pomoc.

> Będę szukał Astry G, choć cały czas jestem otwarty na sugestie.

Jeśli cię interesuje, to znajomy sprzedaje swoją Astrę G 1.6+lpg, drugi wł, 150kkm, krajowa 2001r, kolor granatowy.Mega golas, nawet klimy i el.szyb nie ma. Tylko cenę dał zaporową 9999 pln.

Ze swojego doświadczenia ci napiszę, że astrą wygodniej się jeździ niż lanosem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.