Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co można schrzanić przy wymianie tarcz, klocków?

Featured Replies

Napisano

Pacjent: Fiat marea, wymienione zostały klocki i tarcze z przodu. Po wymianie pedał hamulca jest przy pierwszym naciśnięciu b. miękki, później lepiej ale nie to nie jest tak jak było. Odpowietrzenie nic nie zmieniło - płyn leciał bez pęcherzyków. Dodatkowo na łagodnych łukach w lewo coś trze w lewym kole - ale z zewnątrz niczego nie widać. Auto pójdzie do poprawki - zastanawiam się co zrobili nie tak?

Napisano

Mamy chyba kącik BBM.

A przypadkiem nie zaglądali do bębnów z tyłu?

Pozdrawiam BAS

Napisano

ocierać może osłona tarczy o tarczę, częsty przypadek we Fiacie.

Napisano

> ocierać może osłona tarczy o tarczę, częsty przypadek we Fiacie.

A co to ma do takich objawów?

Może źle został odpowietrzony? Leci bez pęcherzyków, ale w zbiorniczku było już mało płynu i zassało powietrze?

Napisano

> A co to ma do takich objawów?

> Może źle został odpowietrzony? Leci bez pęcherzyków, ale w zbiorniczku było już mało płynu i

> zassało powietrze?

jedna część pytania była o obcieranie czegoś o coś ok.gif

Napisano
  • Autor

> Mamy chyba kącik BBM.

Hamulce w BBM chyba nie różnią się jakoś szczególnie od innych.

> A przypadkiem nie zaglądali do bębnów z tyłu?

Bębny i szczęki z tyłu były robione jakieś pół roku temu - więc nie było potrzeby.

Napisano
  • Autor

> ocierać może osłona tarczy o tarczę, częsty przypadek we Fiacie.

O! jakiś trop.

Napisano
  • Autor

> Może źle został odpowietrzony? Leci bez pęcherzyków, ale w zbiorniczku było już mało płynu i

> zassało powietrze?

Pewnie trzeba zrobić to jeszcze raz - myślałem, że skoro nie rozszczelnili układu to się nie mogło zapowietrzyć, ale kto wie...

Przy wyłączonym silniku pedał jest twardy jak zwykle, po odpaleniu poddaje się b. łatwo i hamulec nie jest w stanie zblokować kół/włączyć ABSu.

Napisano

parę lat temu w aso przecieli mi przewód hamulcowy w punto na gwarancji. Więc dobrze obadaj wszystko bo różnie może być. ( za to na stilo było 20 tysw rabatu bo aso nie chciało sprawy w sądzie )

Napisano

zapowietrzone lub nieszczelność, raczej nic innego zlosnik.gif

Napisano

Zdejmi koło i na luzie zobacz co obciera.Czyścili prowadnice w zaciskach-raczej nie.

To,że nie hamuje to źle odpowietrzony+ nie dotarte klocki i tarcze bym stawiał.

Przy okazji spradz sobie też tą osłonę za tarczą,czy nie podgieli i nie dotyka.

Napisano

> Hamulce w BBM chyba nie różnią się jakoś szczególnie od innych.

> Bębny i szczęki z tyłu były robione jakieś pół roku temu - więc nie było potrzeby.

Tego nie powiedziałem, ale mają swoje charakterystyczne kaprysy, w Twoim przypadku obstawiam, że coś się stało z samoregulatorem, w którymś bębnie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Łatwo to zweryfikować po ilości ząbków na którym łapie ręczny.

Nie pamiętam jaki w marei/bravie/bravojest dostep do linki-z kabiny spod dźwigni? Bo sam regulator z tego co pamiętam ma identyczną budowę jak w Pandzie-można zobaczyć po gwincie ile się ruszył i czy w ogóle,bo wystarczy nie zapiąść blaszki.

Napisano

ale już przejechałeś km na tym nowym zestawie???

ja np. jak założyłem klocki remsa to od razu dobrze hamowały, a ATE potrzebowały ze 100km żeby się dotarły i na początku ledwo hamowały

Napisano
  • Autor

> ale już przejechałeś km na tym nowym zestawie???

Nowe klocki, tarcze muszą się ułożyć, ale problem jest w miękkim pedale hamulca, który przy hamowaniu schodzi praktycznie do podłogi.

Napisano
  • Autor

> Zdejmi koło i na luzie zobacz co obciera.Czyścili prowadnice w zaciskach-raczej nie.

> To,że nie hamuje to źle odpowietrzony+ nie dotarte klocki i tarcze bym stawiał.

> Przy okazji spradz sobie też tą osłonę za tarczą,czy nie podgieli i nie dotyka.

waytogo.gif

Napisano

> Nowe klocki, tarcze muszą się ułożyć, ale problem jest w miękkim pedale hamulca, który przy

> hamowaniu schodzi praktycznie do podłogi.

No ale zadano pytanie, ile przejechałeś? Jeżeli 20 km i twierdzisz, że jest jak jest, to nie ma tematu, przynajmniej na razie. Zrób około 200 km po mieście, lub 500 km w trasie, a wtedy napisz w tym wątku, czy jest poprawa. Ja w swojej maryśce trzy razy zmieniałem hamulce przednie. Na jednym zestawie od samego początku było rewelacyjnie, na innym (też górna półka) przez pierwsze dni bałem sie jeździć, bo pedał spadał do podłogi i na zakrętach tył zarzucało. Po dotarciu dęba staje.

Napisano

> No ale zadano pytanie, ile przejechałeś? Jeżeli 20 km i twierdzisz, że jest jak jest, to nie ma

> tematu, przynajmniej na razie. Zrób około 200 km po mieście, lub 500 km w trasie

nie polecam docierania w trasie - za malo hamowan, zreszta to od kierowcy zalezy. Kiedys dostalem auto z nowymi heblami + 500km trasy i praktycznie wcale nie byly dotarte, kolega sie z nimi jak z jajkiem obchodzil (blad!!). Przy pierwszym mocniejszym hamowaniu mialem smierc w oczach - depniecie przy 100kmh, przy 80 pedal lekko twardnieje, przy 60 stoje na pedale a auto jedzie yikes.gif Zrobilem po tym troche cykli hamowanie-przerwa na schlodzenie na zasadzie "albo zjaram te szmelcowane klocki i sie je wyrzuci albo sie dotra". Wyszlo po (500km trasy) to drugie i dzialaly juz przyzwoicie

Napisano

Jak juz zostalo napisane obcierac moze oslona tarczy hamulcowej o tarcze.

Dotrzyj na spokojnie komplecik , jezeli nadal bedzie zle , a uklad jest na pewno dobrze odpowietrzony spojrzalbym raczej na tyl (samoregulatory) . Ewentualnie jeszcze marny stan przewodow , ale to raczej tak nagle po wymiani aby sie nie popsulo.

Napisano
  • Autor

> ... w Twoim przypadku obstawiam, że

> coś się stało z samoregulatorem, w którymś bębnie.

> Pozdrawiam BAS

No i bingo - po rozruszaniu samoregulatorów w bębnach, pedał już nie wpada do podłogi i hamuje jak wcześniej. Ale czemu skoro tył teraz nie był ruszany? spineyes.gif

Napisano

> No i bingo - po rozruszaniu samoregulatorów w bębnach, pedał już nie wpada do podłogi i hamuje jak

> wcześniej. Ale czemu skoro tył teraz nie był ruszany?

TTTM, dlatego na początku pisałem, że powinieneś zapytać na BBM bo jest to dość charakterystyczna usterka dla tego modelu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> nie polecam docierania w trasie

a co mi poradzisz.

mam bicie na tylnych tarczach.

tarcze+klocki zamówione, ale wymienial będę dopiero ok. 1-2 sierpnia.

Najgorsze jest to, że 6 sierpnia mam trasę do Belgii, ok. 900-1000km po niemieckich autobanach.

I teraz co robić? jachać z biciem/dudnieniem i mozliwe, że zakatować łożysko, czy wymieinać i jechać na niedotartych/ułożonych hamulcach.

Napisano

> a co mi poradzisz.

> mam bicie na tylnych tarczach.

> tarcze+klocki zamówione, ale wymienial będę dopiero ok. 1-2 sierpnia.

> Najgorsze jest to, że 6 sierpnia mam trasę do Belgii, ok. 900-1000km po niemieckich autobanach.

> I teraz co robić? jachać z biciem/dudnieniem i mozliwe, że zakatować łożysko, czy wymieinać i

> jechać na niedotartych/ułożonych hamulcach.

Jeżeli wymienisz i klocki i tarcze jednocześnie, to je dotrzesz i ułożysz zanim wyjedziesz z Polski. Znacznie dłużej docierają się nowe klocki założone do już nieidealnie płaskich tarcz, nawet ze 200-300 km. A przy nowym komplecie dotrą się w kilkadziesiąt km.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.