Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[A-H] a może by tak 2.0T ?

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

myślę nad zmianą samochodu i naturalną koleją rzeczy przychodzi mi do głowy A-H wink.gif a że obiecałem sobie, że nigdy nie kupię już słabego auta to przychodzi mi do głowy silnik 2.0T 170KM (oczywiście nadwozie kombi) [diesla jakoś nie chcę].

Pytanie do Was czy tam czegoś nie namieszali co wyklucza montaż instalacji sekwencyjnej LPG?

(Np kolega z pracy ma Octavię I 1.8T i z LPG ma przejechane >300kkm ! i nic się nie dzieje icon_eek.gif )

Silnik ze zdjęć zewnętrznie wygląda jak stary dobry 20LET ale czy czegoś nie sp...aprali?

jakie jest Wasze zdanie?

brat

Napisano

Będzie dobry. ZTCP to ma samoregulację luzu zaworów. Konstrukcja dość leciwa i paliwożerna oparta o ile sie nie myle na C20XE z Kadetta.

Wolałbym dołożyć pare groszy i poszukać Vectry z 2 litrowym turbo z Saaba.

Szwedzi maj jakby nie patrzeć wieksze doświadczenie w uturbianiu benzyny a poza tym silnik z Vectry jest na łańcuchu.

No i ilość miejsca w Vectrze kombi jest po prostu powalająca. Po złożeniu tylnych siedzeń osobnik średniego wzrostu może sie wyspać na płasko z wyprostowanymi nogami. Normalnie luksus waytogo.gif

btw

Czy mi sie zdaje czy kolega był dotychczas przeciwnikiem LPG? Jakaś zmiana poglądów? grinser006.gif

Napisano

Ło matko, Ty się pytasz o takie rzeczy? alien.gif

I to jeszcze kombi facepalm%5B1%5D.gif

wink.gif

Silnik, jak wspomniał kol. Astroman, wiele się nie zmienił. Hydraulika w zaworach i pasek na rozrządzie. Da radę na LPG-u bez problemu. Wrażenie psuje tylko dwumasa.

Napisano
  • Autor

> Wolałbym dołożyć pare groszy i poszukać Vectry z 2 litrowym turbo z Saaba.

wiem ale... Vectra jest za duża, niepotrzebne mi takie auto,

> btw

> Czy mi sie zdaje czy kolega był dotychczas przeciwnikiem LPG? Jakaś zmiana poglądów?

zmiana nie...powiedzmy, że ekonomia rządzi światem sciana.gif

brat

Napisano
  • Autor

> Ło matko, Ty się pytasz o takie rzeczy?

no wiesz, ponoć z wiekiem się głupieje mlot.gif

> I to jeszcze kombi

tu jestem nieprzejednany, 1/3 bagażnika w htb. zajmuje mi subwoofer spineyes.gif i ciągle się nie mogę z czymś zmieścić, jedziemy z kolegą na serwis do klienta, zapakuję skrzynkę narzędziową, walizkę serwisową, ze dwa laptopy i nie zostaje nic miejsca sick.gif

kiedyś nie trawiłem samochodów w wersji nadwoziowej kombi, a teraz pojeździłem samochodem z takim nadwoziem i uważam to za świetną rzecz,

> Silnik, jak wspomniał kol. Astroman, wiele się nie zmienił. Hydraulika w zaworach i pasek na

> rozrządzie. Da radę na LPG-u bez problemu. Wrażenie psuje tylko dwumasa.

a to OK smile.gif

brat

Napisano

> zapakuję skrzynkę narzędziową, walizkę

> serwisową, ze dwa laptopy i nie zostaje nic miejsca

To jakieś przedwojenne te laptopy że takie wielkie? grinser006.gif

> kiedyś nie trawiłem samochodów w wersji nadwoziowej kombi, a teraz pojeździłem samochodem z takim

> nadwoziem i uważam to za świetną rzecz,

Jak widze masz coś wspólnego z ogólnie pojętą informatyką. To znasz zapewne powiedzenie że RAMu nigdy za dużo.

Podobnie jest z bagażnikiem. Za jakiś czas zabraknie miejsca w Astrze kombi. No chyba że mniejsze laptopy kupisz. hahaha.gif albo będziesz restrykcyjnie pilnował porządku.

Wracając do tematu to 2 litrowy turbo wydaje sie niezłym rozwiazaniem do zagazowania ale weź pod uwagę że w mieście 15 litrów gazu to minimalny wymiar kary za taką rozpustę jak oplowska turbo benzyna w kombi . I to przy delikatnej nodze

Napisano
  • Autor

> To jakieś przedwojenne te laptopy że takie wielkie?

złośliwiec wink.gif

> Jak widze masz coś wspólnego z ogólnie pojętą informatyką. To znasz zapewne powiedzenie że RAMu

> nigdy za dużo.

> Podobnie jest z bagażnikiem.

wiem, wiem, zwykły wyjazd nad morze z moją mulher.gif na 2 tygodnie to Laguna II kombi jest idealnie na styk spineyes.gif

> Wracając do tematu to 2 litrowy turbo wydaje sie niezłym rozwiazaniem do zagazowania ale weź pod

> uwagę że w mieście 15 litrów gazu to minimalny wymiar kary za taką rozpustę jak oplowska

> turbo benzyna w kombi . I to przy delikatnej nodze

tak przypuszczam, ale samej jazdy miejskiej jest u mnie bardzo mało, dużo jazdy mieszanej i tras, a na trasie jazda turbo benzyną to przyjemność,

brat

Ps a propos to tak miejsce w bagażniku wygląda teraz wink.gif

285169196-bagaznik.jpg

post-98214-14352513498329_thumb.jpg

Napisano

> Ps a propos to tak miejsce w bagażniku wygląda teraz

yikes.gif Ale masz zestaw "głośnomówiący " hehe.gif

Ta obroża dla psa też wygląda imponująco zlosnik.gif

Napisano

> Ta obroża dla psa też wygląda imponująco

A w skrzynce pewnie jakiś pejcz i lateksowe gadżety hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> A w skrzynce pewnie jakiś pejcz i lateksowe gadżety

Niom cool.gif. Może się pochwali co tam trzyma wink.gif

w porównaniu z Tym bagażnikiem to u mnie pustynia zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ale masz zestaw "głośnomówiący "

haha, no tak, żeby było śmiesznie nigdy głośno nie słucham muzyki, to ma brzmieć ładnie i dopełniać scenę o basy, więc skrzynia jest własnej konstrukcji, zamknięta, więc jak się stoi 1m od samochodu i w środku gra audio to nie słychać że jest subwoofer w bagażniku ok.gif

> Ta obroża dla psa też wygląda imponująco

wink.gif wiesz, trzeba się po pracy poruszać jak się odejdzie od biurka żeby do tej Astry się jakoś mieścić cool.gif

brat

Napisano

> wiem, wiem, zwykły wyjazd nad morze z moją na 2 tygodnie to Laguna II kombi jest idealnie na styk

Na wakacje to się zabiera kartę płatniczą a nie cały bagażnik gratów biglaugh.gif

k.

Napisano

> Na wakacje to się zabiera kartę płatniczą a nie cały bagażnik gratów

> k.

Dołaczam się do tematu - co powiecie o tym samochodzie - czy te silniki są jakoś bardziej awaryjne od zwykłego 1.8 140KM? Czy jest duża różnica pomiędzy kosztami utrzymania takiego autka a auta z silnikiem 1.8 140KM? Interesuje mnie zakup własnie ASTRY Kombi i zastanawiam się nad wersją silnikową wink.gif Także myślę o LPG ....

Napisano
  • Autor

> Dołaczam się do tematu - co powiecie o tym samochodzie - czy te silniki są jakoś bardziej awaryjne

> od zwykłego 1.8 140KM? Czy jest duża różnica pomiędzy kosztami utrzymania takiego autka a auta

> z silnikiem 1.8 140KM? Interesuje mnie zakup własnie ASTRY Kombi i zastanawiam się nad wersją

> silnikową Także myślę o LPG ....

cóż, ja nie mam najlepszych skojarzeń co do silnika Z18XER - to nie jest zwykły 1.8 przynajmniej w rozumieniu porządnego silnika X18XE1 który miałeś wcześniej, co mam na myśli, przede wszystkim brak hydraulicznych kompensatorów luzów zaworowych, poza tym katalizator na kolektorze, dwie sondy lambda, elektroniczna przepustnica, i Bóg wie co jeszcze, nie wiem (ale może koledzy wiedzą) czy ten silnik ma zmienne fazy rozrządu czy nie, więc już IMMO ten 2.0T będzie lepszy do LPG ale ...wiadomo, turbo żyje turbo pije... poza tym należy się liczyć że w serwisowaniu później mogą być kłopoty z tanimi częściami zamiennymi bo często w mocniejszych i rzadkich na rynku wersjach pozmieniane są np sprzęgła, elementy napędu, zawieszenia itd, więc może się okazać że serwisowanie 2.0T będzie droższe bo a nóż cośtam jest inne niż w słabszych wersjach i nie występuje z zamiennika, jak choćby wspomniana tu dwumasa,

brat

Napisano

> cóż, ja nie mam najlepszych skojarzeń co do silnika Z18XER - to nie jest zwykły 1.8 przynajmniej w

> rozumieniu porządnego silnika X18XE1 który miałeś wcześniej, co mam na myśli, przede wszystkim

> brak hydraulicznych kompensatorów luzów zaworowych, poza tym katalizator na kolektorze, dwie

> sondy lambda, elektroniczna przepustnica, i Bóg wie co jeszcze, nie wiem (ale może koledzy

> wiedzą) czy ten silnik ma zmienne fazy rozrządu czy nie, więc już IMMO ten 2.0T będzie lepszy

> do LPG ale ...wiadomo, turbo żyje turbo pije... poza tym należy się liczyć że w serwisowaniu

> później mogą być kłopoty z tanimi częściami zamiennymi bo często w mocniejszych i rzadkich na

> rynku wersjach pozmieniane są np sprzęgła, elementy napędu, zawieszenia itd, więc może się

> okazać że serwisowanie 2.0T będzie droższe bo a nóż cośtam jest inne niż w słabszych wersjach

> i nie występuje z zamiennika, jak choćby wspomniana tu dwumasa,

> brat

No to niezle mnie postarszyleś wink.gif Ja już tu jestem prawie pewien a tu proszę wink.gif Czyli rozuemiem, że lepszym wyjściem byłoby zakupienie 2.0 niż 1.8 ? Sróbuje się zorientować jak rzeczywiscie te ceny serwisowania ....

Może koledzy wiedzą lub mają ten silnik 2.0

PS. A o co chodzi z ta dwumasą w Oplu Turbo?

Napisano

> PS. A o co chodzi z ta dwumasą w Oplu Turbo?

Chodzi o to że jest. Opel niestety nie potrafi zrobić dobrej dwumasy co jest dużym i kosztownym problemem w dieslach.

btw

Z18XER ma zmienne fazy rozrządu.

Napisano

> Chodzi o to że jest. Opel niestety nie potrafi zrobić dobrej dwumasy co jest dużym i kosztownym

> problemem w dieslach.

> btw

> Z18XER ma zmienne fazy rozrządu.

Ale dwumasa w benzynie to chyba jest inna niż w dieslach? mam nadzieję że tańsza hihihi wink.gif

Co do faz rozrządu to dobrze że ma takie czy nie za bardzo (jestem laikiem więc pytam wink.gif Ale coś czuję że chyba nie za bardzo smile.gif

Napisano
  • Autor

> No to niezle mnie postarszyleś Ja już tu jestem prawie pewien a tu proszę Czyli rozuemiem, że

> lepszym wyjściem byłoby zakupienie 2.0 niż 1.8 ?

jeżeli chcesz bez turbiny to bodaj do 2005r? wychodziły A-H z silnikiem Z18XE -125KM, to zmodyfikowany o patenty ekologiczne względem X18XE1 ale przynajmniej ma hydrauliczne kompensatory luzu zaworowego, a nie jakieś chore płytki (w chorych cenach) do jego regulacji i z LPG w tym silniku nie ma większych problemów o ile instalacja (i gazownik) jest sensowna,

brat

Napisano

> jeżeli chcesz bez turbiny to bodaj do 2005r? wychodziły A-H z silnikiem Z18XE -125KM,

Teoretycznie do października 2006 ale od połowy 2005 były robione równocześnie z 18XER wiec trafić na taką 1.8XE z połowy 2006 będzie trudno

O ile sie nie myle to przy zmiennych fazach rozrządu nie ma EGRa co było by chyba jedynym plusem.

Napisano

> O ile sie nie myle to przy zmiennych fazach rozrządu nie ma EGRa co było by chyba jedynym plusem.

Nie wiem jak jest w Oplu ze zmiennymi fazami ale w Toyocie dają niezłego kopa :D Przy 6tys obrotów silnik zaczyna żyć i tak do 8500 270751858-jezyk.gif A później następny bieg i znów 6tys xD Spalanie przy silniku 1.8 (konstrukcja Yamahy 192KM) wychodziło około 10-11 a przy naprawdę mocnym butowaniu 14l/100km. Wrażenia bezcenne smile.gif

Napisano

> Nie wiem jak jest w Oplu ze zmiennymi fazami ale w Toyocie dają niezłego kopa :D Przy 6tys obrotów

> silnik zaczyna żyć i tak do 8500 A później następny bieg i znów 6tys xD Spalanie przy silniku

> 1.8 (konstrukcja Yamahy 192KM) wychodziło około 10-11 a przy naprawdę mocnym butowaniu

> 14l/100km. Wrażenia bezcenne

Chłopaki czyli jak rozumiem jedni są za 1.8 a drudzy za 2.0 - hehehe smile.gif Jutro będę wiedział więcej o kosztach części - sprawdzi mi kolega ze sklepu z częściami ... sam jestem ciekaw czy będą duże różnice .... patrząc od strony że i tak założę LPG to aż takiej różnicy w spalaniu chyba nie będzie pomiędzy 1.8 a 2.0??? Czy się mylę? Bardziej boję się o te dwumasy i inne niewiadome wink.gif

Szkoda tylko że te 2.0 strasznie ciężko w kombi znaleźć frown.gif

Napisano

> Chłopaki czyli jak rozumiem jedni są za 1.8 a drudzy za 2.0 - hehehe

Generalnie do gazu 1.8 125KM albo 2 litrowe turbo

> założę LPG to aż takiej różnicy w spalaniu chyba nie

> będzie pomiędzy 1.8 a 2.0???

tak pewnie z 5 litrów gazu wyjdzie. Katalogowo kombiak 1.8 140 KM bierze w mieście 9,8 a turbo 200KM 13,2 benzyny. Gazu teoretycznie idzie 20% wiecej. Tyle teoria. W praktyce mój diesel w mieście pali ropy zimą 20% a latem 30% wiecej niz podają dane Opla. Mam wrazenie że benzyniak bedzie miał podobnie

Napisano

> Generalnie do gazu 1.8 125KM albo 2 litrowe turbo

> tak pewnie z 5 litrów gazu wyjdzie. Katalogowo kombiak 1.8 140 KM bierze w mieście 9,8 a turbo

> 200KM 13,2 benzyny. Gazu teoretycznie idzie 20% wiecej. Tyle teoria. W praktyce mój diesel w

> mieście pali ropy zimą 20% a latem 30% wiecej niz podają dane Opla. Mam wrazenie że benzyniak

> bedzie miał podobnie

oj boli jak pomyślę ze 15 litrów gazu pójdzie w mieście w przypadku turbo ..... nie ma to jak poczciwe 1.8 115km smile.gif A wracając do gazu ... te 125km to troszke mało chyba (teraz mam C-Maxa i także 125km i czuć czasami że jest malo) ... tak 170km to juz jest coś wink.gif

Napisano
  • Autor

> Generalnie do gazu 1.8 125KM albo 2 litrowe turbo

dokładnie, nic dodać nic ująć,

>. Katalogowo kombiak 1.8 140 KM bierze w mieście 9,8 a turbo

> 200KM 13,2 benzyny.

z tym, że ja myślę o Z20LEL, on powinien żłopać trochę mniej? niewiem.gif od 200KM wersji,

brat

Napisano

> dokładnie, nic dodać nic ująć,

> z tym, że ja myślę o Z20LEL, on powinien żłopać trochę mniej? od 200KM wersji,

> brat

ok a zatem szukam jakiejś bryczki 2.0T smile.gif

Bo jak widzę większość z Was ma tu więcej wiedzy niż ja .... a swoja drogą co myślicie o tym http://otomoto.pl/show/?id=C19331232 warto by podjechać? A może jest ktoś z tych stron aby rzucic okiem?

Napisano
  • Autor

> ok a zatem szukam jakiejś bryczki 2.0T

> Bo jak widzę większość z Was ma tu więcej wiedzy niż ja .... a swoja drogą co myślicie o tym

> http://otomoto.pl/show/?id=C19331232 warto by podjechać? A może jest ktoś z tych stron aby

> rzucic okiem?

sprowadzone auto za 25kzł?

w DE te auta stoją od 8kEur do 13kEur, sam sobie odpowiedz,

brat

Napisano

> sprowadzone auto za 25kzł?

> w DE te auta stoją od 8kEur do 13kEur, sam sobie odpowiedz,

> brat

właśnie sprawdziłem więc dlaczego u nas takie ceny? co z tymi autkami może być nie tak? Gdzie szukać takich aut aby były pewne? Czy szukać indywidualnie w Niemczech?

Napisano

> właśnie sprawdziłem więc dlaczego u nas takie ceny? co z tymi autkami może być nie tak?

Co? Ano to, że ta asterka to np. mogła mieć ze dwa imiona, albo i więcej smile.gif

Napisano
  • Autor

> właśnie sprawdziłem więc dlaczego u nas takie ceny? co z tymi autkami może być nie tak? Gdzie

> szukać takich aut aby były pewne? Czy szukać indywidualnie w Niemczech?

tej konkretnej nie wiem, wiem że zapewne ogołocili ją z alufelg i ma za mało płynu w zbiorniczku wyrównawczym, resztę trzeba by się przyglądać, choć znając życie to dalej niż 5km od domu nie warto będzie jechać jej oglądać, jedynie szukać takiej kupionej w PL lub samemu jechać do DE,

brat

Napisano

> Co? Ano to, że ta asterka to np. mogła mieć ze dwa imiona, albo i więcej

niom pewnie tak wink.gif

Czyli co trzeba samemu jechać do DE i szukać?

Napisano

>Czy szukać indywidualnie w Niemczech?

Dokładnie tak. Pół roku szukałem w kraju ladnie wyposażonej i nie rozbitej Astry. Wydałem klnie.gif góre kasy na paliwo, sprawdzania itp Czasu i wkurXXXX nie licze. W końcu znalazłem na mobile to co mi odpowiada i pojechałem tam po nią z gostkiem który sie w tym specjalizuje bo ja po niemiecku to tylko hande hoch z Czterech Pancernych znam biglaugh.gif. Od z górą półtora roku jestem szczęśliwym posiadaczem bezwypadkowej bezawaryjnej Astry udokumentowanym książką i fakturami przebiegiem. Ale jest coś za coś. Za Odrą nie dają za pół darmo samochodów. Kosztowała mnie z 5 tysi wiecej niż polskie "igły"

RZucilem okiem na mobile i ta Astra wygląda przyzwoicie ale przebieg dość spory choć jest duża szansa że nie kręcony

Napisano

> Dokładnie tak. Pół roku szukałem w kraju ladnie wyposażonej i nie rozbitej Astry. Wydałem góre

> kasy na paliwo, sprawdzania itp Czasu i wkurXXXX nie licze. W końcu znalazłem na mobile to

> co mi odpowiada i pojechałem tam po nią z gostkiem który sie w tym specjalizuje bo ja po

> niemiecku to tylko hande hoch z Czterech Pancernych znam . Od z górą półtora roku jestem

> szczęśliwym posiadaczem bezwypadkowej bezawaryjnej Astry udokumentowanym książką i fakturami

> przebiegiem. Ale jest coś za coś. Za Odrą nie dają za pół darmo samochodów. Kosztowała mnie z

> 5 tysi wiecej niż polskie "igły"

> RZucilem okiem na mobile i ta Astra wygląda przyzwoicie ale przebieg dość spory choć jest duża

> szansa że nie kręcony

Wczoraj właśnie siedziałem na tej stronie i wertowałem różne opcje .... tak jak piszesz w DE są autka droższe ale pewnie za to pewniejsze .... zastanawiam się tylko czy kupić auto od prywatnego użytkownika czy z komisu? A pytanie czym się różni silnik 170KM od 200KM? Wady zalety?

smile.gif

Napisano

> zastanawiam się tylko czy kupić auto od

> prywatnego użytkownika czy z komisu?

Bez znaczenia byle by tylko komis nie był prowadzony przez Turka, czy innego kolorowego handlarza. Auto nie może być też nur fur export bo wtedy wiadomo że chcą się pozbyć strupa nie dając gwarancji na auto Niemczech. Moje jest z malutkiego komisu na zadupiu przy mieście Lahn Dill Kreiss w Bawarii. Za to że auto szło na export komis zjechał 4 stówki z ceny.

Napisano

> złośliwiec

> wiem, wiem, zwykły wyjazd nad morze z moją na 2 tygodnie to Laguna II kombi jest idealnie na styk

> tak przypuszczam, ale samej jazdy miejskiej jest u mnie bardzo mało, dużo jazdy mieszanej i tras, a

> na trasie jazda turbo benzyną to przyjemność,

> brat

> Ps a propos to tak miejsce w bagażniku wygląda teraz

Ja mam 1.6T 180KM i w mieście pali teraz 10.5-12l przy dużych korkach. zlosnik.gif

Napisano

> Ja mam 1.6T 180KM i w mieście pali teraz 10.5-12l przy dużych korkach.

rozumiem, że A-J... gdzieś Ty najechał tyle kilosów yikes.gif kombiki są od niedawna w salonach dopiero grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Ja mam 1.6T 180KM i w mieście pali teraz 10.5-12l przy dużych korkach.

to zdaje się cecha charakterystyczna nowoczesnych silników (często) z wtryskiem bezpośrednim, w mieście na biegu jałowym pali jak wolnossący a jak trzeba to jedzie jak turbo cool.gif

na takie spalania w Z20LER/LEL/LET bym nie liczył wink.gif

brat

Napisano

> to zdaje się cecha charakterystyczna nowoczesnych silników (często) z wtryskiem bezpośrednim, w

> mieście na biegu jałowym pali jak wolnossący a jak trzeba to jedzie jak turbo

> na takie spalania w Z20LER/LEL/LET bym nie liczył

> brat

A szkoda smile.gif Z chęcią bym dorwał takiego 1.6 smile.gif

Napisano
  • Autor

> A szkoda Z chęcią bym dorwał takiego 1.6

czyż 1.6T nie występuje ale w Astrach J ?

brat

Napisano

> czyż 1.6T nie występuje ale w Astrach J ?

> brat

W Astra H również jest 1.6 turbo 180 KM . Ale to silnik z regulacją zaworów szklankami. Chyba bym sie nie zdecydował na założenie do tak wysilonej jednostki LPG które ma jak wiadomo wyższą temperaturę spalania. Zaraz sie gniazdo sklepie , skasuje luz na zaworze a od tego to już moment do wypalenia zaworu.

Napisano
  • Autor

> W Astra H również jest 1.6 turbo 180 KM . Ale to silnik z regulacją zaworów szklankami. Chyba bym

> sie nie zdecydował na założenie do tak wysilonej jednostki LPG które ma jak wiadomo wyższą

> temperaturę spalania. Zaraz sie gniazdo sklepie , skasuje luz na zaworze a od tego to już

> moment do wypalenia zaworu.

O! ale zdaje się w A-J regulacja w tym silniku jest na hydraulice?

brat

Napisano

> O! ale zdaje się w A-J regulacja w tym silniku jest na hydraulice?

> brat

nono.gif też na szklankach. 1.4 turbo chyba ma samoregulację

Napisano
  • Autor

> też na szklankach.

no to jest jakieś zamieszanie bo mechanicy zawsze w Małopolsce używając określenia szklankowy popychacz mają na myśli właśnie popychacze hydrauliczne przykład na www

brat

Napisano

No to nazwę tę szklankę tak jak w katalogu: "Popychacz zaworu" - jest ich pare różnych wymiarów

Napisano
  • Autor

> No to nazwę tę szklankę tak jak w katalogu: "Popychacz zaworu" - jest ich pare różnych wymiarów

czyli po prostu są płytki regulacyjne,

zatem moim zdaniem jest błąd na stronie http://www.astra.auto.pl/content/view/307/110/#z16xer bo ten silnik ma luz zaworowy regulowany na płytkach a nie na szklankach,

brat

Napisano

Nazwa "popychacz szklankowy" odnosi się do kształtu przypominającego odwróconą do góry dnem szklankę. Ta szklanka ma różne grubości dna. I w ten sposób jest regulowany luz. Wymienia się cały popychacz. Nie ma tam płytek.

Napisano
  • Autor

> Nazwa "popychacz szklankowy" odnosi się do kształtu przypominającego odwróconą do góry dnem

> szklankę. Ta szklanka ma różne grubości dna. I w ten sposób jest regulowany luz. Wymienia się

> cały popychacz. Nie ma tam płytek.

teraz jasne ok.gif czyli kolokwialne używanie określenia "szklanki" na popychacze hydrauliczne jest po prostu błędne nono.gif

brat

Napisano

Technicznie, określenie "szklanka" w ogóle nie powinno być używane wink.gif.

Poprawne określenie to popychacz szklankowy. A jeśli ma wmontowaną kompensację hydrauliczną powinien być nazywany szklankowym popychaczem z hydraulicznym kasowaniem luzu zaworowego spineyes.gif.

Teraz chyba wiadomo, dlaczego nazywa się je w skrócie popychaczami hydraulicznymi, chociaż to też jest błędne. Prawdziwy popychacz hydrauliczny działa jak wysprzęglik - pompka, odcinek oleju, siłowniczek. Coś takiego występuje np: we fiatowskim silniku multi air. Tam połączenie wałka rozrządu z zaworami dolotowymi nie jest mechaniczne, tylko hydrauliczne wazniak.gif.

Napisano
  • Autor

> Technicznie, określenie "szklanka" w ogóle nie powinno być używane .(...)

ba, takie wykłady to ja lubię ok.gifpiwo.gif

brat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.