Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Całoroczna jazda na gazie - da radę czy nie?

Featured Replies

Napisano

Hej,

Chciałbym kupić samochód, w którym nie działa układ wtryskowy benzyny i jeździć nim całorocznie na gazie (instalacja II gen, zapewne założę BLOS).

Pytanie tylko, czy da radę? Czy w zimie, przy -20st będzie problem z odpaleniem na gazie? Ewentualnie jak dostosować taki układ do całorocznego odpalania?

Samochód to MB W124 3.0 benzyna

Napisano

> Hej,

> Chciałbym kupić samochód, w którym nie działa układ wtryskowy benzyny i jeździć nim całorocznie na

> gazie (instalacja II gen, zapewne założę BLOS).

> Pytanie tylko, czy da radę? Czy w zimie, przy -20st będzie problem z odpaleniem na gazie?

> Ewentualnie jak dostosować taki układ do całorocznego odpalania?

> Samochód to MB W124 3.0 benzyna

podziwiam.

a ma drzwi i przednią szybę ?

Napisano
  • Autor

> podziwiam.

> a ma drzwi i przednią szybę ?

Ma zlosnik.gif Pytanie jest raczej teoretyczne i z ciekawości, bo znająć mnie i tak nie dam rady z samochodem, w którym coś nie działa, ale chętnie poznam odpowiedź...

Napisano

> Hej,

> Chciałbym kupić samochód, w którym nie działa układ wtryskowy benzyny i jeździć nim całorocznie na

> gazie (instalacja II gen, zapewne założę BLOS).

> Pytanie tylko, czy da radę? Czy w zimie, przy -20st będzie problem z odpaleniem na gazie?

> Ewentualnie jak dostosować taki układ do całorocznego odpalania?

> Samochód to MB W124 3.0 benzyna

Miałem Uno 1.4 z IIgen. Kiedyś spaliła mi się pompa paliwa i zanim ją wymieniłem akurat minęła cała zima. Raz tylko, gdy było -14st.C silnik się krztusił po odpaleniu a poza tym normalnie się jeździło.

Jakbyś miał jakiś podgrzewacz płynu przed parownikiem i mocny akumulator to pewnie mrozy nie byłyby straszne

Napisano

5 lat jeżdziłem Polonezem Caro z gaźnikiem tylko na LPG, bo jak benzynie przestał zapalać, myślałem, że pływak w gaźniku dziurawy lub pompa benzyny nie ssie. Dopiero jak samochód sprzedawałem, zajrzałem pod niego, żeby sprawdzić, czy wszystko ok i zauwazyłem, że ktoś mi korek w baku na dole wykręcił, ukradł paliwo, a korek wyrzucił...

W zimie samochód odpalał tak do ok. -6 -8*C, poniżej owszem, zapalił, ale zaraz gasł, bo zalewał się ciekłym gazem. Raz sąsiad wziął mnie na linkę i przy -12*C zapaliłem, ale linkę to już on musiał odłączyć i mi do bagażnika wrzucić, bo musiałem silnik utrzymywać na wyższych obrotach, bo na wolnych by zgasł. Parkowałem na ulicy, w garażu z pewnością odpalałby sam przy niższej temperaturze, gdybym na noc na maskę kładł starą kołdrę. Kiedyś widziałem na południu Polski (a więc zimniej, niż nad morzem), jak ktoś odpalał Poloneza na LPG przy duzym mrozie, ale wcześniej podniósł maskę i polewał parownik gorącą wodą z butelki PET po wodzie sodowej, takie Webasto... I udawało mu się!

Pozdr.

Napisano

Puntem jeździłem 1 zime na II generacji tylko na gazie i nawet przy -25*C zapalił trzeba było tylko przez chwilę nie dodawać gazu żeby parownik nie zamarzł, czyli odpalanie, 1-2 minuty pracuje i dopiero jazda. Warunek był prosty, reduktor musiał być wpięty szeregowo z nagrzewnicą a nie równolegle. Wtedy szybki obieg płynu nie pozwalał zamarznąć reduktorowi.

Napisano
  • Autor

A sądzicie, że jakby przy reduktorze zamontować podgrzewacz plynu chłodniczego, taki najprostszy ze świecami żarowymi to zdawałoby to egzamin?

Napisano

> A sądzicie, że jakby przy reduktorze zamontować podgrzewacz plynu chłodniczego, taki najprostszy ze

> świecami żarowymi to zdawałoby to egzamin?

Moim zdaniem tak, choć nigdy nie miałem takiego patentu, ale czytałem, że ludzie z tym jeżdżą. Widziałem nawet taki patent że ktoś wywiercił otwory i nagwintował tak aby świeca była wkręcona w reduktor.

Napisano

> A sądzicie, że jakby przy reduktorze zamontować podgrzewacz plynu chłodniczego, taki najprostszy ze

Ja zamontowałem sobie podgrzewacz 4 świecowy (wykorzystane 2)przed reduktorem + elektrozawór przed nagrzewnicą. jest różnica w czasie oczekiwania na przełączenia na gaz - tak ponad 50% - ale ja mam BRC24seq.

Napisano

Auto z podpisu odpala na lpg przy każdej temperaturze, nic nie zamarza. Instalacja I gen.

Co do niedziałającej benzyny... lepiej, żeby działała i było w baku parę litrów - jak skończy Ci się niespodziwanie gaz, albo coś się zepsuje w lpg, to jedziesz dalej na benie.

Napisano

Bez świec da radę, a ze świecami jest dużo lepiej, bo reduktor nie zamarznie po uruchomieniu silnika. Testowałem i tak i tak. Chociaż bez świec testowałem kilka zim.

Napisano

> 5 lat jeżdziłem Polonezem Caro z gaźnikiem tylko na LPG, bo jak benzynie przestał zapalać,

> myślałem, że pływak w gaźniku dziurawy lub pompa benzyny nie ssie. Dopiero jak samochód

> sprzedawałem, zajrzałem pod niego, żeby sprawdzić, czy wszystko ok i zauwazyłem, że ktoś mi

> korek w baku na dole wykręcił, ukradł paliwo, a korek wyrzucił...

> W zimie samochód odpalał tak do ok. -6 -8*C, poniżej owszem, zapalił, ale zaraz gasł, bo zalewał

> się ciekłym gazem. Raz sąsiad wziął mnie na linkę i przy -12*C zapaliłem, ale linkę to już on

> musiał odłączyć i mi do bagażnika wrzucić, bo musiałem silnik utrzymywać na wyższych obrotach,

> bo na wolnych by zgasł. Parkowałem na ulicy, w garażu z pewnością odpalałby sam przy niższej

> temperaturze, gdybym na noc na maskę kładł starą kołdrę. Kiedyś widziałem na południu Polski

> (a więc zimniej, niż nad morzem), jak ktoś odpalał Poloneza na LPG przy duzym mrozie, ale

> wcześniej podniósł maskę i polewał parownik gorącą wodą z butelki PET po wodzie sodowej, takie

> Webasto... I udawało mu się!

> Pozdr.

Mam poldka (18 latek) i każda zima na lpg start. -30 stopni bez problemu zapali, ale zacznie się zalewać, więc przydają się 2 świece żarowe w reduktorze smile.gif. Ważne, aby układ zapłonowy był w dobrej kondycji. Nie wspomnę o ogólnych podstawowych regulacjach silnika i instalki.

Napisano

> Mam poldka (18 latek) i każda zima na lpg start. -30 stopni bez problemu zapali, ale zacznie się

> zalewać, więc przydają się 2 świece żarowe w reduktorze . Ważne, aby układ zapłonowy był w

> dobrej kondycji. Nie wspomnę o ogólnych podstawowych regulacjach silnika i instalki.

nubira II z instalacją II gen 3 lata bez benzyny i zbiornika. po odpaleniu zawsze musiałem chwilkę poczekać na wolnych obrotach i dopiero jazda.

Czasami kiedy parownik dogorywał trzeba było polać go gorącą wodą z czajnika bo się blokował.

Ogólnie autem na LPG zrobiłem 497kkm a gaz był założony po wyjeżdzeniu 2 lub 3 zbiorników benzyny

Napisano

> Ogólnie autem na LPG zrobiłem 497kkm a gaz był założony po wyjeżdzeniu 2 lub 3 zbiorników benzyny

yikes.gifNubirą, czy wszystkimi samochodami jakimi jeździłeś?

Napisano

> nubira II z instalacją II gen 3 lata bez benzyny i zbiornika.

Przechodzi przegląd bez problemu?

Napisano

> Nubirą, czy wszystkimi samochodami jakimi jeździłeś?

nubirą smile.gif

Napisano

> Przechodzi przegląd bez problemu?

nigdy nikt się na przeglądzie nie czepiał.

Napisano

> Bez świec da radę, a ze świecami jest dużo lepiej, bo reduktor nie zamarznie po uruchomieniu

> silnika. Testowałem i tak i tak. Chociaż bez świec testowałem kilka zim.

uzupełnieniem zagadnienia powinna być jeszcze wydajność pompy wodnej.

jeżeli na zewnątrz mamy -35 a płyn zamarza czy krystalizuje się przy takiej temperaturze, to nie zmieni stanu skupienia jeżeli będzie w ruchu, który wywołuje pompa.

Nie zdarzyło mi się nigdy zamrozić parownika, gdzie w układzie chłodzenia był płyn. Jeżeli woda to tak, nawet latem

Napisano

> uzupełnieniem zagadnienia powinna być jeszcze wydajność pompy wodnej.

> jeżeli na zewnątrz mamy -35 a płyn zamarza czy krystalizuje się przy takiej temperaturze, to nie

> zmieni stanu skupienia jeżeli będzie w ruchu, który wywołuje pompa.

> Nie zdarzyło mi się nigdy zamrozić parownika, gdzie w układzie chłodzenia był płyn. Jeżeli woda to

> tak, nawet latem

Nie chodzi o zamarznięcie płynu, lecz o zamarzanie reduktora z powodu nadmiaru ciekłego gazu.

Napisano

> Ja zamontowałem sobie podgrzewacz 4 świecowy (wykorzystane 2)przed reduktorem + elektrozawór przed

> nagrzewnicą. jest różnica w czasie oczekiwania na przełączenia na gaz - tak ponad 50% - ale ja

> mam BRC24seq.

a montowales jakis podgrzewacz listwy wtryskowej ?

Napisano

> a montowales jakis podgrzewacz listwy wtryskowej ?

Nie - Ponieważ instalacje mam na gwarancji i dopiero od 4 miesięcy założyłem sobie, że instalacja ma chodzić w warunkach przewidzianych przez producenta. Moje usprawnienia miały na celu szybsze osiągniecie warunków do zadziałania instalacji gazowej, i przestają całkowicie działać po osiągnięciu około 45stopni temperatury cieczy chłodzącej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.