Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.2 16v swap problem

Featured Replies

Napisano

zalozony silniczek, wszystko podlaczone, sprawdzone, kreci ale...nie dziala pompa paliwa i nie ma iskry. komp rozkodowany, chyba, zelagik dal du...y ale z drugiej strony podloczylem kompa od 1.1 zeby sprawdzic i tez na nim pompa nie bangla :/ wgl nie slychac przekaznika pod maska :/ kto wie o co biega?? bo ja juz nie wiem :/ a chcialem jeszcze dzis popalkowac 270751858-jezyk.gif

Napisano

może coś z czujnikiem położenia wału, bo on jak nawali to na pewno iskry nie ma, ale czy paliwo też to nie wiem hmm.gif

Napisano
  • Autor

> może coś z czujnikiem położenia wału, bo on jak nawali to na pewno iskry nie ma, ale czy paliwo też

> to nie wiem

jak przekrece kluczyk, to pompka powinna zadzialac, a jest cisza...na obydwu kompach :/

Napisano

jak nie idzie czujnik położenia wału to iskra jest po przekreceniu zapłonu ale kiedy krecisz z 12 przeskakuje na 0

a jak włączasz zapłon słychać cykanie przekaźnika?

jeżeli nie to sprawdź wszystko, głównie schemat jak jest wszystko ok to wymiana przekaźnika powinna pomóc

Napisano
  • Autor

> jak nie idzie czujnik położenia wału to iskra jest po przekreceniu zapłonu ale kiedy krecisz z 12

> przeskakuje na 0

> a jak włączasz zapłon słychać cykanie przekaźnika?

> jeżeli nie to sprawdź wszystko, głównie schemat jak jest wszystko ok to wymiana przekaźnika powinna

> pomóc

przekaznik cyknie raz, to wszystko. dodatkowo marchewa sie zapala, zgasnie na sekunde i zapala sie juz na stale :/

Napisano

Posprawdzaj masy.

Jaka masz wiazke?

Podmien przekaznik wiazki zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Posprawdzaj masy.

> Jaka masz wiazke?

> Podmien przekaznik wiazki

masy sprawdzone. wiazka z 1.1 przekaznik tez. nie mam na podmiane...a roznia sie one?? ten w 1.2 wiem, ze ma inne zlacze, a czy dziala inaczej nie wiem...

poprawilem luty, podmienialem czujnik polozenia walu i nic. po wylaczeniu kluczyka slychac prace silniczka krokowego...gdyby na kompie od 1.1 pompka pracowala, to bym mial pewnosc, ze koles zle rozkodowal kompa, ale na tym od 1.1 jest to samo :/

Napisano

> masy sprawdzone. wiazka z 1.1 przekaznik tez. nie mam na podmiane...a roznia sie one?? ten w 1.2

> wiem, ze ma inne zlacze, a czy dziala inaczej nie wiem...

> poprawilem luty, podmienialem czujnik polozenia walu i nic. po wylaczeniu kluczyka slychac prace

> silniczka krokowego...gdyby na kompie od 1.1 pompka pracowala, to bym mial pewnosc, ze koles

> zle rozkodowal kompa, ale na tym od 1.1 jest to samo :/

pompe na krótko podłącz do + i odpal silnik... i dalej szukaj byka w instalacji....

głupie pytanie a sprawdziłes wyłącznik bezwładnościowy? moze pompa nie ma masy...

Napisano
  • Autor

> pompe na krótko podłącz do + i odpal silnik... i dalej szukaj byka w instalacji....

> głupie pytanie a sprawdziłes wyłącznik bezwładnościowy? moze pompa nie ma masy...

sprawdzilem 270751858-jezyk.gif taki glupi nie jestem...nie moge zrobic na krotko, bo nie ma tez iskry...lezy cala ta strona...

Napisano
  • Autor

> na bank immo jak nie ma iskry na wtryskach, cewkach, lambdzie miałem dokładnie to samo!

to jutro frajerowi zawioze kompa do poprawy...wzial za to 150zl :/

Napisano
  • Autor

> ja bym kompa nie dawał do poprawy tylko prosiłbym o oddanie kasy i wysłałbym to do Huby

jak sie tak da, to tak zrobie...

Napisano
  • Autor

> hehe ja tak zrobiłem, bo dałem do zrobienia miejscowemu magikowi który 3x próbował rozkodować ale

> magik kase oddał wiec looz

wydaje mi sie, ze jednak jest jakis byk w instalacji :/ zwarcie, albo cos...bo na kompie od 1.1 jest tak samo. znalazlem przewod od immo...podpiety pod pin 7 kompa...dalej dochodzi do kabiny i tam zakonczony jest taka wtyczka z innymi kabelkami...do niczego nie podpieta jest ta wtyczka...

Napisano

> wydaje mi sie, ze jednak jest jakis byk w instalacji :/ zwarcie, albo cos...bo na kompie od 1.1

> jest tak samo. znalazlem przewod od immo...podpiety pod pin 7 kompa...dalej dochodzi do kabiny

> i tam zakonczony jest taka wtyczka z innymi kabelkami...do niczego nie podpieta jest ta

> wtyczka...

A wyłącznik bezwładnościowy sprawdziłeś?

Jeżeli kabelek od immo nie jest podpięty do centralki to tym bardziej nierozkodowane / źle rozkodowane kompy nie będą banglać. Jeżeli masz kabel diagnostyczny to łatwo sprawdzisz stan immo programem tzoka.

Napisano
  • Autor

> A wyłącznik bezwładnościowy sprawdziłeś?

> Jeżeli kabelek od immo nie jest podpięty do centralki to tym bardziej nierozkodowane / źle

> rozkodowane kompy nie będą banglać. Jeżeli masz kabel diagnostyczny to łatwo sprawdzisz stan

> immo programem tzoka.

wylacznik sprawdzony. ale gdyby to byla wina immo, to na kompie od 1.1, ktory smigal do tej pory powinna pompa smigac...

Napisano
  • Autor

> kabelek od immo lecący z kompa wywal to znaczy utnij i zaklej bo Ci znowu zakoduje kompa jak masz

> pętle i centralkę podłączoną

nie mam ani petli ani centralki...kabelek konczy sie w takiej wtyczce nie podlaczonej do niczego...

Napisano

przekaźnik od pompy zasila tez zapewne jakieś obwody kompa, sprawdziłbym czy w nim wszystko jest ok

Napisano
  • Autor

> przekaźnik od pompy zasila tez zapewne jakieś obwody kompa, sprawdziłbym czy w nim wszystko jest ok

przekaznik dziala jak nalezy, sprawdzony

Napisano
  • Autor

> na krótko pompka idzie?

w instalacji jest wszystko ok...dzis silnik odpalil od strzala...ale na kompie od 1.1 czyli koles zle zdjal mi immo...

Napisano

> w instalacji jest wszystko ok...dzis silnik odpalil od strzala...ale na kompie od 1.1 czyli koles

> zle zdjal mi immo...

Bo juz tyle razy bylo pisane ze lepiej troche doplacic, poczekac i wyslac do huby, u niego zawsze jest profi ale nie lepiej dac sprobowac jakiemus partaczowi co mysli ze umie a wychodzi jak zawsze wink.gif

Napisano
  • Autor

> Bo juz tyle razy bylo pisane ze lepiej troche doplacic, poczekac i wyslac do huby, u niego zawsze

> jest profi ale nie lepiej dac sprobowac jakiemus partaczowi co mysli ze umie a wychodzi jak

> zawsze

bedzie poprawial do skutku 270751858-jezyk.gif

Napisano

> bedzie poprawial do skutku

Szkoda czasu i nerwow ok.gif

U huby taka akcja trwa z 3-4 dni do tygodnia max a masz pewnosc ze bedzie ok wink.gif

Napisano
  • Autor

> Szkoda czasu i nerwow

> U huby taka akcja trwa z 3-4 dni do tygodnia max a masz pewnosc ze bedzie ok

no tak, zeby tylko mi kase frajer oddal :/

Napisano
  • Autor

> próbuj, poproś mi oddał , oczywiście 2dychy dostał za chęci, lepiej wysłać Hubie i mieć spokój

jutro zobacze smile.gif powiedzial, ze daje gwarancje i jak cos, zebym podjechal...

a kto dokladnie wie jak odcina silnik immo?? czy poprostu blokuje sygnal na przekaznik, czy jakos inaczej??

Napisano

> wydaje mi sie, ze jednak jest jakis byk w instalacji :/ zwarcie, albo cos...bo na kompie od 1.1

> jest tak samo. znalazlem przewod od immo...podpiety pod pin 7 kompa...dalej dochodzi do kabiny

> i tam zakonczony jest taka wtyczka z innymi kabelkami...do niczego nie podpieta jest ta

> wtyczka...

tak jakoś dziwnie że dziś odpalił od strzału na kompie z 1.1 jak pisałeś że podpinałeś jak wyżej i nie zabanglał więc o co kaman ???? coś przeoczyłem ????? czy sam się spamietał i bez dodatkowej weryfikacji instalacji lub tym podobnej robótce odpalił bez problemu smile.gif

Napisano

> w instalacji jest wszystko ok...dzis silnik odpalil od strzala...ale na kompie od 1.1 czyli koles

> zle zdjal mi immo...

ale jak? dobrze pracuje? Bo na kompie z 1.1 może odpalić, ale na dwa garki tylko :D

Napisano
  • Autor

> tak jakoś dziwnie że dziś odpalił od strzału na kompie z 1.1 jak pisałeś że podpinałeś jak wyżej i

> nie zabanglał więc o co kaman ???? coś przeoczyłem ????? czy sam się spamietał i bez

> dodatkowej weryfikacji instalacji lub tym podobnej robótce odpalił bez problemu

chodzi o to, ze komp od 1.1 potrzebuje do pracy podpietego pinu 26, ten pomaranczowy przewod z czarnym paskiem. jak szykowalem wiazke do 16v to go wycialem, a dzis wpadlem, zeby podpiac i ot wszystko zadzialalo tongue.gif

Lesiu, polaczone wszystkie wtryski razem 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Lesiu, polaczone wszystkie wtryski razem

ale na kompie z 16v oddzielnie miałeś? W parach? Dwa zewnętrzne razem i dwa środkowe razem.

Jak coś to mam sprawnego kompa do 16v na opych :D

Napisano
  • Autor

> ale na kompie z 16v oddzielnie miałeś? W parach? Dwa zewnętrzne razem i dwa środkowe razem.

> Jak coś to mam sprawnego kompa do 16v na opych :D

parami panie 270751858-jezyk.gif standardowo, ale dla potrzeb posluchania silnika wszystkie razem zrobilem :D wiem, zastanawiam sie nad nim. jak mi jutro ta palka co immo "zdejmowala" odda kase, to biore tego Twojego kompa 270751858-jezyk.gif

Napisano

miesiąc temu miałem identyczny problem

lampka się zapalała na chwile gasła a potem zapalała się na stałe

nie było iskry i pompa nie banglała

kupiłem innego kompa bez imo i odpalił od szlagu

Napisano
  • Autor

> miesiąc temu miałem identyczny problem

> lampka się zapalała na chwile gasła a potem zapalała się na stałe

> nie było iskry i pompa nie banglała

> kupiłem innego kompa bez imo i odpalił od szlagu

dzis koles oddal mi kase 270751858-jezyk.gif kupie kompa od lesia i bedzie git :D

Napisano

> dzis koles oddal mi kase kupie kompa od lesia i bedzie git :D

trzeba bylo od razu do mnie przyjechac , mialbyś zrobione od reki i bez problemu

Napisano
  • Autor

> trzeba bylo od razu do mnie przyjechac , mialbyś zrobione od reki i bez problemu

a zebyym wiedzial, ze jest kots taki we wloclawku...na 100% bym podjechal...szkoda, ze nie wiedzialem, ale jak odpale sprzeta, to pewnie sie pokaze :D

Napisano

Jeśli pod wiązkę do 16v podepniesz kompa z 1.1 to silnik też odpali tylko że na 2 cylindry.

Napisano
  • Autor

> Jeśli pod wiązkę do 16v podepniesz kompa z 1.1 to silnik też odpali tylko że na 2 cylindry.

ja to wiem. tak odpalilem, pozniej zmostkowalem wtryski i odpalil na 4, ale zalewa go...

Napisano
  • Autor

dostalem kompa od lesi i jest oki, ale...brak smarowania w glowicy :/ juz moj drugi taki przypadek :/ w 1.1 bylo to samo i winna byla zle zalozona uszczelka pod glowica...mam pytanie takie. w 16v kanal, ktorym podawany jest olej do glowicy iest z przodu jak w 1.1, czy od tylu?? bo jak z przodu, to na 100% mam zle zalozona uszczelke :/

Napisano

glowica...mam pytanie takie. w

> 16v kanal, ktorym podawany jest olej do glowicy iest z przodu jak w 1.1, czy od tylu?? bo jak

> z przodu, to na 100% mam zle zalozona uszczelke :/

Z przodu normalnie jesj. kanal z bloku wychodzi i idzie dalej "po srubie" do gory na smarowanie walka i do szklanek

Napisano
  • Autor

> glowica...mam pytanie takie. w

> Z przodu normalnie jesj. kanal z bloku wychodzi i idzie dalej "po srubie" do gory na smarowanie

> walka i do szklanek

[image]http://img16.allegroimg.pl/photos/400x300/17/12/87/09/1712870912[/image]

u mnie to wybrzuszenie uszczelki gdzie jest ten kanalik jest z tylu glowicy...wyczailem juz to zanim wsadzilem sielnik i sie zastanawialem, czy nie jest zle zalozona :/ i sie nie mylilem :/

Napisano

A to sam to tak zalozyles albo juz bylo?

Napisano
  • Autor

> A to sam to tak zalozyles albo juz bylo?

bylo. sprzedajacy powiedzial, ze byla wymieniana UPG juz na wyjetym silniku, bo cos tam...jeszcze gadalem z nim, ze jak kupilem 1.1 to jakis szpec odwrotnie zalozyl UPG i kurcze historia sie powtorzyla...no nic, nie wolno odpalac juz i jutro zwale glowice...a tak mi sie nei chce :/

Napisano

Witam serdecznie Panowie, może troche w temacie, jeżeli nie to moderatora prosiłbym o przeniesienie, w każdym razie sprawa przedstawia sie następująco. przekładam w seicento silnik z 1.1 spi na 1,2 16v no i mam kilka problemów, pierwszy z nich to brak autodaty i infotecha, po formacie mi wcięło, i potrzebowałbym schemat silnika tej 16tki , pochodzi to z bravy z 2000roku wersja 80sx, to pierwsze co jest mi niezbędne, komputer tutaj to hydbryda, klocek wielkości 10x15 cm, na 2 hermetyczne wtyki

dalej miałbym ogromną prośbe, gdyż z wiązki silnika gdzieś w dół pod auto biegną mi 2 przewody, pomarańczowy oraz czerwony z czarnym paskiem jak dobrze pamiętam, po stronie kierowcy schodzą po podłużnicy w dół auta, pomarańczowy wnioskuje że to + po kluczyku ale oba te przewody były podpięte do bezpiecznika przy przekaźniku w komorze silnika 7,5 A,

dalsze pytania moje dotycza immo, gdyż chciałbym zachować i przełożyć immo z bravy do seja, i moje pytanie, czy w jednym i drugim centralka będzie taka sama? czy zupełnie inna

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi, linki, i wszelką pomoc,

Napisano

mister amer

chesz odpalic silnik na hybrydzie a problemy masz podstawowe

IMVHO polegniesz

Napisano
  • Autor

> mister amer

> chesz odpalic silnik na hybrydzie a problemy masz podstawowe

> IMVHO polegniesz

u mnie gdyby komp byl ok, to silnik by odpalil za pierwszym razem po przekladce :D jutro zmieniam UPG i bede latal juz :D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.