Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pulsuje przy hamowaniu, drży kierownica

Featured Replies

Napisano

Sprawa dotyczy Golfa IV kombi ale umieszczam na ogólnym gdyż doświadczenia wszystkich mile widziane-marka pojazdu ma tu drugorzędne znaczenie...

A więc przy pewnej sile hamowania czuć wyraźnie że auto hamuje pulsacyjnie, na dodatek lekko drży (rzuca) kierownica... W ostatnim czasie problem się nasilił...

Mi przychodzą do głowy tarcze, były kilka m-cy temu wymieniane co prawda nie ori ale BOSCH. Jak ewentualnie sprawdzić domowymi sposobami bo na oko wyglądają jak nowe, czujnika zegarowego nie mam, ewentualnie co jeszcze może być przyczyną?

Gdy będe miał możliwość to zrzucę koła, obejżę zaciski, wyczyszczę co się da smile.gif sprawdzę przyleganie tarczy do piasty itp...

Napisano

Imo najprawdopodobniej to te tarcze.

Jak sprawdzic bez zegarka - umocuj na sztywno jakis mazak,rysik itp dotknij tarczy i zacznij nia obracac.

Wieksze bicie zobaczysz ale jak bije tylko kilka setek to moze byc ciezko.

Napisano

> Imo najprawdopodobniej to te tarcze.

> Jak sprawdzic bez zegarka - umocuj na sztywno jakis mazak,rysik itp dotknij tarczy i zacznij nia

> obracac.

> Wieksze bicie zobaczysz ale jak bije tylko kilka setek to moze byc ciezko.

Kilka setek to akurat jest dopuszczalne (przeważnie 0,20mm-zależy od auta), bo trudno, aby bicie wynosiło 0,00mm.

Można też sprawdzić czy zaciski nie są zatarte na prowadnicach, zarówno z przodu jak i tyłu (o ile tam są tarcze).

Napisano
  • Autor

> Kilka setek to akurat jest dopuszczalne (przeważnie 0,20mm-zależy od auta), bo trudno, aby bicie

> wynosiło 0,00mm.

> Można też sprawdzić czy zaciski nie są zatarte na prowadnicach, zarówno z przodu jak i tyłu (o ile

> tam są tarcze).

No właśnie w tym kierunku rzucę okiem, nie wiem jak dokładnie zbudowane są zaciski w Golfie IV (kiedyś poznałem bardzo dokładnie zaciski Lanosa) ale gdy je zobaczę to może mnie oświeci.

Kiedyś słyszałem że klocki ściskają tarczę w sposób "pływający" co ma zniwelować lekkie bicie tarczy. Rozumiem, że w tych zaciskach jest coś na wzór trzpieni czy prowadnic w których cały mechanizm pływa?

Pamiętam że przed wymianą było chyba lekko wyczuwalne przy pewnej sile hamowania jakby pulsacyjne zwalnianie w ostatniej fazie jazdy. Teraz zacząłem to czuć wyraźnie no i drżenie na kierownicy czego nigdy wcześniej nie miałem...

Chwilę poszperałem i mam schematy dwóch typów zacisków występujących w tym modelu aut:

285190541-zaciski_golf_4.jpg

post-52163-14352513592847_thumb.jpg

Napisano

Krzywe tarcze to moim zdaniem najczęściej wynik nieprawidłowego montażu. Mechaniorom nie chce się dobrze wyczyścić piast z rdzy i syfu przed montażem, a to jest ważne.

Napisano

Bosch-e raczej maja opinie dobrych tarcz. Jeśli masz świezo założone tarcze i problem dalej jest to bardzo możliwe, że nie zostały oczyszczone właściwie piasty. powinny być wyczyszczone na lusterko i nie zalecam dawać w ogóle smaru miedziowego na piaste. Płaszczyzna przylegania tarczy do piasty powina być idealna.

problemem może być jeszcze luz na łożyskach w piaście, luz w zawieszeniu, wahacze. Przy montażu nowych klocków prowadnice po których poruszają sie klocki powinny być dokładnie oczyszczone i przesmarowane albo smarem miedzianym albo do układów hamulcowych, podobnie jak trzpienie po którym chodzi zacisk pływajacy

Napisano

Dodam, że spotkałem się z sytuacja kiedy tarcze lekko sie wyginały pod wpływem ciepła, czyli efekt drżącej kierownicy następował dopiero po kilkukrotnym hamowaniu. Jak były tarcze zimne to były proste i żadne pomiary nic nie dawały. pomogła wymiana tarcz.

Napisano
  • Autor

> Dodam, że spotkałem się z sytuacja kiedy tarcze lekko sie wyginały pod wpływem ciepła, czyli efekt

> drżącej kierownicy następował dopiero po kilkukrotnym hamowaniu. Jak były tarcze zimne to były

> proste i żadne pomiary nic nie dawały. pomogła wymiana tarcz.

Tego się obawiam, zasadniczo może to utrudnić zdiagnozowanie zjawiska...

A generalnie oprócz tarcz może być jeszcze jakaś przyczyna, czy raczej odpuścić sobie grzebanie w zaciskach itp. ?

Napisano

> Krzywe tarcze to moim zdaniem najczęściej wynik nieprawidłowego montażu. Mechaniorom nie chce się

> dobrze wyczyścić piast z rdzy i syfu przed montażem, a to jest ważne.

Masz rację że jest to ważne, nawet bardzo. W tym przypadku jednak twoja teoria nie do końca się sprawdzi. Jeśli by tak było to bicie byłoby odczuwalne od razu po wymianie. A nie po kilku miesiącach.

Napisano

> Tego się obawiam, zasadniczo może to utrudnić zdiagnozowanie zjawiska...

> A generalnie oprócz tarcz może być jeszcze jakaś przyczyna, czy raczej odpuścić sobie grzebanie w

> zaciskach itp. ?

Wygląda na to że faktycznie pogięło ci tarcze. Najlepiej sprawdzić to czujnikiem zegarowym. Jeśli tarcza jest praktycznie nowa a obicie nie jest dramatyczne to można przetoczyć tarczę. Jeśłi nie to tylko wymiana na nowe. Radziłbym jeszcze zmierzenie bicia piast. Czasem jest tak że wymienia się tarcze za tarczą a przyczyna tkwi gdzie indziej.

Zacisków bym się nie czepiał, albo działają albo nie. Nie będą miały bezpośredniego wpływu na bicie. Ale wiadomo rozebrać wyczyścić i nasmarować ZAWSZE warto.

Jeśli w aucie odczuwalne są jakieś luzy w zawieszeniu to również mogą one być przyczyną bicia. Końcówka drążka kierowniczego lub on sam. W ekstremalnych przypadkach nawet przekładnia kierownicza. Czasem odpowiedzialne są także tuleje gumowe. Wtedy jednak biciu towarzyszy ściąganie auta na którąś ze stron lub myszkowanie w trakcie hamowania.

Napisano

> Masz rację że jest to ważne, nawet bardzo. W tym przypadku jednak twoja teoria nie do końca się

> sprawdzi. Jeśli by tak było to bicie byłoby odczuwalne od razu po wymianie. A nie po kilku

> miesiącach.

Niestety tak nie jest. Trochę faktów na temat "bicia" tarcz. Potocznie krzywa tarcza, przeważnie nie jest zwichrowana, tylko wytarta w jednym miejscu. Podczas złego montażu nowej tarczy na nieoczyszczoną piastę, następuje bicie osiowe, które nie jest odczuwalne na pedale hamulca. Dlaczego? Dlatego, że cała tarcza pracuje raz w prawo, raz w lewo, a zacisk nie jest na sztywno, tylko w prowadnicach. Wraz z upływem km, brak osiowości powoduje mocniejsze wytarcie tarczy w jednym miejscu na zewnątrz i w jednym miejscu od wewnątrz, ale po przeciwnej (180 stopni) stronie. Te wytarcia na tarczach przenoszą, poprzez uderzenie w tłoczek, drgania na pedał hamulca.

Także nieodpowiedni montaż tarcz przeważnie wychodzi po czasie.

Napisano

> Sprawa dotyczy Golfa IV kombi ale umieszczam na ogólnym gdyż doświadczenia wszystkich mile

> widziane-marka pojazdu ma tu drugorzędne znaczenie...

> A więc przy pewnej sile hamowania czuć wyraźnie że auto hamuje pulsacyjnie, na dodatek lekko drży

> (rzuca) kierownica... W ostatnim czasie problem się nasilił...

> Mi przychodzą do głowy tarcze, były kilka m-cy temu wymieniane co prawda nie ori ale BOSCH. Jak

> ewentualnie sprawdzić domowymi sposobami bo na oko wyglądają jak nowe, czujnika zegarowego nie

> mam, ewentualnie co jeszcze może być przyczyną?

> Gdy będe miał możliwość to zrzucę koła, obejżę zaciski, wyczyszczę co się da sprawdzę przyleganie

> tarczy do piasty itp...

...mam podobny efekt u siebie - u mnie powodem jest najprawdopodobniej przegrzanie tarcz - hamowanie mocno awaryjne z ok 200km/h do 80 km/h ok.gif

Napisano
  • Autor

Wygooglowałem trochę i faktycznie przyczyn ludziska wskazują wiele, od tarcz oczywiście po luzy w zawieszeniu na maglownicy itp.

Stan mojego autka jest raczej wzorowy - często przy tzw. okazji zerkamy profilaktycznie z podnośnika i wszystko wydaje się być oki.

Śmigałem nim właśnie trasę nad nasze kochane morze i jeździ doskonale oprócz nasilających się problemów z drżeniem kiery przy hamowaniu.

Cokolwiek zerknę po weekendzie, będe miał dostęp do garażu i narzędzi ale coś widzę że bez fachowej interwencji się nie obędzie a to dopiero po skończonym urlopie - oddam do zaprzyjaźnionego ASO niech zerkną. Nie mniej jednak trzeba przejechać jeszcze ponad 1000km do tego czasu więc wszystkie pomysły mile widziane smile.gif

Napisano

> Także nieodpowiedni montaż tarcz przeważnie wychodzi po czasie.

Dokładnie, u mnie to zawsze wychodziło po czasie, a miałem kilka razy krzywe tarcze.

Po czasie nie zbyt długim, tysiąc km, no może dwa.

Tuż po założeniu to zawsze jest cacy.

Napisano

> Dokładnie, u mnie to zawsze wychodziło po czasie, a miałem kilka razy krzywe tarcze.

> Po czasie nie zbyt długim, tysiąc km, no może dwa.

> Tuż po założeniu to zawsze jest cacy.

No ok. W takim razie co było tego przyczyną???

Napisano

> No ok. W takim razie co było tego przyczyną???

Tak jak pisałem, wg mnie zawsze przyczyną był zły montaż.

Jak w końcu założyłem samodzielnie, dokładnie czyszcząc piasty, to problem się nie pojawił.

Napisano

ja mielam to samo, swiezo po wymiane zrobilem jakies moze 300-500 autostrada i tez musialem ostro zahamowac waytogo.gif a pozniej pojawily sie drgania przy hamowaniu wink.gif

Napisano
  • Autor

No właśnie gadałem z kumplem z ASO, twierdzi że najczęściej, szczególnie w moim przypadku gdzie w aucie można wykluczyć inne zaniedbania (niech żyje skromność:) )to będą tarcze.

Trzeba będzie się szarpnąć na nowy ori zestaw tarcze + klocki a te klocki które aktualnie są najwyżej pójdą na kolejną wymianę.

Zastanawia mnie ewentualnie wrzucenie tarcz na tokarkę ale skoro są przegrzane to obawiam się że problem może powracać...

Napisano

> Zastanawia mnie ewentualnie wrzucenie tarcz na tokarkę ale skoro są przegrzane to obawiam się że

> problem może powracać...

Czy po przegrzaniu tarcz nie wpadłeś w wodę?

Napisano
  • Autor

> Czy po przegrzaniu tarcz nie wpadłeś w wodę?

Pojęcia nie mam, niby znam zasady ale leje ciągle, wody pełno, sam nie wiem... może i kiedyś dostały prysznic...

Zobaczę po weekendzie może uda mi się zerknąć na zaciski, sposób montażu tarczy itd. Myślałem żeby je wrzucić ewentualnie na tokarkę u znajomego, skoro jest do wyrzucenia to warto spóbować. Jeśli nie to przypoluje po kosztach ori VW i trzeba będzie wymienić bo szkoda głupich końcówek żeby nimi szamotało, zresztą nie potrafiłbym tak jeździć smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.