Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chiptuning nauka

Featured Replies

Napisano

witajcie

bardzo ciekawi mnie ta tematyka, zasadę działania silnika diesla jako tako zgłębiłem teraz czas na coś więcej. Jestem w stanie poświęcić do nauki jakiegoś JTD lub TDI tylko pytanie jak się za to zabrać? Nie chce otwierać żadnego zakładu chce po prostu móc umieć robić takie rzeczy. Z góry dzięki za wszelkie porady.

Napisano

> witajcie

> bardzo ciekawi mnie ta tematyka, zasadę działania silnika diesla jako tako zgłębiłem teraz czas na

> coś więcej. Jestem w stanie poświęcić do nauki jakiegoś JTD lub TDI tylko pytanie jak się za

> to zabrać? Nie chce otwierać żadnego zakładu chce po prostu móc umieć robić takie rzeczy. Z

> góry dzięki za wszelkie porady.

ale przeciez nikt ci nie wylozy na tacy patentu z ktorego mozna miec konkretny zarobek:)

Napisano
  • Autor

> ale przeciez nikt ci nie wylozy na tacy patentu z ktorego mozna miec konkretny zarobek:)

Jakoś ludzie się tego nauczyli więc gdzieś tą widzę przecież zdobyli smile.gif

Napisano

> Jakoś ludzie się tego nauczyli więc gdzieś tą widzę przecież zdobyli

Na pewno nie na forum. Są pewne rzeczy, o których się głośno nie mówi, ponieważ nauka też kosztuje i to wbrew pozorom sporo. Najtaniej wyjdzie poszukać jakąś literaturę i zgłębić temat przynajmniej teoretycznie, później spierniczyć kilka sterowników w autach i coś już będziesz wiedział w temacie.

Napisano

Hamownię już masz, czy liczysz, że ludzie uwierzą w twoje zapewnienia o przyrostach?

Napisano

> Na pewno nie na forum. Są pewne rzeczy, o których się głośno nie mówi, ponieważ nauka też kosztuje

> i to wbrew pozorom sporo. Najtaniej wyjdzie poszukać jakąś literaturę i zgłębić temat

> przynajmniej teoretycznie, później spierniczyć kilka sterowników w autach i coś już będziesz

> wiedział w temacie.

wgranie/zgranie mapy nie jest az takie trudne, problem to tak ja wyedytowac aby silnik nie splynal zlosnik.gif

sprzet tez nie jest tani frown.gif

Napisano
  • Autor

> Hamownię już masz, czy liczysz, że ludzie uwierzą w twoje zapewnienia o przyrostach?

o to się nie martw smile.gif jak się nauczę i mi się spodoba to i hamownia będzie.

Napisano
  • Autor

> wgranie/zgranie mapy nie jest az takie trudne, problem to tak ja wyedytowac aby silnik nie splynal

no właśnie:)

> sprzet tez nie jest tani

to jest do przebrnięcia, będzie wiedza to reszta już nie będzie stanowiła problemu.

Napisano

> Masz około 100 tys. na start?

tez myslałem nad tym i nie 100 a 200 plus zakład na profi hamownie i sprzet ale kurs 29 tysiecy

Napisano

Nauczyć się w Polsce - bez szans. Gdzieś w Niemczech kiedyś znalazłem firmę, która prowadzi takie szkolenia. U nas w PL nikt Cię nie dopuści do zdobycia wiedzy - za duża konkurencja.

Napisano

> tez myslałem nad tym i nie 100 a 200 plus zakład na profi hamownie i sprzet ale kurs 29 tysiecy

No 100 tys. około kosztuje sam sprzęt do obsługi sterowników,

mam tu na myśli boxa, różne kabelki, oprogramowanie, drugie

tyle to będzie za budynek + rolki + dmuchawa + monitorki, rura

do spalin, itd... jest tego mnóstwo. No i jak piszesz - wiedza. Tego

nie może robić byle ziutek co wie tylko jak zgrać/wgrać mapę...

Takich to jest na pęczki i przeważnie potem auta po nich to można

dostać na otomoto z różnymi defektami silnika crazy.gif

Napisano

mam fajny plac, wolny czas i mi wyszlo 300 tys z wybudowaniem warsztatu, hamem, sprzetem itp plus szkolenie osobno. Liczyłem na 2 stanowiska bo przy okazji quick service i wulkanizacja i pomysł upadł bo biedna okolica

Napisano
  • Autor

> Masz około 100 tys. na start?

na razie zajmujemy się tematem wiedzy nie finansów.

Napisano

> witajcie

> bardzo ciekawi mnie ta tematyka, zasadę działania silnika diesla jako tako zgłębiłem teraz czas na

> coś więcej. Jestem w stanie poświęcić do nauki jakiegoś JTD lub TDI tylko pytanie jak się za

> to zabrać? Nie chce otwierać żadnego zakładu chce po prostu móc umieć robić takie rzeczy. Z

Tak sie to robi w PL z tedeikami grinser006.gifgrinser006.gif

Part I

Part II

Napisano
  • Autor

> tez myslałem nad tym i nie 100 a 200 plus zakład na profi hamownie i sprzet ale kurs 29 tysiecy

Budynek spory mam w planie żeby otworzyć tam piaskarnię i zakład renowacji ale ja nie chce na chiptuningu zarabiać ale się go nauczyć.

Napisano

> Budynek spory mam w planie żeby otworzyć tam piaskarnię i zakład renowacji ale ja nie chce na

> chiptuningu zarabiać ale się go nauczyć.

kurs i tak 29 tysi trwa pol roku

Napisano
  • Autor

> kurs i tak 29 tysi trwa pol roku

gdzie można taki kurs odbyć, jestem zainteresowany?

Napisano

> gdzie można taki kurs odbyć, jestem zainteresowany?

jak dzwonilem za hamownią koleś mówił że gdzies na ślunsku ale wiesz 29 tysi i odpuscilem,.

Napisano
  • Autor

> jak dzwonilem za hamownią koleś mówił że gdzies na ślunsku ale wiesz 29 tysi i odpuscilem,.

oczywiście PLN nie EURO? Tragedii by nie było trochę kasy to jest ale faktycznie po takim kursie trzeba by się tym zająć zawodowo bo inaczej kasa do kibla.

Napisano

A w zamian nauczysz nas jak być dobrym informatykiem ? Najlepiej tak w kilku zdaniach przekaz nam wiedzę smile.gif

Chyba najprosciej by było sprobowac się zatrudnic w jakies firemie ktora się zajmuje tuningiem ale musiałbyś porzucic to co obecnie robisz wiec chyba odpada smile.gif

Napisano

> Tak sie to robi w PL z tedeikami

> Part I

> Part II

Hehe racja

Jakies sprzecik do diesli to ok 5-6 kpln

1,5 kfuntow to sprzet do n/a hondy, fiacikow abartha

za nastepne 1-1,5 kfuntow cos do turbo beznyn

Programy pod dane auto, kolesie - tu czytaj profi ziomale(kilka osob na uk) - pisza po 500-1000 zloty od sztuki

Sprzecik do diesli szybko sie zwroci

Wiem, ze to nie profi tuning garaz ale ludzie radza sobie i w taki sposob.

Napisano
  • Autor

> A w zamian nauczysz nas jak być dobrym informatykiem ?

w mojej branży wszystkiego da się nauczyć samemu smile.gif

Najlepiej tak w kilku zdaniach przekaz nam

> wiedzę

czytać czytać testować i jeszcze raz czytać wszystko do opanowania smile.gif

> musiałbyś porzucic to co obecnie robisz wiec chyba odpada

raczej tak, ale coraz bardziej mnie ciągnie w stronę motoryzacji dlatego rozważam różne scenariusze.

Napisano

jak dobrze podpytasz gogla to znajdziesz 4gb wsadow do jtd'ka wink.gif

Napisano
  • Autor

> jak dobrze podpytasz gogla to znajdziesz 4gb wsadow do jtd'ka

to ja już znalazłem ale cóż mi to da skoro nie mam wiedzy jak to wykorzystać z głową mad.gif

Napisano

> to ja już znalazłem ale cóż mi to da skoro nie mam wiedzy jak to wykorzystać z głową

szukaj jakiegos powergate i w droge zlosnik.gif

Napisano

> to ja już znalazłem ale cóż mi to da skoro nie mam wiedzy jak to wykorzystać z głową

no ale to masz pierdylion przykladow. Wyobraz sobie ze mialbys jednego pacjenta + sucha teorie. Wystarczy ze raz ci sie reka omsknie i upalisz traktora wink.gif Teoria plus analiza gotowcow "dlaczego tak a nie inaczej" i milion zaleznosci pomiedzy parametrami to chyba lepszy rydz niz nic.

Od czegos musisz zaczac wink.gif

Napisano

Trzeba sie znac na programowaniu to raz, elektronika to dwa. IMO dobry symulator silnika na komputerze i metoda prob i beldow mozna ogarnac. Nie wiem czy cos takeigo istnieje? Druga opcja zarudnic sie w firmie tuningowej. Jakiekolwiek kursy to o kant d**** potluc bo przeciez nie wydasz 10k Euro na kurs, bo bez warsztatu to kasa wyrzucona w bloto. A jak mam wydac 1200 na tunning to pojade do duzej firmy a nie do Ziutka co to w szopie robi bo umigrinser006.gif lepiej od producenta smirk.gif

Napisano

> Hehe racja

> Jakies sprzecik do diesli to ok 5-6 kpln

> 1,5 kfuntow to sprzet do n/a hondy, fiacikow abartha

> za nastepne 1-1,5 kfuntow cos do turbo beznyn

Koszty IMO male.

> Programy pod dane auto, kolesie - tu czytaj profi ziomale(kilka osob na uk) - pisza po 500-1000

> zloty od sztuki

Czyli kupujesz ich kilka i pozniej hurtowo wgrywasz do kazdego samochodu. Wcale bym si enei zdziwil jakby to tak wygladalo.

Napisano

> Koszty IMO male.

ale to export z Chin

> Czyli kupujesz ich kilka i pozniej hurtowo wgrywasz do kazdego samochodu. Wcale bym si enei zdziwil

> jakby to tak wygladalo.

Napisano

> witajcie

Firmy sprzedające stand-alone organizują szkolenia dla swoich przedstawicieli.

Napisano

zakłady "satelity" nie mają dostepu do oprogramowania. Montuja gotowe 'sety'.

1. Musisz zakupić sondę AFR - ona bedzie wyrocznią.

2. Musisz zakupić nowy komputer ECM odpowiednik oryginału- programowalny 'on-line'

3. Musisz zmienić wtryski w silniku na bardziej wydajne

4. Zawory blow do turbiny

5. Dobrze zmienić wałki rozrządu na wyższe i wiekszych kątach.

6. niekiedy trzeba zmienić turbinę.

Program powinienes dostać razem z ECM - i potem jak nie masz hamowni to jeździsz autem aż do bólu - rózne prędkości, rózne obciążenia itd...

Gotową mapę za która będziesz "ręczył głową" sprzedaż innym.

to tak w WIELKIM skrócie!

Napisano

> zakłady "satelity" nie mają dostepu do oprogramowania. Montuja gotowe 'sety'.

> 1. Musisz zakupić sondę AFR - ona bedzie wyrocznią.

A egt?

> 2. Musisz zakupić nowy komputer ECM odpowiednik oryginału- programowalny 'on-line'

> 3. Musisz zmienić wtryski w silniku na bardziej wydajne

Po co? To nie jest jakaś zasada. Np mój silnik ma wtryski pozwalające na jakieś 40% więcej mocy

> 4. Zawory blow do turbiny

Po co? Są silniki gdzie jest on wręcz niewskazany.

> 5. Dobrze zmienić wałki rozrządu na wyższe i wiekszych kątach.

Na początku zbędne.

> 6. niekiedy trzeba zmienić turbinę.

Tak, ale przeważnie wszystkie mają trochę zapasu.

> Program powinienes dostać razem z ECM - i potem jak nie masz hamowni to jeździsz autem aż do bólu -

> rózne prędkości, rózne obciążenia itd...

> Gotową mapę za która będziesz "ręczył głową" sprzedaż innym.

> to tak w WIELKIM skrócie!

A potem w wielkim skrócie trzeba wiedzieć jak silnik działa smirk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.