Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

tuning silnika 1,2

Featured Replies

Napisano

Mam w SC silnik 1,2 po sporych przeróbkach (głowica, wałki, tłoki, wydech, komputer), auto już takie kupiłem więc nie wiem kto ten silnik przygotowywał natomiast jak na dosyć dużą ilość przeróbek jest po prostu słaby. Chciałbym udać się z nim do kogoś kto znalazłby przyczynę dlaczego, może kogoś polecicie, najlepiej Kraków lub okolice.

Napisano

> Mam w SC silnik 1,2 po sporych przeróbkach (głowica, wałki, tłoki, wydech, komputer), auto już

> takie kupiłem więc nie wiem kto ten silnik przygotowywał natomiast jak na dosyć dużą ilość

> przeróbek jest po prostu słaby. Chciałbym udać się z nim do kogoś kto znalazłby przyczynę

> dlaczego, może kogoś polecicie, najlepiej Kraków lub okolice.

a może ktoś kto Ci go sprzedał robi Cię w balona i to zwykła seria? jak nigdy nie jeździłeś dłubanym to skąd możesz wiedzieć jak jedzie? zlosnik.gif poza tym rozumuję, że mówisz o 16v więc te 86 KM na początku daje już trochę radochy a jeszcze jakby było podłubane na circa 100KM to już w ogóle początkowy szał pał zlosnik.gif

Napisano

> Mam w SC silnik 1,2 po sporych przeróbkach (głowica, wałki, tłoki, wydech, komputer), auto już

> takie kupiłem więc nie wiem kto ten silnik przygotowywał natomiast jak na dosyć dużą ilość

> przeróbek jest po prostu słaby. Chciałbym udać się z nim do kogoś kto znalazłby przyczynę

> dlaczego, może kogoś polecicie, najlepiej Kraków lub okolice.

Pokaz foto moze ktos rozpozna biglaugh.gif

Napisano

> a może ktoś kto Ci go sprzedał robi Cię w balona i to zwykła seria? jak nigdy nie jeździłeś

> dłubanym to skąd możesz wiedzieć jak jedzie? poza tym rozumuję, że mówisz o 16v więc te 86 KM

> na początku daje już trochę radochy a jeszcze jakby było podłubane na circa 100KM to już w

> ogóle początkowy szał pał

Kolega raczej mówi o 1.2 8v,

ja mam w okolicach Kielc mechanika co kiedyś robił u Kałuży, więc ogarnia tematy z tym motorem

Napisano

> Kolega raczej mówi o 1.2 8v,

> ja mam w okolicach Kielc mechanika co kiedyś robił u Kałuży, więc ogarnia tematy z tym motorem

nie wiem, napisał słowo wałki a w 8v jest jeden zlosnik.gif

Napisano

a od kogo kupiłes to sejo pokasz jak wygląda bo niedawno znajomy sprzedał sejaka 1.2 16v z wałkami jak to jest to sejo to ci powiem o nim wszystko

Napisano

smory alu,gwint MTS ,fotele kubły czarno czerwone kolor tego seja landrynka bordo gosc z bełchatowa jak to jest to sejo to napisz do mnie na priva

Napisano
  • Autor

Wałki napisałem z rozpędu :-) chodzi mi o 1,2 8v, przynajmniej podobno taki tam ma być. W linku fotka tego auta: https://picasaweb.google.com/ruks.pk/2010_06_263KryteriumBonarka#5487400665328395362

Silnik raczej na pewno jest dłubnięty, z widocznych zmian ma kolektor 4-2-1 i odcinkę na 8200 obr/min. W porównaniu jednak z moją seryjną Felicją 75 KM to elastyczność tego seja jest jak w Syrenie :-(((

Napisano

> Wałki napisałem z rozpędu :-) chodzi mi o 1,2 8v, przynajmniej podobno taki tam ma być. W linku

> fotka tego auta:

> https://picasaweb.google.com/ruks.pk/2010_06_263KryteriumBonarka#5487400665328395362

> Silnik raczej na pewno jest dłubnięty, z widocznych zmian ma kolektor 4-2-1 i odcinkę na 8200

> obr/min. W porównaniu jednak z moją seryjną Felicją 75 KM to elastyczność tego seja jest jak w

> Syrenie :-(((

to ty chyba syrena nie jezdziłes :-)

Napisano

> to ty chyba syrena nie jezdziłes :-)

Ja jeździłem, dawała radę zlosnik.gif

Napisano

> Wałki napisałem z rozpędu :-) chodzi mi o 1,2 8v, przynajmniej podobno taki tam ma być. W linku

> fotka tego auta:

> https://picasaweb.google.com/ruks.pk/2010_06_263KryteriumBonarka#5487400665328395362

> Silnik raczej na pewno jest dłubnięty, z widocznych zmian ma kolektor 4-2-1 i odcinkę na 8200

> obr/min. W porównaniu jednak z moją seryjną Felicją 75 KM to elastyczność tego seja jest jak w

> Syrenie :-(((

Może Ci rozrząd skoczył dlatego nie jedzie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Może Ci rozrząd skoczył dlatego nie jedzie

a moze nigdy nie jechał :D

Napisano

Akurat felicja 1.6 jedzie od 1300obr. więc słaby odnośnik.

Najprościej wjechać na hamownię-będzie czarno na białym gdzie szukać mocy i momentu.

Jak jest na naprawdę ostrym wałku i ma wprowadzone zmiany w głowicy,komorze spalania,wydechu i dolocie i prawidłowy program pod te mody to będzie jechać górą tylko i wyłacznie.

Jeżeli i górą nie jedzie to coś nie bangla w setupie/modach.

Napisano

> Akurat felicja 1.6 jedzie od 1300obr. więc słaby odnośnik.

> Najprościej wjechać na hamownię-będzie czarno na białym gdzie szukać mocy i momentu.

> Jak jest na naprawdę ostrym wałku i ma wprowadzone zmiany w głowicy,komorze spalania,wydechu i

> dolocie i prawidłowy program pod te mody to będzie jechać górą tylko i wyłacznie.

> Jeżeli i górą nie jedzie to coś nie bangla w setupie/modach.

jak wszystko ok to ok 4000rpm juz jest ogien

Napisano
  • Autor

> Może Ci rozrząd skoczył dlatego nie jedzie

Właśnie słyszałem że może być coś takiego, w sumie mógłbym to sprawdzić samemu ale nie jestem pewny czy w takim silniku rozrząd ma być ustawiony według fabrycznych oznaczeń czy też może jakoś przestawiony? Dlatego też wolałbym do kogoś uderzyć żeby wszystko posprawdzał. A w KRK gdzie na hamownie można by się udać?

Ogólnie to mam tak że po przekroczeniu jakichś 4500 obr czuć przyrost momentu ale jak na tak lekkie auto to zbiera się kiepsko że na trasie mimo niskiej skrzyni ciężko coś wyprzedzić. Dla porównania jechałem kolegi 1,2 16v i różnica jest jak niebo a ziemia, ten drugi mimo 16 zaworów zbiera się do jazdy momentalnie i cały czas do odcięcia przyspiesza confused.gif

Napisano

> Właśnie słyszałem że może być coś takiego, w sumie mógłbym to sprawdzić samemu ale nie jestem

> pewny czy w takim silniku rozrząd ma być ustawiony według fabrycznych oznaczeń czy też może

> jakoś przestawiony? Dlatego też wolałbym do kogoś uderzyć żeby wszystko posprawdzał. A w KRK

> gdzie na hamownie można by się udać?

> Ogólnie to mam tak że po przekroczeniu jakichś 4500 obr czuć przyrost momentu ale jak na tak lekkie

> auto to zbiera się kiepsko że na trasie mimo niskiej skrzyni ciężko coś wyprzedzić. Dla

> porównania jechałem kolegi 1,2 16v i różnica jest jak niebo a ziemia, ten drugi mimo 16

> zaworów zbiera się do jazdy momentalnie i cały czas do odcięcia przyspiesza

Ok ok ale depnięcie depnięciu nierówne, jeśli chcesz wyprzedzać na 5-tym biegu to nie ma o czym mówić. Ty powinieneś poniżej 100km/h wbijać bezwzględnie 3-kę i ogień dopiero.

Tak więc rozwiń wypowiedź, na jakich biegach to wyprzedzanie.

Napisano
  • Autor

> Tak więc rozwiń wypowiedź, na jakich biegach to wyprzedzanie.

Mam krótką skrzynię 6 biegów więc na przykład próbując przyspieszać na 4 czy 5 od 3000 - 3500 obr to mam zwłokę jak na gaźniku w polonezie zanim auto namyśli się żeby jechać. Po minięciu 4500 zaczyna troszkę lepiej jechać ale szału nie ma. Pozostaje sprawdzić rozrząd a jak nie to śmigam na hamownie. Tak jak pisałem, w porównaniu do 1,2 16 v różnica jest ogromna dlatego sadzę że coś jest nie tak. Zresztą widać też po moich wynikach że tam gdzie moc ma znaczenie (sucho, dużo nawrotów) są słabe a tam gdzie liczy się technika a nie zdolności do przyspieszania (łagodne łuki, luźna nawierzchnia, mokro) jest dużo lepiej. W zeszłym roku jak jeździłem seryjną Toyotą Yaris 1,0 też było lepiej niż teraz autem, które w sumie zbudowane jest do kjs od podstaw

Napisano

Tutaj przykład z przestawionym rozrządem

pomiar 1- 53km

pomiar 2 z ustawionym już- 93

silnik 1.2 8v po modach hmm.gif

20110325259.th.jpg

Mam nadzieje że właściciel się nie obrazi że to wstawiłem 20.GIF

Napisano

jeżeli masz naprawde ostry wałek to przy 3tys nie bedzie jechał.

ale i tak z zeznań wynika ,że albo coś jest zle zrobione albo masz seryjny silnik.

Napisano
  • Autor

Próbowałem się dostać do tego rozrządu ale z braku czasu temat chwilowo przełożony w czasie - dużo rozkręcania. Nasunęły mi się jeszcze tylko takie pytania: czy jeśli wałek jest zmieniony na ostrzejszy to czy rozrząd na pewno ma być założony tak jak w serii? Jak zablokować rozrząd żeby mi się nie przekręcił? Jak kręcić wałem żeby trafić znacznikiem przy sprzęgle?

Napisano

Ma być tak samo jak w serii ustawiony - jak byś chciał inaczej? yikes.gif

Nie trzeba blokować, starczy że będziesz miał na znacznikach i ie da się źle złożyć.

Jak koło zębate wałka rozrządu będzie ustawione mniej więcej na znaczniku todeliktane ruchy silnikiem i znajdziesz żlad na kole zamachowym w okienku skrzyni

Napisano

> silnik 1.2 8v po modach

a to takie silniki były w SC /CC ? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Ma być tak samo jak w serii ustawiony - jak byś chciał inaczej?

Myślałem że jak wałek nie seryjny (inne krzywki) to może pasek też jakoś ząb lub dwa w jedną czy drugą stronę

> Nie trzeba blokować, starczy że będziesz miał na znacznikach i ie da się źle złożyć.

Czyli jak zdejmę pasek (o ile bym go wymieniał od razu) to nie martwić się że coś się przekręci bo jeśli później ustawie na znacznikach to będzie dobrze?

Z tego co pogoglowałem to mam kręcić zawsze tak jak strzałka na pasku. Czy w drugą stronę jak się zakręci to coś można uszkodzić? Domyślam się że może krzywki na wałku mogą mieć inne kąty i pewnie dlatego, czy tak?

> Jak koło zębate wałka rozrządu będzie ustawione mniej więcej na znaczniku todeliktane ruchy

> silnikiem i znajdziesz żlad na kole zamachowym w okienku skrzyni

I jeszcze jedno, można tak kręcić silnikiem bez problemu, czy może wlać mu troszkę oleju zanim nim kręcił będę albo wcześniej rozgrzać na postoju przed demontażem rozrządu?

Napisano

strzałki na pasku są po to żeby go poprawnie założyć - tzn silnik się kręci zawsze do przodu samochodu, czyli stojąc po jego prawej stronie ma iść jak zegar. Jak trochę ruszysz to sobie ustawisz i nic sie nie stanie, ale jak będziesz nim kręcił nie wiadomo ile na rozpiętym rozrządzie to musisz sobie ustawić dobrze, bo wiadomo, że jeden obrót wałka rozrządu = 2 obroty wału korbowego

Napisano
  • Autor

Pokręciłem na założonym pasku, koło na wałku rozrządu ustawiłem równo ze znacznikiem, koło przy wale korbowym było podobnie jak tu: http://fiatpunto.com.pl/topic3610.html chociaż może i jeden ząb różnicy mógłby być, natomiast na kole przy skrzyni nie ma żadnego nacięcia niewiem.gif Przekręciłem rozrządem po całej długości 2 x (wałek rozrządu) i przy skrzyni nie ma nic. Czy tak może być w jakiejś konfiguracji?? Dodam że skrzynie mam 6-biegów z punto. Jutro postaram się wrzucić fotki znaczników.

Napisano

skrzynia nie ma znaczenia - nacięcie, które widać w okienku skrzyni biegów jest na kole zamachowym. Znacznik powinien się pokrywać z największym zębem blachy montowanej pomiędzy silnik a skrzynię. A koła zamachowego nie da się źle założyć bo ma bolec pozycjonujący. Ale napewno dobrze patrzyłeś? Bo ruszając kołem zębatym wałka rozrządu to trzeba naprawdę pomału (popatrz na średnice tego koła i koła zamachowego). Jak nie znajdziesz to zrobię Ci foto tego znacznika - może źle szukasz

Napisano
  • Autor

> dobrze patrzyłeś? Bo ruszając kołem zębatym wałka rozrządu to trzeba naprawdę pomału (popatrz

Starałem się pomału i dokładnie, w każdym bądz razie w okolicy znaczników na kole wałka rozrządu nie było nic confused.gif

> na średnice tego koła i koła zamachowego). Jak nie znajdziesz to zrobię Ci foto tego znacznika

U mnie wygląda to tak: https://picasaweb.google.com/112996710837203671527/Misc Jak możesz to zrób fotkę u siebie, chętnie porównam

Napisano

U mnie była róznica mocy jak przeskoczył mi pasek o jeden ząbek. I to duża. Nie chciał jechać wogole. Ja mam ustawiony na 0 stopni i jest najlepiej.

Napisano

> Starałem się pomału i dokładnie, w każdym bądz razie w okolicy znaczników na kole wałka rozrządu

> nie było nic

> U mnie wygląda to tak: https://picasaweb.google.com/112996710837203671527/Misc Jak możesz to zrób

> fotkę u siebie, chętnie porównam

znaczy tez znak (nacięcie ) faktycznie bardzo słabo widac w jedna osobe zeby je znalezc to spora trudnosc jest bo minimalne przekrecenie wału i przelatuje

dwa ze ktos mogł stoczyc zamach i nie przeniesc naciecia wiec go po prostu brak

wykrec swiece z cylindra przy rozrzadzie i cienkim srubokretem wyczaj TDC

w obydwu punktach zwrotu sprawdz czy faktycznie tego znaku brakuje

Napisano
  • Autor

> dwa ze ktos mogł stoczyc zamach i nie przeniesc naciecia wiec go po prostu brak

W sumie poprzedni właściciel coś wspominał że jest odelżone koło zamachowe

> wykrec swiece z cylindra przy rozrzadzie i cienkim srubokretem wyczaj TDC

> w obydwu punktach zwrotu sprawdz czy faktycznie tego znaku brakuje

Kupiłem pasek ze znakami, spróbuję porównać w ten sposób aktualne ustawienie. Dłubania śrubokrętem w cylindrze raczej nie będę ryzykował żebym czegoś nie zepsuł.

Napisano

> W sumie poprzedni właściciel coś wspominał że jest odelżone koło zamachowe

> Kupiłem pasek ze znakami, spróbuję porównać w ten sposób aktualne ustawienie. Dłubania śrubokrętem

> w cylindrze raczej nie będę ryzykował żebym czegoś nie zepsuł.

pasek ze znakami to do spodni mozesz założyć oink.gif

bierz śrubokret do reki i nie sraj ogniem grinser006.gif

albo jedz do kogos

Napisano

> W sumie poprzedni właściciel coś wspominał że jest odelżone koło zamachowe

> Kupiłem pasek ze znakami, spróbuję porównać w ten sposób aktualne ustawienie. Dłubania śrubokrętem

> w cylindrze raczej nie będę ryzykował żebym czegoś nie zepsuł.

Nie widzialem jeszcze odelzonego kola zamachowego tak zeby znak ktos stoczyl. Sprawdz jeszcze raz bo znak jest na samym brzegu kola i czesto sie zdarza ze przejdzie niezauwazony.

Napisano
  • Autor

Rozrząd zmieniony według paska, auto dalej tak samo słabe jak było a znaku na kole jak nie widziałem tak nie widzę nadal. Kolejny krok to hamownia

Napisano

> a to takie silniki były w SC /CC ?

Pokazałem przykład z przesuniętym paskiem rozrządu w swapowanym 1.2 8v więc po co się debilnie pyta smirk.gif

Napisano

> Rozrząd zmieniony według paska, auto dalej tak samo słabe jak było a znaku na kole jak nie

> widziałem tak nie widzę nadal. Kolejny krok to hamownia

A sprawdzałeś czy kółko rozrządu na wale korbowym nie ma sciętego klina? Bo wszystko na to wskazuje skoro nie widać znaków na kole zamachowym.

Napisano
  • Autor

> A sprawdzałeś czy kółko rozrządu na wale korbowym nie ma sciętego klina? Bo wszystko na to wskazuje

> skoro nie widać znaków na kole zamachowym.

Nie sprawdzałem, nie przyszło mi do głowy ale po co ktoś miałby go ściąć??

Napisano

> Nie sprawdzałem, nie przyszło mi do głowy ale po co ktoś miałby go ściąć??

rotfl.gif Dzięki, bo mnie rozweseliłeś wink.gif Sam się ściął wink.gif

Napisano
  • Autor

> Dzięki, bo mnie rozweseliłeś Sam się ściął

Hmm, wydawało mi się że to solidne jest. Wczoraj po małej przygodzie na szykanie padło mi ładowanie (wzbudzenie altka) i po naprawie tego mam wrażenie że jakby autko lepiej się wkręcało na obroty. Jest to możliwe, mogłoby to mieć jakiś związek? Może za mało prądu było czy coś? Dodam że cały czas żarzy mi się kontrolka ładowania (zarówno przed przygodą jak i po naprawie). Po uruchomieniu auta świeci się ona całkowicie ale jak dodam gazu to zaczyna lekko żarzyć

Napisano

No jeśli jest za niskie napięcie, to może mieć to wpływ na działanie czujników i wydajność wtrysków.

Napisano

> Hmm, wydawało mi się że to solidne jest. Wczoraj po małej przygodzie na szykanie padło mi

> ładowanie (wzbudzenie altka) i po naprawie tego mam wrażenie że jakby autko lepiej się

> wkręcało na obroty. Jest to możliwe, mogłoby to mieć jakiś związek? Może za mało prądu było

> czy coś? Dodam że cały czas żarzy mi się kontrolka ładowania (zarówno przed przygodą jak i po

> naprawie). Po uruchomieniu auta świeci się ona całkowicie ale jak dodam gazu to zaczyna lekko

> żarzyć

mierniik w łape i sprawdz ładowanie (powyzej 13 a ponizej 15 jest oki)

Napisano
  • Autor

> mierniik w łape i sprawdz ładowanie (powyzej 13 a ponizej 15 jest oki)

Ładowanie w normie, zawsze był koło 13,8 - 14,4 V. Poczyściłem styki masy do nadwozia gdzie znalazłem ale ta kontrolka nadal się żarzyła więc zostawiłem temat i tak jeździłem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.