Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rejestracje z Eurobandem

Featured Replies

Napisano

To, że są takie z literami HR to niektórzy wiedzą. Ale wiecie co dzisiaj widziałem w robocie na Cargo (WRO) ? Rejestracja z eurobandem i literkami SRB. Ciut zaskoczyło, chociaż po HR nie tak mocno zlosnik.gif Podszedłem pod TIR-a i pomacałem, autentycznie wytłoczona blacha, bez stickera zlosnik.gif

Jak spamwątek to na HP bym poprosił.

Napisano

Znaczy co masz na mysli poprzez "euroband" ?

Niebieski pasek z lewej z flaga unii (12 gwiazdek)?

Jesli tak, to zapewne fantazja wlasciciela pojazdu wink.gif

Napisano

> To, że są takie z literami HR to niektórzy wiedzą. Ale wiecie co dzisiaj widziałem w robocie na

> Cargo (WRO) ? Rejestracja z eurobandem i literkami SRB. Ciut zaskoczyło, chociaż po HR nie tak

> mocno Podszedłem pod TIR-a i pomacałem, autentycznie wytłoczona blacha, bez stickera

> Jak spamwątek to na HP bym poprosił.

A te chorwackie to nie naklejki?

mar00ha

Napisano
  • Autor

> A te chorwackie to nie naklejki?

> mar00ha

Chorwackie to większości naklejki, chociaż zdarzyło mi się widzieć wytłoczoną.

Napisano
  • Autor

> Znaczy co masz na mysli poprzez "euroband" ?

> Niebieski pasek z lewej z flaga unii (12 gwiazdek)?

> Jesli tak, to zapewne fantazja wlasciciela pojazdu

Bardzo możliwe, ale do tej pory to Chorwaci wiedli w tym prym

Napisano

> To, że są takie z literami HR to niektórzy wiedzą. Ale wiecie co dzisiaj widziałem w robocie na

> Cargo (WRO) ? Rejestracja z eurobandem i literkami SRB. Ciut zaskoczyło, chociaż po HR nie tak

> mocno Podszedłem pod TIR-a i pomacałem, autentycznie wytłoczona blacha, bez stickera

Wiesz, to nie jest TM, albo inne ® - se można wytłoczyć co-tam-kto uważa.

Napisano

Ale chopdzi o to, ze z Serbii? Jechalem tamtedy doslownie w ostatnia sobote wracajac z wakacji i musze ci powiedziec, ze wiekszosc samochodow w Serbii na tablicach ma SRB 033102bebe_1_prv.gif

Napisano
  • Autor

> Wiesz, to nie jest TM, albo inne ® - se można wytłoczyć co-tam-kto uważa.

I jechać przez Europę na nielegalnej tablicy? Kto wie, może hmm.gif

Napisano

> I jechać przez Europę na nielegalnej tablicy? Kto wie, może

Jeżeli taka tablica jest legalna w kraju pochodzenia, to jest OK.

W stanach są tablice z widoczkami zachodzącego słońca i o-z-dupkami napisowymi w stylu "sunshine state".

Napisano

> Jeżeli taka tablica jest legalna w kraju pochodzenia, to jest OK.

CB radio AM/FM u nas jest legalne. Ale w Austrii już nie jest OK wink.gif

Napisano

> CB radio AM/FM u nas jest legalne. Ale w Austrii już nie jest OK

Konwencja wiedeńska, majfręd.

Jeżeli pojazd jest road-legal w kraju swojej rejestracji, to zagraniczni urzędnicy nic do niego nie mają.

Napisano

> Konwencja wiedeńska, majfręd.

???

> Jeżeli pojazd jest road-legal w kraju swojej rejestracji, to zagraniczni urzędnicy nic do niego nie

> mają.

Powiedz to austriackim policjantom zlosnik.gif

Napisano

> ???

jakiś tekst

Quote:

Jednym z praktycznym aspektów tej konwencji jest to, że policja drogowa nie ma prawa nakładania mandatu na kierowców samochodów zagranicznych, wyposażonych zgodnie z wykazem wynikającym z rodzimego prawa o ruchu drogowym, ale niewystarczająco z punktu widzenia kraju, przez który przejeżdżają

> Powiedz to austriackim policjantom

Bez problemu.

Uważasz, że tam idioci robią?

Napisano

> CB radio AM/FM u nas jest legalne. Ale w Austrii już nie jest OK

A co ma CB radio do samochodu ?

To tak jakbyś powiedział, że w Holandii możesz palić trawę w samochodzie, to w tym samym samochodzie powinieneś móc palić trawę w PL.

Napisano

> jakiś tekst

Nijak to sie ma do zakazu uzywania CB czy niefabrycznych tfl albo obowiazku posiadania kilku kamizelek czy opon sniegowych. Maja gleboko gdzies konwencje czy umowy miedzynarodowe. Masz wyposazenie niezgodne z ich prawem to placisz (slono). A u nas przeszedles przeglad bezproblemowo.

Mozna kozakowac przy klawiaturze ale austriacki drogowy real mocno odbiega od wielu wyobrazen zlosnik.gif

> Uważasz, że tam idioci robią?

Napewno nie nazwalbym ich idiotami. Bardziej nacjonalistami a nawet bardziej dosadnie wink.gif

Nie pisze ze nie masz racji. Ale zycie jest inne niz przepisy i konwencje biglaugh.gif

Napisano

> Powiedz to austriackim policjantom

A co z nimi nie tak? Bardzo sympatyczni ludzie. Przynajmniej ci, których spotkałem.

mar00ha

Napisano

> Masz wyposazenie niezgodne z ich prawem to placisz (slono).

Ile zapłaciłeś? I za co?

> Mozna kozakowac przy klawiaturze ale austriacki drogowy real mocno odbiega od wielu wyobrazen

No właśnie. Wyobrażenia są takie, że to nie wiadomo jak straszni służbiści, co to nie podyskutujesz i walą mandaty za brak żarówki postojowej z przodu. A to nieprawda. Łatwo się z nimi rozmawia i podejście mają ludzkie. ok.gif

mar00ha

Napisano

> i walą mandaty za brak żarówki postojowej z przodu...

Trafiles ok.gif

220 euro za spalony ksenon lewy i poruszanie sie 'niesprawnym' pojazdem.

A Honda Fachwerkstätte w Lienzu w swieta bozonarodzeniowe byl niestety nieczynny tongue.gif

Aby byla jasnosc to moj akord byl na holenderskich numerach wiec antypolska akcja nie wchodzi w gre devil.gif

> i podejście mają ludzkie.

Bardziej krasnoludzkie biglaugh.gif

Napisano

> Trafiles

> 220 euro za spalony ksenon lewy i poruszanie sie 'niesprawnym' pojazdem.

> A Honda Fachwerkstätte w Lienzu w swieta bozonarodzeniowe byl niestety nieczynny

> Aby byla jasnosc to moj akord byl na holenderskich numerach wiec antypolska akcja nie wchodzi w gre

> Bardziej krasnoludzkie

Przesadzasz. 160 EUR mandatu za 200 kmph na autostradzie uważam za bardzo łągodne traktowanie.

mar00ha

Napisano

> A co z nimi nie tak? Bardzo sympatyczni ludzie. Przynajmniej ci, których spotkałem.

No właśnie - w ostatnich miesiącach Austria potwornie uaktywniła się pod względem egzekwowania nałożonych na kierowców kar za wykroczenia drogowe. Uważaj. zlosnik.gif

Napisano

> jakiś tekst

> Quote:

> Jednym z praktycznym aspektów tej konwencji jest to, że policja drogowa nie ma prawa nakładania

> mandatu na kierowców samochodów zagranicznych, wyposażonych zgodnie z wykazem wynikającym z

> rodzimego prawa o ruchu drogowym, ale niewystarczająco z punktu widzenia kraju, przez który

> przejeżdżają

> Bez problemu.

> Uważasz, że tam idioci robią?

To jest tekst z wikipedii.

Przejrzyj sobie dokladnie sama konwencje, to sie przekonasz, ze nie jest tak rozowo.

Kilka przykladow.

1. Konwencja daje krajom mozliwosc wymagania pojazdu wyposazenia w trojkat nawet jesli w kraju rejestracji nie jest to wymagane. Takze ja np w swoim Irlandzkim samochodzie nie mam trojkata, ale jak pojade do Europy to moze sie okazac, ze dostane za to mandat.

2. Podobnie jak w pkt 1, kraje moga wymagac konwersji lub naklejania naklejek na swiatla w przypadku samochodow z krajow lewostronnych poruszajacych sie po krajach prawostronnych, i odwrotnie. Czyli np taki francuski policjant moze mi dac mandat za nieprawidlowe swiatla, mimo ze w Irlandii wszystko jest OK w moim samochodzie.

3. To co napisales tyczy sie wyposazenia. W bardzo wielu krajach Europy, oprocz obowiazkowego wyposazenia, jest to obowiazek uzywania. Przyklad - kamizelki. Jesli jedziesz swoim autem z Polski bez kamiezelek w aucie, ktore np we Francji stanowia obowiazkowe wyposazenie auta, to za to mandatu nie moga ci dac. Natomiast jesli auto ci sie zepsuje i wyjdziesz po ciemku na droge bez kamizelki, to mandat bedzie z miejsca.

4. I wlasnie podobnie tak jak to od czego sie zaczelo czyli CB. Konwencja mowi o tym, ze nie moga wymagac czegos, co jest u nich obowiazkowe a w kraju rejestracji nie. Ale jesli np ty masz w swoim polskim aucie CB, a jego uzywanie w Austrii jest niedozwolone, to konwencja nie ma tu nic do rzeczy.

Napisano

> Mam na stale zamontowane.

W fabryce ?

Bo jak sobie zamontuję urządzenie utrzymujące poziom 0,49 promila we krwi - czyli dozwolony w Austrii, to mogę go używać w PL ?

Napisano

> Przesadzasz...

Ja przesadzam?

220 euro za spalony ksenon bez mozliwosci wymiany?

Znamy widocznie rozne znaczenia slowa przesada biglaugh.gif

Napisano

> W fabryce ?

U dilera jako stale wyposazenie w panel srodkowy. Zarejestrowane w NL, w Polsce nie trzeba rejestrowac. W Austrii wylaczam je przez wyjecie bezpiecznika.

I polizei moze mnie pocalowac devil.gif

> Bo jak sobie zamontuję urządzenie utrzymujące poziom 0,49 promila we krwi - czyli dozwolony w

> Austrii, to mogę go używać w PL ?

Stary naprawde nie rozumie tego porownania. O co ci chodzi? Co to za zwiazek z CB?

Napisano

> No właśnie - w ostatnich miesiącach Austria potwornie uaktywniła się pod względem egzekwowania

> nałożonych na kierowców kar za wykroczenia drogowe. Uważaj.

Nie mam nic na sumieniu, jeżeli chodzi o Austrię.

mar00ha

Napisano

Dobra to i ja sie podepne. W UK montowanie ANTYRADARU jest legalne. Moge go na stale zamontowac. Tak jak w polsce sciatla dzienne tak kantyradar moze mi sie wlaczac razem z wlaczeniem zaplonu?

Ja de do Polski i co? Przeciez moje prawo pozwala mi zamontowac na stale a w Polsce juz urzadzenie w stanie gotowosci do uzycia podpada pod paragrafy

Napisano

> Dobra to i ja sie podepne. W UK montowanie ANTYRADARU jest legalne. Moge go na stale zamontowac.

> Tak jak w polsce sciatla dzienne tak kantyradar moze mi sie wlaczac razem z wlaczeniem

> zaplonu?

> Ja de do Polski i co? Przeciez moje prawo pozwala mi zamontowac na stale a w Polsce juz urzadzenie

> w stanie gotowosci do uzycia podpada pod paragrafy

No i wlasnie z tego wzgledu nie mozesz.

Jak sam napisales, polskie prawo zabrania ci wozenia urzadzenia w stanie gotowym do uzycia. Wiec bez wzgledu na to, ze wolno ci taki antyradar miec na stale w aucie w UK, jak tym autem jedziesz do Polski to musisz owy antyradar wymontowac.

Zauwaz, ze konwencja mowi o akceptowaniu w ruchu miedzynarodowym pojazdow wyposazonych i spelniajacych techniczne warunki z kraju rejestracji. Jednak chodzi tu o minimalne wymagania - czyli innymi slowy przypadek gdy w kraju w ktorym przebywasz, jest cos wymagane a w kraju rejestracji nie jest. Za to nie moga cie ukarac. (z wyjatkami tak jak napisalem wyzej).

Jednak w druga to juz nie dziala. Tzn jesli cos jest dozwolone w kraju rejestracji, a nie jest dozwolone w kraju do ktorego jedzeisz, to konwencja o ruchu drogowym z wiednia nie ma tu nic do rzeczy. Jak cos jest zabronione, to jest zabronione.

I to wlasnie tyczy sie wspomnianego przez ciebie antyradaru w PL, radia CB w Austrii itp, itd.

Napisano

> Co to za zwiazek z CB?

Właśnie taki, że jedno i drugie to wyposażenie akcesoryjne.

To, że Twoje CB przykręcił do deski pracownik ASO niczego nie zmienia.

Napisano

> A co z nimi nie tak? Bardzo sympatyczni ludzie. Przynajmniej ci, których spotkałem.

> mar00ha

- Guten tag, Sie haben die erlaubte Geschwindigkeit überschreiten.

- Aber mein Herr, das ist DAS AŁTO! Wir machen Probefahren!

- Die Probefahren muss kosten! Zechs hudnert ojro Strafe!

Czy jakoś tak... :-)

Napisano

> To jest tekst z wikipedii.

> Przejrzyj sobie dokladnie sama konwencje, to sie przekonasz, ze nie jest tak rozowo.

> Kilka przykladow.

Dobrze, ale jak to ma się do tego, o czym pierwotnie była mowa.

Jeżeli samochód ma tablicę rejestracyjną zgodną z wymogami kraju rejestracji, to co za różnica, czy dany kraj wymyślił sobie rejestrację z gwiazdkami, z flagą, czy z różową świnią?

Zgodne? Zgodne! I tyle.

Napisano

> Ja przesadzam?

> 220 euro za spalony ksenon bez mozliwosci wymiany?

> Znamy widocznie rozne znaczenia slowa przesada

Wiesz, idąc Twoim tokiem myślenia, to co byś nie zrobił, to powinni Cię pogłaskać po główce i poklepać po pupci.

To, że poruszałeś się samochodem niesprawnym to fakt, to, że nie mogłeś go naprawić to TWÓJ problem.

I tyle.

I - znów się zapytam - jaki związek ma opisana przez Ciebie sytuacja z konwencją wiedeńską i jaki związek konwencja wiedeńska ma z kwestią wymysłów danego państwa na wzór tablic rejestracyjnych?

Napisano

> Ja przesadzam?

> 220 euro za spalony ksenon bez mozliwosci wymiany?

> Znamy widocznie rozne znaczenia slowa przesada

Może dlatego tam ludzie nie jeżdżą po pół roku ze spaloną żarówką jak u nas smile.gif

Napisano

> Wiesz, idąc Twoim tokiem myślenia, to co byś nie zrobił, to powinni Cię pogłaskać po główce i

> poklepać po pupci.

Nic takiego nie napisalem. Jest to twoja nadinterpretacja smirk.gif

> To, że poruszałeś się samochodem niesprawnym to fakt, to, że nie mogłeś go naprawić to TWÓJ

> problem.

Nie wiesz nic o prawie ktore tak chetnie cytujesz.

Prawo o ruchu w Austrii dopuszcza die Notsituation tongue.gif

> I tyle.

A wlasnie nie zlosnik.gif

Przez konsulat salzburski przeprowadzilem procedure odwolawcza i odzyskalem forse nie angazujac adwokata.

> I - znów się zapytam - jaki związek ma opisana przez Ciebie sytuacja ...

Taki zwiazek ze niektorzy austriaccy policjanci (niestety sa takie wyjatki wlasciwie wszedzie) sa uprzedzeni do obcokrajowcow. Niezaleznie od sytuacji.

Trudno jest z Toba dyskutowac bo zauwazylem ze jestes najmadrzejszy i tylko masz racje.

Ja za slabo znam jeszcze Polske i zwyczaje ale ucze sie pilnie zlosnik.gif

Napisano

Widziałem w HR kilka aut z Serbii z paskiem po lewej i z kodem kraju (SRB). Nie widziałem tam żadnej flagi UE, może dlatego, że Serbia nadal tylko kandyduje na, że tak się wyrażę, członka.

Nowe tablice obowiązują od 1 stycznia br. Podaję linkę dla niedowarków. Tu klikamy!

PS Nie ma to jak Wujek Gugul... cool.gif

PZDR

Napisano

> Widziałem w HR kilka aut z Serbii z paskiem po lewej i z kodem kraju (SRB). Nie widziałem tam

> żadnej flagi UE, może dlatego, że Serbia nadal tylko kandyduje na, że tak się wyrażę, członka.

> Nowe tablice obowiązują od 1 stycznia br. Podaję linkę dla niedowarków. Tu klikamy!

> PS Nie ma to jak Wujek Gugul...

> PZDR

Pytanie tylko o czym my wogole rozmawiamy, bo nikt tego (wlacznie z autorem watku) nie sprecyzowal.

Czy mowiac "euroband" chodzi o niebieski pasek z lewej strony, czy o niebieski pasek z flaga unii (12 gwiazdek)?

Bo jesli chodzi o sam niebieski pasek, to przeciez nie ma to nic wspolnego z unia europejska. W Polsce niebieskie paski byly od 1999 roku, a do unii weszlismy dopiero w 2004.

Wiec nie ma tez nic dziwnego w niebieskich paskach na rejestracjach z SRB czy HR.

Napisano

> Dobrze, ale jak to ma się do tego, o czym pierwotnie była mowa.

> Jeżeli samochód ma tablicę rejestracyjną zgodną z wymogami kraju rejestracji, to co za różnica, czy

> dany kraj wymyślił sobie rejestrację z gwiazdkami, z flagą, czy z różową świnią?

> Zgodne? Zgodne! I tyle.

To oczywiscie tak.

Napisano

> Pytanie tylko o czym my wogole rozmawiamy, bo nikt tego (wlacznie z autorem watku) nie sprecyzowal.

Jak zwykle temat zszedł na boczny tor...

> Czy mowiac "euroband" chodzi o niebieski pasek z lewej strony, czy o niebieski pasek z flaga unii

> (12 gwiazdek)?

A to już pytanie do autora.

> Bo jesli chodzi o sam niebieski pasek, to przeciez nie ma to nic wspolnego z unia europejska. W

> Polsce niebieskie paski byly od 1999 roku, a do unii weszlismy dopiero w 2004.

Zgadza się.

> Wiec nie ma tez nic dziwnego w niebieskich paskach na rejestracjach z SRB czy HR.

I nie ma nic "nielegalnego" w serbskich blachach.

PZDR

Napisano

W

> Polsce niebieskie paski byly od 1999 roku, a do unii

> weszlismy dopiero w 2004.

jesli chodzi o scislosc to byly od 2000r

Napisano

> To oczywiscie tak.

TO TERAZ COS ODEMNIE

206 Kupilismy juz 2 lata temu. Samochod mial zamontowane tablice rejestracyjne z "tygryskiem" z kubusia puchatka.

Samochodem bylem juz dwukrotnie na corocznych badaniach technicznych. Za pierwszym razem sie zapytalem czy tablice sa legalne a pan diagnosta sie zasmial, ze trygrysek nie przeszkadza w odczytaniu numeru rejestracyjnego.

Zona juz zalapala zdjecie z FOTORADARU - zdjecie doszlo bez problemow.

Mandat za przekroczenie dopuszczalnego czasu w strefie ograniczonego parkowania (tez zdjecie z wjazdu i wyjazdu w strefe) - mandat dotarl bez problemu.

Raz policja za nia jechala jakis czas i w koncu ja zatrzymali. Okazalo sie ze jej dywanik sie podwinal i zablokowal czujnik swiatel stopu. Pan policjant sam na drodze usunal usterke, i tez nie wspomnial nic o tablicach (czy w Polsce tez by tak zrobili??? )

A tak to wyglada:

(przepraszam za jakosc ale zrobione telefonem dzisiaj rano) Jak ktos sobie rzyczy to moge wrzucic wysokiej jakosci wieczorem.

2061.jpg

2062.jpg

Napisano

> W

> jesli chodzi o scislosc to byly od 2000r

Dokładniej od 1 maja 2000r.

Napisano

> TO TERAZ COS ODEMNIE

> 206 Kupilismy juz 2 lata temu. Samochod mial zamontowane tablice rejestracyjne z "tygryskiem" z

> kubusia puchatka.

> Samochodem bylem juz dwukrotnie na corocznych badaniach technicznych. Za pierwszym razem sie

> zapytalem czy tablice sa legalne a pan diagnosta sie zasmial, ze trygrysek nie przeszkadza w

> odczytaniu numeru rejestracyjnego.

No a w Polsce nie jest legalne:

"Art. 60. 1. Zabrania się:

(...)

- ozdabiania tablic rejestracyjnych oraz umieszczania z przodu lub z tyłu pojazdu znaków, napisów lub przedmiotów, które ograniczają czytelność tych tablic"

Napisano

> No a w Polsce nie jest legalne:

> "Art. 60. 1. Zabrania się:

> (...)

> - ozdabiania tablic rejestracyjnych oraz umieszczania z przodu lub z tyłu pojazdu znaków, napisów

> lub przedmiotów, które ograniczają czytelność tych tablic"

trochę z innej beczki ...

widziałem w Grecji takie nakładki, coś jak nasze ramki pod tablice, ale tam naklejka (np pasek + flaga UE) była z boku

z daleka wyglądało to prawie jak nowy typ tablic grinser006.gif

Grecja miała chyba dawnej mniejsze tablice ?

Napisano

> Nic takiego nie napisalem. Jest to twoja nadinterpretacja

> Nie wiesz nic o prawie ktore tak chetnie cytujesz.

> Prawo o ruchu w Austrii dopuszcza die Notsituation

Chłopaku, ale o czym my mówimy.

Skoro chcesz na podstawie konwencji udowodnić, że miałeś rację jadąc z niesprawnym światłem, to zmartwię Cię, ale nie ma ona zastosowania, bo ten samochód był niesprawny także wmyśl rozumienia PL (oraz NL) prawa.

> Taki zwiazek ze niektorzy austriaccy policjanci (niestety sa takie wyjatki wlasciwie wszedzie) sa

> uprzedzeni do obcokrajowcow. Niezaleznie od sytuacji.

Jak widać wyżej - są drogi odwoławcze, a ludzie to ludzie.

> Trudno jest z Toba dyskutowac bo zauwazylem ze jestes najmadrzejszy i tylko masz racje.

> Ja za slabo znam jeszcze Polske i zwyczaje ale ucze sie pilnie

No ba.!

Napisano

> W Polsce niebieskie paski byly od 1999 roku

Od 2000. Od maja.

mar00ha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.