Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o silnik 1.4 a 1.6 , różnice?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Mam zamiar kupić Astrę z rocznika 2000-2002, w benzynie , trochę czytałem o tym modelu i wiem że jest spory wybór silników. Mam na oku Astrę z silnikiem 1.4 16V oraz z silnikiem 1.6 8V . Zastanawia mnie, który silnik jest lepszy, bardziej ekonomiczny, który bardziej polecacie .Wg opisu mają podobną moc, spalanie, ale jak to jest od strony praktycznej, jak z serwisem, jak zachowują się te silniki w drodze? Głównie będę poruszał się po mieście.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Napisano

1,4 16V jest chyba ze dwa typy: Z14 - tzw TWINPORT - nie wiem jak znosi LPG i starsza generacja X14X - normalny. Miałem X14X w Astrze F - silnik normalny Rozrząd na pasku wymian co około 60 kkm, termostat chyba w cywilizowanym miejscu - czyli nie pod rozrządem. Moc 90 KM Spalanie LPG 12 litra w mieście na II generacji. Silniczek miły i fajny.

Teraz mam Z16SE 1,6 8V = 84 KM Rozrząd na pasku wymiana co około 90 kkm, termostat pod rozrządem więc aby go wymienić ruszasz pasek i resztę gratów. Spalanie na sekwencji max 12 po mieście na trasach około 5 km trasa 9 litrów.

Jest jeszcze chyba C16S = 100 KM ale nie wiem czy AG

EDIT kolego uzupełnij profil.

EDIt 2 polecam zapoznać się z FAQ

silniki w AG

Napisano

> 1,4 16V jest chyba ze dwa typy: Z14 - tzw TWINPORT - nie wiem jak znosi LPG >

W 2002 roku, w Astrach G, nie było jeszcze Twinportów.

Napisano

> 1,4 16V jest chyba ze dwa typy: Z14 - tzw TWINPORT - nie wiem jak znosi LPG

Pięknie znosi LPG 4 gen zlosnik.gif

Napisano

> W 2002 roku, w Astrach G, nie było jeszcze Twinportów.

Dokladnie - Twinporty montowali od 2004 roku. Wyroznia je literka P w oznaczeniu silnika, np. XEP.

W 1.4XEP rozrzad jest na lancuchu, dobrze slyszalem?

Napisano

> W 1.4XEP rozrzad jest na lancuchu, dobrze slyszalem?

tak

Napisano

> tak

W sumie nie jest to jakiś wielki plus, bo pewnie i tak po pewnym przebiegu trzeba go wymienic, a wtedy koszt bedzie wyzszy od wymiany standardowego napędu paskiem.

Napisano

tego nie wiem, ale te 130-160 tys powinno się przejechać bez wymiany.

Napisano

Ja mogę się wypowiedzieć tylko o 1.4 16V zlosnik.gif

Silnik trochę mułowaty (jak na te 90KM) nie będziesz mistrzem spod świateł grinser006.gif Za to odwdzięczy Ci się pięknym spalaniem - zużycie paliwa to bajka - przynajmniej w moim egzemplarzu zlosnik.gif

Napisano

Jesli samochod ma byc uzytkowany glownie w miescie, proponuje silnik 1.6 8V . Konstrukcja sprawdzona, bezkolizyjna, malo wymagajaca, w odroznieniu od 1.4 16V. W silnikach 8V maksymalny moment obrotowy zawiera sie w granicach 2900-3100 RPM, w konstrukcjach 16V to ok 4200-4500 RPM, wiec najwieksze przyspieszenie w 8V nastepuje w nizszym zakresie obrotow, co wazne, 8V "ciagna" od samego "dolu" obrotow, co czyni jazde po miescie o wiele sprawniejsza i przyjemniejsza (przeklada sie to rowniez na spalanie !).

Z mojej strony: rozrzad na lancuchu nie jest wielkim plusem w tym zestawieniu...

Pozdrawiam

Napisano

> W 2002 roku, w Astrach G, nie było jeszcze Twinportów.

Być moze mój błąd.

Napisano

> Jesli samochod ma byc uzytkowany glownie w miescie, proponuje silnik 1.6 8V . Konstrukcja

> sprawdzona, bezkolizyjna, malo wymagajaca, w odroznieniu od 1.4 16V. W silnikach 8V maksymalny

> moment obrotowy zawiera sie w granicach 2900-3100 RPM, w konstrukcjach 16V to ok 4200-4500

> RPM, wiec najwieksze przyspieszenie w 8V nastepuje w nizszym zakresie obrotow, co wazne, 8V

> "ciagna" od samego "dolu" obrotow, co czyni jazde po miescie o wiele sprawniejsza i

> przyjemniejsza (przeklada sie to rowniez na spalanie !).

> Z mojej strony: rozrzad na lancuchu nie jest wielkim plusem w tym zestawieniu...

> Pozdrawiam

Cos w tym jest 16V lubia obroty, 8V lubią ..... korki grinser006.gif

Napisano

nowe silniki nie znaczy, że lepsze, bo dobra dynamika w mieście wymaga kręcenia wysoko, a do tego nie łatwo się przyzwyczaić + hałas itp. Ja także polecam 8 zaworówki sam miałem kiedyś krótko, bo krótko f-kę 1,6 i bardzo fajnie się z tym silnikiem jeździło.

Napisano

> Dokladnie - Twinporty montowali od 2004 roku. Wyroznia je literka P w oznaczeniu silnika, np. XEP.

od 2003

Napisano

> Teraz mam Z16SE 1,6 8V = 84 KM Rozrząd na pasku wymiana co około 90 kkm, termostat pod rozrządem

> więc aby go wymienić ruszasz pasek i resztę gratów.

W silnikach 8v z termostatem pod rorzadem nie trzeba demontowac rozrzadu do wymiany termostatu. Operacja wymiany termostatu trwa moze z 10 minut. Wystarczy odkrecic srube kola walka rozradu pozostawiajac ja wkrecona jakies 4 zwoje i nie zdejmujac paska z kola odsunac kolo z paskiem na nim oraz wewnetrzna oslone rozrzadu tyle, aby dalo sie wyjac termostat. Razem z czyszczeniem powierzchni, wymiana uszczelki tudziez nalozeniem odrobiny silikonu w przypadku wzerow na aluminium operacja zajmuje ma 20 minut. Sprawdzone osobiscie grinser006.gif

Napisano

> A obydwa lubią olej

Większośc jednostek GM lubi olej kwestia tylko czy jest to 1 litr na 1000 czy 10 oslabiony.gif

Mój aktulanie wciąga 4 na 10 kkm, ale to jeszcze pełen syntetyk - zobaczymy co będzie po przejsciu na pół.

Napisano

> W silnikach 8v z termostatem pod rorzadem nie trzeba demontowac rozrzadu do wymiany termostatu.

> Operacja wymiany termostatu trwa moze z 10 minut. Wystarczy oskrecic srube kola walka rozradu

> pozostawajac ja wkrecona jakies 4 zwoje i nie zdecjmujac paska z kola odsunac kolo z paskiem

> na nim oraz wewnetrzna oslone rozrzadu tyle, aby dalo sie wyjac termostat. Razem z

> czyszczeniem powierzchni, wymiana uszczelki tudziez nalozeniem odrobiny silikonu w przypadku

> wzerow na aluminium operacja zajmuje ma 20 minut. Sprawdzone osobiscie

Ty możesz mi to jakoś obrazowo zapodać - najlepiej na fotce. z operacji?

Napisano

> Ty możesz mi to jakoś obrazowo zapodać - najlepiej na fotce. z operacji?

Ktorego momentu nie rozumiesz?

1. zdejmujesz oslone zewnetrzna rozrzadu

2. odkrecasz i nie wyjmujesz srube kola walka rozradu (zostaje wkrecona ze 4 zwoje)

3. odsuwasz kolo od walka pozostawiajac je na ww. srubie

4. odkrecasz oslone wewn. rozrzadu i odsuwasz do kola walka

5. odkrecasz i wyciagasz termostat

Montaz w przeciwa strone. Zdjec juz nie zrobie bo astra idzie do sprzedania.

Napisano

> A na kilku fotach?

> KLIK

> Pozdroofka

Dokladnie tak to robilem u siebie waytogo.gif Nawet nie wiedzialem, ze manual taki jest icon_rolleyes.gif

Napisano

> A na kilku fotach?

> KLIK

> Pozdroofka

Dzięki panowie sciana.gif, a ja tyle kasiorki wywaliłem na wizytę w warsztacie (choć po tym jak goście musieli spawać nakrętkę do jedne j ze śrub to chyba nawet dobrze)

Napisano

> A obydwa lubią olej

Nie jest to reguła - ja mam X14XE (w Astrze G), przejechane 220 kkm i praktycznie nie zauważam zmiany na bagnecie między wymianami oleju (nic nie dolewam od wymiany do wymiany).

Napisano

> Większośc jednostek GM lubi olej kwestia tylko czy jest to 1 litr na 1000 czy 10

> Mój aktulanie wciąga 4 na 10 kkm, ale to jeszcze pełen syntetyk - zobaczymy co będzie po przejsciu

> na pół.

spróbuj najpierw przejść na syntetyk spełniający normę OPEL/GM Diesel LL B-025 np. taki waytogo.gif , chyba, że obecnie masz wlany olej z tą normą hmm.gif

Napisano

> W silnikach 8v z termostatem pod rorzadem nie trzeba demontowac rozrzadu do wymiany termostatu.

> Operacja wymiany termostatu trwa moze z 10 minut.

u siebie nie mogłem ruszyć śruby koła pasowego bo była dokręcona kluczem udarowym pad.gif . W serwisie odkręcili ją bezproblemowo takim kluczem ale połamali sobie dwa torxy przy odkręcaniu tylnej obudowy paska rozrządu facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> spróbuj najpierw przejść na syntetyk spełniający normę OPEL/GM Diesel LL B-025 np. taki , chyba,

> że obecnie masz wlany olej z tą normą

cały czas jeżdze na syntetyku -

Napisano

> Witam wszystkich.

> Mam zamiar kupić Astrę

> Mam na oku Astrę z silnikiem 1.4 16V oraz z silnikiem 1.6 8V .

> Zastanawia mnie, który silnik jest lepszy, bardziej ekonomiczny, który bardziej polecacie

Mam takie wspomnienia i spostrzeżenia :

Kilka lat temu "szalałem" niezapomnianą i wspaniałą A I sedan , 1.4 ; 8V , 60 KM.

Obecnie jeżdżę japońcem 1.6 ; 16V ; 132 KM

(w międzyczasie miałem trzyletni epizod z 1.9 TDI PD ; 115 KM który wspominam niezbyt miło - nigdyy więcej diesla !!!!! ).

Z tego co pamiętam z charakterystki jazdy AI to to, że w porównaniu z obecnymi 132 KM (gdzie one q..rwa są ??? ) Asterka dużo lepiej zbierała się z dolnych obrotów (Astra była 5-gange , teraz jest 6-gange więc to też po trosze kwestia przełożeń).

Myślę więc, że na miasto lepszym rozwiązaniem będzie słabszy silnik 1.6 ale z lepszym "dołem" niż kosiarka 16V.

Astra którą miałem (i wspominam z sentymentem) nie brała ani grama oleju, obecny bolid również ( na szczęście) oleju nie bierze.

Poza tym uważam, że mimo umiejscowienia termostatu (jak często go dotychczas wymianiałeś ? ) silnik 8V dzięki prostszej budowie będzię mniej kłopotliwy w użytkowaniu.

Napisano

> A obydwa lubią olej

Nie zawsze:-)

Na przykładzie dwóch Astr G 1.4 16V

Jedna ma 85kkm przebiegu, oleju nie łyka mimo dość ostrego traktowania (sprawdzone na jakichś 5kkm).

Druga 135kkm, strasznie łakoma na olej. Na 2kkm zszedło od max do prawie min na bagnecie...

Napisano

> A obydwa lubią olej

Niestety, to "urban legend"... irked.gif. Na przytaczanie licznych przykladow musialbym poswiecic dluga chwile czasu, wiec musisz mi uwierzyc na slowo pisane...Niemal wzorcowym przykladem moze byc moje serduszka.gif1.6 8V... zlosnik.gif

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.