Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trudny wybór - prośba o pomoc - Saab/Honda/Mazda

Featured Replies

Napisano

Witam,

krótko zwięźle i na temat wink.gif Co byście radzili ... wyboru należy dokonać pomiędzy tymi trzema samochodami. Założenie jest takie że po zakupie będzie montaż LPG (roczny przebieg ok 15-17tys, głownie miasto, budżet max 34 kzł). Proszę o sugestie czy warto czy nie a jesli tak to które autko? Każde z nich ma coś w sobie ... Co się będzie mniej psuło, do czego sa lepiej dostępne części (nawet zamienniki), itp.

http://moto.allegro.pl/saab-9-3-1-8t-196-km-sport-xenon-skory-lifting-i1811971883.html

http://otomoto.pl/honda-civic-v-tec-bezwypadkowa-serwisowana-C19802610.html

http://otomoto.pl/mazda-6-xenon-szyberdach-serwis-dsr-C19738142.html

Pozdrawiam

Napisano

> http://moto.allegro.pl/saab-9-3-1-8t-196-km-sport-xenon-skory-lifting-i1811971883.html

> http://otomoto.pl/honda-civic-v-tec-bezwypadkowa-serwisowana-C19802610.html

> http://otomoto.pl/mazda-6-xenon-szyberdach-serwis-dsr-C19738142.html

> Pozdrawiam

serce i oczy podpowiadaja zeby brac schaba

rozsadek japonczyka

- jako ze oba japonczyki to juz nie te japonczyki co kiedys (przede wszystkim bezawaryjnosc) zdecydowalbym sie na schaba.

Napisano
  • Autor

> serce i oczy podpowiadaja zeby brac schaba

> rozsadek japonczyka

> - jako ze oba japonczyki to juz nie te japonczyki co kiedys (przede wszystkim bezawaryjnosc)

> zdecydowalbym sie na schaba.

Czy te japończyki są tak usterkowe że saab jest lepszy? A pod względem wykończenia środka, prawdopodobieństwa wystapienia rudej wink.gif

Napisano

> Czy te japończyki są tak usterkowe że saab jest lepszy? A pod względem wykończenia środka,

> prawdopodobieństwa wystapienia rudej

rozum mow mazda 6 270751858-jezyk.gif jedna wazna rzecz zabezpieczenie antykorozyjne , ruda lubi szczegolnie tylnie nadkola ale jak dobrze to ogarniesz nie bedziesz mial z tym problemu , auto prawie bezaawaryjne , ceny częsci znośne i jeżdzi tego troche na gazie , nie wiem jak Honda ale mazda dalej trzepana w japonik Honda chyba w UK albo Holandia

Napisano

> serce i oczy podpowiadaja zeby brac schaba

> rozsadek japonczyka

> - jako ze oba japonczyki to juz nie te japonczyki co kiedys (przede wszystkim bezawaryjnosc)

> zdecydowalbym sie na schaba.

akurat honda i mazda trzymaja fason w sumie to tylko Toyota się tylko wyłamała i spieprzyła się jej jakość

Napisano

jakiś czas temu stałem przed podobnym dylematem

saab: jeśli już to szukałbym chyba 2.0 i może w kombi (bo mazdę pokazałeś w kombi), wielkim niefartem jest trafić na auto, które niedomaga, ceny niektórych podzespołów niemile zaskakują, rozmawiałam z łebskim człowiekiem jednego z ASO w PL, to powiedział żeby bardzo uważać.

Pamiętam jednego 1.9, 120 KM którego oglądałem w stolicy, miał 250 tys przebiegu, a w środku był tak nieprzyzwoicie zadbany, że aż trudno było uwierzyć w przebieg. Za to inny z deklarowanym 139 wg zagranicznego ASO był tak zajechany, że brzydziłem się wsiąść. Ogólnie jednak bardzo komfortowy i przyjemny samochód.

honda:w środku wieje tandetą, jechałem, nie zrobiła na mnie żadnego wrażenia

mazda: + że już po lifcie, + rynek wtórny części jest przeogromny za sprawą dziesiątek anglików. - względem saaba wnętrze trochę kuleje (choć i tak jest lepiej niż przed liftem).

P.S. Ja myślałem jeszcze o Accordzie, a finalnie trafiła mi się okazyjnie M5 i też jestem zadowolony. Bierz co Ci najbardziej podejdzie i będzie w dobrym stanie.

Napisano

z tych trzech to bym szukal accorda 2,0 lub 2,4 zlosnik.gif

Napisano

> Witam,

> krótko zwięźle i na temat Co byście radzili ... wyboru należy dokonać pomiędzy tymi trzema

> samochodami. Założenie jest takie że po zakupie będzie montaż LPG (roczny przebieg ok

> 15-17tys, głownie miasto, budżet max 34 kzł). Proszę o sugestie czy warto czy nie a jesli tak

> to które autko? Każde z nich ma coś w sobie ... Co się będzie mniej psuło, do czego sa lepiej

> dostępne części (nawet zamienniki), itp.

> http://moto.allegro.pl/saab-9-3-1-8t-196-km-sport-xenon-skory-lifting-i1811971883.html

> Pozdrawiam

a który Ci sie najbardziej podoba ?

ja bym brał pierwszy 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Witam,

> krótko zwięźle i na temat Co byście radzili ... wyboru należy dokonać pomiędzy tymi trzema

> samochodami. Założenie jest takie że po zakupie będzie montaż LPG (roczny przebieg ok

> 15-17tys, głownie miasto, budżet max 34 kzł). Proszę o sugestie czy warto czy nie a jesli tak

> to które autko? Każde z nich ma coś w sobie ... Co się będzie mniej psuło, do czego sa lepiej

> dostępne części (nawet zamienniki), itp.

> Pozdrawiam

jesli liczysz sie z wyzszymi kosztami serwisu, ale chcesz miec auto wyrozniajace sie i dajace fun z jazdy - to saab.

jesli praktyczne, wygodne i niezawodne - to mazda

jesli nudnego emeryta ubranego w mlodziezowe ciuchy - bierz Civica smile.gif

Napisano

> akurat honda i mazda trzymaja fason w sumie to tylko Toyota się tylko wyłamała i spieprzyła się jej

> jakość

mazda trzyma fason hehe.gif

porownaj bezawaryjnosc mazdy 626 do 6

honda made in UK to nie honda

Napisano

> honda made in UK to nie honda

Głupoty gadasz.

Miałem 2 Type-Ry made in UK, maltretowane na torze

i ŻADNYCH problemów z wytrzymałością, jakością wykonania,

no po prostu z niczym.

Napisano

Z tych aut na pewno najbardziej awaryjny i najgorzej wykonany jest Saab.

Do tego nie wiadomo czy lada chwila Saab nie zbankrutuje. Na co ci to?

Mazda to jedno z najnudniejszych aut. Radości z jazdy zero.

Honda ok.gif

Napisano
  • Autor

> jesli liczysz sie z wyzszymi kosztami serwisu, ale chcesz miec auto wyrozniajace sie i dajace fun z

> jazdy - to saab.

> jesli praktyczne, wygodne i niezawodne - to mazda

> jesli nudnego emeryta ubranego w mlodziezowe ciuchy - bierz Civica

hehehe to mi się podoba wink.gif Ok Mazda i Saab na I miejscu - czy civik jest gorszą konstrukcją? Czytając opisy i testy wychodzi że nie jest tak źle? Ale to tylko napisane na papierze a jak wiadomo papier wszystko przyjmie wink.gif Co do Mazdy słyszałem że własnie najgorsza jest ruda a reszta trzyma w miarę ok? Co do Saaba ciekawe (musze popytać w jakiejś hurtowni) jak z cenami częsci zamiennych a i jak może wpłynąc na dostępnośc możliwa upadłość Saaba?

Napisano

> jesli praktyczne, wygodne i niezawodne - to mazda

> jesli nudnego emeryta ubranego w mlodziezowe ciuchy - bierz Civica

Chyba ci się coś pomyliło.

140 konna Honda to "emeryt" w porównaniu do 147 konnej Mazdy?

Mazda kombi waży dobre 100 kg więcej niż Civic...

Napisano

> hehehe to mi się podoba Ok Mazda i Saab na I miejscu - czy civik jest gorszą konstrukcją? Czytając

> opisy i testy wychodzi że nie jest tak źle? Ale to tylko napisane na papierze a jak wiadomo

> papier wszystko przyjmie Co do Mazdy słyszałem że własnie najgorsza jest ruda a reszta trzyma

> w miarę ok? Co do Saaba ciekawe (musze popytać w jakiejś hurtowni) jak z cenami częsci

> zamiennych a i jak może wpłynąc na dostępnośc możliwa upadłość Saaba?

Civic nie jest gorszą konstrukcją, a jesli jest to nie stanowi to znaczącego kryterium wyboru. ale z tej 3ki jest najmniej ciekawy. poza tym nie lubie tego auta bo to krok wstecz hondy (nie pod względem designu, a reszty).

saab to opel i nie mialem na mysli cen czesci, a kwestie uturbionego silnika. turbina kaprysna rzecz, a auto juz nie pierwszej mlodosci. no ale to jest zadne kryterium do brania pod uwage (IMHO). upadlosc nie bedzie miala specjalnego wplywu na dostepnosc czesci smile.gif

mazda 6 ruda tak, ale do (chyba) 2006, bo wtedy byl lifting i poprawa zabezpieczen antykorozyjnych. czas pokaże czy skuteczna poprawa.

Napisano

> hehehe to mi się podoba Ok Mazda i Saab na I miejscu - czy civik jest gorszą konstrukcją? Czytając

> opisy i testy wychodzi że nie jest tak źle? Ale to tylko napisane na papierze a jak wiadomo

> papier wszystko przyjmie Co do Mazdy słyszałem że własnie najgorsza jest ruda a reszta trzyma

> w miarę ok? Co do Saaba ciekawe (musze popytać w jakiejś hurtowni) jak z cenami częsci

> zamiennych a i jak może wpłynąc na dostępnośc możliwa upadłość Saaba?

Nijak

Pamiętaj, że jest to auto już nieprodukowane - zastąpił go nowszy model.

Jedynym plusem jest fakt, że jest to wytwór wykombinowany do spółki z Oplem i Fiatem, więc część gratów idzie szukać w katalogach vectry i Cromy.

Ruda w mazdach 6 to też wydumka, bo była to przypadłość typowa dla aut z początku produkcji, a szukasz ok 5-6 latka - IMO ten problem Cie nie dotyczy (jeszcze zlosnik.gif)

Czasem w tym pułapie cenowym idzie ustrzelić Acurę TSX 2.4 - konstrukcyjnie accord, a ładniej wykonane i silnik 200KM cool.gif

Napisano

> Chyba ci się coś pomyliło.

nie.

> 140 konna Honda to "emeryt" w porównaniu do 147 konnej Mazdy?

> Mazda kombi waży dobre 100 kg więcej niż Civic...

no tak. bo konie mowia wszystko facepalm%5B1%5D.gif

kto porownuje Mazde do Civica? pisze w kilku slowach co dla mnie reprezentuje dane auto. i jedno slowo w drugim nie wyklucza ze do innego nie pasuje... pytanie do ktorego bardziej? oczywiscie ze mazda jest "emerycka" w pewnym sensie, ale w tym aucie to pasuje, bo to wygodne kombi. a civic predysponuje wyglądem do jakiejs dynamiki, a to tylko przebranie.

Napisano

> Nijak

> Pamiętaj, że jest to auto już nieprodukowane - zastąpił go nowszy model.

> Jedynym plusem jest fakt, że jest to wytwór wykombinowany do spółki z Oplem i Fiatem, więc część

> gratów idzie szukać w katalogach vectry i Cromy.

> Ruda w mazdach 6 to też wydumka, bo była to przypadłość typowa dla aut z początku produkcji, a

> szukasz ok 5-6 latka - IMO ten problem Cie nie dotyczy (jeszcze )

> Czasem w tym pułapie cenowym idzie ustrzelić Acurę TSX 2.4 - konstrukcyjnie accord, a ładniej

> wykonane i silnik 200KM

mozna tez celowac w mazde V6 smile.gif

Napisano

> Głupoty gadasz.

Ale jeśli pisze o ósmej generacji (a link pokazywał właśnie takie auto) - to ma bezwzględnie rację. ok.gif Fatalna jakość wykonania, duża awaryjność, duża podatność na korozję i jeszcze raz fatalna jakość wykonania. Część przypadłości nie dotyczy nadwozia czterodrzwiowego.

Napisano

> Mazda to jedno z najnudniejszych aut. Radości z jazdy zero.

> Honda

To jest bardzo subiektywne. Co nazywasz radością z jazdy?

Bo ja nawet moim fiatem mam taką radość smile.gif A o Maździe 6 z lat 2005-2007

marzę.

Napisano

> To jest bardzo subiektywne. Co nazywasz radością z jazdy?

> Bo ja nawet moim fiatem mam taką radość A o Maździe 6 z lat 2005-2007

> marzę.

mazda 6 IMHO prowadzi sie duzo fajniej niz Civic.

Napisano
  • Autor

> marzę.

Oj chłopaki ale daliście czadu wink.gif I weź tu człowieku się na coś zdecyduj wink.gifA czy mazda i honda są dość ekonomiczne jesli chodi o spalanie czy raczej połykacze PB/LPG?

Napisano

> Oj chłopaki ale daliście czadu I weź tu człowieku się na coś zdecyduj A czy mazda i honda są dość

> ekonomiczne jesli chodi o spalanie czy raczej połykacze PB/LPG?

Niech kupi to co bedzie w lepszym stanie, bo takie dywagacje sa IMHO bez sensu...

Nie wiem ile aut juz obejrzal, ale lekko nie bedzie grinser006.gif

Ilosc pytan o koszty utrzymania sugeruje, zeby sobie lepiej SAABA odpuscil, bo pozniej moze byc placz albo druciarnia...

Napisano
  • Autor

> Niech kupi to co bedzie w lepszym stanie, bo takie dywagacje sa IMHO bez sensu...

> Nie wiem ile aut juz obejrzal, ale lekko nie bedzie

> Ilosc pytan o koszty utrzymania sugeruje, zeby sobie lepiej SAABA odpuscil, bo pozniej moze byc

> placz albo druciarnia...

Bez przesady to tez nie jest tak że nie wydam na saaba wink.gif pytanie tylko czy albo i ile % jest więcej do zapąłty w stosunku do innych tu wymienianych?

Napisano

> marzę.

Radość czyli auto ci się nie nudzi jak do niego wsiadasz, nie odpycha dizajnem , ma fajne osiągi i ładnie się prowadzi smile.gif

Napisano

> honda:w środku wieje tandetą, jechałem, nie zrobiła na mnie żadnego wrażenia

też jechałem wersją golas - jak każdy golas nie robi wrażenia, po to są lepsze wersje by robić wrażenie wink.gif

Napisano
  • Autor

> w sprawie Civic'a poczytaj tu: jakiś tekst

> jako posiadacz polecam Civica

link niestety nie działa frown.gif

Napisano

> Radość czyli auto ci się nie nudzi jak do niego wsiadasz, nie odpycha dizajnem , ma fajne osiągi i

> ładnie się prowadzi

I taka jest np. Mazda 6. Podobno dość bezawaryjne auto, przy okazji.

Napisano
  • Autor

A tak zapytam ... czy w Civiku silnik nadaje się do LPG czy są tam zmienne fazy?

P

Napisano

> A tak zapytam ... czy w Civiku silnik nadaje się do LPG czy są tam zmienne fazy?

> P

są zmienne fazy. ale nie wiem jak to sobie z gazem radzi.

Napisano

> Do tego nie wiadomo czy lada chwila Saab nie zbankrutuje. Na co ci to?

czy to oznacza,ze po bankructwie wszystkie saaby zepsuja sie czy co?

bo nie wiem,co to ma do rzeczy yikes.gif

Napisano
  • Autor

> czy to oznacza,ze po bankructwie wszystkie saaby zepsuja sie czy co?

> bo nie wiem,co to ma do rzeczy

Chodzi mi o to że ałożenie jest aby tym samochodem pojeżdzić 3-5 lat więc zastnawiałem się nad dostępnością części?

Napisano

> Ale jeśli pisze o ósmej generacji (a link pokazywał właśnie takie auto) - to ma bezwzględnie rację.

> Fatalna jakość wykonania, duża awaryjność, duża podatność na korozję i jeszcze raz fatalna

> jakość wykonania. Część przypadłości nie dotyczy nadwozia czterodrzwiowego.

Znajomi z pracy kupili takiego Cifa, tylko wybrali silnik od kosiarki (1.4 facepalm%5B1%5D.gif).

Jak na razie chyba dobrze im się sprawuje, ale wcześniej mieli Peżota 206, który był posądzany o sztuczną inteligencję, bo to, co elektrycznie wyczyniał to nie dało się inaczej opisać zlosnik.gif

Napisano

> Głupoty gadasz.

> Miałem 2 Type-Ry made in UK, maltretowane na torze

> i ŻADNYCH problemów z wytrzymałością, jakością wykonania,

> no po prostu z niczym.

VIII gr?

Napisano

> Mazda to jedno z najnudniejszych aut. Radości z jazdy zero.

noo...niezły wielowahacz, bardzo przyjemnie kręcący się silnik i świetnie zestopniowana, precyzyjna skrzynia. Rzeczywiście nie ma się z czego cieszyć.

> Honda

Słabawy silnik, zawieszenie na belce....uuuuu panie, wypas.

Napisano

> VIII gr?

Akurat VII ale również produkowane w UK.

Napisano
  • Autor

> Akurat VII ale również produkowane w UK.

Czyli jak widać i są zwolennicy civika, mazdy i saaba wink.gif Heheheh w niedzielę się pochwalę jak wrażenia, będziemy z kumplem jeździć i oglądać ....

Szkoda tylko ze malo jest civików to obejrzenia w wawie - większośc poza naszym budżetem 35kzł frown.gif

Napisano

> Akurat VII ale również produkowane w UK.

VII jest 2 epoki do przodu od VIII

i mozna przebolec ze jest made in UK

Napisano

> Chodzi mi o to że ałożenie jest aby tym samochodem pojeżdzić 3-5 lat więc zastnawiałem się nad

> dostępnością części?

Rynek nie lubi próżni. Nie bałbym się o to.

Z tych trzech zdecydowanie Saab.

Napisano

> bardzo przyjemnie kręcący się silnik i

Silnik jest wytrzymaly - ok Ale, ze sie swietnie kreci to raczej nono.gif poza tym glosny od 4krpm.

Napisano

> akurat honda i mazda trzymaja fason w sumie to tylko Toyota się tylko wyłamała i spieprzyła się jej

> jakość

Po artykule na temat Mazdy 6 w wersji z silnikiem diesla śmiem wątpić o super jakości Mazdy 6. Ale oczywiście sam nie miałem a Motor nie wyrocznia....

Wersje benzynowe chyba można bezpiecznie brać ale do LPG chyba słąbo ocenilli... do autpra wątku poszukaj może w starych numerach motoru (z ostatnich 2ch miesięcy)

Napisano

> Po artykule na temat Mazdy 6 w wersji z silnikiem diesla śmiem wątpić o super jakości Mazdy 6. Ale

> oczywiście sam nie miałem a Motor nie wyrocznia....

> Wersje benzynowe chyba można bezpiecznie brać ale do LPG chyba słąbo ocenilli... do autpra wątku

> poszukaj może w starych numerach motoru (z ostatnich 2ch miesięcy)

Prawie wszystkie diesle sa blee i tu nie ma znaczenia marka , patrz vw , subaru , toyota , staram nie patrzec na oceny motoru i innych gazet , sam mialem 6 i mam kilku znajomych którzy ujeżdżają takie auta i złego słowa nie można powiedzieć o mechanice itd, tylko blachy , dobry gazownik ogaryna mazdy i nie ma z tym zadnego problemu , znam auta z przebiegiem powyzej 100 kkm na podtlenku i wszio smiga , chyba ze ktos oszczedza na serwisie to sie odbija

Napisano
  • Autor

> Prawie wszystkie diesle sa blee i tu nie ma znaczenia marka , patrz vw , subaru , toyota , staram

> nie patrzec na oceny motoru i innych gazet , sam mialem 6 i mam kilku znajomych którzy

> ujeżdżają takie auta i złego słowa nie można powiedzieć o mechanice itd, tylko blachy , dobry

> gazownik ogaryna mazdy i nie ma z tym zadnego problemu , znam auta z przebiegiem powyzej 100

> kkm na podtlenku i wszio smiga , chyba ze ktos oszczedza na serwisie to sie odbija

Ok poczytam jeszcze w necie troszkę na temat mazd smile.gif Zobaczymy ...

Napisano

> Ok poczytam jeszcze w necie troszkę na temat mazd Zobaczymy ...

mazdaspeed.pl

Napisano

> Wersje benzynowe chyba można bezpiecznie brać ale do LPG chyba słąbo ocenilli...

Diesle ponoć rzeczywiście fuuuuj (jeżdżą co prawda bardzo fajnie ale te całe wynalazki typu DPF itd facepalm%5B1%5D.gif). A benzyna + lpg cóż może niewiele ale tą w starej budzie 6 1,8 zrobiłem przez rok na gazie blisko 70tys bez najmniejszych problemów, a tą w nowej budzie 2,0 na gazie już blisko 20tys. W starej jedynym minusem było to że gazownik nie ogarniał wyregulowania instalki, w nowej ustawiona raz przy montażu i hula elegancko (o dziwo ten sam gaziarz:)).

A żeby nie klepać dodatkowych postów, jako subiektywny użytkownik (innymi z wymienionych nie jeździłem, a przy okazji - civic wydaje się conajmniej rozmiar mniejszym autem od pozostałych) moge powiedzieć na temat 6:

- nowa żadnych problemów, a stara zepsuła się raz - w największe upały w zeszłe wakacje padła sprężarka od klimy, więc chyba zbyt awaryjne nie są,

- zawieszenie - komfort i prowadzenie super, awaryjność? hmmm tyle km po naszych drogach (często po największych dziurawych zadupiach) żadnych stuków puków itp.

- nudna? rotfl.gif No ok nie komentuje, w sumie gust jak d... Chociaż akurat nie wiem co mogłoby być w tym aucie nudnego...

- spalanie: stara 1,8 paliła koło 11 gazu/100km, nowa 2,0 (automat) pali w trasie/jeździe mieszanej ~10l/100km benzyny, a gazu różnie 11-14l/100km.

Napisano

> mireq20 w 2,0 miales zalozony lubryfikator?

Chcieli wręcz na siłe wcisnąć i w 1,8 i w 2,0. Nie założyłem ani do 1,8 ani do 2,0. Jakoś za bardzo nie jestem przekonany do skuteczności tego wynalazku (zwłaszcza że w instalkach które ponoć można zamówić przy zakupie nowego auta w salonie też tego nie ma).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.