Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

195/45/15 obciera

Featured Replies

Napisano

powstal problem. 3 osoby na pokladzie,full zaladunek i niestety na wybojach obciera mi tyl. Co z tym mozna zrobic? Jakies gumy usztywniajace zeby nim nie gibalo,czy tykko pozostaje zaklepanie rantow? Jak to mozna rozwiazac niewielkim kosztem?

Obnizenie -40 i nakladki na nadkola sa u mnie

Napisano
  • Autor

rozwin myśl smile.gif

Napisano

> rozwin myśl

krekc.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Ten jest dębowy a teraz mam stalowe, lecz równie dobrze możesz kupić krążki hokejowe.

Napisano

> Uploaded with ImageShack.us

> Ten jest dębowy a teraz mam stalowe, lecz równie dobrze możesz kupić krążki hokejowe.

dokładnie tak.

Jeśli jest możliwość to polecam zrobienie dodatkowo otworu (podtoczenia ) na łeb śruby - przedłuży to żywotność bałwanka .

Napisano

> dokładnie tak.

> Jeśli jest możliwość to polecam zrobienie dodatkowo otworu (podtoczenia ) na łeb śruby - przedłuży

> to żywotność bałwanka .

Albo śruba z łbem gładkim (takim półkulistym czy jak tam się go zwie).

Napisano

> Albo śruba z łbem gładkim

albo śruba z łbem wpuszczanym - idealnie "wchodzi" w gumowe dystanse waytogo.gif

Napisano

> rozwin myśl

Pas transmisyjny kopalniany i sobie wytnij :D:D

Napisano

obawiam się niestety, ze nawet krążki nie pomogą. U mnie przy 185/50/15 i sprężynach -35 jak również założonych krążkach hokejowych na zakrętach i tak obcierało mimo, ze jechalem sam a samochód pusty. Pozostaje ci chyba tylko zaklepanie rantów lub zmiana opon na węższe.

Napisano

nie przy -35 , pustym tyle tez obciera...pozostaje zaklepac ranty albo zaspawac zawias zlosnik.gif

Napisano

> powstal problem. 3 osoby na pokladzie,full zaladunek i niestety na wybojach obciera mi tyl. Co z

> tym mozna zrobic? Jakies gumy usztywniajace zeby nim nie gibalo,czy tykko pozostaje zaklepanie

> rantow? Jak to mozna rozwiazac niewielkim kosztem?

> Obnizenie -40 i nakladki na nadkola sa u mnie

nie przesadziłeś troszkę z rozmiarem opon?

Napisano

> nie przesadziłeś troszkę z rozmiarem opon?

185/45R15 jest odpowiednikiem 155/70R13, więc te 10mm szerokości to już niewielka różnica

Napisano

> 185/45R15 jest odpowiednikiem 155/70R13, więc te 10mm szerokości to już niewielka różnica

10 mm różnicy szerokości to ma być między 195 a 155 czy 185 a 155 ? zlosnik.gif

Mnie za komuny jakiejś innej matematyki w szkole uczyli... rotfl.gif

Napisano

> 185/45R15 jest odpowiednikiem 155/70R13, więc te 10mm szerokości to już niewielka różnica

ta, jest odpowiednikiem, ale tylko jezeli chodzi o średnicę koła, a obciera, bo opony sa za szerokie.

Napisano

ja do ut przy zawiasie -60 śmigałem swego czasu na 175/80r13 i nic nie obcierało przy pełnym aucie nawet na zakrętach

ale zastanawia mnie sens zakładania aż tak szerokich opon do uno jak 195

Napisano

> 10 mm różnicy szerokości to ma być między 195 a 155 czy 185 a 155 ?

> Mnie za komuny jakiejś innej matematyki w szkole uczyli...

jak widac innej bo 155/70/13 ma srednice 547.2 mm a 195/45/15 556.5 mm co daje niecale 10mm roznicy miedzy tymi oponami

Napisano

> ja do ut przy zawiasie -60 śmigałem swego czasu na 175/80r13 i nic nie obcierało przy pełnym aucie

> nawet na zakrętach

> ale zastanawia mnie sens zakładania aż tak szerokich opon do uno jak 195

ja już tez wyleczyłem się ze zbyt szerokich opon, teraz mam z tyłu 175/55/15 i jest elegancko, tylko opony trudno dostepne. Max co teraz bym zakladał na 15" to 185/50.

Napisano

> ja do ut przy zawiasie -60 śmigałem swego czasu na 175/80r13 i nic nie obcierało przy pełnym aucie

> nawet na zakrętach

> ale zastanawia mnie sens zakładania aż tak szerokich opon do uno jak 195

ladnie wyglada :D ale niestety obciera wiec albo zaklepywanie rantow albo sie przyzwyczaic :D

Napisano

> 10 mm różnicy szerokości to ma być między 195 a 155 czy 185 a 155 ?

> Mnie za komuny jakiejś innej matematyki w szkole uczyli...

podejrzewam ze chodzi o to ze 185/45R15 jest odpowiednikiem 155/70R13 czyli ma taka samą średnice wtedy koło

10 mm wiecej czyli w tym przypadku 195/45R15 bedzie o tyle samo większe od 185/45R15 co 165/70R13 od 155/70R13:)

Napisano

> ladnie wyglada :D ale niestety obciera wiec albo zaklepywanie rantow albo sie przyzwyczaic :D

ja bym proponował dorwać tylną belkę z zaciskami z UT, z tego co mi wiadomo tylne piasty są głębiej jak w normalnym uno z bębnami

Napisano

> ja bym proponował dorwać tylną belkę z zaciskami z UT, z tego co mi wiadomo tylne piasty są głębiej

> jak w normalnym uno z bębnami

chyba musiałbym z jakiegoś jeżdżącego wykręcic, bo to towar strasznie deficytowy.

Napisano

> chyba musiałbym z jakiegoś jeżdżącego wykręcic, bo to towar strasznie deficytowy.

Belka leży u mnie cała... ale raczej jak już to w UT piasty są szerzej o 5mm a nie węziej.

Napisano

> jak widac innej bo 155/70/13 ma srednice 547.2 mm a 195/45/15 556.5 mm co daje niecale 10mm roznicy

> miedzy tymi oponami

facepalm%5B1%5D.gif Przeczytaj jeszcze raz to, o czym ja napisałem i swoją odpowiedź. Ty piszesz o średnicy, a ja i pozostali o szerokości opony.

Opona może obcierać, gdy jest za wysoka, za szeroka lub jedno i drugie.

Napisano

> Belka leży u mnie cała... ale raczej jak już to w UT piasty są szerzej o 5mm a nie węziej.

po założeniu stalówek 165/65r13 czyli standardowych w uno gdzie w 1.4 wyglądały normalnie do ut opona jest cofnięta do wewnątrz nadkola i wygląda to teraz tragicznie

Napisano

> Przeczytaj jeszcze raz to, o czym ja napisałem i swoją odpowiedź. Ty piszesz o średnicy, a ja i

> pozostali o szerokości opony.

> Opona może obcierać, gdy jest za wysoka, za szeroka lub jedno i drugie.

moze i ty piszesz o wysokosci ale lord falcon napisal o srednicy facepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> moze i ty piszesz o wysokosci ale lord falcon napisal o srednicy

hmm.gif

Quote:

185/45R15 jest odpowiednikiem 155/70R13, więc te 10mm szerokości to już niewielka różnica

Napisano

> Quote:

dobra , pozno jest a ja nadal musze siedzec w pracy sciana.gif20.GIF

Napisano

> po założeniu stalówek 165/65r13 czyli standardowych w uno gdzie w 1.4 wyglądały normalnie do ut

> opona jest cofnięta do wewnątrz nadkola i wygląda to teraz tragicznie

Przy felgach szerokości 7" może to poskutkować tym, że opona będzie tarła o belkę od środka.

Napisano

> Przy felgach szerokości 7" może to poskutkować tym, że opona będzie tarła o belkę od środka.

ok.gif

Przy 185/55/14" ET37 i 6J między felgą/oponą a belką jest u mnie 3-4 mm szparki oink.gifzlosnik.gif

Napisano

> Przy felgach szerokości 7" może to poskutkować tym, że opona będzie tarła o belkę od środka.

to chyba bardziej zależy od ET felgi. Moje felgi mają 6 1/2" i przy 195/50/15 tarło o belkę, musiałem dać dystans 5mm

Napisano
  • Autor

U mnie nie obciera na zakrętach ani na dziurach jak auto ma pusty tył. dopiero po załadowaniu na dziurach zaczyna obcierać. a raczej na nierównościach drogi- take zagłębienia.

W momencie, jeżeli zawias będzie bardziej sztywny (jakoś utwardzona sprężyna) nie powinno sie aż tak bujać a tym samym mniej obcierać. Oponki są bardzo ładne i super mi się na nich jeździ.

Oprócz krążka hokejowego :D coś innego jeszcze można dać? Bo przypuszczam, że taki krążek nie bardzo usztywni mi zawias z tyłu.

Bardziej myślałem o takim wynalazku:

klik

Napisano

> moze i ty piszesz o wysokosci ale lord falcon napisal o srednicy

chcesz powiedzieć, że średnica nie jest wysokością spineyes.gif?

to jakaś nowa geometria...

Napisano

> Bardziej myślałem o takim wynalazku:

> klik

Wiesz co? Szczerze bałbym się jeździć z takim wynalazkiem:

285335083-1807574965.jpg

oslabiony.gif

post-88896-14352514129639_thumb.jpg

Napisano

> Wiesz co? Szczerze bałbym się jeździć z takim wynalazkiem:

to jest tuning po kosztach panie - taka moda teraz biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

ale dlaczego ma to niezdawać egzaminu?

Napisano

> ale dlaczego ma to niezdawać egzaminu?

nic takiego nie napisałem biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

wiem wiem. nie chodzi mi o tuning, tylko ochronę oponek i nadkoli.

Może ktoś z fachowców może opisać wpływ takiego usztywnienia na sprężynę i walory jezdne.

Skoro 4zł za sztukę, to chyba zainwestuje w 4 i będę testował.

Napisano

> wiem wiem. nie chodzi mi o tuning, tylko ochronę oponek i nadkoli.

> Może ktoś z fachowców może opisać wpływ takiego usztywnienia na sprężynę i walory jezdne.

> Skoro 4zł za sztukę, to chyba zainwestuje w 4 i będę testował.

Mogę powiedzieć dużo bo kilka lat jeździłem z tym.

Z tyłu miałem po 2.5 gumy na stronę. Efekt - 3 sprężyny złamane.

Z przodu miałem po 2 gumy na tronę - efekt? Super usztywnienie, żadnych problemów, zero dobijania amora nawet na największych muldach przy mega prędkościach. Nawet z turbo jeszcze miałem te gumy na sprężynach od 1.4 i latałem po 200 i było "dobrze". Oczywiście jak założyłem glebę to zrozumiałem, że nie było dobrze ale... przynajmniej tak nie trzęsło.

Z tymi gumami to jest tak, że wszystko jest dla ludzi jak się zna umiar.

Napisano
  • Autor

Co to znaczy "dobrze" jak założyłeś glebę? Ja mam z tyłu -40, ale chciałbym np założyć taką jedną gumę i zobaczyć, czy będzie sztywniej. Ew, 2 maks. Da to coś?

Napisano

> Co to znaczy "dobrze" jak założyłeś glebę? Ja mam z tyłu -40, ale chciałbym np założyć taką jedną

> gumę i zobaczyć, czy będzie sztywniej. Ew, 2 maks. Da to coś?

Sztywniej? To co Ty masz za glebę?

U mnie na weitecach -40 z tyłu jest beton (z krążkami). Praktycznie siedzi na odbojach, jest minimalny skok.

microZuzia mi wyskakuje z fotelika, na wybojach muszę jechać jak żółw.

W sumie Drupi miał w tych sprężynach gumy ale on woził ciężary na długich trasach.

Napisano
  • Autor

no ja mam te najtansze jakies janmor czy jamex czy cos.

Napisano

Ja mialem glebe -60 i kola195 50 15 no i oczywiscie obcieralo zlosnik.gifale lewarek z poloneza dwa mlotki troche szpachli i lakieru spowodowaly ze,wciaz obcieralo ale dwa razy mniej grinser006.gif

Napisano
  • Autor

własnie na razie chciałbym nieinwazyjnie :D

Napisano

> to chyba bardziej zależy od ET felgi. Moje felgi mają 6 1/2" i przy 195/50/15 tarło o belkę,

> musiałem dać dystans

Tak masz rację. Tylko ja mam takie same felgi 7" i jeśli zwiększy się ET to na bank opona będzie tarła o belkę, a tak właśnie będzie jeśli piasta w UT jest schowana bardziej do środka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.