Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

MJTD 150KM poziom oleju

Featured Replies

Napisano

Olej bawi się ze mną w chowanego sciana.gif

Zatrzymałem się wczoraj wieczorem na fajkę...

Później odpalam, ruszam a ten mi wywala komunikat: Stop Engine - low oil Level, zapalił przy tym kontrolkę oleju(łódeczka) oraz kontrolkę poziomu oleju(bagnecik).

Zjechałem na pobocze, zgasiłem dziada, odpaliłem ponownie(wiadomo jak są błędy generowane), błąd nadal jest.

Zapaliłem fajkę, żeby ewentualnie zdążył sobie spłynąć do miski a następnie sprawdziłem na bagnecie, była praktycznie susza na bagnecie.

Miałem po wymianie w bagażniku kilka setek oleju, dolałem, żeby dojechać do domu. Po dolewce coś tam zaczęło majaczyć na bagnecie...

Dojechałem do domu.

Autko(tytułowa Krowa) ostatni tydzień stało u lakiernika(malowałem zderzak po tym jak ktoś parkujący moje Stilo, zaparkował mi hak Stilo w zderzaku Krowy), zacząłem podejrzewać, że lakiernik sobie jeździł autkiem i w coś uderzył miską olejową(osłona jest, ale mogła się ugiąć podczas uderzenia)...

Rano schodzę sprawdzić sprawdzić stan oleju na bagnecie a tam MAX poziom(nie możliwe, żeby pomiędzy suszą na bagnecie a max było 300-500ml).

Zgłupiałem bo albo nie potrafię sprawdzić poziomu oleju(wydawało mi się, że nie wymaga to doktoratu i powinno to przebiegać tak jak w każdym innym silniku) albo wczoraj gdzieś się schował i teraz się pojawił.

Jakieś pomysły?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> A może to przez DPFa?

Ale jak?

Przecież DPF nie pobiera oleju z silnika, więc nie mógł się w dpf'ie schować i teraz pojawić.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Ale jak?

> Przecież DPF nie pobiera oleju z silnika, więc nie mógł się w dpf'ie schować i teraz pojawić.

Ja tylko wiem, że zepsuty lub niewyczyszczony DPF rozrzedza olej

i pojawia się go więcej nagle. Ale to, dlaczego nie było, a nagle jest

to już zagadka. Wrzuciłeś auto na kanał i sprawdziłeś michę? Korek

był mocno zakręcony - ten od wlewu i ten spustowy? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Ja tylko wiem, że zepsuty lub niewyczyszczony DPF rozrzedza olej

> i pojawia się go więcej nagle.

Ale to nie powoduje, że olej nagle znika a później nagle się pojawia.

> Ale to, dlaczego nie było, a nagle jest

> to już zagadka.

Niom, zwłaszcza, że silnik przed postojem na fajkę był rozgrzany, postój trwał max 10minut, więc później też był ciepły.

> Wrzuciłeś auto na kanał i sprawdziłeś michę? Korek

> był mocno zakręcony - ten od wlewu i ten spustowy?

Ten od wlewu był wczoraj mocno zakręcony, spustowego nie sprawdzałem.

Nie mam w tej chwili wolnego kanału.

Pierwotnie miałem sprawdzić stan miski/korka spustowego, zszedłem sprawdzić poziom oleju, żeby się upewnić, że przez noc nie ubyło oleju i mogę jechać do mechanika, ale okazało się, że olej się nagle odnalazł, więc nie widzę sensu w sprawdzaniu stanu miski. Gdyby coś się działo z miską/korkiem to olej by zniknął i już się nie pojawił a skubany się znalazł.

Już nic z tego nie rozumiem.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Mam jeszcze koncepcję, że olej po prostu nie spłynął cały do miski,

stąd niski jego poziom - gdy sprawdzałeś. Ja sprawdzam poziom

oleju po całej nocy i to jest wówczas miarodajne. Ogólnie mogło być

też tak, że nie spłynął, zaś było i tak mało, zadziałały czujniki, Ty

dolałeś no i jak spłynął to się poziom podniósł. Tak ja to widzę.

Napisano
  • Autor

> Mam jeszcze koncepcję, że olej po prostu nie spłynął cały do miski,

> stąd niski jego poziom - gdy sprawdzałeś. Ja sprawdzam poziom

> oleju po całej nocy i to jest wówczas miarodajne. Ogólnie mogło być

> też tak, że nie spłynął, zaś było i tak mało, zadziałały czujniki, Ty

> dolałeś no i jak spłynął to się poziom podniósł. Tak ja to widzę.

Postój na fajkę trwał ~10minut. Przy gorącym silniku 10minut to wystarczający czas, żeby 5w30 spłynął do miski, uważam że poziom oleju przed dolewką 0,3-0,5L oleju był w okolicach 90%, tylko gdzieś ten olej zniknął i zadziałał czujnik poziomy oleju.

Był taki przypadek poprzedniej zimy, że komuś z SSP zniknął olej po postoju, było to chyba w silniki 1.8noPB a później się pojawił.

Zastanawiam się tylko gdzie on może zniknąć?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Zastanawiam się tylko gdzie on może zniknąć?

No to już niech się wypowiedzą fachowcy, mnie się jeszcze majaczy,

że może on gdzieś w turbo siedział, może jakiś filtr się zapycha cy cuś...

Napisano
  • Autor

> No to już niech się wypowiedzą fachowcy, mnie się jeszcze majaczy,

> że może on gdzieś w turbo siedział, może jakiś filtr się zapycha cy cuś...

Filtr i olej mają ~10kkm przejechane, więc...

Zaraz muszę pojechać coś załatwić to wydłubię z podjazdu Krowę i po testuję bo jutro będzie trasa i lepiej, żeby na trasie mi focha nie strzeliła.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Ale jak?

> Przecież DPF nie pobiera oleju z silnika, więc nie mógł się w dpf'ie schować i teraz pojawić.

> Pozdrawiam BAS

właśnie mógł się pojawić i to dużo...

Wypalanie DPF polega na zwiększeniu dawki paliwa...

podobno przy uszkodzonym DPF nie wszystko się wypala i znaczna część ON dostaje się do oleju w silniku - rozrzedza go i powoduje że jest znacznie więcej...

passed_out.gif

Napisano
  • Autor

> właśnie mógł się pojawić i to dużo...

> Wypalanie DPF polega na zwiększeniu dawki paliwa...

> podobno przy uszkodzonym DPF nie wszystko się wypala i znaczna część ON dostaje się do oleju w

> silniku - rozrzedza go i powoduje że jest znacznie więcej...

Ale ja to rozumiem, tylko, że mi NIE PRZYBYŁO oleju, mi OLEJ ZNIKNĄŁ.

To, że mam go teraz MAX, może ciut więcej wynika z tego, że wczoraj dolałem bo myślałem, że nie mam oleju a nie z działania dpf'a.

EDIT: Nawet gdyby zaraz po dolewce zaczął wypalać dpf'a to przez 5km do domu nie wlałby mi do oleju 1L ON. Po dolewce miałem na bagnecie lekko zanurzony bagnet a dzisiaj rano mam ~MAX.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Miałem coś podobnego....

> Postój na fajkę trwał ~10minut. Przy gorącym silniku 10minut to wystarczający czas, żeby 5w30

> spłynął do miski,

Co prawda, ja mam 5W50, choć pewnie to znaczenia nie ma... i mój spływa kilka h wink.gif Odpowiednią wartość pokazuje praktycznie dopiero jak jest zimny. Ostatnio też sprawdzałem po jakiś 5-7min i było na samym dole bagnetu, w tym samym miejscu bez dotykania samochodu na drugi dzień rano już było 3/4bagnetu wink.gif

Ps. weź jeszcze pod uwagę pochył terenu gdzie sprawdzałeś wink.gif

Najprościej będzie teraz, przejechać się gdzieś, odczekać 10min i zobaczyć czy dalej będziesz miał max, czy spadnie gdzieś do połowy bagnetu wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ps. weź jeszcze pod uwagę pochył terenu gdzie sprawdzałeś

Pochyłość była pomijalna, tak jakbyś stał tyłem na chodniku a przodem na ulicy.

> Najprościej będzie teraz, przejechać się gdzieś, odczekać 10min i zobaczyć czy dalej będziesz miał

> max, czy spadnie gdzieś do połowy bagnetu

Będę musiał tak zrobić jeśli sytuacja się powtórzy.

Tylko zastanawiam się co mogło się stać bo rozgrzany olej formalnie powinien wrócić do miski w max 10-20minut.

Zauważ, że olej jest zasysany z dna miski, więc jak silnik pracuje to wypadałoby, żeby w misce był olej, który pompa może sobie tłoczyć po silniku.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Tylko zastanawiam się co mogło się stać bo rozgrzany olej formalnie powinien wrócić do miski w max

> 10-20minut.

Teoretycznie się z tobą zgadzam, praktycznie było by trzeba się poświęcić i to kiedyś sprawdzić z zegarkiem w ręku, może dzisiajsze oleje są bardziej lepkie i długo spływają... może ma do tego coś turbina która też się w oleju babla wink.gif

> Zauważ, że olej jest zasysany z dna miski, więc jak silnik pracuje to wypadałoby, żeby w misce był

> olej, który pompa może sobie tłoczyć po silniku.

No tak, tylko że minimum na bagnecie nie oznacza minimum w misce, co prawda nigdy tego organoleptycznie nie sprawdzałem, ale np. jak do mojego wchodzi 4,5l, jak wlejemy 4,3 to na bagnecie nie ma jeszcze nic... pokazuje dopiero ostatnie dwie setki, z czego można wnioskować żę pomimo minimum na bagnecie w misce jest sporo i pompa ma co ssać wink.gif

> Pozdrawiam BAS

Ja również 20.GIF

Napisano
  • Autor

> No tak, tylko że minimum na bagnecie nie oznacza minimum w misce, co prawda nigdy tego

> organoleptycznie nie sprawdzałem,

1,9 MJTD 150KM jest pierwszym silnikiem, w którym coś takiego mi się stało.

> ale np. jak do mojego wchodzi 4,5l, jak wlejemy 4,3 to na

> bagnecie nie ma jeszcze nic... pokazuje dopiero ostatnie dwie setki, z czego można wnioskować

> żę pomimo minimum na bagnecie w misce jest sporo i pompa ma co ssać

Testowałem w Stilo 1.6 16V 103KM, jak nie ma nic na bagnecie to do max wchodzi 1L. Tyle, że "dynamiczna" jazda z taki stanem oleju powoduje, że pompa nie ma co pompować na szybko pokonywanych zakrętach/skrzyżowaniach czy przy awaryjnym hamowaniu.

Ostatnio tym Stilo pomyka głównie moja mama(jak widać jeździ spokojniej niż ja), udało się jej zjechać o ~1,3-1,4L poniżej max, zauważyłem to jak dość spokojnie(jak na mnie) skręciłem w prawo na skrzyżowaniu, od razu zaczął płakać, że nie ma smarowania, gdzie normalnie zaczynał o sobie przypominać przy dużo ostrzejszym skręcie a przy tak delikatnych milczał. Natychmiast się zatrzymałem i wlałem mu 1L oliwki, normalnie dojechałbym spokojnie do celu i dopiero uzupełnił.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Objawy niepokojące....

Olej dawno wymieniałeś? Jaki masz olej? Jak odpalasz to po jakim czasie gaśnie kont. smarowania? Może filtr Oleju sie przypchał sick.gif ale ma obejście .... zobacz w FES-e kiedy się wypalił ostatnio filtr cząstek stałych

W fiacie Bravo w silniku 1,4 była źle zrobiona magistrala - pajączek i tam potrafił olej nie dopływać lub inne cuda sie działy z zatykaniem ale tu .... nie słyszałem ...

Mi raz zapaliła się informacja o niskim poziomie oleju w MJTD- ale nie o braku smarowania blush.gif przed wymianą jak już wiedziałem, że jest minimum na bagnecie ale nie chciałem dolewać... i gdy auto jechało pod dość spora górę ....

Obecnie mam 0W40 Xado

Napisano
  • Autor

> Objawy niepokojące....

Dzisiaj jeździłem i nie było problemów.

> Olej dawno wymieniałeś?

~10kkm temu.

> Jaki masz olej?

Mobil 5W30.

> Jak odpalasz to po jakim czasie gaśnie kont. smarowania?

~1 sekundy.

> W fiacie Bravo w silniku 1,4 była źle zrobiona magistrala - pajączek i tam potrał olej nie

> dolatywac lub inne cuda sie działy z zatykaniem

Wiem, znam.

> ale tu .... nie słyszałem ...

> Mi raz zapaliła się informacja o niskim poziomie oleju w MJTD- ale nie o braku smarowania przed

> wymianą jak już wiedziałem, że jest minimum na bagnecie ale nie chciałem dolewać... i gdy auto

> jecało pod dość spora górę ....

U mnie w MJTD też zapaliła się kontrolka niskiego poziomu oleju.

Pisałem o spadku ciśnienia, ale to było w kontekście pijącego olej Stilo 1.6 16V.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Dzisiaj jeździłem i nie było problemów.

> ~10kkm temu.

Czas na wymianę zlosnik.gif

> Mobil 5W30.

OK

> ~1 sekundy.

OK

> Wiem, znam.

> U mnie w MJTD też zapaliła się kontrolka niskiego poziomu oleju.

> Pisałem o spadku ciśnienia, ale to było w kontekście pijącego olej Stilo 1.6 16V.

> Pozdrawiam BAS

Aaaaa to sie mlot.gif

Napisano
  • Autor

> Czas na wymianę

Niech jeszcze z 5kkm pojeździ, skoro producent zaleca co 35kkm to wymiana co 15-20kkm wydaje mi się w sam raz.

> Aaaaa to sie

smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Pochyłość była pomijalna, tak jakbyś stał tyłem na chodniku a przodem na ulicy.

i wg mnie tu jest przyczyna.

Nawet niewielka pochyłość mocno fałszuje pomiar ręczny i elektroniczny. Też się kiedyś tak nabrałem dopóki nie sprawdziłem jak pochyły jest garaż w pracy.

Napisano
  • Autor

> i wg mnie tu jest przyczyna.

> Nawet niewielka pochyłość mocno fałszuje pomiar ręczny i elektroniczny. Też się kiedyś tak nabrałem

> dopóki nie sprawdziłem jak pochyły jest garaż w pracy.

To nie tak.

Postój na fajkę odbywał się pod lekkim pochyleniem, później był zjazd w dół a pomiar ręczny na w miarę płaskim.

Nie wierzę, że zjazd w dół(niezbyt stromo) może powodować taki komunikat, zresztą tamtędy dzisiaj jechałem najpierw w jedną a później w drugą stronę i nie było problemów.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Postój na fajkę odbywał się pod lekkim pochyleniem, później był zjazd w dół a pomiar ręczny na w

> miarę płaskim.

Ale pomiar "ręczny" na zimno, po odpowiednim odczekaniu to w końcu był, czy nie? A jeśli tak, to w jakich warunkach? Lekkiej pochyłości, czy zupełnie na płasko?

> Nie wierzę, że zjazd w dół(niezbyt stromo) może powodować taki komunikat, zresztą tamtędy dzisiaj

> jechałem najpierw w jedną a później w drugą stronę i nie było problemów.

A zatrzymałeś się i odpalałeś ponownie auto?

Może rzeczywiście przytrafiło Ci się coś niezwykłego, ale na podstawie swojego autka (Stilo) mogę stwierdzić, że to, czy auto stoi przodem na drodze, a tyłem na krawężniku (może na odwrót, ale chyba dobrze pamiętam, w każdym razie OIDP w Bravo jest na odwrót względem Stilo tongue.gif ) może powodować taki błąd old.gif

Przy polskich, przeważnie niemałych krawężnikach, u mnie potrafi być różnica "wszystkich kropek" na liczniku (inna sprawa, że w 70% przypadków odpalania auta dostaję błąd "oil sensor failure" zlosnik.gif ale jak działa, to wskazuje prawidłowo, tj. zgodnie z "odczytem ręcznym" palacz.gif), i między trochę powyżej max. do trochę poniżej min. na bagnecie (BTW: w Bravo ciut mniej, ale też bardzo wyraźnie poziom na bagnecie zależy nawet od względnie niewielkiego pochylenia terenu), zwłaszcza po dłuższej chwili, ale jeszcze nie na całkiem zimnym silniku (a jeśli dobrze zrozumiałem, o takiej sytuacji piszesz). Sprawdzone wiele razy.

Ale fakt, że jak do tej pory tylko raz walnęło mi błędem (i tylko przy odpalaniu, jazda pod takie różnice poziomów nie powoduje żadnych komunikatów/błędów -stąd moje, nieco retoryczne, pytanie powyżej) ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ale pomiar "ręczny" na zimno, po odpowiednim odczekaniu to w końcu był, czy nie? A jeśli tak, to w

> jakich warunkach?

Na płaskim po kilku minutach.

> A zatrzymałeś się i odpalałeś ponownie auto?

Od tego zacząłem, zakładając, że elektronika strzeliła focha.

Mam pełną świadomość, że olej przelewa się i nie ma sensu sprawdzać poziomu jak auto stoi nierówno.

Pozdrawiam BAS

ps. U mnie niestety nie ma kropek w Krowie, jest tylko kontrolka i komunikat o niskim poziomie oliwy.

Napisano

>> A zatrzymałeś się i odpalałeś ponownie auto?

> Od tego zacząłem [...]

W pytaniu chodziło mi o odniesienie do fragmentu:

Quote:

[...] zresztą tamtędy dzisiaj jechałem najpierw w jedną a później w drugą stronę i nie było problemów.

> ps. U mnie niestety nie ma kropek w Krowie, jest tylko kontrolka i komunikat o niskim poziomie

> oliwy.

W Bravo też jak u Ciebie, w Stilo mam "kropeczki" zlosnik.gif ...no najrzadziej co trzeci raz mlot.gif

Napisano
  • Autor

> W pytaniu chodziło mi o odniesienie do fragmentu:

> Quote:

> [...] zresztą tamtędy dzisiaj jechałem najpierw w jedną a później w drugą stronę i nie było

> problemów.

Nie, nawet się zastanawiałem czy nie zrobić tego, ale jakoś stwierdziłem, że nie.

> W Bravo też jak u Ciebie, w Stilo mam "kropeczki" ...no najrzadziej co trzeci raz

Zdaje się, że po którymś roku zrezygnowali z kropeczek, nie wiem czy MJTD w Stilo mają kropeczki.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Zdaje się, że po którymś roku zrezygnowali z kropeczek, nie wiem czy MJTD w Stilo mają kropeczki.

> Pozdrawiam BAS

Na pewno w MJTD140 ich już nie ma , zresztą jakoś nie tęsknię specjalnie za nimi bo w Brava JTD CF-3 też już z tego wskazania zrezygnowano .

Napisano

> Niech jeszcze z 5kkm pojeździ, skoro producent zaleca co 35kkm to wymiana co 15-20kkm wydaje mi się

> w sam raz.

Producent twierdzi że ostatni przegląd jest przy 180.000 km.... potem już nie musisz hehe.gif

> Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Producent twierdzi że ostatni przegląd jest przy 180.000 km.... potem już nie musisz

rotfl.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Producent twierdzi że ostatni przegląd jest przy 180.000 km.... potem już nie musisz

Przecież żaden nasz strucel do tylu nie dotrwa. Sprzedamy go i znów będzie miał 90 tys. grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

No dobra, to jest na SSP, ale nie mogłem się powstrzymać grinser006.gif

Napisano

> Na pewno w MJTD140 ich już nie ma , zresztą jakoś nie tęsknię specjalnie za nimi bo w Brava JTD

> CF-3 też już z tego wskazania zrezygnowano .

Ja mam kropeczki.

Napisano

> Ja mam kropeczki.

Najwidoczniej jest już u mnie inny soft w BC .

Po przekręceniu kluczyka jest od razu wykonywany tylko zwykły check , potem komunikat check OK i tyle .

A w instrukcji do Stilo z 2005r już nie ma słowa o wskazaniu poziomu , w przeciwieństwie do tej z 2004r (strona33) .

• 6 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Niecałe 4kkm temu zmieniałem oliwkę i filterek, o dziwo weszło do max tylko 4L.

Jadę Ci ja sobie dzisiaj, jak nie ja to jest w trybie emeryt-stajl, czyli bardo spokojnie, prędkości do 60-70km/h na 3 pasmowej drodze.

Jadę sobie spokojnie bom najedzony i wy270747800-sex.gif a ten nagle piszczy i wywala komunikat Low oil level - check oil level. Ponieważ ciśnienie smarowania było to spokojnie przejechałem jeszcze kilkaset metrów w poszukiwaniu poziomego miejsca do zatrzymania.

Zgasiłem silnik, ponownie włączyłem zapłon i komunikat(plus oczywiście kontrolka) nadal był.

Po minucie od zatrzymania wyciągam bagnet(oczywiście znam magiczne metody sprawdzania poziomu oleju w tym silniku) a tam pustynia, znaczy ktoś się nie bał i zajumał cały olej z miski.

Wczoraj jak podjechałem do kumpla Krowa zostawiała za sobą szlaczek, ale wydawało mi się, że to woda z klimatyzacji.

Zapaliłem papierosa i ponowiłem w połowie papierosa sprawdzenie poziomu i okazało się, że olej zaczyna się pojawiać, do końca papierosa pojawiło się ~1/3 stanu, więc w normie. Dla czystego sumienia dolałem mu 0,5L i niby jest teraz max. Zanim pojechałem dalej to cofnąłem i sprawdziłem czy nie ma pod autkiem plamy, ale było sucho.

Co jest do diabła grane? Jest tam jakiś zawór, który powoduje, że olej nie wraca do miski?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jest tam jakiś zawór, który powoduje, że olej nie wraca do miski?

na pewno jest w filtrze ale olej ciurka sobie z wierzchu głowicy kanałami do miski więc tu nie ma możliwości przyblokowania chyba, że teraz robią jakaś kombinacje i jest jedna droga powrotu oleju z góry silnika na dół i jeszcze cos tam "pchają" (zawór np.) ale to jest bez sensu i wbrew zdrowemu rozsądkowi w konstrukcji silnika. screwy.gif

ot tak sobie pomyślałem.

Twoje objawy, bez sensu i pomysłu na przyczynę choć za młodu pare silników rozbebeszyłem do ostatniej nakrętki.

Napisano
  • Autor

> na pewno jest w filtrze ale olej ciurka sobie z wierzchu głowicy kanałami do miski więc tu nie ma

> możliwości przyblokowania chyba, że teraz robią jakaś kombinacje i jest jedna droga powrotu

> oleju z góry silnika na dół i jeszcze cos tam "pchają" (zawór np.) ale to jest bez sensu i

> wbrew zdrowemu rozsądkowi w konstrukcji silnika.

> ot tak sobie pomyślałem.

> Twoje objawy, bez sensu i pomysłu na przyczynę choć za młodu pare silników rozbebeszyłem do

> ostatniej nakrętki.

Najciekawsze jest, że dzieje się to jak jadę spokojnie, jak jeżdżę normalnie to się to nie zdarza. Jeszcze mógłbym to zrozumieć na bardzo szybko pokonywanych zakrętach, ale na prostym, równym odcinku przy prędkości śpiącego ślimaka?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Najciekawsze jest, że dzieje się to jak jadę spokojnie, jak jeżdżę normalnie to się to nie zdarza.

> Jeszcze mógłbym to zrozumieć na bardzo szybko pokonywanych zakrętach, ale na prostym, równym

> odcinku przy prędkości śpiącego ślimaka?

> Pozdrawiam BAS

Kolega Cacus i chyba Kazu, mieli w Krowach podobne przypadłości.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Kolega Cacus i chyba Kazu, mieli w Krowach podobne przypadłości.

Pamiętasz może o co chodziło?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Pamiętasz może o co chodziło?

> Pozdrawiam BAS

Przypuszczam ze czujnik glupieje, bedzie zasyfiony i robi takie cuda.Mi oleju nic nie ubywa a on potrafi wywalic blad ze ma malo oleju.

Nawet czytalem na forum Alfoholicy ze tez mieli taki problem ze olej w silniku byl a auto wywalalo komunikat ze go za malo ma.Ja nie dolewam nic, bo jak kiedys dolalem to bylo ponad max.

Napisano

> Najciekawsze jest, że dzieje się to jak jadę spokojnie, jak jeżdżę normalnie to się to nie zdarza.

wyglada jakby pompa oleju dawała za małe cisnienie na niskich obrotach. sprawdzałes juz ja moze?

Napisano

> wyglada jakby pompa oleju dawała za małe cisnienie na niskich obrotach. sprawdzałes juz ja moze?

A to nie swiecila by sie wtedy kontrolka w ksztalcie oliwiarki?A nie bagnecik z kropelka.

Napisano
  • Autor

> wyglada jakby pompa oleju dawała za małe cisnienie na niskich obrotach. sprawdzałes juz ja moze?

Komunikat wyraźnie mówi o niskim poziomie oleju a nie o jego ciśnieniu.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Przypuszczam ze czujnik glupieje,

Ok, ale czym w takim razie wytłumaczysz, że minutę po zgaszeniu silnika jest pustynia na bagnecie?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Ok, ale czym w takim razie wytłumaczysz, że minutę po zgaszeniu silnika jest pustynia na bagnecie?

> Pozdrawiam BAS

Sam jestem ciekaw,Ale poki co nic nie pokojacego sie dzieje u mnie, zacznij sie martwic jak glowna kontrolka oleju sie zaswieci, a czujnik sprobowac wyczyscic lub wymienic na new.

Napisano
  • Autor

> Sam jestem ciekaw,Ale poki co nic nie pokojacego sie dzieje u mnie, zacznij sie martwic jak glowna

> kontrolka oleju sie zaswieci, a czujnik sprobowac wyczyscic lub wymienic na new.

Tylko po co interesować się czujnikiem skoro minutę po zatrzymaniu nie ma oleju na bagnecie(cały jest suchy)?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Tylko po co interesować się czujnikiem skoro minutę po zatrzymaniu nie ma oleju na bagnecie(cały

> jest suchy)?

> Pozdrawiam BAS

Tylko gdzie 5l, oleju moze sie schowac??Ja olej zawsze sprawdzam po 15 minutach, nigdy go od razu.

A sprawdzales FES-em ile pokazuje procentowo oleju??

Napisano
  • Autor

> Tylko gdzie 5l, oleju moze sie schowac??

Myślę, że gdzieś chowa się 1-2L oleju.

> Ja olej zawsze sprawdzam po 15 minutach, nigdy go od razu.

Tu nie chodzi o to, żeby pomiar był dokładny, ale 5w30, czyli pełen syntetyk jest na tyle rzadkim olejem, zwłaszcza w temperaturze roboczej, że minutę po zgaszeniu coś powinno być na bagnecie a nie ma. Ewidentnie olej gdzieś się zatrzymuje.

W misce olejowej, podczas jazdy, musi zawsze być pewien poziom oleju bo inaczej będzie komunikat o zbyt niskim poziomie oleju, sprawdź u siebie, minutę po zatrzymaniu będziesz miał olej na bagnecie, może trochę go brakować, ale jeśli masz po nocy poziom max to zaraz po jeździe będzie co najmniej w połowie między min a max.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Myślę, że gdzieś chowa się 1-2L oleju.

Opisywałem już swoje przygody z tą kontrolką przy okazji dyskusji o oleju.

Coś jest z pomiarem poziomu w tych silnikach zjeb@#$ angryfire.gif

W 115KM był ładny, kropkowy

Ostatnio 01.05.2012 przy trasie 200km ponownie zapaliła mi się kontrolka i komunikat "niski stan oleju", po jakichś 5 km zjechałem na stację, zgasiłem silnik, odeczekałem 3min i silnik uruchomiony - juz bez kontrolki. Nie zapaliła się już do końca trasy (czyli jakieś 50km), ani do tej pory. Oleju nie uzupełniałem - rano na bagnecie jest w połowie.

Co ciekawsze zapala mi się zawsze przy robieniu dłuższej trasy... confused.gif, nigdy w mieście...

Napisano
  • Autor

> Ostatnio 01.05.2012 przy trasie 200km ponownie zapaliła mi się kontrolka i komunikat "niski stan

> oleju", po jakichś 5 km zjechałem na stację, zgasiłem silnik, odeczekałem 3min i silnik

> uruchomiony - juz bez kontrolki.

Szkoda, że nie sprawdziłeś poziomu na bagnecie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Szkoda, że nie sprawdziłeś poziomu na bagnecie.

> Pozdrawiam BAS

Ja dzis sprawdzilem stan bagnetu po zaswieceniu sie niby niskiego poziomu oleju, i bagnet nie byl suchy.

Napisano
  • Autor

> Ja dzis sprawdzilem stan bagnetu po zaswieceniu sie niby niskiego poziomu oleju, i bagnet nie byl

> suchy.

A ile było na bagnecie? Jaki czas upłynął od zgaszenia silnika?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> A ile było na bagnecie? Jaki czas upłynął od zgaszenia silnika?

> Pozdrawiam BAS

Uplynelo kolo minuty, oleju normalnie mam ciut powyzej polowy, a po sprawdzeniu po tej minucie bylo ciut ponizej polowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.