Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sztywny hol przepisy [ PL i EU ]

Featured Replies

Napisano

czy ktos wie jakie sa przepisy dotyczace holowania osobowki na sztywnym holu ? (malucha) w pl i w de ?

cos mi sie obilo o uszy ze sie pozmienialy przepisy ?

mozna po autobanie ?

Napisano

> czy ktos wie jakie sa przepisy dotyczace holowania osobowki na sztywnym holu ? (malucha) w pl i w

> de ?

> cos mi sie obilo o uszy ze sie pozmienialy przepisy ?

> mozna po autobanie ?

Przepisy sie nie zmienily, mozna na sztywnym holu - z tego co pamietam to dlugosc do 3m. Na autostrade wjezdzac nie wolno - karalne i to srogo.

Pozostaje Ci wiec holowanie po terenie niezabuowanym - ograniczen predkosci podczas holwania brak. Musiszmmiec jedynie wlacone swiatla awaryjne - oba pojazdy.

wink.gif

Napisano

a od kiedy światła awaryjne...

mają być włączone światła pozycyjne, kierunkowskazami daje się znać co i jak.

Napisano

> czy ktos wie jakie sa przepisy dotyczace holowania osobowki na sztywnym holu ? (malucha) w pl i w

> de ?

> cos mi sie obilo o uszy ze sie pozmienialy przepisy ?

> mozna po autobanie ?

Nie mozna po autostradzie, bo to w dalszym ciagu holowanie pojazdu, a nie przyczepy.

Wyciag z przepisow dotyczacych holowania pojazdow:

Art. 31.

1. Kierujący może holować pojazd silnikowy tylko pod warunkiem, że:

1. prędkość pojazdu holującego nie przekracza 30 km/h na obszarze zabudowanym i 60 km/h poza tym obszarem;

2. pojazd holujący ma włączone światła mijania również w okresie dostatecznej widoczności;

3. w pojeździe holowanym znajduje się kierujący mający uprawnienie do kierowania tym pojazdem, chyba że pojazd jest holowany w sposób wykluczający potrzebę kierowania nim;

4. pojazd holowany jest połączony z pojazdem holującym w sposób wykluczający odczepienie się w czasie jazdy; nie dotyczy to holowania motocykla, który powinien być połączony z pojazdem holującym połączeniem giętkim w sposób umożliwiający łatwe odczepienie;

5. pojazd holowany, z wyjątkiem motocykla, jest oznaczony z tyłu po lewej stronie ostrzegawczym trójkątem odblaskowym, a w okresie niedostatecznej widoczności ma ponadto włączone światła pozycyjne; zamiast oznaczenia trójkątem odblaskowym pojazd holowany może wysyłać żółte sygnały błyskowe w sposób widoczny dla innych uczestników ruchu;

6. w pojeździe holowanym na połączeniu sztywnym jest sprawny co najmniej jeden układ hamulców, a w pojeździe holowanym na połączeniu giętkim - dwa układy;

7. odległość między pojazdami wynosi nie więcej niż 3 m przy połączeniu sztywnym, a od 4 do 6 m przy połączeniu giętkim, przy czym połączenie jest oznakowane na przemian pasami białymi i czerwonymi albo zaopatrzone w chorągiewkę barwy żółtej lub czerwonej; przepisu tego nie stosuje się w razie holowania pojazdów jednostek wojskowych podporządkowanych Ministrowi Obrony Narodowej.

2. Zabrania się holowania:

1. pojazdu o niesprawnym układzie kierowniczym lub o niesprawnych hamulcach, chyba że sposób holowania wyklucza potrzebę ich użycia;

2. pojazdu za pomocą połączenia giętkiego, jeżeli w pojeździe tym działanie układu hamulcowego uzależnione jest od pracy silnika, a silnik jest unieruchomiony;

3. więcej niż jednego pojazdu, z wyjątkiem pojazdu członowego;

4. pojazdem z przyczepą (naczepą);

5. na autostradzie, z wyjątkiem holowania przez pojazdy przeznaczone do holowania do najbliższego wyjazdu lub miejsca obsługi podróżnych.

3. W razie holowania pojazdu w sposób wykluczający potrzebę kierowania nim lub użycia hamulców, rzeczywista masa całkowita pojazdu holowanego nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu holującego.

Cignalem malca na zlot do Zvolenia na sztywnym rowniez przez przejscie graniczne gdy jeszcze byly kontrole i panowie jedynie zapytali czy tak mozna.

Ja na wszelki wypadek mialem ze soba wlasnie w ten sposob wydrukowany wyciag z przepisow (chodzi szczegolnie o boldy) i w razie czego gotowy bylem pokazac go policjantowi. Oczywiscie uznalbym wyzszosc, gdyby pokazal mi jakis przepis jednoznacznie zabraniajacy holowanie pojazdu na sztywnym.

Napisano

> Pozostaje Ci wiec holowanie po terenie niezabuowanym - ograniczen predkosci podczas holwania brak.

Oj przestan szerzyc herezje, bo wlasnie holowanie jest mocno obwarowane przepisami i ograniczeniami. Zapoznaj sie z wyciagiem z art. 31., ktory wrzucilem przed chwila.

> Musiszmmiec jedynie wlacone swiatla awaryjne - oba pojazdy.

Zadnych awaryjnych!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Co najwyzej holownik moze wysylac swiatlo barwy zoltej migajacej. Poza tym obowiazuja standardowe swiatla.

Ja w swoim mialem wyprowadzone z przodu w bagazniku gniazdo elektryczne przyczepy i podlaczalem sie przewodem wtyk-wtyk pomiedzy holownikiem i maluchem tak, ze z tylu malucha dzialaly te same swiatla co w holowniku.

Napisano

> Przepisy sie nie zmienily, mozna na sztywnym holu - z tego co pamietam to dlugosc do 3m. Na

> autostrade wjezdzac nie wolno - karalne i to srogo.

> Pozostaje Ci wiec holowanie po terenie niezabuowanym - ograniczen predkosci podczas holwania brak.

hehe.gifboje_sie.gif taka niewiedza mnie przeraża....

To co kolega żuraw wrzucił .... wyjaśnia całą sytuacje i zanim ktoś zacznie pisać takie bzdury niech najpierw zajrzy do kodeksu.

Zamiast trójkąta można użyć również żółtego sygnału błyskowego.

Napisano

Niektórzy mówią, że długość linki ma być 4-6 m, co oczywiście jest nieprawdą.. Odległość między pojazdami ma być taka jak w przytoczonym fragmencie PoRD ..

Hol sztywny, składany można sobie kupić na allegro - fajna rzecz !!

Napisano

> Oj przestan szerzyc herezje, bo wlasnie holowanie jest mocno obwarowane przepisami i

> ograniczeniami.

> Zadnych awaryjnych!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Co najwyzej holownik moze wysylac swiatlo barwy zoltej

> migajacej. Poza tym obowiazuja standardowe swiatla.

Nie szerzy herezji, tylko odpowiedział na drugą część pytania zapominąjąc dodać że chodzi o obszar Niemiec.

W D przepisy dotyczące holowania w paru ważnych punktach są skrajnie przeciwstawne do tych w PL.

Regulują to w sposób krótki i jasny dwa paragrafy: §15a i §33 StVO

Cytaty:

"...§15a Abschleppen von Fahrzeugen

(1) Beim Abschleppen eines auf der Autobahn liegengebliebenen Fahrzeugs ist die Autobahn (Zeichen 330.1) bei der nächsten Ausfahrt zu verlassen.

(2) Beim Abschleppen eines außerhalb der Autobahn liegengebliebenen Fahrzeugs darf nicht in die Autobahn eingefahren werden.

(3) Während des Abschleppens haben beide Fahrzeuge Warnblinklicht einzuschalten.

(4) Krafträder dürfen nicht abgeschleppt werden.

...

§33 Schleppen von Fahrzeugen

(1) Fahrzeuge, die nach ihrer Bauart zum Betrieb als Kraftfahrzeug bestimmt sind, dürfen nicht als Anhänger betrieben werden. Die Verwaltungsbehörden (Zulassungsbehörden) können in Einzelfällen Ausnahmen genehmigen.

(2) Werden Ausnahmen nach Absatz 1 genehmigt, so gelten folgende Sondervorschriften:

Das schleppende Fahrzeug darf jeweils nur ein Fahrzeug mitführen. Dabei muß das geschleppte Fahrzeug durch eine Person gelenkt werden, die die beim Betrieb des Fahrzeugs als Kraftfahrzeug erforderliche Fahrerlaubnis besitzt. Satz 2 gilt nicht, wenn die beiden Fahrzeuge durch eine Einrichtung verbunden sind, die ein sicheres Lenken auch des geschleppten Fahrzeugs gewährleistet, und die Anhängelast nicht mehr als die Hälfte des Leergewichts des ziehenden Fahrzeugs, jedoch in keinem Fall mehr als 750 kg beträgt.

Das geschleppte Fahrzeug unterliegt nicht den Vorschriften über das Zulassungsverfahren.

Das geschleppte Fahrzeug bildet mit dem ziehenden Fahrzeug keinen Zug im Sinne des § 32.

Bezüglich der §§ 41, 53, 54, 55 und 56 gilt das geschleppte Fahrzeug als Kraftfahrzeug.

§ 43 Abs. 1 Satz 2 und 3 sowie Absatz 4 Satz 1 ist nicht anzuwenden.

Fahrzeuge mit einem zulässigen Gesamtgewicht von mehr als 4 t dürfen nur mit Hilfe einer Abschleppstange mitgeführt werden.

Die für die Verwendung als Kraftfahrzeug vorgeschriebenen oder für zulässig erklärten lichttechnischen Einrichtungen dürfen am geschleppten Fahrzeug angebracht sein. Soweit sie für Anhänger nicht vorgeschrieben sind, brauchen sie nicht betriebsfertig zu sein."

Fazit:

to co napisła andy7 +

- holowanie dozwolone m.in. tylko w sytuacjach awaryjnych,

- holowanie na autostradzie tylko do najbliższego zjazdu,

- "ciaganie się przez cały kraj" niedozwolone,

- hol sztywny dozwolony, od 4t DMC jedyny dopuszczalny.

Koniec, kropka.

Napisano

> Nie szerzy herezji, tylko odpowiedział na drugą część pytania zapominąjąc dodać że chodzi o obszar

> Niemiec.

> W D przepisy dotyczące holowania w paru ważnych punktach są skrajnie przeciwstawne do tych w PL.

> Regulują to w sposób krótki i jasny dwa paragrafy: §15a i §33 StVO

> Cytaty:

A mozesz je przetlumaczyc, bo moj niemiecki jest jakby go nie bylo.

> Fazit:

> to co napisła andy7 +

> - holowanie dozwolone m.in. tylko w sytuacjach awaryjnych,

> - holowanie na autostradzie tylko do najbliższego zjazdu,

> - "ciaganie się przez cały kraj" niedozwolone,

> - hol sztywny dozwolony, od 4t DMC jedyny dopuszczalny.

> Koniec, kropka.

Napisz wszystko jak to sie ma na terenie Niemiec w kilku punktach w naszym jezyku i bedzie latwiej rozawiac, bo na razie w dalszym ciagu nie widze zadnej informacji o koniecznosci stosowania swiatel awaryjnych.

Napisano

> Przepisy sie nie zmienily, mozna na sztywnym holu - z tego co pamietam to dlugosc do 3m. Na

Chryste panie...

Człowieku, gdzie i za ile kupiłeś prawo jazdy...

OMG...

Napisano

> Napisz wszystko jak to sie ma na terenie Niemiec w kilku punktach w naszym jezyku i bedzie latwiej

> rozawiac, bo na razie w dalszym ciagu nie widze zadnej informacji o koniecznosci stosowania

> swiatel awaryjnych.

Proponuję na przyszłość czytać ze zrozumieniem i większą uwagą:

andy7 napisał:

"... Musiszmmiec jedynie wlacone swiatla awaryjne - oba pojazdy..."

potem szafir napisał:

"... Fazit: to co napisła andy7 + ...

"...§15a

...

(3) Während des Abschleppens haben beide Fahrzeuge Warnblinklicht einzuschalten..." => W czasie holowania oba pojazdy mają włączone światła awaryjne.

Reszta później, teraz czas na co innego.

Napisano

> A jest to rozumiane dokładnie jako światła awaryjne, czy jako ogólnie światło ostrzegawcze?

Kierunek to "Fahrtrichtungsanzeiger" (ach ta utlralogiczność i megapraktyczność języka niemieckiego cool.gif).

"Warnblinklicht" zinterpretowałbym jako migające światło ostrzegawcze (od "warnen" - otrzegać).

PZDR

Napisano

> "Warnblinklicht" zinterpretowałbym jako migające światło ostrzegawcze (od "warnen" - otrzegać).

> PZDR

Też mi się tak wydaje waytogo.gif Jest to używane w stosunku do "awaryjek", ale może być też chyba stosowane do światła ostrzegawczego jako takiego - czyli nie przaśny trójkąt, a migające światło ostrzegawcze na aucie holowanym + drugie na holowniku ok.gif

Napisano
  • Autor

> a od kiedy światła awaryjne...

> mają być włączone światła pozycyjne, kierunkowskazami daje się znać co i jak.

to akurat nie problem bo instalacja el auta jest podlaczona z kostką na haku

Napisano

> A jest to rozumiane dokładnie jako światła awaryjne, czy jako ogólnie światło ostrzegawcze?

swiatla awaryjne

Napisano

> Kierunek to "Fahrtrichtungsanzeiger" (ach ta utlralogiczność i megapraktyczność języka niemieckiego

> ).

> "Warnblinklicht" zinterpretowałbym jako migające światło ostrzegawcze (od "warnen" - otrzegać).

> PZDR

Ale instrukcja obslugi samochodow jako warnblinklicht albo warnbliner interpretuje wlasnie swiatla awaryjne.

Napisano

Zaznacz, ze piszesz o przepisach na terenie Niemiec.

Napisano

> Chryste panie...

> Człowieku, gdzie i za ile kupiłeś prawo jazdy...

> OMG...

Nie panikuj. Andy po prostu nie dodal, ze pisze o przepisach w Niemczech.

Napisano
  • Autor

tu w NL tez tak widzialem debili jak holuje auto i oba auta na awaryjnych a ty musisz zgadywac co on ma zamiar zrobic? sciana.gif

Napisano

> tu w NL tez tak widzialem debili jak holuje auto i oba auta na awaryjnych a ty musisz zgadywac co

> on ma zamiar zrobic?

Wybor nalezy do Ciebie. Mozesz albo zgadywac albo po prostu trzymac troche wiekszy odstep i zachowac wzomozona czujnosc czy jak to sie tam urzedowo nazywa. W kazdym razie jakims strasznym problemem to nie jest bo raczej rzadko zdarzaja sie akcje zeby ludzie sie przez pol kraju holowali.

Napisano
  • Autor

> Wybor nalezy do Ciebie. Mozesz albo zgadywac albo po prostu trzymac troche wiekszy odstep i

> zachowac wzomozona czujnosc czy jak to sie tam urzedowo nazywa. W kazdym razie jakims

> strasznym problemem to nie jest bo raczej rzadko zdarzaja sie akcje zeby ludzie sie przez pol

> kraju holowali.

nie mowie o polowie kraju ale mialem taki przypadek ze jade prosto a gosciu z naprzeciwka na awaryjnych i hop skreca w lewo przedemnie. nie wiem co on se myslal ? ze zdazy czy cos ? on zdazyl ale nie pomyslal ze ma auto drugie na linie ktore juz moze nie zdazyc i musialem hamowac zeby nie przywalic...

albo jak jechali dwa debile po duzym rondzie i na awaryjnych sciana.gif

Napisano

> nie mowie o polowie kraju ale mialem taki przypadek ze jade prosto a gosciu z naprzeciwka na

> awaryjnych i hop skreca w lewo przedemnie. nie wiem co on se myslal ? ze zdazy czy cos ? on

> zdazyl ale nie pomyslal ze ma auto drugie na linie ktore juz moze nie zdazyc i musialem

> hamowac zeby nie przywalic...

> albo jak jechali dwa debile po duzym rondzie i na awaryjnych

No ja Cie rozumiem, ale przepisy sa takie jak sa. Z jednej strony dobrze, ze z daleka widac, ze cos z autem nie tak z drugiej do bani, ze sygnalizatory kierunku sa bezuzytecztne w takim wypadku. pozostaje zasada mocno ograniczonego zaufania i tyle.

Czy masz jezscze jakies pytania odnosnie holowania na sztywnym holu na terenie Niemiec?

Napisano
  • Autor

> No ja Cie rozumiem, ale przepisy sa takie jak sa. Z jednej strony dobrze, ze z daleka widac, ze cos

> z autem nie tak z drugiej do bani, ze sygnalizatory kierunku sa bezuzytecztne w takim wypadku.

> pozostaje zasada mocno ograniczonego zaufania i tyle.

> Czy masz jezscze jakies pytania odnosnie holowania na sztywnym holu na terenie Niemiec?

moim zdaniem najlepiej trojkat z tylu za szybe i normalnie kierunkowskazy

a co do holowania to juz nie mam bo wiem ze juz ten pomysl odpada,bede musial malucha na lawete wrzucic , albo nim jechac zlosnik.gif

Napisano

> moim zdaniem najlepiej trojkat z tylu za szybe i normalnie kierunkowskazy

Coz, w Niemczech sie nie da...

> a co do holowania to juz nie mam bo wiem ze juz ten pomysl odpada,bede musial malucha na lawete

> wrzucic , albo nim jechac

A chcesz nim jechac przez Niemcy, do Niemiec czy z Niemiec?

Jak auto jest jezdzace i w stanie pozwalajacym na bezpieczne poruszanie sie to zolte blachy i jazda. To moim zdaniem wygodniejsze niz sztywny hol i tluczenie sie landowkami.

Napisano

> moim zdaniem najlepiej trojkat z tylu za szybe i normalnie kierunkowskazy

> a co do holowania to juz nie mam bo wiem ze juz ten pomysl odpada,bede musial malucha na lawete

> wrzucic , albo nim jechac

Dobrze by bylo jeszcze orientowac sie jak sie maja przepisy do sprawy przeprowadzek i korzystania z holowania pojazdu. Przykladowe linki

Napisano
  • Autor

> Coz, w Niemczech sie nie da...

> A chcesz nim jechac przez Niemcy, do Niemiec czy z Niemiec?

> Jak auto jest jezdzace i w stanie pozwalajacym na bezpieczne poruszanie sie to zolte blachy i

> jazda. To moim zdaniem wygodniejsze niz sztywny hol i tluczenie sie landowkami.

jezdzic wszystko jezdzi i dziala ale to nadal maluch

musze go z PL do NL przetransportowac

moja srednia zawsze ok 160 +- jak jade a jak mam pomyslec ze maluchem w porywach 100 na godzine grinser006.gif to mi sie odechciewa

Napisano

> Dobrze by bylo jeszcze orientowac sie jak sie maja przepisy do sprawy przeprowadzek i korzystania z

> holowania pojazdu. Przykladowe linki

Przykladowe linki do hasla towing bar na YT? A co to wnosi do temtu?

Napisano

> jezdzic wszystko jezdzi i dziala ale to nadal maluch

Da rade!

> musze go z PL do NL przetransportowac

> moja srednia zawsze ok 160 +- jak jade a jak mam pomyslec ze maluchem w porywach 100 na godzine to

> mi sie odechciewa

ja bym jechal na kolach i tyle. Po wjezdzie na teren niemiec wykupil zolte tablice i jazda dalej. ewentualnie najpierw jechac maluchem do NL a potem dopiero go sprzedac kobiecie. Nie bedzie problemu z rejstracjami.

Napisano
  • Autor

> Dobrze by bylo jeszcze orientowac sie jak sie maja przepisy do sprawy przeprowadzek i korzystania z

> holowania pojazdu. Przykladowe linki

w NL tu widzialem jednego kampera ktory wlasnie mial taki sztywny hol a zanim smarta ciagnol i dlatego te pytanie zadalem

Panowie bo moze nie wyrazilem sie wystarczajaco jasno

sztywny hol o ktory mi chodzilo to taki na mysli mialem

285411213-1825756620_4.jpeg

post-28577-14352514374633_thumb.jpeg

Napisano
  • Autor

> Da rade!

> ja bym jechal na kolach i tyle. Po wjezdzie na teren niemiec wykupil zolte tablice i jazda dalej.

> ewentualnie najpierw jechac maluchem do NL a potem dopiero go sprzedac kobiecie. Nie bedzie

> problemu z rejstracjami.

taki plan jest, ubezpieczenie i przeglad sa jeszcze wazne wiec to nie problem, chodzi o podroz samą .... no i te miny niemocow grinser006.gif

Napisano

> Przykladowe linki do hasla towing bar na YT? A co to wnosi do temtu?

No jak to co - sedno tematu. To jest wlasnei sztywy hol i taki wlasnie sztywny stosuje sie do malucha, Ja zrozumialem od razu i dlatego wyboldowalem najwazniejsze punkty w przepisach PL dotyczace braku kierowcy i sprawnego ukladu hamulcowego.

Napisano

> w NL tu widzialem jednego kampera ktory wlasnie mial taki sztywny hol a zanim smarta ciagnol i

> dlatego te pytanie zadalem

> Panowie bo moze nie wyrazilem sie wystarczajaco jasno

> sztywny hol o ktory mi chodzilo to taki na mysli mialem

Quote:

1) Fahrzeuge, die nach ihrer Bauart zum Betrieb als Kraftfahrzeug bestimmt sind, dürfen nicht als Anhänger betrieben werden

Pojazdy, ktore z powodu swojej budowy sa samochodami nie moga byc uzywane jako przyczepy.

Samochod zawsze bedzie samochodem i bedzie tak traktowany. Niezaleznie od tego jak jak bedzie zbudowany sztywny hol nie zmieni on samochodu osobwego w przyczepe a co za tym idzie nie da Ci mozliwosci holowania go autostrada. Najszybciej bedzie jechac na kolach albo na lawecie. Osobiscie preferowalbym na wlasnych kolach jesli stan auta daje jakies nadzieje, ze nie rozkrraczy sie w polowie drogi wink.gif

Mowicy po niemiecku nich mi wybacza moje tlumaczenie wink.gif

Napisano

> taki plan jest, ubezpieczenie i przeglad sa jeszcze wazne wiec to nie problem, chodzi o podroz samą

> .... no i te miny niemocow

Miny Niemcow beda calkiem normalne. Na tutejszych autostradach moizna spotkac kompletnie wszystko. Fiat Bambini tez sie trafia i ludzie przewaznie traktuja te auta jako old/youngtimery. reakcje sa pozytywne ok.gif

Napisano

> No jak to co - sedno tematu. To jest wlasnei sztywy hol i taki wlasnie sztywny stosuje sie do

> malucha, Ja zrozumialem od razu i dlatego wyboldowalem najwazniejsze punkty w przepisach PL

> dotyczace braku kierowcy i sprawnego ukladu hamulcowego.

z ciekawosci. a jak blokujesz uklad kierowniczy w maluchu?

Napisano

> Quote:

> 1) Fahrzeuge, die nach ihrer Bauart zum Betrieb als Kraftfahrzeug bestimmt sind, dürfen nicht als

> Anhänger betrieben werden

> Pojazdy, ktore z powodu swojej budowy sa samochodami nie moga byc uzywane jako przyczepy.

Widzisz - kraj z ktorego ma byc start i kraj, w ktorym ma byc meta spokojnie akceptuja taka forme holowania pojazdu. Po drodze wlasnie sa Niemcy i zdaje sie ze to wlasnie niemieckie prawo o rochu drogowym zadecyduje o mozliwosci takiej jazdy lub nie.

Napisano
  • Autor

> Quote:

> 1) Fahrzeuge, die nach ihrer Bauart zum Betrieb als Kraftfahrzeug bestimmt sind, dürfen nicht als

> Pojazdy, ktore z powodu swojej budowy sa samochodami nie moga byc uzywane jako przyczepy.

> Samochod zawsze bedzie samochodem i bedzie tak traktowany. Niezaleznie od tego jak jak bedzie

> zbudowany sztywny hol nie zmieni on samochodu osobwego w przyczepe a co za tym idzie nie da Ci

> mozliwosci holowania go autostrada. Najszybciej bedzie jechac na kolach albo na lawecie.

> Osobiscie preferowalbym na wlasnych kolach jesli stan auta daje jakies nadzieje, ze nie

> rozkrraczy sie w polowie drogi

> Mowicy po niemiecku nich mi wybacza moje tlumaczenie

a np takie przyczepy ktore robia z polowy albo tylnej czesci jakiegos auta ? to jest to traktowane normalnie jako przyczepa ? czy podpada pod ten sam przepis ?

Napisano

> z ciekawosci. a jak blokujesz uklad kierowniczy w maluchu?

Wlasnie trzeba go odblokowac, zeby kola same skrecaly. Kluczyki w stacyjce i zdjecie blokady.

EDIT:

Za skrecanie odpowiada kat wyrpzedzenia sworznia zwrotnicy - samochod po ociagieciu przodu w bok sam zaczyna skrecac. Im wiekszy kat wyprzedzenia sworznia tym trudniej wybic samochod z jazdy na wprost i tym latwiej samochod taki powraca do jazdy na wprost.

Napisano
  • Autor

> z ciekawosci. a jak blokujesz uklad kierowniczy w maluchu?

nie blokujesz

Napisano
  • Autor

> Widzisz - kraj z ktorego ma byc start i kraj, w ktorym ma byc meta spokojnie akceptuja taka forme

> holowania pojazdu. Po drodze wlasnie sa Niemcy i zdaje sie ze to wlasnie niemieckie prawo o

> rochu drogowym zadecyduje o mozliwosci takiej jazdy lub nie.

no wlasnie chyba na to wyglada. najchetniej to bym zadzwonil do jakies niemieckiej instytucji za to odpowiedzialej i zapytal ale ja po niemiecku ani be ani me ani kukuryku grinser006.gif

Napisano

> a np takie przyczepy ktore robia z polowy albo tylnej czesci jakiegos auta ?

Taki pojazd przechodzi badanie techniczne i jest rejestrowany jako przyczepa.

> to jest to traktowane

> normalnie jako przyczepa ?

To jest traktowane jako przyczepa bo jest jako przyczepa zarejestrowane.

> czy podpada pod ten sam przepis ?

Nie, nie podpada. pojazd samochodowy nie jest przyczepa. Koniec. Kropka. Nie ma tu miejsca na dodatkowe intepretacje.

Napisano

> Po drodze wlasnie sa Niemcy i zdaje sie ze to wlasnie niemieckie prawo o

> rochu drogowym zadecyduje o mozliwosci takiej jazdy lub nie.

Szafir juz zacytowal wlasciwy fragment mowiacy jaki jest stosunek niemieckiego prawa. Co prawda prawo nie okresla jak sztywny hol ma byc zbudowany, ale bardzo wyraznie mowi, ze pojazd bedacy samochodoem osobowym nie moze byc uzywany jako przyczepa. Innymi slowy ciagnij tego malucha na czym chcesz ale po autostradzie mozesz go ciagnac jedynie na lawecie.

Napisano
  • Autor

> Taki pojazd przechodzi badanie techniczne i jest rejestrowany jako przyczepa.

> To jest traktowane jako przyczepa bo jest jako przyczepa zarejestrowane.

> Nie, nie podpada. pojazd samochodowy nie jest przyczepa. Koniec. Kropka. Nie ma tu miejsca na

> dodatkowe intepretacje.

nie do konca jasne te niemieckie przepisy grinser006.gif ale dobra klocic sie nie bede wink.gif dzieki za info ok.gif

Napisano

> no wlasnie chyba na to wyglada. najchetniej to bym zadzwonil do jakies niemieckiej instytucji za to

> odpowiedzialej i zapytal ale ja po niemiecku ani be ani me ani kukuryku

Chcesz to dzwon, ale odpowiedz bedzie taka jak Ci napisalem - nie mozna holowac samochodu na sztywnym holu po autostradzie poza sytuacjami opisanymi przez szafira. ta czy inna konstrukcja sztywnego holu nie zmieni w tym wypadku nic.

Napisano

> no wlasnie chyba na to wyglada. najchetniej to bym zadzwonil do jakies niemieckiej instytucji za to

> odpowiedzialej i zapytal ale ja po niemiecku ani be ani me ani kukuryku

Swoja droga, jesli nosisz sie z zamiarem holowania na sztywnym do Holandii, o zdecydowanie odradzam, ale nei ze wzgledu na przepisy, ale ze wzgledu na mala wytrzymalosc nadwozia malucha. Nie jest ono przystosowane do ciagniecia za predni pas zbyt dobrze. przedni pas nie jest elementem konstrukcyjnym pojazdu. Mi kiedys zaczelo wyrywac pas podczas holowania na zlot do Zvolenia i po dordze mialem przymusowe spawanie, zeby jakos dojechac. Nie wyobrazam sobei tak jechac z maluchem do NL - nadwozie po protu tego nie przezyje. Dla ciebie jednak najlepszymrowiazaniem bedzie laweta.

Z ciekawosci napsize jeszcze ze w obenym bisie nie mam w ogole tych blaszanych lacznikow prendiego pasa z tylem podlogi, bo nie mam tylu podlogi, ale za to mam wsporniki idace do belki przedniego zawieszenia. I wszystkie sily przenoszone prez sztyeny ida bezposrednio na belke przedniego zawieszenia dzieki czemu nei medzyy sie samego nadwozia. Jakbys tak przygotowal sobie malucha, wtedy molbys go targac na sztywnym do NL.

Inna kwestia jest sama konstrukcja sztywnego holu do malucha. Jak sie dokladnie przyjrzysz filmom, do ktorych link podrzucilem, na wszystkih zobaczysz, ze glowy sworzen do ktorego podlaczasz sztywny jest poziomy w poprzek sztywnego. A w przypadku malucha tak naprawde ciagniesz samochod sruba, ktora przekladasz przez przendi pas, przez co najmniejszego znaczenia nie ma jak sztywny jest sztywny - wytrzymalosc ukladu spoczywa na dwoch srubach, ktorymi sztywny przkrecony jest do nadwozia. I jest to element, ktory w kolejnym sztywnym wyeliminuje - a raz sruba mi sie urwala tuz po jej skreceniu (sreuba twrdosci 10.8!!!), dobrze, ze na parkingu, a nei na drodze, bo hamowania wtedy nie ma, a jak sie sztywny urie to masz niesterowany pocisk wielkosci malucha...

Napisano

> nie do konca jasne te niemieckie przepisy ale dobra klocic sie nie bede dzieki za info

bo ciezko to przetlumaczyc doslownie. Po prostu jesli pojazd z racji swojej budowy jest samochodem osobowym to nie moze byc uzywany jako przyczepa. Wedlug przepisow sa mozliwe wyjatki o ile niemiecki wydzial komunikacji (a dokladniej Zulassungstelle) wada stosowne zezwolenie.

Tyle, ze w Twoim wypadku to raczej nic nie zmiania bo:

a) musialbys najpierw udac sie do niemieckiego Zulassungstelle i ubiegac sie o stosowny kwit. Nie bedzie to niestety zalatwione od reki.

b) musialbys miec papier, ze ten maluch to przyczepa.

Zamiast kombinowac to zwyczajnie przejewdz przez Niemcy na kolach i tyle. Przeciez to chyba bez roznicy czy bedziesz sie holowac z predkoscia 100kmh czy jechac z predkoscia 100kmh, nie?

Po kiego grzyba kombinowac szczegolnie gdy samochod jest zarejestrowany i jezdzacy? Nie masz drugiego kierowcy? Kobieta nie moze z Toba jechac? niewiem.gif

Napisano

> Szafir juz zacytowal wlasciwy fragment mowiacy jaki jest stosunek niemieckiego prawa. Co prawda

> prawo nie okresla jak sztywny hol ma byc zbudowany, ale bardzo wyraznie mowi, ze pojazd bedacy

> samochodoem osobowym nie moze byc uzywany jako przyczepa. Innymi slowy ciagnij tego malucha na

> czym chcesz ale po autostradzie mozesz go ciagnac jedynie na lawecie.

Ale to nie ja bede go ciagnal swiety.gif

Napisano

> Ale to nie ja bede go ciagnal

Zuraw, moj Ty fanie turbomaluchow, toc ja wiem ze ty nie bedziesz. 20.GIF

Ja ino tak napisal coby dobitniej zabrzmialo hehe.gif

Napisano
  • Autor

> bo ciezko to przetlumaczyc doslownie. Po prostu jesli pojazd z racji swojej budowy jest samochodem

> osobowym to nie moze byc uzywany jako przyczepa. Wedlug przepisow sa mozliwe wyjatki o ile

> niemiecki wydzial komunikacji (a dokladniej Zulassungstelle) wada stosowne zezwolenie.

> Tyle, ze w Twoim wypadku to raczej nic nie zmiania bo:

> a) musialbys najpierw udac sie do niemieckiego Zulassungstelle i ubiegac sie o stosowny kwit. Nie

> bedzie to niestety zalatwione od reki.

> b) musialbys miec papier, ze ten maluch to przyczepa.

> Zamiast kombinowac to zwyczajnie przejewdz przez Niemcy na kolach i tyle. Przeciez to chyba bez

> roznicy czy bedziesz sie holowac z predkoscia 100kmh czy jechac z predkoscia 100kmh, nie?

> Po kiego grzyba kombinowac szczegolnie gdy samochod jest zarejestrowany i jezdzacy? Nie masz

> drugiego kierowcy? Kobieta nie moze z Toba jechac?

to ma byc auto na prezent za zdane prawko :D a tu odrazu trasa 1000 km maluchem zlosnik.gif znienawidzi go po 1 dniu albo dwoch 270751858-jezyk.gif zalezy jak dlugo zajmie podroz grinser006.gif

no i pytanie za 100 punktow. czy dojedzie 1000 km 270751858-jezyk.gif?

Napisano

> Quote:

> Samochod zawsze bedzie samochodem i bedzie tak traktowany. Niezaleznie od tego jak jak bedzie

> zbudowany sztywny hol nie zmieni on samochodu osobwego w przyczepe a co za tym idzie nie da Ci

> mozliwosci holowania go autostrada. Najszybciej bedzie jechac na kolach albo na lawecie.

i tu jesteś w błędzie

bo tak samo jak z osobówki można zrobić auto ciężarowe tak samo

można zrobić przyczepę

przykład z Szwajcarii

w DE tez są takie

anhaenger.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.