Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sposób tankowania paliwa ...

Featured Replies

Napisano

Otóż kilka tygodni temu przyjąłem zasadę, że połowę zbiornika wachy traktuje jak stan zerowy i wale na stacja by dobić za 100 zeta. Niby wszystko OK. Paliwo zawsze wtedy jest pod dostatkiem itd. Interesi mnie tylko czy to nie spowoduje starzenia się wachy w baku i kłopotów z odpalanie lub jazdą na takim paliwie. Być może jednak lepiej tankować jak księgowy się zaświeci hmm.gif Jak uważacie ?

Napisano

> Otóż kilka tygodni temu przyjąłem zasadę, że połowę zbiornika wachy traktuje jak stan zerowy i wale

> na stacja by dobić za 100 zeta. Niby wszystko OK. Paliwo zawsze wtedy jest pod dostatkiem itd.

> Interesi mnie tylko czy to nie spowoduje starzenia się wachy w baku i kłopotów z odpalanie lub

> jazdą na takim paliwie. Być może jednak lepiej tankować jak księgowy się zaświeci Jak

> uważacie ?

Jeśli dużo jeździsz, to nie powinno mieć znaczenia.

Ja jednak tankuję wtedy, gdy wskazówka zbliża się do 0, ale raczej nie dopuszczam do zapalenia się rezerwy - wolę mieć trochę paliwa w baku w zapasie, ale nie tak dużo jak Ty zlosnik.gif

Napisano

> Interesi mnie tylko czy to nie spowoduje starzenia się wachy w baku i kłopotów z odpalanie lub

> jazdą na takim paliwie. Być może jednak lepiej tankować jak księgowy się zaświeci Jak

> uważacie ?

Kolejny mit o starzejącym się paliwie ?

5 lat w lanosie utrzymywałem stały poziom paliwa i nigdy nie miałem problemów z tego powodu. Od wiosny robię to samo w Laczku i też nie ma problemu. Oba samochody z gazem.

Kiedyś pewien starszy pan powiedział teorię " czym więcej paliwa w baku tym mniej miejsca na skraplającą się wodę" i uważam że to się sprawdza.

( proszę bez wypocin w stylu: dodatkowe kilogramy, pełen bak paliwa to jak dziecko w samochodzie, itp. )

LPG nigdy nie traktowałem jako jedyne paliwo i nie traktuje do dziś.

Jeśli gaz się kończy w trasie nigdy gorączkowo nie poszukuję najbliższej stacji paliw tylko jadę spokojnie do celu.

Odkąd poruszam się samochodami nigdy nie zabrakło mi paliwa.

Napisano

...a mój dzisiejszy sposób tankowania to za 5,13 pod Auchanem w Warszawie yay.gif

Napisano

> Kolejny mit o starzejącym się paliwie ?

Wlewasz i możesz paliwo w baku i 10 lat trzymać:

hppp_0902_03_z+sta_bil+fuel_stabilizer.jpg

Napisano
  • Autor

> ...a mój dzisiejszy sposób tankowania to za 5,13 pod Auchanem w Warszawie

No ja po 10,50 ...... ale Hrywny zlosnik.gif

Napisano

> Wlewasz i możesz paliwo w baku i 10 lat trzymać:

Nic nigdy nie wlewałem. !!!!!!!!!!!

Napisano

W Leganzie kiedyś stare paliwo było powodem bardzo ciężkiego odpalania w mroźne dni. Pomogło wyjeżdżenie prawie do zera i zalanie świeżynki.

A teraz tankuję zawsze do pełna GTL'a i tankuję po 40 km od zapalenia się księgowego.

Napisano

Witam,

Ja uważam, że trzeba tankować do pełna ale dopiero po zapaleniu się rezerwy, aby ograniczyć straty czasu na ciągle tankowania.

Sam jeżdżę na LPG. LPG tankuje co 300-350km, czyli co kilka dni. Benzynę nalewam raz na kilka miesięcy na 3/4 baku. Jak poziom spadnie do 1/4 to dolewam. Przez kilka lat nie zaobserwowałem problemów ze starzeniem się benzyny. Zarówno gaz jak i benzynę tankuję najczęściej na BP - ale to chyba bez znaczenia.

Nie stosuję żadnych dodatków do paliwa.

Pozdrawiam MK

Napisano

Takie dotankowanie paliwa przy duzym stanie paliwa [częste czy za każdym razem] jest zdajesię nie wskazane jesli ma się dpf-a frown.gif ponieważ komputer tam sobie bierze dane po tankowaniu do przepalania dpfa jeżeli go się niema [dpf-a] to nic nieszkodzi smile.gif

Napisano

Zawsze za 100zl gdy wskazowka spadnie do 1/4, jako ze to LPG latem i na 3-4 miesiace starczy, a zima 1 miesiac przewaznie.

Napisano

> Otóż kilka tygodni temu przyjąłem zasadę, że połowę zbiornika wachy traktuje jak stan zerowy i wale

> na stacja by dobić za 100 zeta. Niby wszystko OK. Paliwo zawsze wtedy jest pod dostatkiem itd.

> jazdą na takim paliwie.

Jakim cudem? Przecież świeżo wlane paliwo miesza się z tym co już było w baku a nie układa warstwami jedno na drugim. Zresztą jak jedziesz to też się miesza.

> Być może jednak lepiej tankować jak księgowy się zaświeci Jak

> uważacie ?

Ja tankuję przed trasami albo jak mam mało (1/4 baku lub mniej). Złapałem się natomiast na tym, że przyjeżdżam na stację, tankuję i jadę nie mając zielonego pojęcia ile to kosztowało.

hehe.gif

Co ciekawe - pytałem żony i ona też tak ma. Tuż po tankowaniu nie ma pojęcia ile zapłaciła i ile kosztuje litr paliwa.

hehe.gifhehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.