Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony caloroczne - aktualny test AS.

Featured Replies

Napisano

> W tej sytuacji wybór masz jeden: "ekstremalne" zimówki, optymalizowane na śnieg, kosztem zachowania

> na suchym i mokrym

I to jest dobrze powiedziane. Bo widzę, że sporo osób ma przekonanie, ze zimowa opona będzie zachowywała się lepiej w każdych warunkach w temperaturach ujemnych. A tu niespodzianka bo nawet letnie mogą okazać się lepsze przy -1...

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> W związku z powyższym, pozdrawiam wszystkich zwolenników letnich i całorocznych opon którym co roku

> pomagam wyjechać z własnego miejsca parkingowego, jednocześnie informując, że nie mam nic

> przeciwko ruszaniu spod świateł trwającemu 3 cykle ich zmiany dzięki Wam zima nabiera

> urozmaicenia.

Oczywiście masz rację hehe.gif, ale jak do tego ma się jeden parametr, który we wsszystkich testach wychodzi podobnie (siła ciągu lub trakcja), jeśli róznica między zimówkami, a całorocznymi nie jest większa niż 10% icon_rolleyes.gif

trakcja%20na%20sniegu.jpg

A może to przez to że gazety kłamią smile.gif

A czy przypadkiem nie gorsze jest założenie bieżnikowanych lub używanych opon zimowych?

Ale Ty zapewne masz pewność, bo na pewno przy wypychaniu (pochwała za bezinteresowną pomoc) czytasz co jest napisane na boku opony i zawsze wypychasz tych co maja całoroczne

Napisano

> W tej sytuacji wybór masz jeden: "ekstremalne" zimówki, optymalizowane na śnieg, kosztem zachowania

> na suchym i mokrym

Ale są opony zimowe, które wychodzą w testach gorzej na śniegu, lepiej na mokrym i suchym, no ale kto by chciał kupić "gorsze" zimówki hehe.gif

P.S. jak dobrze pamiętam to Nokian nawet reklamował, któreś zimówki jako specjalnie na warunki środkowo europejskie, gdzie poza śniegiem, jest mokro, liście itp. (no i w testach na śniegu rzeczywiście nie były potęgą)

Napisano

> P.S. jak dobrze pamiętam to Nokian nawet reklamował, któreś zimówki jako specjalnie na warunki

> środkowo europejskie, gdzie poza śniegiem, jest mokro, liście itp. (no i w testach na śniegu

> rzeczywiście nie były potęgą)

Pamiętam, to było kilka lat temu, gdy marketingowcy usilnie przekonywali swój "target", że nie ma opon uniwersalnych. Przypuszczam, że obecnie ta sama opona może być sprzedawana jako wielosezonowa smile.gif

Napisano

> IMHO tak. Jazda takiego auta to zagłada pieszych.

Kierowcy i pasażerów też.

Ale niech wnioski wyciągnie każdy sam - ja prostej prawdy nie napiszę, bo centomania zaatakuje mnie małą grupą - jakieś 2 mln.

Napisano

> No i najważniejsze - poczytaj testy np. ADAC, które ja uważam za znacznie bardziej wiarygodne. Tam

> padają konkrety i tam można się dowiedzieć, że jednak nie istnieją naprawdę dobre opony, które

> starczą na cały rok...

Ponieważ widzę, że żaden ze zwolenników opon całorocznych nie pofatygował się, żeby zajrzeć do wiarygodnych testów ADAC, to przytoczę jego fragmenty:

link do polskiego skrótu z wyników testu

"Tylko jedna opona [całoroczna] uzyskała ocenę dostateczny . Pozostałe produkty otrzymały ocenę mierny, w czterech przypadkach obniżoną z powodu słabych albo bardzo słabych właściwości jezdnych na drodze pokrytej śniegiem."

"Porównanie wyników z rezultatami testu opon zimowych tej samej wielkości pokazuje, że ogumienie całoroczne zapewnia zimą mniejszy poziom bezpieczeństwa."

"W pewnych sytuacjach zakup opon całorocznych miewa sens, np. w przypadku drugiego samochodu albo pojazdu eksploatowanego okazyjnie i to prawie wyłącznie w płaskim terenie."

link do źródłowego testu

Napisano

> Ponieważ widzę, że żaden ze zwolenników opon całorocznych nie pofatygował się, żeby zajrzeć do

> wiarygodnych testów ADAC, to przytoczę jego fragmenty:

> link do polskiego skrótu z wyników testu

> "Tylko jedna opona [całoroczna] uzyskała ocenę dostateczny . Pozostałe produkty otrzymały ocenę

> mierny, w czterech przypadkach obniżoną z powodu słabych albo bardzo słabych właściwości

> jezdnych na drodze pokrytej śniegiem."

> "Porównanie wyników z rezultatami testu opon zimowych tej samej wielkości pokazuje, że ogumienie

> całoroczne zapewnia zimą mniejszy poziom bezpieczeństwa."

> "W pewnych sytuacjach zakup opon całorocznych miewa sens, np. w przypadku drugiego samochodu albo

> pojazdu eksploatowanego okazyjnie i to prawie wyłącznie w płaskim terenie."

> link do źródłowego testu

Szkoda czasu na takie posty. To mniej więcej tak, jakbyś dyskutował z moherami biglaugh.gif "Od lat siedemdziesiątych jeżdżę na oponach całorocznych i nic się nie dzieje, a wteeeeedy to były zimy panie...., zimówki to marketing...." biglaugh.gif I nie przekonasz biglaugh.gif

Napisano

> I to jest dobrze powiedziane. Bo widzę, że sporo osób ma przekonanie, ze zimowa opona będzie

> zachowywała się lepiej w każdych warunkach w temperaturach ujemnych. A tu niespodzianka bo

> nawet letnie mogą okazać się lepsze przy -1...

Sporo osób ma w ogóle przekonanie, że zimówka jest lepsza w KAŻDYCH warunkach hehe.gif

Napisano

> "W pewnych sytuacjach zakup opon całorocznych miewa sens, np. w przypadku drugiego samochodu albo

Przecież to samo napisałem wcześniej.

Całoroczne wystarczą do samochodu miejskiego, na zakupy. Tam nie ma sensu używać dwóch kompletów opon. Co innego do samochodu, który ma jeździć wszędzie, wozić rodzinę.

Moje drugie autko rocznie robi kilka tyś km i to tylko po zawsze odśnieżonych ulicach miasta od domu do pracy.

I jaki sens ma kupno dwóch kompletów kół i opon?

Napisano

> Zapewne da się i zapewne Chińskie gumy będą coraz lepsze w rankingu bezwzględnym, w rankingi

> cena/jakość już zajmują czołowe pozycje. Wszyscy najwięksi producenci, wszystkiego produkują e

> Chinach, bo jest tanio. Tak jest tanio, czy jest dobrze zależy tak naprawdę tylko od

> składającego zamówienie - moja firma importuje z Chin zupełnie inny towar i wiem, że jeśli

> odpowiednio wynegocjuję, przypilnuję i zapłacę - to otrzymam produkt odpowiedniej jakości,

> który jest dużo tańszy, niż ten produkowany w UE lub USA. Życzę wszystkim Autokącikowiczom

> dobrych i tanich opon z Chin.

A to wiadomo, że towar z Chin jest dobrej jakości jeżeli firma zlecająca zamówienie odpowiednio zapłaciła za produkcje ok.gif

Napisano

> W zeszlym roku przejechalem 35 kkm - na calorocznych. Wiec musisz zaczac sobie takie cos wyobrazac,

> bo to mozliwe. I nie przejechalem tego dystansu po miescie, wrecz przeciwnie - 85% trasa

Ty morderco niewiniątek i nienarodzonych - jak mogłeś? Przecież jedynie słuszne jest stosowanie się do znanej i powszechnie stosowanej zasady oponiarskiej - ściśle powiązanej z kalendarzem kościelnym - czyli Wszystkich Świętych - Wielkanoc.

Napisano

> Jak to się ma do Twojej teorii ?

Ogólnie do teorii wszelkich ma się tak, że nie ma złotego środka i opon idealnych. Trzeba sobie zdawać sprawę z ograniczenia materii, poprzez którą stykamy się z drogą i w trudnych warunkach (jak widać - dla każdego typu opony inaczej można to określenie zdefiniować) pojechać bardziej defensywnie, z większym marginesem pozostawionym na błąd ludzki i opór materii wink.gif

Dyskusje są czysto akademickie - bo prawda jest taka, że jeżeli komuś zabraknie wyobraźni / umiejętności (bo nikt nigdy tego nie pokazał), to na najlepszej zimówce założonej na super samochód albo nie ruszy (co jest już samo w sobie pozytywem), albo zakończy podróż w sposób dość gwałtowny i niezbyt oczekiwany. Tak samo da się autem marnym, na marnej oponie dojechać do celu - ale zdając sobie sprawę z ograniczeń, jakie na kierowcę nakłada taki zestaw i jadąc bardzo, ale to bardzo defensywnie i ostrożnie.

Co do opon - wiele zależy od auta i od opony - o ile np. Matizem (w przypadku braku miejsc parkingowych) parkowałem w ostatnie zimy "z rozpędu" - wbijając się tyłem w zaspy, w które nikt się nie pchał, bo wiedziałem, że NAJPRAWDOPODOBNIEJ wyciągnie mnie dobra zimówka (a jeżeli nie - to wystarczą 2 osoby do wypchnięcia samochodu), to już np. Santkiem na wielosezonówkach wjeżdżam tam spokojnie i bez stresu - bo AWD z LSD robi swoje. Niemniej jednak - zawsze zostawiam sobie dość dużo miejsca na hamowanie - bez względu na to, jakie mam opony - tak na wszelki wypadek - m.in. po to, żeby móc odpuścić lekko i zrobić więcej miejsca temu, kto siedzi mi na tyłku i może mieć kłopot z zatrzymaniem się.

Napisano

> Nie do końca. Ortodoksi ogumienia sezonowego twierdzą, że opona 5 letnia jest absolutnie do kosza.

> Czyli jeśli jeździsz autem mało - np. 10 kkm rocznie - czyli na każdym komplecie 5 kkm, to po 5

> latach komplet zimowy nie będzie zużyty, a będziesz go wyrzucał.

Że co? Ja rocznie Fiestą robię ok. 8 kkm (z czego ok. 2/3 lato i 1/3 zima) i po 5 latach przednie zimówki prawie slicki, a letnie to nawet nie prawie, tylko po prostu jest 1,5 mm bieżnika - wszystko zależy, jak ktoś jeździ - moje opony nie mają lekko 270751858-jezyk.gif.

> Opony całroczne akurat się zużyją - średnia trwałość opon to +/- 50 kkm.

No u mnie nie byłaby to nawet połowa tego przebiegu grinser006.gif

> i osobiście czuję jaką bzdurą jest że zmiana jak się ma koła, to nie problem.

No nie wiem, jaki to problem, skoro mnie zmiana 4 kół zajmuje 30 min. (ze zniesieniem kół do piwnicy)

> To samo powiedzą przy teście opon sezonowych - pogrzeb w necie za testami dębicy - zobaczysz co

> sądzą na jej temat niemieccy testerzy.

Nie wiem, co sądzą niemieccy testerzy, ale to fantastyczna opona na śniegu - niestety tylko na śniegu grinser006.gif - ale jak ktoś mieszka w górach, to chyba najlepszy wybór waytogo.gif

Napisano

punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Opłacalność i "lepszość" całorocznych zależy od zbyt wielu czynników i ciężko powiedzieć jednoznacznie lepie/gorzej.

Mogę powiedzieć jak sprawa wygląda u mnie. Interesują mnie:

-dobra przyczepność na wodzie (RWD)

-przewidywalność w uślizgu

-wytrzymała konstrukcja (lubię ciąć)

-cena

I teraz:

dobra wielosezonówka będzie miała wszystko na średnim poziomie. Cena ponad 430zł/szt przy moim rozmiarze czyli 1600zł/komplet wystarczający na jeden sezon.

zestaw lato/zima to 250zł za letnie (1000 komplet) i 350 zimowe (1400zł). dwa komplety wystarczą na 2 sezony

czyli mamy 1600zł/ sezon przy przeciętnych właściwościach vs. 1200zł/ sezon przy dużo lepszych właściwościach.

Biorę bramkę nr 2 palacz.gif

Napisano

> "Tylko jedna opona [całoroczna] uzyskała ocenę dostateczny . Pozostałe produkty otrzymały ocenę

> mierny

Nie mam zamiaru wdawać się w dyskusję nad wyższością danego rodzaju opon, chciałem jednak zauważyć, że w trakcie tłumaczenia testu IMO jakby "troszkę" zaniżono ocenę opon:

- opona o ocenie dostateczny w wersji niemieckiej była oceniona jako Befriedigend, co raczej oznacza zadowalający

- pozostałe opony z oceną mierny - w oryginale Ausreichend, a więc wystarczający / dostateczny

Czytając dalej o sposobie oceniania opon na stronie ADAC można przeczytać, że opona z oceną zadowalającą wg poprzedniego standardu ocen ADAC jest równoznaczna z polecaną, a wystarczająca - warunkowo polecaną.

Musisz przyznać, że taki sposób oceny wpływa zasadniczo na odbiór końcowy testu przez odbiorcę. Oczywistym wydaje się być, że - mimo swoich słabych stron - opona wystarczająca jest wystarczająca do jazdy dla Schmitza, dlaczego zatem nie dla Kowalskiego?

Napisano

> wystarczająca do jazdy dla Schmitza, dlaczego zatem nie dla Kowalskiego?

Bo Kowalski nie kupi Dacii Logan, tylko musi być pasek w tedeiku - nic to że 10 letni, ale VW jest.

Tak samo Kowalski nie kupi opon całorocznych, które w teście uzyskują ocenę dostateczną, tylko kupi 2 komplety Dębicy "bo co jest do wszystkiego to jest do niczego" - nic to, że sezonowe dębice w testach otrzymują ocenę niedostateczną.

Testy debica frigo2

Testy sava adapto - u nas debica navigator2

Napisano

> Bo Kowalski nie kupi Dacii Logan, tylko musi być pasek w tedeiku - nic to że 10 letni, ale VW jest.

> Tak samo Kowalski nie kupi opon całorocznych, które w teście uzyskują ocenę dostateczną, tylko kupi

> 2 komplety Dębicy "bo co jest do wszystkiego to jest do niczego" - nic to, że sezonowe dębice

> w testach otrzymują ocenę niedostateczną.

> Testy debica frigo2

> Testy sava adapto - u nas debica navigator2

Ja mogę tylko powiedzieć claps.gif

Napisano

nic to, że sezonowe dębice

> w testach otrzymują ocenę niedostateczną.

> Testy debica frigo2

> Testy sava adapto - u nas debica navigator2

opinie o dębica frigo

choćby tu

Tylko jakąś taką dziwną nazwę mają te dębice na rynki zagraniczne. hahaha.gif

Napisano

> choćby tu

1. To są opinie klientów - o każdej oponie będzie większość pozytywnych, bo większość ludzi chwali "swoje"

2. Bieżnik jest ten sam, ale nie wiesz, czy mieszanka pozostała - nie sądzę, żeby GY nie pogorszył tej opony choćby po to, żeby mu z nowszymi modelami nie konkurowała.

Napisano

> 1. To są opinie klientów - o każdej oponie będzie większość pozytywnych, bo większość ludzi chwali

> "swoje"

> 2. Bieżnik jest ten sam, ale nie wiesz, czy mieszanka pozostała - nie sądzę, żeby GY nie pogorszył

> tej opony choćby po to, żeby mu z nowszymi modelami nie konkurowała.

to jest ta sama opona i ta sama mieszanka. Dębica korzysta z mieszanek Goodyear od kilku lat. Na tej twojej stronce GY UG5 ma ocenę "zadowalającą" a to taka sama opona jak Dębica Frigo 2. jeździłeś na tym w ogóle kiedykolwiek? Moim zdaniem na śnieg ok. woda już gorzej.

Napisano

> Nie mam zamiaru wdawać się w dyskusję nad wyższością danego rodzaju opon, chciałem jednak zauważyć,

> że w trakcie tłumaczenia testu IMO jakby "troszkę" zaniżono ocenę opon:

> - opona o ocenie dostateczny w wersji niemieckiej była oceniona jako Befriedigend, co raczej

> oznacza zadowalający

> - pozostałe opony z oceną mierny - w oryginale Ausreichend, a więc wystarczający / dostateczny

> Czytając dalej o sposobie oceniania opon na stronie ADAC można przeczytać, że opona z oceną

> zadowalającą wg poprzedniego standardu ocen ADAC jest równoznaczna z polecaną, a wystarczająca

> - warunkowo polecaną.

To może żeby nie było problemów z tłumaczeniem, wkleję połączone tabele z testu opon w takim samym rozmiarze - zimówek i całorocznych:

285427416-test-adac.jpg

Jak widać, tylko jedna, najlepsza z całorocznych osiągnęła wynik taki, jak najsłabsze zimówki. Reszta całorocznych ma słabiutkie wyniki i okupuje dno tej tabeli. Myślę, że każdy może wyciągnąć wnioski sam ok.gif

Warto też zauważyć, że ADAC przetestował mały rozmiar opon, a nawet tendencyjny i nierzetelny test w AŚ podkreśla, że im większy rozmiar opon, tym gorzej spisują się całoroczne.

> Musisz przyznać, że taki sposób oceny wpływa zasadniczo na odbiór końcowy testu przez odbiorcę.

> Oczywistym wydaje się być, że - mimo swoich słabych stron - opona wystarczająca jest

> wystarczająca do jazdy dla Schmitza, dlaczego zatem nie dla Kowalskiego?

Ja nigdzie nie napisałem, że całoroczne nie nadają się dla "Kowalskiego". Wręcz odwrotnie... sam takie kupiłem.

post-12337-14352514408238_thumb.jpg

Napisano

> Jak widać, tylko jedna, najlepsza z całorocznych osiągnęła wynik taki, jak najsłabsze zimówki.

Patrząc po wynikach, to nie jak najsłabsze, a jak "średniaki", których w teście jest najwięcej.

> Reszta całorocznych ma słabiutkie wyniki i okupuje dno tej tabeli.

Dlaczego słabiutkie? Słabsze owszem, ale plasują się w zakresie opon dostatecznych, czego nie osiągnęła tak zachwalana Dębica Frigo 2. Szkoda, że są to skopiowane dwie osobne tabele, bo nie pokazują pozycji najlepszej całorocznej wśród zimówek, podobnie jak nie widać, gdzie plasuje się najsłabsza w teście zimowa wśród całorocznych. Na rynku nadal jest w sprzedaży cała rzesza zimówek (i całorocznych też), które w poprzednich testach osiągnęły wyniki gorsze - niedostateczne, a mimo to jest na nie spory popyt - Dębica Frigo 2, Sava Eskimo 3, Firestone Winterhawk 2.

Przy okazji - w pierwszej kolumnie są podane ceny opon w DE. Nie potwierdza to opinii, że całoroczne są znacznie droższe od zimówek.

>Myślę, że każdy może

> wyciągnąć wnioski sam

Tak jak piszesz, nie inaczej.

> Ja nigdzie nie napisałem, że całoroczne nie nadają się dla "Kowalskiego". Wręcz odwrotnie... sam

> takie kupiłem.

To było retoryczne pytanie wink.gif

Napisano

> Patrząc po wynikach, to nie jak najsłabsze, a jak "średniaki", których w teście jest najwięcej.

Chyba oglądasz inną tabelę niż ja. Wczytaj się w wyniki liczbowe na suchym/mokrym/śniegu/itd.

Podpowiem Ci, że im wyższa wartość tym gorzej.

> Dlaczego słabiutkie? Słabsze owszem, ale plasują się w zakresie opon dostatecznych,

Chyba oglądasz inną tabelę niż ja. Wczytaj się w wyniki liczbowe na suchym/mokrym/śniegu/itd.

> Szkoda, że są to skopiowane dwie osobne tabele, bo

> nie pokazują pozycji najlepszej całorocznej wśród zimówek, podobnie jak nie widać, gdzie

> plasuje się najsłabsza w teście zimowa wśród całorocznych.

Napisano

> Chyba oglądasz inną tabelę niż ja. Wczytaj się w wyniki liczbowe na suchym/mokrym/śniegu/itd.

> Podpowiem Ci, że im wyższa wartość tym gorzej.

Fakt, skupiłem się na ocenie finalnej i klasyfikacji opon w powyższym teście oraz tych z poprzednich lat.

Tak czy siak, jak pisałeś wyżej - wnioski każdy wyciągnie sam.

Napisano

> Chyba oglądasz inną tabelę niż ja. Wczytaj się w wyniki liczbowe na suchym/mokrym/śniegu/itd.

> Podpowiem Ci, że im wyższa wartość tym gorzej.

Czy jesteś w stanie podać jakiś link do opisu metodyki tych testów ? Nie mam żadnych wątpliwości w zrozumieniu wyników testów Auto Świata, różnica między drogą hamowania 37 a 45 metrów nie wymaga komentarza. Na jakiej podstawie są natomiast nadawane oceny w testach ADAC ? Pan Niemiec Tester wsiada sobie do samochodu, jedzie kawałek, po czym wysiada i mówi: ta opona mi się niezbyt podoba, daję jej 4,5 punkta ? hmm.gif

Napisano

> Czy jesteś w stanie podać jakiś link do opisu metodyki tych testów ? Nie mam żadnych wątpliwości w

> zrozumieniu wyników testów Auto Świata, różnica między drogą hamowania 37 a 45 metrów nie

> wymaga komentarza. Na jakiej podstawie są natomiast nadawane oceny w testach ADAC ? Pan

> Niemiec Tester wsiada sobie do samochodu, jedzie kawałek, po czym wysiada i mówi: ta opona mi

> się niezbyt podoba, daję jej 4,5 punkta ?

Racja, szczególnie porównując wyniki opon zimowych z letnimi na mokrej nawierzchni. Test ADAC - jak widać wyniki prawie identyczne, a wręcz letnie przegrywają w punktach. trochę to dziwne. Czy na pewno te testy można porównywać między sobą?

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Czy jesteś w stanie podać jakiś link do opisu metodyki tych testów ? Nie mam żadnych wątpliwości w

> zrozumieniu wyników testów Auto Świata, różnica między drogą hamowania 37 a 45 metrów nie

> wymaga komentarza. Na jakiej podstawie są natomiast nadawane oceny w testach ADAC ? Pan

> Niemiec Tester wsiada sobie do samochodu, jedzie kawałek, po czym wysiada i mówi: ta opona mi

Tu: http://www.oponeo.pl/artykul/test-opon-zimowych-adac-2010-2011 jest chyba właściwy opis tych testów po polsku

Napisano

Trochę to dziwne, że w testach ADAC zazwyczaj wygrywają opony niemieckiego Conti...

Napisano

> Tu: http://www.oponeo.pl/artykul/test-opon-zimowych-adac-2010-2011 jest chyba właściwy opis tych

> testów po polsku

OK, dziękuję. Ciekawe, że na suchej nawierzchni wykonywane są wyłącznie testy "organoleptyczne", nie ma np. pomiaru drogi hamowania. Dla zimówek to niewątpliwie handicap w porównaniu z całorocznymi.

Napisano

> OK, dziękuję. Ciekawe, że na suchej nawierzchni wykonywane są wyłącznie testy "organoleptyczne",

> nie ma np. pomiaru drogi hamowania. Dla zimówek to niewątpliwie handicap w porównaniu z

> całorocznymi.

Ten opis jest chyba dość pobieżny. Z tego co słyszałem od człowieka z "branży" ADAC wykonuje więcej testów, hamowanie na suchym również.

Zresztą tak na chłopski rozum - jak już kupują 2 tysiące opon do tego testu, to raczej badają je dokładnie. wink.gif

Napisano

> Przeczytałeś artykuł, czy tak sobie pieprzysz trzy po trzy, żeby obrazić tych, którzy mają inne

> zdanie ?

zwariowałeś? zlosnik.gif czy nie przeczytałeś tego na co odpisałem?

> Ja natomiast pozdrawiam Ciebie i innych miłośników opon zimowych, licząc na to, że umiejętność

> czytania ze zrozumieniem zwycięży nad wyuczonymi przez ostatnie lata sloganami "jak coś jest

> do wszystkiego to jest do niczego" i "opona zimowa jest zawsze najlepsza w temperaturach

> poniżej 7 st. C", i jadąc w grudniu po mokrym lub suchym asfalcie zachowacie zwiększony odstęp

> od mojego kufra.

Nie wiem jaki jest wyuczony slogan bo mimo, że jestem -powiedzmy- 'świeżym' kierowcą (11 lat) to na oponach zimowych jeżdżę od zawsze - ot, taka nauka wyniesiona z domu. Podobnie zresztą jak jazda na światłach włączonych cały rok. Wprowadzenie nakazów albo spisek lobby gumiarsko-żarówkowego nic nie zmieni w moim postępowaniu. Opony zawsze zmieniam z pierwszym 'konkretnym' opadem śniegu kiedy wiadomo jest, że nawrotu słonecznych dni już nikt nie przewiduje. Nie wiem o jakich warunkach piszesz, ale mieszkałem kilka lat pod miastem i mogę Ci zagwarantować, że jazda na oponach innych niż zimowe jest zwyczajnie niewykonalna. Inna sprawa, że mieszkając w mieście - co roku obserwuję ślizgających się ciućmoków który 'wiedzą lepiej' albo ludzi którzy zostawiają swoje samochody na parkingach bo nie potrafią z nich wyjechać. Osobiście nie mam nic przeciwko, po prostu wsiadam w samochód, omijam jednych i drugich i jadę swoją drogą. Umiejętności nie mają tu nic do rzeczy - w tym konkretnym przypadku liczy się sprzęt. Nie poprę tego żadnymi wymyślnymi tabelkami, obrazkami albo filmami z YouTube - wystarczy fakt, że w zeszłym roku zakopałem się 10 metrów przed własną bramą jadąc zmienić opony. Całą zeszłą zimę parkowałem w miejscu gdzie nikt inny jakoś nie mógł wjechać, a na podjazd pod firmą wjeżdżałem tylko ja bo całą reszta nie dawała rady. Zaznaczam również, że nigdy nie miałem doświadczenia z 'chińszczyzną' (w lato jeżdżę na Toyo, w zimę na Kleber) więc być może Twoje złe doświadczenie wynika z kiepskiego wyboru a nie faktu że w zimę lepsze od zimówek będą opony całoroczne. O kwestiach finansowych nie ma co dyskutować bo w tym wątku są nieistotne.

> Nie życzę sobie, abyście mi urozmaicali zimę.

Masz jakiś strasznie konfliktowy charakter hehe.gif

Napisano

Zwolennicy opon całorocznych lekko maja uśpioną czunośc ale chyba przez aurę. Faktycznie śnieg nie leży od grudnia do marca jak onegdaj bywało. Co nie zmienia faktu, ze w zeszłym roku jak popadało i mróz potrzymał to przez 2 tygodnie trzeba było jeździć po śniegu, miejscami ubity, miejscami luźny. Owszem drogi główne w miare mozliwości czarne.

Na zimówkach może nie jeżdze 11 lat może ciut krócej ale pamietam też opony całoroczne i pamietam, że jak sniegu dobrze nasypało to jazda na tych oponach był powiedzmy sobie szczerze taka sobie.

Także teza, że do miasta opony zimowe sa pozbawione sensu jest bardzo odważna.

Dla poparcia tego co piszę przykład z zycia, kolega taksówkarz który z natury taksiarskiej jest oszczędny, to tylko na oponach całorocznych się kula. Podczas zeszłorocznych ataków zimy przy duzym opadzie sniegu zostawał w domu, bo jak sam stwierdził auto na sniegu sobie nie radziło.

Przekalkulował, że przez czas 2 tygodni /mniej więcej tyle czasu były kiepskie warunki/ jego koledzy w korporacji ktorzy jeździli, zarobili na pogodzie, ponieważ mróz, snieg skutecznie odstraszył wielu kierowców.

Do każdego docierają inne argumenty i na siłe nikogo nie będę przekonywac do opon sezonowych wink.gif

Napisano

> Ponieważ widzę, że żaden ze zwolenników opon całorocznych nie pofatygował się, żeby zajrzeć do

> wiarygodnych testów ADAC, to przytoczę jego fragmenty:

> link do polskiego skrótu z wyników testu

> mierny, w czterech przypadkach obniżoną z powodu słabych albo bardzo słabych właściwości

> jezdnych na drodze pokrytej śniegiem."

> "Porównanie wyników z rezultatami testu opon zimowych tej samej wielkości pokazuje, że ogumienie

> całoroczne zapewnia zimą mniejszy poziom bezpieczeństwa."

> link do źródłowego testu

bo prawda jest taka, że jedynej sensownej opony całorocznej trzeba szukać na najwyższej półce opon o handlowej nazwie >zimowe<...

trudno niekktórym zrozumieć, że nie ma opony zimoweJ/całoroczenJ, są tylko dziesiątki opon: b. dobrych, dobrych i słabych, niezależnie od nazwy handlowej, i zawsze są jakimś kompromisem...

Napisano

> Trochę to dziwne, że w testach ADAC zazwyczaj wygrywają opony niemieckiego Conti...

facepalm%5B1%5D.gif

może zwyczajnie robią dobre opony?

zazwyczaj wygrywaja też inne marki, ot choćby Michelin clown.gif

podobne wyniki ma też Autobild, AMuS, Austyjacy i Holendrzy... musi spisek zlosnik.gif

Napisano

tak zlosnik.gif a zużycie, opory toczenia to na węch bierze hehe.gif

a teraz serio: jedyną konkurencja ocenianą na podstawie subiektywnych wrażeń jest >komfort<, nie mylić z głośnością

Napisano

> może zwyczajnie robią dobre opony?

Nie robią. Jedyną oponą, jaka mnie kiedykolwiek w życiu niemile zaskoczyła, była Conti EcoContact w Pandzie. Bardzo słabo trzymała na mokrym asfalcie. Przy czym przypuszczam, że to bardziej wina opony "eko", niż Continentala.

Napisano

> Na zimówkach może nie jeżdze 11 lat może ciut krócej ale pamietam też opony całoroczne i pamietam,

> że jak sniegu dobrze nasypało to jazda na tych oponach był powiedzmy sobie szczerze taka

> sobie.

Z powyższego zdania wynika, że masz na myśli opony całoroczne sprzed 11 i więcej lat (legendarne D124 lub coś w tym rodzaju). Nie o tym rozmawiamy w dzisiejszym wątku. To tak, jakbyś stwierdził, że nigdy nie użyjesz Windows 7, bo pamiętasz sprzed 15 lat Windows 95, które były całkiem do dupy hehe.gif

Napisano

> Masz jakiś strasznie konfliktowy charakter

Ja ??? Jestem wzorem spolegliwości. To nie ja wjeżdżałem innym w d..., tylko oni mnie zlosnik.gifrotfl.gif

Napisano

> Nie robią. Jedyną oponą, jaka mnie kiedykolwiek w życiu niemile zaskoczyła, była Conti EcoContact w

> Pandzie. Bardzo słabo trzymała na mokrym asfalcie. Przy czym przypuszczam, że to bardziej wina

> opony "eko", niż Continentala.

na podstawie jednego modelu...? zlosnik.gif robią, robią, użytkuję już trzeci model Conti w trzecim rozmiarze i wyniki takich testów na pewno nie są przypadkowe czy przekłamane, a piszę to żałując, że nie udało mi się kupić Michała zlosnik.gif

Napisano

> Z powyższego zdania wynika, że masz na myśli opony całoroczne sprzed 11 i więcej lat (legendarne

> D124 lub coś w tym rodzaju). Nie o tym rozmawiamy w dzisiejszym wątku. To tak, jakbyś

> stwierdził, że nigdy nie użyjesz Windows 7, bo pamiętasz sprzed 15 lat Windows 95, które były

> całkiem do dupy

hehe.gifhehe.gifhehe.gif

dobre waytogo.gif

tylko weź poprawkę, że przez 11 lat wszystko ewulowało, zarówno opony letnie, zimowe jak i całoroczne.

To nie jest tak, że tylko opony całoroczne dopracowywano hehe.gif

Napisano

> na podstawie jednego modelu...?

Tylko z takim miałem do czynienia, w służbowym aucie. Gdy kupuję opony sam dla siebie, wtedy od Continentali z czeskich Otrokovic wolę olsztyńskie Micheliny i Klebery, dyktuje mi to patriotyzm lokalny zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.