Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

fotka przyszla

Featured Replies

Napisano

66/50 100 zł i 2 pkt lub 200 bez pkt , zona sie przyznaje bez bicia i bierze mandat na siebie

ale

-schodza na psy smile.gif

66/50 kiedys wiekszosc lapala od 70 a tak naprawde kazdy powinien byc ustawiony na 11 +

- jak jest z bladem pomiaru multanova 6f gdzies w sieci pisza o 3% , w zalaczonych dokumentach nie ma jakiejkolwiek informacji na ten temat , czyli to co jest napisane przez sm jest swiete?? czy wypisuja juz uwzgledniajac blad pomiaru ??

moze sie czepiam ale czasem te 3% moga miec znaczenie

w tym konkretnym przypadku akurat nie ma wiec pytanie czysto teoretyczne

Napisano

> 66/50 100 zł i 2 pkt lub 200 bez pkt , zona sie przyznaje bez bicia i bierze mandat na siebie

> ale

> -schodza na psy

> 66/50 kiedys wiekszosc lapala od 70 a tak naprawde kazdy powinien byc ustawiony na 11 +

> - jak jest z bladem pomiaru multanova 6f gdzies w sieci pisza o 3% , w zalaczonych dokumentach nie

> ma jakiejkolwiek informacji na ten temat , czyli to co jest napisane przez sm jest swiete??

> czy wypisuja juz uwzgledniajac blad pomiaru ??

> moze sie czepiam ale czasem te 3% moga miec znaczenie

> w tym konkretnym przypadku akurat nie ma wiec pytanie czysto teoretyczne

przekroczenie prędkości o ponad 30% to mało? hmm.gif To tak jakbyś biadolił, że dostałeś mandat za wjazd w ulicę z zakazem. Panie władzo, ale ja tylko 30metrów wjechałem zlosnik.gif

twardy bądź. Weź na klatę i nie marudź zlosnik.gif Jak jadę szybciej niż ograniczenia to liczę się z mandatem smile.gif

Napisano

Nie schodzą na psy tylko SM ustawia na +1... oni już na psy dawno zeszli zlosnik.gif

Błąd pomiaru ma każde urządzenie pomiarowe, choć często Policja i, a może zwłaszcza, SM twierdzą iż ich sprzęt jest idealny rotfl.gif

Napisano

Zadzwoń do nich to może coś urwiesz z "ceny".

Mnie się udało tak 2 razy. W sumie 100zł zostało w kieszeni.

Zresztą piszę o tym poniżej.

Napisano
  • Autor

zona bierze na klate bez szemrania smile.gif

Napisano

66/50 100 zł i 2 pkt lub 200 bez pkt - ...... od kiedy można mieć wybór co do ilości punktów shocked.gif

W moim przypadku to ja bym chciał dostać nawet 4 pkt byleby nic nie płacić .... cool.gif

Napisano

A to dziwne. Myślałem, że punkty są obligatoryjne i nie podlegają negocjacjom. Zawsze tak miałem, dało się stówkę ukręcić, punktu nigdy.

Napisano

> A to dziwne. Myślałem, że punkty są obligatoryjne i nie podlegają negocjacjom. Zawsze tak miałem,

> dało się stówkę ukręcić, punktu nigdy.

To jest chyba opcja jak nie jesteś w stanie wskazać kto kierował wink.gif

Napisano

> A to dziwne. Myślałem, że punkty są obligatoryjne i nie podlegają negocjacjom. Zawsze tak miałem,

Pewnie fotka od tyłu - jeśli kierujący się przyzna to bierze punkty i mniejszy mandat, w przeciwnym razie płaci właściciel samochodu, ale już bez punktów.

Napisano

Pewnie chodzi o mandat za niepodanie danych kierowcy smile.gif

Napisano

> 66/50 100 zł i 2 pkt lub 200 bez pkt , zona sie przyznaje bez bicia i bierze mandat na siebie

> ale

> -schodza na psy

> 66/50 kiedys wiekszosc lapala od 70 a tak naprawde kazdy powinien byc ustawiony na 11 +

> - jak jest z bladem pomiaru multanova 6f gdzies w sieci pisza o 3% , w zalaczonych dokumentach nie

> ma jakiejkolwiek informacji na ten temat , czyli to co jest napisane przez sm jest swiete??

> czy wypisuja juz uwzgledniajac blad pomiaru ??

> moze sie czepiam ale czasem te 3% moga miec znaczenie

> w tym konkretnym przypadku akurat nie ma wiec pytanie czysto teoretyczne

nie zapominaj, że te 3% to w górę lub w dół icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> nie zapominaj, że te 3% to w górę lub w dół

wiem wiem ale na zachodzie sie przyjeło ze wlasnie zanizaja

Napisano
  • Autor

> Pewnie chodzi o mandat za niepodanie danych kierowcy

dokladnie

Napisano
  • Autor

> Pewnie fotka od tyłu - jeśli kierujący się przyzna to bierze punkty i mniejszy mandat, w przeciwnym

> razie płaci właściciel samochodu, ale już bez punktów.

fota od przodu twarz kobiety widac 270751858-jezyk.gif ale nie jest zbyt wyrazna

Napisano
  • Autor

> 66/50 100 zł i 2 pkt lub 200 bez pkt - ...... od kiedy można mieć wybór co do ilości punktów

> W moim przypadku to ja bym chciał dostać nawet 4 pkt byleby nic nie płacić ....

manadat za niewskazanie

Napisano

> manadat za niewskazanie

... którego to SM nie ma prawa wystawić.

Napisano

> wiem wiem ale na zachodzie sie przyjeło ze wlasnie zanizaja

Na zachodzie w ogóle wszystko jest takie jakieś bardziejsze, nie?

Ale też - zauważ - na zachodzie NIE DYSKUTUJE SIĘ ZE STRÓŻAMI PRAWA.

Jest 51/50 - sory winetou, do kasy.

Napisano

> jeśli kierujący się przyzna to bierze punkty i mniejszy mandat, w przeciwnym

> razie płaci właściciel samochodu, ale już bez punktów.

Odważna teza.

Szkoda, że nieprawdziwa.

Napisano
  • Autor

> Na zachodzie w ogóle wszystko jest takie jakieś bardziejsze, nie?

> Ale też - zauważ - na zachodzie NIE DYSKUTUJE SIĘ ZE STRÓŻAMI PRAWA.

> Jest 51/50 - sory winetou, do kasy.

ale sa jakies normalne kary i ludzie przestrzegaja przepisow , u nas budzet gmin zalezy od wplywow z fotopstrykow , gdyby zaostrzyli prawo i sami jego przestrzegali u nas tez zyloby sie lepiej

Napisano

> ale sa jakies normalne kary i ludzie przestrzegaja przepisow

Jakbyś za 100/50 dostał z 5-6 tysięcy mandatu, to powiedziałbyś, że "normalne kary"? :-)

W PL praktycznie jedyną dolegliwością są pkty, które WRESZCIE od nowego roku zaczną być FAKTYCZNIE dolegliwe.

Z tzw przecieków wiadomo też, że istnieje projekt, na razie bardzo wstępny, zaostrzenia grzywien do europejskiego poziomu. Póki co pod tym względem jesteśmy

"najtańszym" krajem w Europie.

Napisano

> ale sa jakies normalne kary i ludzie przestrzegaja przepisow , u nas budzet gmin zalezy od wplywow

> z fotopstrykow , gdyby zaostrzyli prawo i sami jego przestrzegali u nas tez zyloby sie lepiej

Znajomy wczoraj dostał 1100Euro mandatu na de autostradzie, da się biglaugh.gifDodatkowo prawko oddał na 2 miesiące. normalna kara.

Napisano

> Znajomy wczoraj dostał 1100Euro mandatu na de autostradzie, da się Dodatkowo prawko oddał na 2

> miesiące. normalna kara.

Co przeskrobał?

Napisano

> Znajomy wczoraj dostał 1100Euro mandatu na de autostradzie, da się Dodatkowo prawko oddał na 2

> miesiące. normalna kara.

chyba nie za 30km/h ?

kiedyś było o mandatach i w D do pewnego pułapu są porównywalne jak u nas ok.gif

weź pod uwagę że dla Niemca 1000e to tak jak dla PL 1000zł

Napisano

u nas, jak jest, to jest na 11+

Napisano
  • Autor

> Jakbyś za 100/50 dostał z 5-6 tysięcy mandatu, to powiedziałbyś, że "normalne kary"? :-)

w naszych realiach powinno być to ok 2 tyś , to 90 % osób napewno się zastanowi przed ponownym wciśnieciem gazu 270751858-jezyk.gif

> W PL praktycznie jedyną dolegliwością są pkty, które WRESZCIE od nowego roku zaczną być FAKTYCZNIE

> dolegliwe.

> Z tzw przecieków wiadomo też, że istnieje projekt, na razie bardzo wstępny, zaostrzenia grzywien do

> europejskiego poziomu. Póki co pod tym względem jesteśmy

> "najtańszym" krajem w Europie.

i moze bedzie faktycznie bezpieczniej 270751858-jezyk.gif

Napisano

> W PL praktycznie jedyną dolegliwością są pkty, które WRESZCIE od nowego roku zaczną być FAKTYCZNIE

> dolegliwe.

ok.gif

choć od nowego roku to chyba będzie właśnie mniej dolegliwe ?

> Z tzw przecieków wiadomo też, że istnieje projekt, na razie bardzo wstępny, zaostrzenia grzywien do

> europejskiego poziomu. Póki co pod tym względem jesteśmy

> "najtańszym" krajem w Europie.

taa paliwo też mamy najtańsze ok.gif

Napisano

Był odcinek bez ograniczenia, jechał troche ponad 220, potem zwolnił do około 200, widzac ze zbliza sie do ograniczenia odpuscił gaz i się toczył, a tam było 130/110/80 a on miał jakoś 187/140/100. Poprostu kumulacja sie trafiła ecało za nim czarne BMW i zaprosili go na seans.

Mandaty jak mandaty zarabiaja w euro i płacą w euro, a stawki podobne do naszych. Tylko ze dochodzi konfiskata prawka zlosnik.gif

Napisano

> w naszych realiach powinno być to ok 2000 tyś

to troche duzo tych miliardow. Protestuje przeciwko takim mandatom.

Napisano

> choć od nowego roku to chyba będzie właśnie mniej dolegliwe ?

Niekoniecznie.

Zasady kasowania pktów zostają b/z (punkty za dane wykroczenie przedawniają się po roku).

Minimalnie zmieni się taryfikator.

Inaczej będzie w sytuacji przekroczenia limitów.

Po przekroczeniu 24 pktów w przeciągu roku dostajesz skierowanie na odbycie :-) (znaczy samo skierowanie jest na papierze - CELEM odbycia :-) ) "kursu reedukacyjnego * ".

Po odbyciu kursu stan pktów = 0 i od tej pory rusza licznik.

Jeżeli przez 5 (pięć) lat delikwent przekroczy 24 pkty uprawnienia są z automatu COFANE.

WSZYSTKIE!

Ergo - taki delikwent dupnięty drugi raz wsiada do eL-ki i klepie kurs (pełny kurs - nie że "se egzamin weźmie-zda"!) od zera na wszystkie po kolei kategorie jakie chce mieć.

W przypadku osobnika posiadającego np ABCDE koszt odtworzenia uprawnień powinien zamknąć się w jakichś 10-15 kpln i dać się zrobić w jakieś pół roku do roku**

> taa paliwo też mamy najtańsze

Nominalnie tak, o ile oczywiście mówimy o terytorium UE, a nie Europy kontynentalnej.

* sama wykładnia tego'ż nie jest póki co znana - info z absolutnie najpierwszej ręki.

** żeby mieć PJ kat C musisz najpierw posiadać PJ kat B - ergo najpierw kpl kurs na B, egzamin, odbiór kwitu, z kwitem na pełny kpl kurs kat C, egzamin, kwit.

Napisano
  • Autor

> gdzie blysnelo?

sucharskiego wejherowo

Napisano
  • Autor

> to troche duzo tych miliardow. Protestuje przeciwko takim mandatom.

2 tyś miało być

Napisano

> Ale też - zauważ - na zachodzie NIE DYSKUTUJE SIĘ ZE STRÓŻAMI PRAWA.

To jest jakiś mit powtarzany przez ludzi, którzy nie znają języków.

Byłem osobistym świadkiem obniżenia mandatu z 360 do 160 EUR w Austrii. Dyskusja trwała z 5 minut. Oczywiście po niemiecku.

mar00ha

Napisano

> 2 tyś maiło być

To dalej nieprawidłowo. Z błędem ortograficznym...

mar00ha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.