Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bosch Silver czy Exide Excell

Featured Replies

Napisano

Było sporo wątków o akumulatorach, wiem, że jest wiele tanich i polecanych marek. W moim przypadku jednak wybór ogranicza się do Bosch Silver lub Exide Excell, które są dostępne w sklepie na miejscu za bardzo przyzwoite pieniądze. Cena ta sama, który zatem z nich wybrać? Który możecie polecić?

Miałem złe doświadczenia z Boschem, ale była to zupełnie inna seria, dobre 10 lat temu, kiedy to akumulator dokonał żywota 2 miesiące po upływie gwarancji. Słyszeliście o podobnych problemach z serią Silver S4?

Z góry dzięki za pomoc w wyborze.

Napisano

mam Boscha Silver i złego słowa nie powiem

Napisano

Miałem Exide w seicento (fabryczny montaż). Ani razu nie był doładowywany, nigdy nie było z nim problemów. Wyzionął ducha po sześciu latach. Po prostu powiedział dziękuję na stacji benzynowej, tuż obok Norauto zlosnik.gif Zaszedłem, kupiłem co mieli - jakiegoś Periona.

Ja bym wziął Exide, choć Boscha nigdy nie miałem.

Napisano

Boscha mam, ale dopiero rok czasu, wiec niewiele moge powiedzec poza tym, ze dziala wink.gif

Napisano

> Lepiej zaryzykować i kupić Vartę Silver.

A czytac ze zrozumieniem to kolega umie?

Była prośba, żeby wybierać spośród dwóch zaproponowanych.

Z mojej strony, chociaz do obu marek nie mam przekonania, wziałbym boscha, bo exide robią ci sami ludzie i pewnie w tej samej fabryce co nieszczęsną futurę, a na to badziestwo patrzec nie mogę hehe.gif

Napisano

> A czytac ze zrozumieniem to kolega umie?

> Była prośba, żeby wybierać spośród dwóch zaproponowanych.

> Z mojej strony, chociaz do obu marek nie mam przekonania, wziałbym boscha, bo exide robią ci sami

> ludzie i pewnie w tej samej fabryce co nieszczęsną futurę, a na to badziestwo patrzec nie mogę

Tak, czytać potrafię.

Olałbym te dwie propozycje i kupił to co wyżej wskazałem.

Bosch padł u mnie po roku, a exide dokończył żywota po półtora (dwa różne auta).

Napisano
  • Autor

> Lepiej zaryzykować i kupić Vartę Silver.

grinser006.gif Ale czytałeś, że wybór jest ograniczony? Varta Silver na miejscu kosztuje dobre 40% więcej, wysyłkowo - 25-30% i trzeba na nią czekać 3-4 dni. Boscha i Exide mam z marszu na miejscu. Paradoksalnie wysyłkowo nawet typowo tanie marki wychodzą drożej, a to dzięki klubowemu rabatowi. To wszystko skłania mnie do zakupu na miejscu, tylko nie wiem który wybrać. Osiołkowi w żłoby dano.... tongue.gif

Czytając opinie kolegów to chyba można wybrać ten, który się bardziej podoba zlosnik.gif i powinno być dobrze.

Napisano

> Ale czytałeś, że wybór jest ograniczony?

Sam go sobie ograniczasz.

Jeżeli koniecznie jeden z dwóch to weź tańszy. Przed kupnem pojedź do jakiegoś supermarketu - jak znajdziesz w nim aku o podobnych parametrów i w dodatku taniej kupuj :-)

Napisano

Bosch wytrzymał u mnie 5 lat, ale ostatnia (4) zima to już dwukrotne ładowanie w jej trakcie.

Teraz kupiłem to co mieli w sklepie, akurat była Varta zlosnik.gif

Napisano

miałem exidea i naprawde najlepszy akum jaki miałem.

palił malucha na kazdym mrozie.

pozniej jezdził w cc tez bez 0 problemow

nigdy nie doładowywany

wytrzymał kilka dobrych latek pozniej został sprzedany z autem

nie polecam zadnych obecnych Centr no.gif

nie wiem ale ponoc obecny Exide produkuje Centra

Napisano

> Z mojej strony, chociaz do obu marek nie mam przekonania, wziałbym boscha, bo exide robią ci sami

> ludzie i pewnie w tej samej fabryce co nieszczęsną futurę, a na to badziestwo patrzec nie mogę

O której Futurze mówisz, jeśli o tej z niezdejmowalnym wieczkiem to na 99% jest robiona poza PL, a Excell jest robiony w Poznaniu.

Ze starą nie było dużo problemów.

Napisano
  • Autor

> Sam go sobie ograniczasz.

> Jeżeli koniecznie jeden z dwóch to weź tańszy.

Cena jest taka sama, inaczej zrobiłbym tak jak piszesz.

>Przed kupnem pojedź do jakiegoś supermarketu - jak

> znajdziesz w nim aku o podobnych parametrów i w dodatku taniej kupuj :-)

Nie miało to żadnego znaczenia dla pytania, ale zakupu dokonuję w UK, a tu nie widziałem w żadnym supermarkecie akumulatorów na półkach, może w większych miastach, nie u mnie. W PL nie miałbym takich dylematów zakupowych zlosnik.gif

Napisano

> O której Futurze mówisz, jeśli o tej z niezdejmowalnym wieczkiem to na 99% jest robiona poza PL, a

> Excell jest robiony w Poznaniu.

> Ze starą nie było dużo problemów.

o tej futurze młodszej niż 3 lata (w przybliżeniu, bo mniej wiecej od tego czasu to badziewie a nie aq)

To mówisz, ze to nie jest made in PL?

Napisano
  • Autor

> nie wiem ale ponoc obecny Exide produkuje Centra

No właśnie jak to jest? Bo jeśli tak jak piszesz, to technologia pewnie ta sama z innymi naklejkami, czyli lepiej omijać?

Napisano

> No właśnie jak to jest? Bo jeśli tak jak piszesz, to technologia pewnie ta sama z innymi

> naklejkami, czyli lepiej omijać?

tak to jest

Napisano

z tych 2 to chyba bedzie lepiej jesli wezmiesz tego Boscha

Napisano

Miałem w seju Centre ( teraz Exide to to samo co centra) i wyzionęła ducha po 5 latach. Obecnie w obu samochodach mam Boscha Silvera ( jeden 5 drugi 2 lata) i nic się z nimi nie dzieje

Napisano
  • Autor

> z tych 2 to chyba bedzie lepiej jesli wezmiesz tego Boscha

Skłaniam się ku temu rozwiązaniu. Wiele osób chwali Exide, ale raczej starszą produkcję.

Napisano

> o tej futurze młodszej niż 3 lata (w przybliżeniu, bo mniej wiecej od tego czasu to badziewie a nie

> aq)

> To mówisz, ze to nie jest made in PL?

Niestety nie, produkuje/produkował je Tudor w Hiszpani. Coś chodziły słychy że mają zmienić dostawcę bo aku padają jak muchy, ale nie wiem jak jest obecnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.