Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zimówki do Cruzaka

Featured Replies

Napisano

Znalazłem takie oto opony do cruzaka jakiś tekst

Cena IMHO nadzwyczaj korzystna w porównaniu nap. do innych serwisów oponiarskich. Warta ta opona coś? Niby komplet za 1156 zeta slinka.gif

Napisano

> Znalazłem takie oto opony do cruzaka jakiś tekst

Jeśli do tej pory nie kupiłeś zimówek , to trochę późno się za to bierzesz (nie ze względu na porę roku tylko na obecne ceny).

Ja swoje zimówki kupiłem ok. 1 miesiąc temu i jak porównuję tamtą cenę z obecną, to jestem o ok. 50-60 pln do przodu na każdej oponie.

Dobra rada - opony to bezpieczeństwo i wydatek na co najmniej 4-5 lat (przy ok. 4-6 tkm które ja robię rocznie na zimówkach)

O oponach które masz na uwadze niewiele można powiedzieć i znaleźć informacji (może to tzw. "chińszczyzna" ???).

Zainteresuj się oponami budżetowymi markowych koncernów (których testy można znaleźć w necie i które mają parametry w sam raz dla zwykłego , nie rajdowego kierowcy) - popatrz np. na Sava Eskimo 3 , Uniroyal MS 66+ , Barum , itp. , itd.

W/g obecnych cen dołożysz 300-400 pln do tego tysiaka za "chińszczyznę" ale masz pewność na czym jeździsz.

Jak nie uprawiasz zimą "wyczynu" na drodze to myslę, że markowa opona w cenie 360-390 pln/szt. w pełni ci wystarczy.

PS

Przed chwilą (19:20) byłem na http://www.oponeo.pl/ - widzę, że ceny mocno spadły w porównaniu do tych sprzed kilku dni , w cenie 350-370 pln/szt. masz opony markowe (Sava , Kleber , Uniroyal , Fulda) - czyli musisz dołożyć ok. 300 pln do chińskiego kompletu.

Napisano

> Pachnie mi to jakąs chinszczyzna, do ktorej nie wierze.

Quote:

Opony Goodride produkowane są od 1958 roku w Chinach. Firma produkuje rocznie około 100 mln. opon osobowych, dostawczych, terenowych, ciężarowych, rolniczych i rowerowych. Fabryka to jeden z największych producentów opon w Azji. Jej produkty sprzedawane są niemal na całym świecie. Firma otrzymała certyfikat ISO 9001 : 2000. Opony Goodride posiadają homologację europejską ECE.

hmm.gif

Napisano

Wg mnie wynalazek i nie warto być testerem. Osobiście wolałbym coś normalnej marki.

Napisano
  • Autor

> Pachnie mi to jakąs chinszczyzna, do ktorej nie wierze.

No dobra. Może macie rację. Powaliła mi się ta marka z BFGoodrich czy jak tam to sie pisze. A co powiecie o tych - jakiś tekst. Recenzje w necie mają nie kiepskie a te 250 zeta więcej jakoś powiedzmy przeżyje zlosnik.gif

Napisano

> No dobra. Może macie rację. Powaliła mi się ta marka z BFGoodrich czy jak tam to sie pisze.

Ja na takich jeżdże - goodrichach (zarówno letnich jak i zimowych) ale w laczku (czyli węższe i niższe) ale nie narzekam na nie.

Napisano

> Naczy sie są w końcu Tredni i Dżezi, czy shit

Nie wiem, dałem cytat o pochodzeniu marki. Osobiście raz kupiłem chińskie i nigdy więcej wink.gif

Napisano

> No dobra. Może macie rację. Powaliła mi się ta marka z BFGoodrich czy jak tam to sie pisze. A co

> powiecie o tych - jakiś tekst. Recenzje w necie mają nie kiepskie a te 250 zeta więcej jakoś

> powiedzmy przeżyje

Moim zdaniem nadadzą się. ok.gif Znam paru użytkowników tej marki i są zadowoleni. Na pewno warto dać te 250 więcej od chińszczyzny. Upewnij sie tylko czy są tegoroczne i czy koszty przesyłki nie są liczone od sztuki przypadkiem wink.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem, dałem cytat o pochodzeniu marki. Osobiście raz kupiłem chińskie i nigdy więcej

Naczy shit. OK.

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem nadadzą się. Znam paru użytkowników tej marki i są zadowoleni. Na pewno warto dać te

> 250 więcej od chińszczyzny. Upewnij sie tylko czy są tegoroczne i czy koszty przesyłki nie są

> liczone od sztuki przypadkiem

Pefnie tak zrobię. Choć może liczyć na to to że zimy i śniegu u mnie w tym roku nie będzie hmm.gif270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Cena IMHO nadzwyczaj korzystna w porównaniu nap. do innych serwisów oponiarskich. Warta ta opona

> coś? Niby komplet za 1156 zeta

Nie widziałem testu tego modelu, ale z innych nie wynika nic dobrego przykład

Napisano
  • Autor

Odnośnie opon Sava i konkretnie modelu 205/60/16 96H Xl. To dzwoniłem do Oponeo i konsultant powiedział mi że przy moim aucie ta opona będzie kijowa jeździć ze względu na wzmacnianie i zaproponował inny index nośności i inne opony. Prawda li to hmm.gif

Napisano

> Odnośnie opon Sava i konkretnie modelu 205/60/16 96H Xl. To dzwoniłem do Oponeo i konsultant

> powiedział mi że przy moim aucie ta opona będzie kijowa jeździć ze względu na wzmacnianie i

> zaproponował inny index nośności i inne opony. Prawda li to

Ja mam 2 wzmacniane Barumy - fatalnie zachowują się zimą. Są twarde, przez niekomfortowe i kiepsko dają sobie radę na śniegu. Do tego są głośnie. Więcej wzmacnianych nie kupię.

Napisano

> Odnośnie opon Sava i konkretnie modelu 205/60/16 96H Xl. To dzwoniłem do Oponeo i konsultant

> powiedział mi że przy moim aucie ta opona będzie kijowa jeździć ze względu na wzmacnianie i

> zaproponował inny index nośności i inne opony. Prawda li to

To teraz już wiem co to znaczy XL alien.gif Dzisiaj przyjadą do mnie nowe fuldy i nie wiele brakowało a bym zamówił XL. Myśle że kolega rwicik ma racje i nie nadają się do osobówki użytkowanej w normalnych warunkach drogowych.

Napisano

> To teraz już wiem co to znaczy XL Dzisiaj przyjadą do mnie nowe fuldy i nie wiele brakowało a bym

> zamówił XL. Myśle że kolega rwicik ma racje i nie nadają się do osobówki użytkowanej w

> normalnych warunkach drogowych.

Ja kupiłem nie świadomy 2 sztuki po tym jak przebiłem 1 Nokiana.

Jest spora różnica w jeździe na niekorzyść Barumów wzmacnianych.

Mam tez porównanie ze zwykłymi Barumami i tamte sprawowały się też lepiej.

Napisano

> No to może warto wziąć komplet z felgami i oponami teoretycznie o klase wyżej z tej aukcji co

> jakiś tekst

Cena jest OK. A te Uniroyal-e są dobre. ok.gif I przynajmniej pewne pochodzenie z gwarancja.

Napisano
  • Autor

> Cena jest OK. A te Uniroyal-e są dobre. I przynajmniej pewne pochodzenie z gwarancja.

I mam tu też dylemat. Czy kupić same opony w cenie 415/szt. czy tu komplet za 2199 z felgami stalowymi. Chodzi o to, że zimówki dał by teraz na ALU a na wiosnę kupił inne ALU na oryginalne letnie. Bawić się w to? ALU w zimie ma tak ktoś?

Napisano

> I mam tu też dylemat. Czy kupić same opony w cenie 415/szt. czy tu komplet za 2199 z felgami

> stalowymi. Chodzi o to, że zimówki dał by teraz na ALU a na wiosnę kupił inne ALU na

> oryginalne letnie. Bawić się w to? ALU w zimie ma tak ktoś?

Zawsze jeżdżę zimą na alufelgach, zmieniam tylko opony. Nie zauważyłem żeby zimowe warunki robiły na felgach jakiekolwiek wrażenie.

Napisano

> I mam tu też dylemat. Czy kupić same opony w cenie 415/szt. czy tu komplet za 2199 z felgami

> stalowymi. Chodzi o to, że zimówki dał by teraz na ALU a na wiosnę kupił inne ALU na

> oryginalne letnie. Bawić się w to? ALU w zimie ma tak ktoś?

Ja mam na dodatek porysowane i nic nie rdzewieje. A przy cenach 16tek stalowych brac alu i nie wybrzydzac.

Napisano
  • Autor

> Ja mam na dodatek porysowane i nic nie rdzewieje. A przy cenach 16tek stalowych brac alu i nie

> wybrzydzac.

No nie wiem. Jakbym kupił komplet na stali, to odliczając cenę opon, stal wyjdzie 125 zeta/szt.

Ciężko ALU w takiej cenie znaleźć zlosnik.gif

Z drugiej strony fajnie by było mieć ALU na zimę i inne ALU na lato devil.gifspineyes.gif

Napisano

> No nie wiem. Jakbym kupił komplet na stali, to odliczając cenę opon, stal wyjdzie 125 zeta/szt.

> Ciężko ALU w takiej cenie znaleźć

> Z drugiej strony fajnie by było mieć ALU na zimę i inne na lato

Jeździsz w trudniejszy teren, zakładasz łańcuchy - jeśli tak, to jednak lepiej stal.

Napisano

> No nie wiem. Jakbym kupił komplet na stali, to odliczając cenę opon, stal wyjdzie 125 zeta/szt.

> Ciężko ALU w takiej cenie znaleźć

> Z drugiej strony fajnie by było mieć ALU na zimę i inne ALU na lato

125zl za nowa felge stalowa?

Napisano
  • Autor

> 125zl za nowa felge stalowa?

No tak wychodzi i nie wiem czy to tanio czy drogo.

Napisano

> No tak wychodzi i nie wiem czy to tanio czy drogo.

Dolicz do tego że masz już opony założone i wyważone. Przekładka opon nie będzie gratis.

Ja zawsze trzymam opony na felgach. Mam 100% pewności że nic złego się z nimi nie stanie, tym bardziej że nie mam zbytnio gdzie ich trzymać. Czy je postawie, czy jak kol-wiek rzucę to będą OK. A lansu w zimę nie stosuję. Nowa felga stalowa nawet bez kołpaków wygląda OK.

Napisano

> Cena IMHO nadzwyczaj korzystna w porównaniu nap. do innych serwisów oponiarskich. Warta ta opona

> coś? Niby komplet za 1156 zeta

205/60/16, widzę, że Chevrolet nadal bawi się w nietypowe rozmiary opon. Wraca problem z Lacetti, gdzie trzeba dopłacać do nietypowego rozmiaru kilka stówek.

Napisano

> 205/60/16, widzę, że Chevrolet nadal bawi się w nietypowe rozmiary opon. Wraca problem z Lacetti,

> gdzie trzeba dopłacać do nietypowego rozmiaru kilka stówek.

Eee tam - można to obejść łatwo zwłaszcza jeśli chodzi o zimówki smile.gif Ja mam 185/60/15 i dałem za Fuldy krisalp 3 niewiele ponad 200 za sztukę ok.gif I moim zdaniem w "trybie zimowym" spisują się lepiej. Zastanawiam się już nawet nad letnimi 195/60/15 ale nie wiem czy nie straci na właściwościach jezdnych bo latem jeżdżę dużo szybciej... hmm.gif

Napisano

> Eee tam - można to obejść łatwo zwłaszcza jeśli chodzi o zimówki Ja mam 185/60/15 i dałem za Fuldy

> krisalp 3 niewiele ponad 200 za sztukę I moim zdaniem w "trybie zimowym" spisują się lepiej.

> Zastanawiam się już nawet nad letnimi 195/60/15 ale nie wiem czy nie straci na właściwościach

> jezdnych bo latem jeżdżę dużo szybciej...

szerokość zostanie

trochę wyżej będzie ...

Napisano

> No tak wychodzi i nie wiem czy to tanio czy drogo.

IMO tanio jezeli to 16.

Napisano
  • Autor

> IMO tanio jezeli to 16.

A ja mam jeszcze 3 pytanka.

Jaki rozstaw śrub ma Cruze w benzynie? 5x105 czy 5x115?

Jaki otwór centrujący, może taki sam jak w Nubirce czasem 56,6 hmm.gif

No i jakie ET na stali powinno być?

Napisano

> Nie widziałem testu tego modelu, ale z innych nie wynika nic dobrego przykład

Ostatnio zanabyłem drogą kupna gazetkę Motor, gdzie jest krótki test 3 opon zimowych marek europejskich - górnopółkowej Conti i 2 budżetowych: Barum i Kelly. Ta ostatnia o dziwo uzyskuje najlepsze wyniki na sniegu. Na mokrym jest słaba. Czyli zachowuje się dokładnie tak jak dalekowschodnie tanie opony.

W teście hamowania róznica między Conti a Kelly jest ok 15 metrów - jak auto na Conti już stoi, na Kelly jedzie jeszcze 50km/h. I teraz zadziwiające jest rozdwojenie jaźni autorów testu - ocenili oponę dobrze pisząc, że oferuje dobrą jakość za rozsądną cenę, czy jakoś tak. Co ciekawe pamiętam jak dziś podobny test opon letnich w Motorze, gdzie brały udział opony chińskie, też na mokrym hamujące 15m dalej niż najlepsze marki. Ale tam ocena była "tragiczne", "niebzpieczne" i w ogóle be...

To tyle nt. relatywizmu testów gazetowych.

Są opony chińskie dobrej i nędznej jakości.

Nie namawiam do zakupu taniej chinszczyzny tylko dlatego, że jest tania, ale z drugiej strony nie skreślałbym tanich marek z definicji. Trzeba tylko ostrożnie wybierać wink.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

> A ja mam jeszcze 3 pytanka.

> Jaki rozstaw śrub ma Cruze w benzynie? 5x105 czy 5x115?

> Jaki otwór centrujący, może taki sam jak w Nubirce czasem 56,6

> No i jakie ET na stali powinno być?

Rozstaw śrub 5x105,

otwór centrujący 56,6

Dla felg 16':

R16 6,5 x 16 ET39

lub podawany wariant zamiany

R16 6,5 x 16 ET40

Napisano
  • Autor

> Rozstaw śrub 5x105,

> otwór centrujący 56,6

> Dla felg 16':

> R16 6,5 x 16 ET39

> lub podawany wariant zamiany

> R16 6,5 x 16 ET40

OK dzięki za info waytogo.gif

Napisano

Ja bym się wstrzymał z kupnem niema zimy stulecia nowy samochód to ma opony wielosezonowe orginalnie i nie ma co wpadać w panikę bo na nich też się da jeżdzić a teraz kupować zimówki to nabijać kasę innym .Lepiej przeznaczyć to na drug zestaw felg .ja jeżdzę zimą na stalówkach z fajnymi deklami a latem na alusach ,dwa komplety opon założone na stałe i same plusy nie niszczą się przy zmianie ,nie stoję w kolejkach ,kasa za wymianę idzie na inny cel(np browar) i rosną "mięśnie" grinser006.gifJa letnie opony kupiłem w marcu gdy była wyprzedaż poprzedniego rocznika i za komplet dałem 900 zamiast 1400 do laczka plus wyważenie i azot gratis.Tak robię z każdym posiadanym samochodem polecam.

Napisano

> Ja bym się wstrzymał z kupnem niema zimy stulecia nowy samochód to ma opony wielosezonowe

> orginalnie i nie ma co wpadać w panikę bo na nich też się da jeżdzić a teraz kupować zimówki

> to nabijać kasę innym .

Wątpię, by z fabryki wyjechał na wielosezonowych hmm.gif

Co do drugich felg, to rzeczywiście wygoda.

Napisano

> Wątpię, by z fabryki wyjechał na wielosezonowych

> Co do drugich felg, to rzeczywiście wygoda.

Przyznam się że nie wiem na jakich oponach teraz wyjeżdżają nówki ale wydaje mi się że tak jest dalej bo ludzie kupują w zimą i latem samochody i nie jest powiedziane że na tych oponach dostarczonych przez producenta nie możesz jeżdzić zimą bylo by to śmieszne

Napisano

> Przyznam się że nie wiem na jakich oponach teraz wyjeżdżają nówki ale wydaje mi się że tak jest

> dalej bo ludzie kupują w zimą i latem samochody i nie jest powiedziane że na tych oponach

> dostarczonych przez producenta nie możesz jeżdzić zimą bylo by to śmieszne

Dawno temu odebrałem Astrę F i była na oponach wielosezonowych.

Potem odebrałem Astrę G i była już na letnich, do tego "fuel saver", więc zimą nie dało się na nich poruszać. Trzeba było kupić zimowe gumy.

Podobnie Lacetti - z salony wyjechało na letnich.

Napisano

> Dawno temu odebrałem Astrę F i była na oponach wielosezonowych.

> Potem odebrałem Astrę G i była już na letnich, do tego "fuel saver", więc zimą nie dało się na nich

> poruszać. Trzeba było kupić zimowe gumy.

> Podobnie Lacetti - z salony wyjechało na letnich.

A to mnie zaintrygowałeś aż z ciekawości pojadę się spytać do salonu

Napisano

> Przyznam się że nie wiem na jakich oponach teraz wyjeżdżają nówki

Na letnich. Salon dodatkowo może sobie zarobić na zimówkach

Napisano
  • Autor

> Na letnich. Salon dodatkowo może sobie zarobić na zimówkach

Panowie - szczerze - dobra cena za te opony zimowe hmm.gif

Pytałem, w razie W jest komplet, więc pytam icon_rolleyes.gif

Napisano

> Panowie - szczerze - dobra cena za te opony zimowe

Dobra

> Pytałem, w razie W jest komplet, więc pytam

Czegoś nie rozumiem w tym zdaniu hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Dobra

> Czegoś nie rozumiem w tym zdaniu

biglaugh.gifpub2.gif

Chodziło o to że pytałem człowieka i w razie zamówinia ma komplet, bo na aukcji wisi chyba jedna sztuka. Ale ja już wiecie ziew.gifi czasem bez składni pisze devil.gif

Napisano

> Chodziło o to że pytałem człowieka i w razie zamówinia ma komplet, bo na aukcji wisi chyba jedna

> sztuka. Ale ja już wiecie i czasem bez składni pisze

Aaaaa..... mlot.gif

Napisano

> Panowie - szczerze - dobra cena za te opony zimowe

> Pytałem, w razie W jest komplet, więc pytam

Czy oni za kazdym razem musza cudowac z tymi rozmiarami. Bez mala 100zl drozej na sztuce za dziwny rozmiar. Mogli dac profil 55.

Napisano
  • Autor

> Czy oni za kazdym razem musza cudowac z tymi rozmiarami. Bez mala 100zl drozej na sztuce za dziwny

> rozmiar. Mogli dac profil 55.

Podejrzewam, że jakbym kupił profil 55 też by nic sienie stało. Jak Nube kupiłem od gostka, to miała 185/60/14 a ma być 185/65/14 i spoko jeździła. Szwagier w Lagunie II ma 16" i profil właśnie 55, więc jak prawisz - mogli dać 55 irked.gif

Napisano

> Czy oni za kazdym razem musza cudowac z tymi rozmiarami. Bez mala 100zl drozej na sztuce za dziwny

> rozmiar. Mogli dac profil 55.

Ten rozmiar 205/60R16 powoli zaczyna być coraz częściej stosowany. Koła w samochodach rosną icon_rolleyes.gif

Napisano

> Podejrzewam, że jakbym kupił profil 55 też by nic sienie stało. Jak Nube kupiłem od gostka, to

> miała 185/60/14 a ma być 185/65/14 i spoko jeździła. Szwagier w Lagunie II ma 16" i

> profil właśnie 55, więc jak prawisz - mogli dać 55

Lepiej kupic 225/55 ale cena tez moze byc wieksza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.