Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana korpusu zacisku hamulcowego

Featured Replies

Napisano

To odnośnie tego wątku. Uznałem za stosowne wrzucic tutaj, bo znacznie więcej ludzi czyta i może się wypowiedziec w temacie. A to wyciąganie pieniędzy od ludzi na zasadzie "dojenia frajerów" nalezy IMO tepić!

Napisano

Jeżeli chodzi o cenę usługi nie można mieć do nikogo pretensji, bo jest wolny rynek i mogą sobie żądać za usługę ile chcą. Na potępienie zasługuje jednak fakt technicznej niekompetencji serwisu, bo w podzespołach zawierających tłok - cylinder nie wymienia się tylko jednego z nich. To tak, jak by wymieniając blok silnika wstawić do cylindrów tłoki ze starego. Cenę usługi może też uzasadniać fakt, że zamiast za 10 minut wymienić zacisk, chłopak będzie się ze starym męczył pół dniówki przy stole imadłowym rozbierając, czyszcząc, przekładając uszczelki, odpowietrzniki itp. zużywając szmaty, rozpuszczalniki, wodę i prąd hehe.gif. W sumie racja grinser006.gif.

Napisano

...wymieniając blok silnika wstawić do cylindrów tłoki ze starego...

Nie wiem czy kiedykolwiek widziałeś silnik i zacisk hamulcowy od środka, że to porównujesz zlosnik.gif W 99% koroduje tłoczek i traci szczelność na uszczelniaczu w zacisku.

Napisano

> To odnośnie tego wątku. Uznałem za stosowne wrzucic tutaj, bo znacznie więcej ludzi czyta i może

> się wypowiedziec w temacie. A to wyciąganie pieniędzy od ludzi na zasadzie "dojenia frajerów"

> nalezy IMO tepić!

Nie wiemy jaki to Yaris. W 1,0 zacisk po regeneracji kosztuje około 400 zł, w 1,3 przy układzie hamulcowym Sumitomo regenerowany może kosztować nawet 700 zł. Nie patrz na ceny w internecie, to jest serwis i jeśli mają wymienić, to nie dadzą po regeneracji, tylko nówkę sztukę, stąd taka cena. Uważam, że całkiem znośna.

Napisano

> To odnośnie tego wątku. Uznałem za stosowne wrzucic tutaj, bo znacznie więcej ludzi czyta i może

> się wypowiedziec w temacie. A to wyciąganie pieniędzy od ludzi na zasadzie "dojenia frajerów"

> nalezy IMO tepić!

Wiesz...Zawsze możesz sobie sam kupić części i wymienić, nieprawdaż? Chyba, że nie umiesz, wtedy płacisz za umiejętności i wiedzę innych. Jedni cenią się więcej, inni mniej, nikt nie zmusza do korzystania z ASiO.

Napisano
  • Autor

OK. A co sądzisz o firmie Borg? Wybudowali fabryke w Zdunskiej Woli, gdzie regeneruja zaciski hamulcowe.

No i sa jeszcze 2 duże firmy handlujące częściami do aut azjatyckich. Japanparts (Włochy) i Nipparts (Holandia). Nie oferują czasem tańszych częsci o jakości oryginałów?

Napisano

> OK. A co sądzisz o firmie Borg? Wybudowali fabryke w Zdunskiej Woli, gdzie regeneruja zaciski

> hamulcowe.

> No i sa jeszcze 2 duże firmy handlujące częściami do aut azjatyckich. Japanparts (Włochy) i

> Nipparts (Holandia). Nie oferują czasem tańszych częsci o jakości oryginałów?

Przyjacielu, ale czasem jest tak, że pomimo iż jakaś-tam usterka jest nagminna w danym modelu to części aftermarket NIE MA.

Bo pomimo nagminności populacja jest za mała, żeby uruchamiać pod to produkcję.

Przykład podałem niżej - +/- 7 paczek za zacisk po regeneracji powoduje walkę z otwierającym się w kieszeni nożem, ale CO PAN ZROBISZ?

Napisano

> OK. A co sądzisz o firmie Borg? Wybudowali fabryke w Zdunskiej Woli, gdzie regeneruja zaciski

> hamulcowe.

> No i sa jeszcze 2 duże firmy handlujące częściami do aut azjatyckich. Japanparts (Włochy) i

> Nipparts (Holandia). Nie oferują czasem tańszych częsci o jakości oryginałów?

hmm.gif w sumie to o co chodzi ?

cena się nie podoba, zabieram auto i robie gdzie indziej/sam

np miałem problem z altkiem, wymiana w aso, pewnie koło 1000zł (nowy)

sam altek 800zł minus 200zł za zdanie starego

regenracja ??? od 200zł

i teraz co wybierasz ?

wymiana w aso 1000zł

wymiana samemu na fabryczny nowy - 600zł, ew zamiennik/używka 400zł

regeneracja starego ? liczmy 300zł, plus jazda i postawienie auta na 2-3dni

wracając do zacisku

trzeba by zobaczyć co tak naprawdę się stało, bo może faktycznie wystarczy zestaw naprawczy za 50zł plus robocizna 100zł i można jechać

ale tego aso nie zrobi icon_rolleyes.gif

w maksie też miałem przytarty tłoczek, kupiłem zestaw naprawszy za 40zł, posmarowałem i działa ... jak długo, zobaczymy grinser006.gif

Napisano

> Nie oferują czasem tańszych częsci o jakości oryginałów?

A jest coś takiego? Bo ja się nie spotkałem.

Napisano

> A jest coś takiego? Bo ja się nie spotkałem.

Ytam.

No takie "mejd in czajna" z ceną na poziomie 10% ceny części oryginalnej :-)

Napisano

> Ytam.

> No takie "mejd in czajna" z ceną na poziomie 10% ceny części oryginalnej :-)

Nie wiem czy pewne kable Bosha były "mejd in czajna" (prawie 180 zł więc nie takie tanie) ale faktem jest że dały założyć się tylko raz. Potem już spadały z cewki. No ale mogłem założyć raz i już więcej nie ściągać. I byłoby OK.

Napisano
  • Autor

> A jest coś takiego? Bo ja się nie spotkałem.

Nipparts podobno sprowadza części od tych samych dostawców co producenci samochodów. I ci dostawcy częśc tych samych wyrobów pakuja w pudelka z napisem Nipparts a częśc z napisem np. Toyota. Ale to info pochodzi z netu, więc głowy za to nie daję

A weżmy np. taka fabrykę żarówek Narva, należąca do Philipsa. Tam podobno te same ząrówki sprzedawane są albo w opakowaniach Narva albo Philips. Ale to info pochodzi z Pabianic, więc też nie jest pewne na 100%

Napisano

> Przyjacielu, ale czasem jest tak, że pomimo iż jakaś-tam usterka jest nagminna w danym modelu to

> części aftermarket NIE MA.

> Bo pomimo nagminności populacja jest za mała, żeby uruchamiać pod to produkcję.

> Przykład podałem niżej - +/- 7 paczek za zacisk po regeneracji powoduje walkę z otwierającym się w

> kieszeni nożem, ale CO PAN ZROBISZ?

Znajoma tak miała w Almerce. Tylne zaciski wymagały regeneracji a sam zestaw naprawczy kosztował drugie tyle co przeciętna.

Napisano

> Nipparts podobno sprowadza części od tych samych dostawców co producenci samochodów. I ci dostawcy

> częśc tych samych wyrobów pakuja w pudelka z napisem Nipparts a częśc z napisem np. Toyota.

> Ale to info pochodzi z netu, więc głowy za to nie daję

> A weżmy np. taka fabrykę żarówek Narva, należąca do Philipsa. Tam podobno te same ząrówki

> sprzedawane są albo w opakowaniach Narva albo Philips. Ale to info pochodzi z Pabianic, więc

> też nie jest pewne na 100%

to że robią w tej samej fabryce wcale nie znaczy że to to samo wink.gif

przykład z fabryki kosmetyków

przychodzi klient A zamawia partię ... niech będzie balsam do ciała, ma być cena max 4zł z flaszkę, więc forma komponuje skład i kręci, nalepia etykiety z owadem grinser006.gif i jazda w świat

za miesiąc do tej samej fabryczki przychodzi pan francuz i mówi tak, daje wam składniki, daje buteleczki, a wy mi kręcicie balsamik

zgadnij czy jakość będzie taka sam ?

tak samo jest w montowni samochodów, z jednaj taśmy zjeżdżały auta z euro3 na wschód, jak i auta na PL, czy zachód (rzadko) euro4

zgadnij czy jakość była taka sama ?

z częściami będzie to samo, może to robić jedna fabryka, ale zupełnie inna jakość będzie jak dają znaczek firmy moto, inna jak swój, a jeszcze inna jak robią noname

co innego jak część firmowa pakowana jest tylko w pudełko noname, a to się podobno zdarza spineyes.gif

Napisano

> Nipparts podobno sprowadza części od tych samych dostawców co producenci samochodów. I ci dostawcy (...)

Tobie chodzi o sytuację, kiedy ta sama część jest pakowana w opakowanie z logiem wytwórcy części a nie samochodu. Ale to jest dokładnie ta sama część. A mi chodzi o tzw. zamienniki. Generalnie poza amortyzatorami do Matiza które od Kayaby czy Monroe są zwyczajnie lepsze nie spotkałem się z sytuacją, kiedy zamiennik choćby zbliżał się jakościowo do oryginału. No może jeszcze "świetne" cewki Sagema w Renault. Te od Denso lub Beru były o kilka klas lepsze. No ale w dwóch opisanych przypadkach fabryczne części nie nadawały się do niczego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.