Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Weekendowe dylematy - skrzyżowanie

Featured Replies

Napisano

Miałem ja wczoraj przyjemność podróżowania po Skierniewicach (woj. Łódzkie). Trafiłem na takie skrzyżowanie jak poniżej.

Pytanie brzmi.

Który z pojazdów ma pierwszeństwo zakładając, że pojazd zieolny mija linię przerywaną (wjechał na skrzyżowanie za znak A-7). A czerwony w tym samym momencie nadjechał z przeciwka.

285540494-Skrzyzowanie_5.jpg

Zapraszam do dyskusji

post-7950-14352514778974_thumb.jpg

Napisano

> Miałem ja wczoraj przyjemność podróżowania po Skierniewicach (woj. Łódzkie). Trafiłem na takie

> skrzyżowanie jak poniżej.

> Pytanie brzmi.

> Który z pojazdów ma pierwszeństwo zakładając, że pojazd zieolny mija linię przerywaną (wjechał na

> skrzyżowanie za znak A-7). A czerwony w tym samym momencie nadjechał z przeciwka.

> Zapraszam do dyskusji

To są dwa skrzyżowania (co widać na znaku pod kielnią).

Na drugim skrzyżowaniu pierwszeństwo ma zielony.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> To są dwa skrzyżowania (co widać na znaku pod kielnią).

> Na drugim skrzyżowaniu pierwszeństwo ma zielony.

> Pozdrawiam

Też mi się tak wydaje...

Dylemat mój jest spowodowany tym, że w WORD w Sierniewicach twierdzą, że pierwszeństwo ma czerwony... facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Też mi się tak wydaje...

> Dylemat mój jest spowodowany tym, że w WORD w Sierniewicach twierdzą, że pierwszeństwo ma

> czerwony...

Wydaje mi się iż zielony ma pierwszeństwo. Inna sytuacja byłaby gdyby na znaku pod "ustąp" była tez zaznaczona tamta droga w prawo.

Napisano

Jeżeli zielony przekroczył linię ustąp pierwszeństwa znaczy, że jest na głównej i ma pierwszeństwo przed czerwonym ponieważ wykonuje lewoskręt.

Napisano
  • Autor

> Wydaje mi się iż zielony ma pierwszeństwo. Inna sytuacja byłaby gdyby na znaku pod "ustąp" była tez

> zaznaczona tamta droga w prawo.

Hmmm, czyli gdyby tablica T-6 wyglądała tak?

285540544-T-6.JPG

post-7950-14352514779762_thumb.jpg

Napisano

> Hmmm, czyli gdyby tablica T-6 wyglądała tak?

Tez mi sie tak wydaje. Wtedy mozna byloby traktowac ten wezel, jako jedno skrzyzowanie. W rzeczywistosci sklanialbym sie ku twojej opcji, ze to dwa neizalezne skrzyzowania. Ale trzeba jeszcze zajrzec do PoRD i zorientowac sie jakie odcinki drogi przed i za skrzyzowaniem zalicza sie jako skrzyzowanie, bo to moze miec wiazace znaczenie.

Napisano

zielony ma pierwszeństwo przed czerwonym

Napisano

> że w WORD w Sierniewicach twierdzą, że pierwszeństwo ma

> czerwony...

facepalm%5B1%5D.gif

a jakies uzasadnienie podali ?

Napisano

> Miałem ja wczoraj przyjemność podróżowania po Skierniewicach (woj. Łódzkie). Trafiłem na takie

> Pytanie brzmi.

> Który z pojazdów ma pierwszeństwo zakładając, że pojazd zieolny mija linię przerywaną (wjechał na

> skrzyżowanie za znak A-7). A czerwony w tym samym momencie nadjechał z przeciwka.

> Zapraszam do dyskusji

zieelonY

Napisano

> Tez mi sie tak wydaje. Wtedy mozna byloby traktowac ten wezel, jako jedno skrzyzowanie.

Nie węzeł a skrzyżowanie o przesuniętych wlotach.

Napisano
  • Autor

> a jakies uzasadnienie podali ?

Bo zielony wyjeżdża z podporządkowanej, a czerwony z niej zjeżdża.

To by miało sens gdyby faktycznie tablica T-6 wyglądała tak:

285540933-T-6a.JPG

post-7950-14352514812625_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Wystarczy wyobrazić sobie jak będą ustawione auta po kolizji - który będzie na drodze z

> pierwszeństwem.

O tym nie pomyślałem... hehe.gifok.gif

Napisano

> Bo zielony wyjeżdża z podporządkowanej, a czerwony z niej zjeżdża.

> To by miało sens gdyby faktycznie tablica T-6 wyglądała tak:

Dokładnie

Tu są ewidentnie dwa skrzyżowania, tyle że blisko siebie.

Napisano

> O tym nie pomyślałem...

W sytuacji kiedy ktoś upiera się przy swojej absurdalnej wersji jest tylko jeden sposób na rozwiązanie sporu - spowodować kolizję. zlosnik.gif

Gdybym, jadąc jak zielony, wjechał w czerwonego i ten upierałby się przy mojej winie to bym go chyba zabił śmiechem. hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Dokładnie

> Tu są ewidentnie dwa skrzyżowania, tyle że blisko siebie.

Nie jestem pewien ale zdaje się, że przed tym drugim skrzyżowaniem nie ma żadnego znaku... hmm.gif

Napisano

> Nie jestem pewien ale zdaje się, że przed tym drugim skrzyżowaniem nie ma żadnego znaku...

Jest przed pierwszym. Poza tym skręcając w lewo należy ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu na wprost lub skręcającemu w prawo, więc jeśli nawet to jest jedno skrzyżowanie to Ty jesteś tym skręcającym w prawo.

Napisano
  • Autor

> Jest przed pierwszym. Poza tym skręcając w lewo należy ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu na

> wprost lub skręcającemu w prawo, więc jeśli nawet to jest jedno skrzyżowanie to Ty jesteś tym

> skręcającym w prawo.

Ale wg WORD'u ja wjeżdżam z podporządkowanej, a on z niej zjeżdża...

Napisano

> Ale wg WORD'u ja wjeżdżam z podporządkowanej, a on z niej zjeżdża...

Zapytaj ich czy jak wyjeżdżasz z podporządkowanej w innej dzielnicy i dojeżdżasz do tego skrzyżowania to też gość ma pierwszeństwo?

Art. 25 ust.1 i nic więcej

Napisano

> Nie jestem pewien ale zdaje się, że przed tym drugim skrzyżowaniem nie ma żadnego znaku...

Nie musi być. W momencie przejechania linii zatrzymania znajdujesz się na drodze z pierwszeństwem. Droga z pierwszeństwem nie musi być oznaczona przed każdym skrzyżowaniem (aczkolwiek przy skrzyżowaniach położonych nieco dalej od siebie - powinna).

Ponadto, opierając się na definicji skrzyżowania oraz drogi skłaniałbym się do twierdzenia, że to są dwa skrzyżowania, które są do siebie przyległe (to znaczy kończy się jedno i od razu zaczyna drugie) co zresztą potwierdza ustawiony znak A-7 z tabliczką.

Napisano
  • Autor

> Zapytaj ich czy jak wyjeżdżasz z podporządkowanej w innej dzielnicy i dojeżdżasz do tego

> skrzyżowania to też gość ma pierwszeństwo?

> Art. 25 ust.1 i nic więcej

Najciekawsze jest to, że na dokładnie tym skrzyżowaniu ponoć "kasowani" są wszyscy egzaminowani którzy kwestię pierwszeństwa interpretują tak jak my...

Napisano

> Też mi się tak wydaje...

> Dylemat mój jest spowodowany tym, że w WORD w Sierniewicach twierdzą, że pierwszeństwo ma

> czerwony...

Ale kto tak twierdzi? Sprzątaczka w WORDzie, czy moze kursant ktory zdawal egzamin i "tak mu powiedzial" egzaminator?

Napisano

> Najciekawsze jest to, że na dokładnie tym skrzyżowaniu ponoć "kasowani" są wszyscy egzaminowani

> którzy kwestię pierwszeństwa interpretują tak jak my...

A kto tak Ci powiedzial?

Napisano
  • Autor

> A kto tak Ci powiedzial?

Instruktor

Napisano

> Instruktor

Nie wierze ze tak wszyscy instruktorzy traktuja to skrzyzowanie, a tym bardziej ze taka jest interpretacja WORD'u. Zdarzaja sie przypadki w kazdym miescie, ze znajdzie sie instruktor ktory uczy tak jak jemu sie wydaje, choc niekoniecznie zgodnie z przepisami - to owszem, ale zeby WORD popelnial taki błąd? Nie chce mi sie wierzyć.

Napisano

> Pytanie brzmi.

> Zapraszam do dyskusji

Czy ta "ulica", w którą skręca czerwony, to faktycznie ulica, czy dojazd do obiektu?

Napisano
  • Autor

> Czy ta "ulica", w którą skręca czerwony, to faktycznie ulica, czy dojazd do obiektu?

Ulica...

Napisano

> Ulica...

To to oznakowanie IMO jest strasznym gniotem. Nie zmienia to faktu, że obecnie to zdecydowanie dwa odrębne skrzyżowania, więc pierwszeństwo ma zielony.

Napisano

> Najciekawsze jest to, że na dokładnie tym skrzyżowaniu ponoć "kasowani" są wszyscy egzaminowani

> którzy kwestię pierwszeństwa interpretują tak jak my...

bo pewnie żaden nie zgłosił sprzeciwu i nie wysłał nagrania do policji z prośbą o interpretację.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> bo pewnie żaden nie zgłosił sprzeciwu i nie wysłał nagrania do policji z prośbą o interpretację.

Ja poprosiłem.

Sprawdziłem tę tablicę T-6 pod znakiem A-7 "ustąp pierwszeństwa..."

Wygląda ona tak:

285598068-znak.JPG

O interpretację poprosiłem via e-mail wydział ruchu drogowego komendy wojewódzkiej w Łodzi, WRD komisariatu w Skierniewicach oraz WRD Komedy Stołecznej.

Z Łodzi przysłali mi pismo, że odesłali sprawę do rozpatrzenia do Skierniewic. yikes.gif

Stołeczna odpisała, że musze im podać chyba wszystkie swoje dane osobowe pod karą nie odpisania screwy.gif

A Skierniewice odpisały, że przedstawione przeze mnie oznakowanie jest niepełne, że tablica T-6 wygląda tak jak na rycinie powyżej i w związku z tym pierwszejństwo przejazdu ma pojazd czerwony... hmm.gif

post-7950-14352514950006_thumb.jpg

Napisano

> Ja poprosiłem.

> Sprawdziłem tę tablicę T-6 pod znakiem A-7 "ustąp pierwszeństwa..."

> Wygląda ona tak:

> O interpretację poprosiłem via e-mail wydział ruchu drogowego komendy wojewódzkiej w Łodzi, WRD

> komisariatu w Skierniewicach oraz WRD Komedy Stołecznej.

> Z Łodzi przysłali mi pismo, że odesłali sprawę do rozpatrzenia do Skierniewic.

> Stołeczna odpisała, że musze im podać chyba wszystkie swoje dane osobowe pod karą nie odpisania

> A Skierniewice odpisały, że przedstawione przeze mnie oznakowanie jest niepełne, że tablica T-6

> wygląda tak jak na rycinie powyżej i w związku z tym pierwszejństwo przejazdu ma pojazd

> czerwony...

Znak określa, która droga jest z pierwszeństwem i wychodzi, że czerwony jest na drodze z pierwszeństwem, a Ty wjeżdżając z podporządkowanej musisz mu ustąpić.

Kolejny przykład, gdzie uzrzędnik wymyślił zasadę biegunowo odlełgą od logiki i stwarzającą dezorientacje i zagrożenie.

No ale cóż ... urzędnik za swoje pomysły nie odpowiada

Napisano

> Ja poprosiłem.

> Sprawdziłem tę tablicę T-6 pod znakiem A-7 "ustąp pierwszeństwa..."

> Wygląda ona tak:

> O interpretację poprosiłem via e-mail wydział ruchu drogowego komendy wojewódzkiej w Łodzi, WRD

> komisariatu w Skierniewicach oraz WRD Komedy Stołecznej.

> Z Łodzi przysłali mi pismo, że odesłali sprawę do rozpatrzenia do Skierniewic.

> Stołeczna odpisała, że musze im podać chyba wszystkie swoje dane osobowe pod karą nie odpisania

> A Skierniewice odpisały, że przedstawione przeze mnie oznakowanie jest niepełne, że tablica T-6

> wygląda tak jak na rycinie powyżej i w związku z tym pierwszejństwo przejazdu ma pojazd

> czerwony...

A jeśli tablica wygląda tak, jak narysowałeś, to zupełnie zmienia to postać rzeczy - jest jedno skrzyżowanie, a ponieważ pierwszeństwo jest ustalane na wlotach, to obowiązuje zasada "prawej ręki", bo znaki nie rozstrzygają w takiej sytuacji o pierwszeństwie (obaj kierowcy mają A-7) i pierwszeństwo faktycznie ma czerwony.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.