Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

cofanie/naprawa/korekta liczników

Featured Replies

Napisano

pytanko mam następujące

dotyczy PSA i VAG - fiat citroen renault peugeot vw audi i skoda

czy w/w czynności dokonuje się z poziomu złącza diagnostycznego, bezpośrednio na liczniku czy w inny sposób

i jaki do tego sprzęt/prog jest potrzebny

chodzi tylko wyłącznie o wskazania licznika - reszta wpisów w elektronice nie interesuje mnie

Napisano

To chyba też zależy od konkretnego modelu smile.gif Ale większości wystarczy przez złącze diagnostyczne.

Napisano

> poszło pw

Jak masz coś ciekawego do VAG'a to poproszę na pw info.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> podesłałem pierwszą lepszą stronkę z google gdzie jest rozpisane czym się robi w danym modelu np.

> http://www.diagkompcar.pl/korekta-licznikow.htm ,a sam sprzęt do tego typu zabaw można kupić

> na alledrogo.

Pogooglać i pogrzebać na alledrogo to ja potrafię, myślałem, że handlujesz tym sprzętem i masz coś konkretnego do polecenia do VAG'a od 2000roku do teraz.

Głównie chodzi o sam licznik bo podobno klient kupujący VAG'a nie jest tak upierdliwy jak klient kupujący Fiat'a, żeby sprawdzać w ECU silnika, ale gdyby się dało...

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Pogooglać i pogrzebać na alledrogo to ja potrafię, myślałem, że handlujesz tym sprzętem i masz coś

> konkretnego do polecenia do VAG'a od 2000roku do teraz.

> Głównie chodzi o sam licznik bo podobno klient kupujący VAG'a nie jest tak upierdliwy jak klient

> kupujący Fiat'a, żeby sprawdzać w ECU silnika, ale gdyby się dało...

> Pozdrawiam BAS

Enigma ale kosztuje worek pieniędzy - robi wszystkie marki we wszystkich sterownikach po drodze ...

Napisano

> podesłałem pierwszą lepszą stronkę z google gdzie jest rozpisane czym się robi w danym modelu

I błędne dane są na tej stronie.

Np: Vectra C, Zafira B, Corsa D przebieg zapisany jest w liczniku i w ECU, a na tej stronie podają że tylko w liczniku

Napisano

> pytanko mam następujące

> dotyczy PSA i VAG - fiat citroen renault peugeot vw audi i skoda

> czy w/w czynności dokonuje się z poziomu złącza diagnostycznego, bezpośrednio na liczniku czy w

> inny sposób

> i jaki do tego sprzęt/prog jest potrzebny

> chodzi tylko wyłącznie o wskazania licznika - reszta wpisów w elektronice nie interesuje mnie

w VAGach kabelek za 20-30zł z allegro + program darmowy sciagniety z netu

podpinasz pod samochod i mozesz przestawic zarowno przebieg na liczniku, jak i zapisany w ECU

ok.gif

Napisano

> w VAGach kabelek za 20-30zł z allegro + program darmowy sciagniety z netu

> podpinasz pod samochod i mozesz przestawic zarowno przebieg na liczniku, jak i zapisany w ECU

Robiles czy slyszales i powtarzasz? kara.gif

Napisano

> w VAGach kabelek za 20-30zł z allegro

Mówisz o VAG kkl - chyba do nowszych potrzebny jest VAG+CAN, który jest droższy.

> + program darmowy sciagniety z netu

> podpinasz pod samochod i mozesz przestawic zarowno przebieg na liczniku, jak i zapisany w ECU

Jeśli, któryś z kolegów podesłałby linki do sprzętu i programów to byłbym wdzięczny smile.gif

Oczywiście na pw bo moderatorzy zaraz nas stąd przegonią.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Mówisz o VAG kkl - chyba do nowszych potrzebny jest VAG+CAN, który jest droższy.

> Jeśli, któryś z kolegów podesłałby linki do sprzętu i programów to byłbym wdzięczny

> Oczywiście na pw bo moderatorzy zaraz nas stąd przegonią.

Skarbnica wiedzy jest na http://a6klub.pl/

Czesc wiedzy jednak jest dostepna tylko dla "zasluzonych" uczestnikow forum (czytaj wtajemniczonych)

Napisano

> Robiles czy slyszales i powtarzasz?

Robilem.

Np. w swoim musialem ustawic licznik do tego co bylo zapisane w ECU i zrobilem tym co wyzej napisalem, bo sprzedajacy cofnal licznik a zapomnial ze jest przebieg tez w ECU hehe.gif

Napisano

> Skarbnica wiedzy jest na http://a6klub.pl/

> Czesc wiedzy jednak jest dostepna tylko dla "zasluzonych" uczestnikow forum (czytaj

> wtajemniczonych)

Na forum passata, golfa, tez wszystko jest opisane, podejrzewam ze na forum skody i seata rowniez ok.gif

Napisano

> Mówisz o VAG kkl - chyba do nowszych potrzebny jest VAG+CAN, który jest droższy.

Fakt, zapomnialem bo do wszystkich uzywam kkl, a faktycznie roczniki powyzej 2004 potrzebuja ten za 60-80zł wink.gifok.gif

Ale jako ciekawostka - podpinalem ten kabelek kkl bez can do Caddy 2008r. i zaden program go nie wykryl i bledow nie moglem odczytac, ale jak zrobilem kasowanie bledow to wszystkie zostaly skasowane i check przestal sie swiecic icon_eek.gifok.gif

> Jeśli, któryś z kolegów podesłałby linki do sprzętu i programów to byłbym wdzięczny

Wszelkie fora marek z koncernu VAG ok.gif

Napisano

> Jak masz coś ciekawego do VAG'a to poproszę na pw info.

> Pozdrawiam BAS

vag can commander ok.gif

Napisano

> Oczywiście na pw bo moderatorzy zaraz nas stąd przegonią.

> Pozdrawiam BAS

duzo chcesz na to wydac?? tylko vag czy wszytskie marki cool.gif

Napisano

> duzo chcesz na to wydac?? tylko vag czy wszytskie marki

Głównie chodzi o VAG'a, tego się tyle wozi od dziadka z Niemiec, że jest na tym biznes.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Głównie chodzi o VAG'a, tego się tyle wozi od dziadka z Niemiec, że jest na tym biznes.

> Pozdrawiam BAS

Jaki tam biznes na cofaniu licznikow, kazdy kto ma laptopa i kabelek z allegro to robi - to nie te czasy ze za korekte licznika sie placilo 50 czy 100zł, kazdemu znajomi robia za darmo teraz. Mowie o VAG-ach , nie wiem jak w innych markach - pewnie jak jest trudno to sie duzo placi (slyszalem o 200zł za jakies modele).

Napisano

> Jaki tam biznes na cofaniu licznikow, kazdy kto ma laptopa i kabelek z allegro to robi - to nie te

> czasy ze za korekte licznika sie placilo 50 czy 100zł, kazdemu znajomi robia za darmo teraz.

> Mowie o VAG-ach , nie wiem jak w innych markach - pewnie jak jest trudno to sie duzo placi

> (slyszalem o 200zł za jakies modele).

W pl moze i faktycznie jest tego masa ale np w uk dopiero sie to rozkreca .

100 funa od lepka, a przyjezdzaja juz nawet i rodowici mieszkancy wyspy cool.gif

Dobry sprzecik to ok 4-5kpln, robi wszystkie marki(+instrukcje co, jak i gdzie podlaczyc/przylutowac).

Napisano

> Głównie chodzi o VAG'a, tego się tyle wozi od dziadka z Niemiec, że jest na tym biznes.

> Pozdrawiam BAS

Nie wstyd Ci tak trochę ? confused.gif

Napisano

> Nie wstyd Ci tak trochę ?

Też się zastanawiam, czemu ten wątek jeszcze nie wyleciał icon_eek.gif

Napisano

> Też się zastanawiam, czemu ten wątek jeszcze nie wyleciał

A nie chcesz wiedzieć kto na forum to przekręt? smile.gif

Napisano

> A nie chcesz wiedzieć kto na forum to przekręt?

No ale to w zasadzie już wiadomo... Ale ok, niech kręci się dalej blush.gif

Napisano

Czego ma mi być wstyd?

Dostałem zlecenie zbadania tematu i to robię.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Czego ma mi być wstyd?

> Dostałem zlecenie zbadania tematu i to robię.

Ja bym pytanie zadał inaczej: a po co modyfikować wskazania licznika?

Jeśli miałbym to zrobić, to TYLKO dlatego, że analiza komputerem wykaże cofnięcie,

wtedy bym przywrócił oryginalny przebieg smile.gif

Napisano

> Ja bym pytanie zadał inaczej: a po co modyfikować wskazania licznika?

A co to obchodzi modyfikującego?

Czy jeśli sprzedawałbyś noże do sushi i jednym z noży, które sprzedałeś, ktoś by zamordował żonę i wymordował trójkę dzieci, czułbyś się winny?

Pozdrawiam BAS

ps. Sam się tym nie zajmuję i raczej nie będę tego robił, po prostu ktoś zlecił mi przygotowanie sprzętu i oprogramowania pod takie usługi.

Napisano

> Ja bym pytanie zadał inaczej: a po co modyfikować wskazania licznika?

Modyfikowanie (bardziej lubię słowo optymalizacja) Nie jest niczym złym.

Złem jest dopiero sprzedaż auta z ruszonym licznikiem. I jeszcze uparcie twierdząc że nic nie ruszane. Brzydzę się takimi ludźmi sick.gif

Napisano

> Modyfikowanie (bardziej lubię słowo optymalizacja) Nie jest niczym złym.

Ale co, dla dobrego samopoczucia modyfikuje się przebieg ? niewiem.gif

> Złem jest dopiero sprzedaż auta z ruszonym licznikiem. I jeszcze uparcie twierdząc że nic nie

> ruszane. Brzydzę się takimi ludźmi

Pełna zgoda ok.gif

Napisano

> Ale co, dla dobrego samopoczucia modyfikuje się przebieg ?

Nie. Są auta w których pada licznik. Albo wyświetlacze. Wtedy trzeba od nowa programować wskazania licznika. Znam też przypadki że ludzie kręcili liczniki do przodu. Po co??? Ano po to by auto było mniej atrakcyjne dla potencjalnego złodzieja.

Napisano

> Nie. Są auta w których pada licznik. Albo wyświetlacze. Wtedy trzeba od nowa programować wskazania

> licznika. Znam też przypadki że ludzie kręcili liczniki do przodu. Po co??? Ano po to by auto

> było mniej atrakcyjne dla potencjalnego złodzieja.

Tu pełna zgoda. Ale jakoś tak jak czytam o modyfikacji licznika, to mi się nóż

w kieszeni otwiera, bowiem węszę podstęp... A sprzedaż auta z cofnietym

licznikiem jest OK, jak nabywa jest o tym poinformowany smile.gif W innym przypadku,

prokuratura crazy.gif

Napisano

> Ale jakoś tak jak czytam o modyfikacji licznika, to mi się nóż

> w kieszeni otwiera,

Bo jest to kawał chamstwa, że żyjemy w świecie gdzie nie można iść i kupić używanego samochodu z pewnym przebiegiem.

Układ jest taki, że mój znajomy picuje dla handlarzy samochody i ma podwykonawcę, na którym ma marżę 10zł za naprawiony licznik, zaproponował, że albo zapłaci mi za pomoc albo podzielimy się zyskiem a ja będę wpadał i naprawiał liczniki.

Ot i cała tajemnica.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Ludzie co pracują w używanych samochodach raczej nie znają tego uczucia.

koryguje się przebieg, numery nadwozia się koryguje, ćwiartki samochodu się koryguje, koryguje się przełamania nadwozia, motodoktorem koryguje się wycieki, koryguje się wystrzelone poduszki, podkładkami pod piastę koryguje się geometrię poza granicami regulacji. Koryguje się też klientowi ilość paliwa w baku. Czasem "koryguje" się cały kluczyk do samochodu jeśli klient zostawił adres zamieszkania...

Napisano

> Ludzie co pracują w używanych samochodach raczej nie znają tego uczucia.

No tak bo diler, który naprawia i wciska klientowi autko, które spadło z lory w transporcie jako nowe to normalnie tak się wstydzi, że hej.

> koryguje się przebieg, numery nadwozia się koryguje, ćwiartki samochodu się koryguje, koryguje się

> przełamania nadwozia, motodoktorem koryguje się wycieki, koryguje się wystrzelone poduszki,

> podkładkami pod piastę koryguje się geometrię poza granicami regulacji. Koryguje się też

> klientowi ilość paliwa w baku. Czasem "koryguje" się cały kluczyk do samochodu jeśli klient

> zostawił adres zamieszkania...

Trochę racji masz, to co handlarze robią z autkami to włosy na plecach się jeżą.

Swego czasu w firmie gdzie pracowałem, zniknął sobie w nocy Yaris... jak się okazało na komisariacie, był to nasty Yaris w ciągu 2 tygodni, z tego co mówił policjant, wynikało, że wszystkie zaginione autka były w ostatnim czasie na przeglądzie w tym samym ASO.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> No tak bo diler,

właściwie to masz rację, nawet dilera nie można wykluczyć ze skażenia "motoryzacyjną gangreną"

a na samym końcu są użytkownicy, którzy nie mogąc sprzedać starego zdekompletowanego auta na złom, muszą korygować "kradzione" wraki po lasach i jeziorach aby je wyrejestrować...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.